Zobacz pełną wersję : Obietyw na początek do Nikona d610
Witam, niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem aparatu wspomnianego w tytule tematu. Jest to mój pierwszy aparat z wymienną optyka. A w fotgrafii w ogóle jestem raczej początkujący. Zakupiłem body bez żadnego obiektywu i teraz stoję przed trudnym zakupem jakiegoś lub jakichś. Czytałem sporo artykłów itp. ale nie rozwiały one moich wątpliwości (w sumie tym więcej się oczytałem tym mniej wiedziałem :) ) toteż o pomoc postanowiłem prosić na tym forum. Mój budżet to max. ok. 4 tys. . Szukam zestawu jak najbardziej uniwersalnego na początek co pozwoli mi spróbować wielu rodzajów fotografii lecz najważniejsze dla mnie są zdjęcia z podróży robione z ręki ( coś w ten deseń http://www.ciagleprzedsiebie.pl/index.php/2020/05/17/trekking-tour-du-mont-blanc-relacja/ ). Na drugim miejscu są u mnie typowe krajobrazy a na trzecim przyroda. Proszę Was o jakieś propozycje najlepiej w różnych kategoriach cenowych. Oprócz tego mam jescze parę bardziej ogólnych pytań: 1. Czy tym mniejsza przsłona tym lepsza? ( czy w jasnym obiektywie mozna zwiększyć przysłonę?) 2. Czy filtry są niezbędne by chronić obiektyw i aparat?. Przeprasam za może trochę głupie pytania ale dopiero zaczynam moją przygodę z fotografią. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Szukam zestawu jak najbardziej uniwersalnego na początek co pozwoli mi spróbować wielu rodzajów fotografii lecz najważniejsze dla mnie są zdjęcia z podróży robione z ręki ... 1. Czy tym mniejsza przsłona tym lepsza? ( czy w jasnym obiektywie mozna zwiększyć przysłonę?) 2. Czy filtry są niezbędne by chronić obiektyw i aparat?. Przeprasam za może trochę głupie pytania ale dopiero zaczynam moją przygodę z fotografią.
Każdy kiedyś zaczynał.
Na początek spraw sobie Nikkora 24-70/f4. Wystarczy do 90% takich ujęć, a potem zobaczysz.
Ad 1. - nie zawsze, zależy od sytuacji.
Ad 2. - filtry nie są niezbędne, sam używam osłony przeciwsłonecznej, ale na ten temat są dwie szkoły - falenicka i otwocka...
andystar
23-05-2020, 22:21
Chyba dobrze byłoby kupić i przeczytać jakąś książkę w rodzaju "Fotografia dla początkujących".
Nie do się nauczyć podstaw czytając tylko posty na forum
Każdy kiedyś zaczynał.
Na początek spraw sobie Nikkora 24-70/f4. ...
Raczej 24-120/4, do bagnetu F Nikon nie dorobił się 24-70/4.
Raczej 24-120/4, do bagnetu F Nikon nie dorobił się 24-70/4.
Poważnie? Nie wiedziałem...:-(
No jak to nie...?
Ustawiasz przy 24-70 przysłonę na 4.0 i masz ;)
Mithrandir
24-05-2020, 10:03
Jak ma być na bogato, to Nikkor 24-120/4 i 70-300 VR, nawet jeszcze parę stów zostanie. (Można to obskoczyć znacznie taniej, ale nie będę nawet mówił jak, bo zaraz mnie zlinczują... ;-) ) Co prawda, jeśli chcesz w górach biegać, to może Ci brakować szerokiego kąta, ale to sam z czasem zobaczysz. Pozostałe pieniądze wydaj na filtry połówkowe i KONIECZNIE "Fotografię dla początkujących".
Edit: O, mam jeszcze lepszy pomysł - 28-300 i 20 2.8. Problem szerokiego kąta do gór rozwiązany, będzie wygodniej, bo mniej przepinania i mniej do noszenia, no i nawet trochę taniej powinno wyjść.
david555
24-05-2020, 11:40
Może ten: Tokina AT-X 17-35 F4 PRO FX ?
Co do filtrów, to są dwie szkoły, i jedni zabezpieczają przednią soczewkę, a innym szkoda na to grosza.
Ja zabezpieczam wszystkie szkła filtrami Hoya UV HD.
Rafaello666
24-05-2020, 12:07
Też uważam, że 24-120 f4, to dobry wybór na początek. Ogarnie większość sytuacji. Zawsze go mam w plecaku. Po jakimś czasie dokupiłem jeszcze Tamrona SP 17-35 2.8-4.0 i chyba teraz cześciej go używam niż tego Nikkora, ale dłuższe ogniskowe też często się przydają w krajobrazie. Zaleta takiej kombinacji jest jeszcze taka, że obydwa mają średnicę filtra 77 mm.
Dziękuję wszystkim za pomoc jeśli chodzi o obiektyw to zapewne kupię tego 24-120/f4. Książkę pewnie też ale to jak skończę instrukcję :). Mam jeszcze jedno pytanie jaki zestaw filtrów (lub filtr) polecacie na początek do tego obiektywu?
brzezior
26-05-2020, 10:52
Bardzo dobry obiektyw na początek - wiem, bo mam :)
A jeśli chodzi o filtry, to na początek filtr UV, który będzie chronił przednią soczewkę. Można jeszcze kupić filtr polaryzacyjny, który daje bardzo ciekawe efekty. Chociaż z tym drugim filtrem poczekałbym, aż będziesz wiedział do czego jest potrzebny...
A z filtrów UV budżetowych i sprawdzonych to może być taki:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/filtr-marumi-fit-i-slim-uv-77mm.html
albo taki:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-uv-77-mm-hmc-c.html
A jeśli może być droższy, to już wedle uznania - w każdym razie nic mniej markowego i tańszego od ww bym nie kupował.
Pozdrawiam
Dziękuję, jeśli chodzi o filtry to zakupiłem ten zestaw: https://fotoforma.pl/hoya-zestaw-filtrow-digital-filter-kit-77mm marka ta sama a jest tam jeszcze szary filtr. Ogólnie obiektyw wraz z resztą gadżetów ma przyjśc dziś, więc mam nadzieję, że już niedułgo będę mógł na forum pochwalić się jakimiś ciekawymi zdjęciami :)