Zobacz pełną wersję : Co kupić w 2020 d610, używany d800 czy bezlusterkowca
Dzień dobry,
Proszę o pomoc, podpowiedź czy na dzień dzisiejszy ma sens kupno d610, lub używany d800, czy już raczej iść w stronę bezlusterkowców?
Obecnie posiadam d3100 +35mm 1.8, fotografia portretowa hobbystycznie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
david555
24-05-2020, 12:07
Jeżeli portret, to bliżej powinno Ci być do D800.
Dziękuję za szybką odpowiedź
Ale czy przeskoczenie z rozdzielczości 6000x4000 na 7360×4912 da aż taki skok jakościowy ?
Nie lepiej D610 i skupić się na obiektywach ?
madebyzosiek
24-05-2020, 17:03
Ale czy przeskoczenie z rozdzielczości 6000x4000 na 7360×4912 da aż taki skok jakościowy ?
Nie lepiej D610 i skupić się na obiektywach ?To na pewno większe wyzwanie dla optyki, więc jeżeli nie ma dobrej, to będzie tak sobie...
david555
24-05-2020, 17:53
To na pewno większe wyzwanie dla optyki, więc jeżeli nie ma dobrej, to będzie tak sobie...
Tak czy siak, lepiej ciągnąć w górę, niż w dół.
Czyli lepiej jednak d610?
Obiektywy to druga sprawa, najpierw chce się skupić na innym body, ale w rozsądnej cenie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
... czy już raczej iść w stronę bezlusterkowców?
Obecnie posiadam d3100 +35mm 1.8, fotografia portretowa hobbystycznie
Jeśli masz tylko tę 35 i jest to wersja DX, to moim zdaniem kup Sony. Popatrz na ceny nowych szkieł Samyang 45/1.8, 75/1.8 i opinie o nich, potem popatrz ile musisz wydać, na to co chciałbyś podpiąć do Nikona FX. Jeśli wystarczą stare portretówki na śrubokręt, to Nikon będzie tańszy (chyba), z nowych szkieł trudno wybrać coś w porównywalnej cenie. Różne pleśniaki dla bokehu też lepiej się używa z bezlusterkowcem.
Ps. Samo body zdjęć ci nie zrobi.
Dzięki, Sony też było rozważane, a 35 pod dx, chociaż podobno na niektórych FX daje rade. Wiem, że to nie body robi zdjęcia, ale w d3100 brakuje mi np. Górnego wyświetlacza, a poza tym jakas chęć spróbowania czegoś innego.
Tak czy siak, lepiej ciągnąć w górę, niż w dół.
Ale nie przy tak małej różnicy, duza matryca ma sens z bardzo dobrą optyką ale i wtedy na 24Mpix masz dobre efekty, dopiero matryce nowe jak w A7rIV uważam daje skok zauważalny bo to już 9504 x 6336.
- - - - kolejny post - - - - - -
Czyli lepiej jednak d610?
Obiektywy to druga sprawa, najpierw chce się skupić na innym body, ale w rozsądnej cenie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Moim zdaniem lepiej, optyka tania, dużo świetnych obiektywów nowych i wielki rynek używanych, nie pchaj się tylko w przeciętne ( w większości ) stare obiektywy na śrubokręt, potem ta optyka będzie ci działać jak kupisz bezlustro Nikon Z.
Nie pchaj sie też w sony mimo że mają fajne stałki samyang, chyba że Sony A7III.
No właśnie Sony było rozważane ale jedyne moim zdaniem warte uwagi to wspomniane a7III którego cena niestety nie dla mnie
Podstawą jest pomysł na zdjęcie/ Z pomysłem współgra szkło - puszka jest tylko rejestratorem
610 ma na tyle gumową matrycę że sporo da sie ugrać wyginając krzywe
Zgadzam się, ale przychodzi taki moment, że potrzebujemy coś zmienić, ja chce zmienić puszkę żeby spróbować czegoś innego.
Wiesz, bateria-zamiennik do A7II kosztuje ze 30zł, te puszki dalej robią zdjęcia i nawet parę ficzerków mają, których próżno szukać w dslr ;) Co kto lubi, są pewne plusy względem d610, są minusy.
david555
24-05-2020, 19:07
Ale nie przy tak małej różnicy, duza matryca ma sens z bardzo dobrą optyką ale i wtedy na 24Mpix masz dobre efekty, dopiero matryce nowe jak w A7rIV uważam daje skok zauważalny bo to już 9504 x 6336...
Masz doświadczenie w pracy z obrazkiem z 36 Mpx-owego sensora, że tak od razu go skreślasz ?
Fakt jest faktem, że gęste sensory potrzebują lepszych obiektywów, zatem jeżeli Twój budżet tego nie dźwignie, to od razu to bierz pod uwagę.
Dobry portret zrobisz już na parze D7200+85/1.8G i to jest chyba taki plan minimum na każdą kieszeń.
Dzięki za info, wobec tego przemyślę jeszcze raz Sony
Zgadzam się, ale przychodzi taki moment, że potrzebujemy coś zmienić, ja chce zmienić puszkę żeby spróbować czegoś innego.
Rozumiem, tylko nadal to jest "chciejstwo" zmiany dla zmiany :)
Ja to rozumiem, bo człowiek opiera sie na chęci do zmian. Stagnacja to brak rozwoju.
Piszę tylko o tym że 800tka wcale nei daje większych mozliwości manipulacji obrazem niż 610. Jedyną zaleta jest możliwość "cropowania" obrazka w większym stopniu niż d610
Ściągnij sobie prawdziwe zdjęcia portretowe z obydwu puszek i zobacz co dzieje sie na granicy światła i cienia po ruszeniu krzywymi. Prawdziwe zdjecia - rozumiem prze to że nie zdjęcia ładnych "niuń" w prostym wypełnaijącym świetle
Natomiast jeżeli obydwie puszki masz w podobnej cenie to rozważałbym 800 tkę
Rozumiem, tylko nadal to jest "chciejstwo" zmiany dla zmiany :)
Ja to rozumiem, bo człowiek opiera sie na chęci do zmian. Stagnacja to brak rozwoju.
Piszę tylko o tym że 800tka wcale nei daje większych mozliwości manipulacji obrazem niż 610. Jedyną zaleta jest możliwość "cropowania" obrazka w większym stopniu niż d610
Ściągnij sobie prawdziwe zdjęcia portretowe z obydwu puszek i zobacz co dzieje sie na granicy światła i cienia po ruszeniu krzywymi. Prawdziwe zdjecia - rozumiem prze to że nie zdjęcia ładnych "niuń" w prostym wypełnaijącym świetle
Natomiast jeżeli obydwie puszki masz w podobnej cenie to rozważałbym 800 tkę
Dziękuję za radę, zrobię jak piszesz z tymi zdjęciami dla porównania.