Zobacz pełną wersję : Problemy z ciemnym tłem
Skrzydor
29-05-2020, 20:08
Witam, czy macie jakieś sposoby na radzenie sobie z odblaskami na ciemnym tle winylowym?
Czy warto podejmować próbę odcięcia światła z okien czymś ciemnym typu flagi lub czarny vflat, albo spróbować doświetlić tło po bokach z obu stron?
Czy istnieją na to jakieś patenty, czy jedynie zakup malowanego tła na canvie rozwiąże problem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pokaż zdjęcie będzie łatwiej
Do zdjęć na ciemnym winylu używam softboxa. Trzeba go tak dziwnie ustawić, żeby nie świecił na tło, wychodzące światło powinno padać tylko na fotografowane osoby. Czasami jest wręcz tyłem odkręcony od tła. Jak już całkiem się nie da, to miejsca, gdzie się światło odbija traktuję w NX-D lokalnym zmniejszeniem jasności.
czy macie jakieś sposoby na radzenie sobie z odblaskami na ciemnym tle winylowym?
Odpowiedź to fizyka, "kąta padania jest równy kątowi odbicia". Jeśli widzisz odblask, to znaczy, że światło pada na tło pod nieodpowiednim kątem, i musisz temu zapobiec. Metoda jest zależna od okoliczności, grid, flagi, zastawki (potoczna nazwa jest "niepoprawna politycznie"), zmiana ustawienia lampy, zmiana pomysłu na zdjęcie itp (nie zawsze się da wyeliminować).
Skrzydor
30-05-2020, 09:38
Dziękuje za podpowiedzi.
Spróbuje kupić czarny materiał i całkowicie zasłonić światło które wpada z okna, może to chociaż trochę pomoże.
Zależy mi, żeby tło było widoczne na portrecie, a nie chce spędzać godzin na retuszu każdego zdjęcia.
Spróbuje kupić czarny materiał i całkowicie zasłonić światło które wpada z okna, może to chociaż trochę pomoże.
Oświetlasz błyskiem czy robisz na świetle ciągłym?