Zobacz pełną wersję : Nikon D3100
alekssaa
23-05-2020, 21:33
Witam serdecznie!
Od dziecka interesuję się fotografią, lustrzanka to zawsze było moje marzenie, które chcę obecnie spełnić, miałam dawniej aparat cyfrowy, który się niestety popsuł i z powodu braku środków na nowy aparat, pozostał mi jedynie telefon, który służył do upamiętniania chwil. Parę razy miałam okazję korzystać z lustrzanki pożyczanej, aby móc stworzyć piękne zdjęcia z wakacji.
Udało mu się zaoszczędzić ok. 600 złotych, które jestem w stanie wydać aktualnie na zakup lustrzanki. Przeglądając różne ogłoszenia i fora, wpadła mi w oko lustrzanka Nikon D3100. Mimo tego, że fotografia, zawsze mnie interesowała, jestem raczej osobą początkującą, amatorem.
Proszę bardzo Was o pomoc i opinie, czy warto zakupić 10-letni aparat?
Będę wdzięczna za każdą wiadomość i poświęconą chwilkę! :)
Za 600zł kupisz np https://allegro.pl/oferta/nikon-d5100-nikkor-vr-18-55-mm-przebieg-20602-9264411554
problem otwierania się lampy błyskowej to znana przypadłość, można to naprawić często nawet samemu ale nawet jakby całkiem się nie dało otworzyć to i tak nie jest wielka strata, a szybka kosztuje 20zł, wymiana też banalna.
Ma wady ale zestaw dużo lepszy niż D3100.
alekssaa
23-05-2020, 21:48
Spoko, dzięki za tak szybką odpowiedź
A co myślisz o tym zestawie, skoro tam cena jest 600 złotych, z uszkodzona lampą, to 630 za sprawny aparat, nie jest podejrzane, może to duży przebieg? Jak mówię, jestem laikiem, a ponoć, kto pyta, nie błądzi :P
https://www.olx.pl/oferta/aparat-nikon-d5100-obiektyw-18-55mm-CID99-IDj85Mr.html
Proszę bardzo Was o pomoc i opinie, czy warto zakupić 10-letni aparat?
Mam w szufladzie aparaty, które mają 10, 20, 30 i więcej lat. Każdy z nich robi zdjęcia, a jak się przyłożyć, to nawet bardzo dobre zdjęcia. Więc to nie wiek jest wyznacznikiem, tylko podejście, czy umiejętności. Aparat to szczegół, skup się na optyce do niego.
Nie jest podejrzane bo allegro to prowizja, a na olx pewnie coś jeszcze urwiesz z tej ceny.
Spory przebieg, wiec i cena niższa ale obserwuj, przeglądaj ogłoszenia, allegro lokalnie zerknij, może grupy na facebook.
Ostatecznie D90 to nadal dobry sprzęt, ma zalety mimo że wiekowy, czasami D7000 ktoś tanio się pozbywa.
Ogólnie D90 > D5100 > D7000 w takiej kolejności bym brał.
Optyka jest bardzo ważna i czasami lepiej kupić samo body i do tego stałke 35mm lub 50mm, będą ograniczenia ale i będzie fajna zabawa przez to że obiektyw jasny, uniwersalny zoom 18-55 jest ok bo zrobisz tym widok, architekturę i ogólnie szerokie ujęcia, uniwersalny 18-105 droższy.
alekssaa
23-05-2020, 21:55
No pewnie, zgadzam się w 100%, tylko, żeby zrobić zdjęcie, trzeba od czegoś zacząć, optyka bez aparatu nie zadziała ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie jest podejrzane bo allegro to prowizja, a na olx pewnie coś jeszcze urwiesz z tej ceny.
Spory przebieg, wiec i cena niższa ale obserwuj, przeglądaj ogłoszenia, allegro lokalnie zerknij, może grupy na facebook.
Ostatecznie D90 to nadal dobry sprzęt, ma zalety mimo że wiekowy, czasami D7000 ktoś tanio się pozbywa.
Super! Wielkie dzięki za pomoc!
A z jakim przebieg aparaty brać pod uwagę?
