Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bądź przy mnie!
Wind Mill
30-05-2020, 10:59
___||o
..../||\........
39918
Bardzo ciekawy kadr. Nieźle daje po oczach to słoneczko :-) Daje fajny klimat. Moim zdaniem bardzo ładnie opanowałeś światło.
Kilkadziesiąt kroków w lewo i słońce w środku latarni :-) masz taki kadr?
niesamowita scena- trochę jak z mrocznej bajki rysunkowej
Wind Mill
30-05-2020, 20:47
Dzięki za słowo. Oczywiście, że zamysł był "ikoniczny", główka z aureolą.
Nieco za słońcem biegałem, pierwszy strzał to słońce niemal poza kadrem po lewej, latarnia w 1/3 po prawej, wydaje mi się że najmniej 40m przebiegłem do prezentowanego.
Potem do główki w słońcu cofałem się najmniej 20m. Przy tej ogniskowej słońce dość szybko zasuwa w kadrze. ;)
Nie wiem czy jest sens pokazywać, raz że słońce niesymetrycznie, dwa że zbyt naświetlone (tryb P, 1/1252 s) i latarnia jest rozmyta, raczej od światła niż z braku zogniskowania.
Słońce było symetrycznie dokładnie w chwili, gdy byłem zajety wyborem bracketingu ekspozycji. :D
Ogólnie znowu nauka na przyszłość, o której to nauce za rok nie będę pewnie pamiętał (bez praktykowania).
Jeśli zdajemy się tylko na kontur, to dać w M 1/4000 lub krócej (ISO 100, F8).
Pilot. Samowyzwalacz z opóźnieniem marnuje nam cenne sekundy, a tu dosłownie każda się liczy, ruch słońca (czy tam Ziemi).
Skauting. Oczywiście pogoda decyduje, ale trza mieć dwa dni bez chmur, jednego próbujemy i wybieramy dokładną pozycję, drugiego focimy docelowo. SunCalc.net jest na tę zabawę zbyt mało dokładny.
Okulary przeciwsłoneczne lub jakaś przydymiona szybka - gdy się biega z klamotami po plaży wcale nie jest łatwo wypatrzyć odpowiedni moment na zatrzymanie się ze statywem, słońce cokolwiek oślepia.
Dodatkowo wczoraj nieźle pizgało i włączyłem VR w obiektywie, bo widać było jak zestaw lata na wietrze i pomimo krótkich czasów obawiałem się (może niesłusznie?) o rezultat.
A VR w Sigmie dość mocno rusza obrazkiem, i mimo iż robiłem w LV to byłem niepewny efektów kadrowania - chyba jest całkiem spora różnica między tym co widziałem na wyświetlaczu a finalnym obrazkiem. :D
Kapitalnie to wyszło. Wygląda niemal jak blanki zamku a dodatkowego smaczku dodaje pierwszy plan z delikatnym odblaskiem światła na piasku. Całość zamknięta w zgrabnym kadrze.
Wind Mill
30-05-2020, 22:22
Dzięki.
Nawiasem pisząc, to fale morskie (zatokowe) nie piaskowe. ;)
Po powrocie dopiero naszła mnie myśl, by do tego kadru statyw też ustawić nisko, tuż przy ziemi; mimo iż daleko przed płaszczyzną ostrości, fale mogły by dać ciekawy efekt.
Dobre pomysły zawsze mam po fakcie... :roll:
Dzięki.
Nawiasem pisząc, to fale morskie (zatokowe) nie piaskowe. ;)
Po powrocie dopiero naszła mnie myśl, by do tego kadru statyw też ustawić nisko, tuż przy ziemi; mimo iż daleko przed płaszczyzną ostrości, fale mogły by dać ciekawy efekt.
Dobre pomysły zawsze mam po fakcie... :roll:
O kurcze rzeczywiście. Jakoś dałem się oszukać, że to piasek. To pewnie przez to skojarzenie do zamku hehe. Pomysł z nisko ustawionym obiektywem do wykorzystania następnym razem :)
Wind Mill
30-05-2020, 23:26
Jak znam życie, to następnym razem nie będzie już wiatru z północy i takich fal. :D :mrgreen:
Jeśli się nie wie, że to bałtycka woda, to na oko może się i piaskiem wydawać. W końcu jest niemal tylko kontur. ;)
czapajew24
31-05-2020, 06:31
Bardzo fajny kadr, czuje się jakbym tam był i patrzył na wschód/ zachód...
Wind Mill
04-07-2020, 21:43
czapajew24
Dzięki za słowo.
W sumie, to może tryptyk? Po tytułowym są jeszcze:
Rozstanie
41092
i
Oddalenie
41093
czapajew24
04-07-2020, 23:11
Rozstanie tez super.
to jest właśnie to naświetlenie - jeśli pamiętasz ;)
nie spokojna (busy) podłoga nadaje dynamiki ale niższa perspektywa by raczej nie pomogła
pozostałe równie fajnie naświetlone ale to jedynak ma to coś
Wind Mill
05-07-2020, 01:22
Pamiętam. ;)
Tak, 3 chyba najsłabsza.