Zobacz pełną wersję : Statyw 200-500 zł (D5600)
Cześć,
Szukam dobrego i w miarę lekkiego statywu w przedziale 200-500 zł (za komplet statyw + głowica). Chciałbym, żeby statyw był dosyć wysoki (160cm+), ale też żeby dało się go w miarę kompaktowo poskładać i przypiąć do torby (w moim przypadku torba AmazonBasics), no i generalnie, żeby dało się go komfortowo wziąć na jakiś dłuższy wypad, wakacje.
Sprzęt? Nikon D5600, obiektywy: NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR + SIGMA 17-50/2.8 DC EX OS HSM, w przyszłości na pewno dojdzie jeszcze zewnętrzna lampa błyskowa.
Co fotografuję? W większości portrety w plenerze, krajobrazy, ptaki, planuję też zacząć więcej fotografować w domu, zrobić sobie prowizoryczne studio. Przygodę z fotografią zacząłem dosyć niedawno i mnóstwo nauki przede mną, nie szukam jednak czegoś co tylko "nada się na start", nie chcę za pół roku żałować, że coś mnie ogranicza, bo przyoszczędziłem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Kojocisko
26-05-2020, 11:43
A jakich informacji ci zabrakło w wielu wątkach poświęconych tanim statywom, których jest kilka na tym forum?
A jakich informacji ci zabrakło w wielu wątkach poświęconych tanim statywom, których jest kilka na tym forum?
Przejrzałem 9 stron z wyszukiwarki zanim założyłem ten wątek, patrzałem po tematach z ostatnim wpisem minimum rok temu (starsze chyba nie mają za bardzo sensu?). Jest kilka tematów, gdzie ktoś pyta o lub przedstawia KONKRETNY statyw, 2 tematy, gdzie pojawiły się statywy znacznie poza moim budżetem, temat gdzie ktoś szukał statywu do filmowania z lustrzanki, temat bez odpowiedzi, temat gdzie jedyna odpowiedź to odesłanie do wujka google. Jedyny temat, który mógłby mi w jakikolwiek sposób pomóc zostawia mnie ze statywem Genesis Gear ABT Kit, chciałbym mieć jednak inne alternatywy więc poprosiłem o pomoc na forum. Czy miałem prawo w takiej sytuacji założyć wątek?
Wpadł mi w oko Manfrotto Element MII. Wpasuje się w moje wymagania? Czy trochę przerost formy nad treścią i można dostać coś podobnego, tylko taniej?
Kojocisko
26-05-2020, 13:57
Zawsze masz prawo założyć wątek. Masz leciutki sprzęt, waga całego nie przekracza 1,5kg. Więc wybierając głowicę o udźwigu do 3-5kg moim zdaniem będziesz po bezpiecznej stronie z zapasem udźwigu i stabilności.
W twoim budżecie Genessis, Fotopro, Triopo Benro.... Ileś rzeczy to kwestia wyboru - mniej sekcji - lepsza stabilność, więcej sekcji - mniejszy rozmiar po złożeniu.
W tym budżecie kupisz coś odpowiedniego do twojego zestawu, ale raczej nie ma tak, że któryś ze statywów będzie dużo lepszy. Przy statywach podróżnych, dosyć małych po złożeniu, chyba łatwiej o wtopę. Wtedy polecam wątek kolegi TOP67.
Pewnie dobre podsumowanie Benro:https://forum.nikoniarze.pl/threads/301074-Statyw-Benro-Mach3; https://forum.nikoniarze.pl/threads/279206-Statyw-Benro-iT25/page4
Może ktoś napisze coś o świeżych zakupach. Ale na tym rynku nie widać rewolucji z roku na rok. Wybór jest spory, więc raczej należy się kierować marką, generalnymi zasadami niż wskazaniem konkretnego modelu.
Ja pół roku temu kupiłem używany Genesis Base A3 Kit z głowicą BH-34 za niecałe 2 stówki i uważam to za świetny zakup :) Głowica jest bardzo dobra, nie udało mi się w rękach jej przekręcić gdy była dokręcona. Sam statyw nie należy może do ultralekkich (ok. 2kg z głowicą) i kompaktowych, ale jest za to stabilny i sprawia wrażenie solidnego, jak dotąd w warunkach zarówno słońca jak i mrozu spisywał się świetnie. Zapinam na niego sprzęt trochę cięższy od Twojego zestawu, bo D7200 + Sigma ART 18-35 f1.8 i nie ma problemów ze stabilnością. Na początku nie byłem przekonany do skręcanych nóg zamiast zatrzasków, ale jakoś udało mi się do tego przyzwyczaić ;)
Przy okazji pytanie jeśli ktoś posiada(ł) również taki statyw: Czy w Waszych egzemplarzach kolumna centralna była demontowalna? W większości sklepów internetowych widzę zdjęcia tego statywu z wyjętą kolumną, a u mnie wygląda jakby się jej nie dało wyciągnąć i to jakby jedyna rzecz, która mi przeszkadza w tym modelu :/