D90 i D7000 można koło tych 40-50 tysięcy i jeśli ładny stan, a D5100 ciut mniej szukałbym, 25-30 tysięcy ale licznik też o niczym nie świadczy bo może ktoś sobie robił timelapsy albo wpadał w tryb japońskiego turysty :)
optyka bez aparatu nie zadziała ;)
Obawiam się, że jesteś w mylnym błędzie. Słyszałaś o camera obscura?;-)
alekssaa
23-05-2020, 22:04
Optyka jest bardzo ważna i czasami lepiej kupić samo body i do tego stałke 35mm lub 50mm, będą ograniczenia ale i będzie fajna zabawa przez to że obiektyw jasny, uniwersalny zoom 18-55 jest ok bo zrobisz tym widok, architekturę i ogólnie szerokie ujęcia, uniwersalny 18-105 droższy.
Ja rozumiem, że optyka jest ważna, tylko mnie niestety ogranicza budżet, gdybym mogła sobie wydać przynajmniej z 2k na aparat, to byłoby łatwiej, jestem też świadoma tego, że raczej nie będę w stanie wydawać mnóstwo kasy na zakup dodatków, przynajmniej narazie. To zajawka od dawna i chciałabym w to pójść, ale niestety nie jestem w stanie dużo zainwestować
Obawiam się, że jesteś w mylnym błędzie. Słyszałaś o camera obscura?;-)
Dobra tu mnie masz haha jestem w błędzie
Aczkolwiek nie miałam zamiaru bawić się fotografią w taki sposób :P
Dobra tu mnie masz haha jestem w błędzie
Aczkolwiek nie miałam zamiaru bawić się fotografią w taki sposób :P
Mnie chodzi o to, że najczęściej przecenia się rolę aparatu w procesie uzyskania fotografii.:-)
alekssaa
23-05-2020, 22:09
D90 i D7000 można koło tych 40-50 tysięcy i jeśli ładny stan, a D5100 ciut mniej szukałbym, 25-30 tysięcy ale licznik też o niczym nie świadczy bo może ktoś sobie robił timelapsy albo wpadał w tryb japońskiego turysty :)
Okej, dobrze, będę to miała na uwadze :D
Czyli D3100 mogę sobie zupełnie odpuścić?
Wpadło mi przypadkiem takie ogłoszenie
https://www.olx.pl/oferta/nikon-d3100-filtry-pilot-CID99-IDCvMPd.html
Tak, tak, rozumiem, nawet najdroższym sprzętem, można robić bardzo średnie zdjęcia, wszystko zależy od fotografa i tego jak potrafi wykorzystać sprzęt, przynajmniej tak myślałam do tej pory :P
Można i d300s za 7 stów znaleźć...
https://www.olx.pl/oferta/nikon-d300-nikkor-18-70-mm-stan-b-dobry-CID99-IDD29VB.html#95501194ea
alekssaa
23-05-2020, 22:15
Ale 80k przebiegu to nawet dla mnie wydaje się dużo :/
Z tego co pamiętam to, deklarowana przez nikona żywotność migawki dla d300s to 150 tys. a dla d5000 to 100 tys.
alekssaa
23-05-2020, 22:23
Okej rozumiem, tylko, że to już jest 7 stów, mój budżet to 6 i raczej ciężko mi będzie zaszaleć żeby coś do tego dołożyć :/
Koleżanko droga... Wybierając takie hobby chyba wiesz, w co się pakujesz.
Tutaj sto złotych nie wystarczy na waciki, czytaj byle szkiełko z filtra na obiektyw.
Aczkolwiek można zrobić to tanio, tylko wtedy nie powinno mieć się zbyt wygórowanych oczekiwań.
alekssaa
23-05-2020, 22:51
Koleżanko droga... Wybierając takie hobby chyba wiesz, w co się pakujesz.
Tutaj sto złotych nie wystarczy na waciki, czytaj byle szkiełko z filtra na obiektyw.
Aczkolwiek można zrobić to tanio, tylko wtedy nie powinno mieć się zbyt wygórowanych oczekiwań.
Każde hobby wcześniej czy później wymaga wkładu finansowego, kiedy chcemy rozpoczynać naukę gry na pianinie, nie kupujemy najdroższego, tylko często zaczynamy od taniego, używanego keyboarda.
Wychodzę z założenia, że aby nauczyć się podstaw, złapać jakieś wyczucie, jak robić zdjęcia, aby zapoznać się z podstawowymi funkcjami, na początku wolę postawić na tańszy używany model, który pozwoli mi się rozwinąć. Moje pytanie na samym początku zaznaczało, że mój budżet to 600 złotych i jaka jest opinia osób, które tutaj można spotkać na temat Nikona D3100, ponieważ nie jest bardzo drogim sprzętem, a znalazłam wiele opinii, że jest dobry dla osób początkujących.
Wychodzę z założenia, że aby nauczyć się podstaw, złapać jakieś wyczucie, jak robić zdjęcia, aby zapoznać się z podstawowymi funkcjami, na początku wolę postawić na tańszy używany model, który pozwoli mi się rozwinąć..
Oczywiście masz rację, podpisuję się wszystkimi ręcamy i nogamy...
Dlatego do poznania podstaw sugeruję zaznajomienie się z prostym aparatem manualnym, na przykład Praktica MTL-3 za jakieś 50 złotych, czy cokolwiek w podobnej kwocie.
Da to podstawy do operowania czasem naświetlania oraz przysłoną przy jednoczesnym zadbaniu o sprawy finansowe, czyli by każda z 36-ciu dostępnych klatek była prawidłowo naświetlona i nie poszła na marne.
A potem sprawisz sobie cyfraka, będzie szybciej i łatwiej, chociaż niekoniecznie lepiej.;-)
Czy w kolejnym temacie musicie pytającego zmuszać do zakupu droższego sprzętu i jednocześnie tłumaczyć ze sprzęt nie jest istotny !
Do pytającej, nie sugeruj się tym bo jeszcze kilka stron tematu i będziesz nerkę sprzedawać na D850 i zestaw armat od sigmy, a potem wyśmieją twoje zdjęcia :)
bomkallo
24-05-2020, 00:05
akurat d850 jako body jest dobre na poczatek i na koniec przygody z foto:)
kisielku
24-05-2020, 07:20
ja zaczynałem od D3100 i uważam ze ba początek spokojnie wystarczy.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Celowałbym w d90 z obiektywem 18-135 (jest ciekawa oferta na OLX), 18-105 lub 18-70. Starsze wersje 18-55 są takie sobie i jednak trochę krótko, zwykle początkujący ma wizję "przybliżania" wszystkiego ;). Na wspomnianym OLX jest kilka stron tych aparatów, część cen jak zwykle z kosmosu, nie zwracaj na to uwagi. Nie przejmuj się też, że coś jest droższe nawet 200-300 zł ponad budżet, po prostu pisz pytania albo jeszcze lepiej dzwoń. Jakby co pytaj o konkretne oferty.
david555
24-05-2020, 09:22
Można i d300s za 7 stów znaleźć...
https://www.olx.pl/oferta/nikon-d300-nikkor-18-70-mm-stan-b-dobry-CID99-IDD29VB.html#95501194ea
Proponujesz dziewczynie kilogramowego kloca ?
Chyba tylko po to, by ją trwale zniechęcić do fotografii.
To nienajlepszy pomysł.
A do autorki tematu, bierz to, o czym mówiłaś od początku, czyli niewielki gabarytowo i lekki korpus serii D3xxx, może być też D3100.
Obiektyw na początku "kitowy" zoom, bo dopiero tym zestawem rozpoznasz z czasem swoje potrzeby.
alekssaa
24-05-2020, 09:27
Czy w kolejnym temacie musicie pytającego zmuszać do zakupu droższego sprzętu i jednocześnie tłumaczyć ze sprzęt nie jest istotny !
Do pytającej, nie sugeruj się tym bo jeszcze kilka stron tematu i będziesz nerkę sprzedawać na D850 i zestaw armat od sigmy, a potem wyśmieją twoje zdjęcia :)
Dziękuję za ten głos rozsądku!
Jestem mocno związana z moimi nerkami, nie chcę stracić, ani jednej haha :P
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc! Chyba zacznę od zakupu D3100, jeżeli wkręcę się w fotografię pomyślę o lepszym sprzęcie.
Jeszcze raz bardzo, bardzo, dziękuję :)
david555
24-05-2020, 09:54
https://camerasize.com/compare/#3,179
https://camerasize.com/compare/#3,188
Uwierz na słowo, że zaczynanie przygody z lustrzankami od ciężkich aparatów, to słaby pomysł.
Gdybym jednak był na Twoim miejscu i wybierał pierwszy aparat z wymiennymi obiektywami, to nie byłby to Nikon, tylko Canon EOS M50.
https://m.ceneo.pl/61132825
Gdybym jednak był na Twoim miejscu i wybierał pierwszy aparat z wymiennymi obiektywami, to nie byłby to Nikon, tylko Canon EOS M50.Używane są po 600zł ? Jak coś to biere !! :)
Gdybym jednak był na Twoim miejscu i wybierał pierwszy aparat z wymiennymi obiektywami, to nie byłby to Nikon, tylko Canon EOS M50.
https://m.ceneo.pl/61132825
Hehe..., dziewczyna szuka zestawu do 6 stów a Ty proponujesz za ...ponad 2 tys.
..."wujek dobra rada"
david555
24-05-2020, 10:58
Używane są po 600zł ? Jak coś to biere !! :)
Sam bym chętnie przygarnął za 600 złociszy :D , tak więc nie, nie za 600 złotych, niemniej jeżeli miałbym wyrzucać (z mojego punktu widzenia), rzeczone 600 złotych, to wolałbym dołożyć (nawet w kredycie) i cieszyć się z dokonania dobrego wyboru długie lata, niż kupować sprzęt leciwy i używany, co zawsze wiąże się z ryzykiem.
Hehe..., dziewczyna szuka zestawu do 6 stów a Ty proponujesz za ...ponad 2 tys.
..."wujek dobra rada"
M50 jest numerem 1 na sprzedażowych listach rankingowych, zatem rada jest dobra, tylko budżet mały. ;-)
No i co z tego że nr1 jak to nie jest Nikon Z50 ?
david555
24-05-2020, 18:03
No i co z tego że nr1 jak to nie jest Nikon Z50 ?
:D
W sumie dobry dowcip, tylko pośmialiśmy się i co zostało ?
Nadal M50 jest najchętniej kupowanym aparatem.
Najchętniej oglądanym filmem był Titanic, no i niestety nie oglądałem, pewnie sporo mnie ominęło :)
Ja z mojego doświadczenia napiszę tak - zanim było mnie stać na sprzęt za "tysionce" to zaczynałem od D40 + 18-70mm (do tego obiektywu nadal mam wielki sentyment). Dwie największe zalety tego zestawu? Nr 1 - był, nr 2 - był poręczny i nie męczył na długich spacerach. Po prostu miałem taką zajawkę, że nie rozstawałem się z moją małą foto-torbą, w której nie było nic poza tym.
Z perspektywy czasu widzę, że wiele zyskałem dzięki temu zakupowi. Co prawda ustawienie wszystkich parametrów wymaga trochę klikania, bo to nie jest ergonomia chociażby D90/D7X00, ale to nie miało tak dużego znaczenia na tamten czas, bo i tak nie byłem biegły w tym temacie. Zapewne uciekło mi przez to wiele ciekawych ujęć, ale tak jest kiedy dopiero uczymy się jak panować nad tym, co zapisze nasza matryca.
Podsumowując - żyjemy w czasach ISO milion i pakowania sztucznej inteligencji gdzie się da, ale na początek każdy aparat z możliwością ustawienia parametrów fotografii wg naszego własnego "widzimisię" jest dobry. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że później będzie problem ze zbyciem D3100.
Widzę, że da radę znaleźć D5000 z 18-55 w Twoim zakresie cenowym. Matryca z D90 i troszkę lepsze "trzymanie" niż D3100. Ostateczna decyzja należy do Ciebie. Najważniejsze to nie zniechęcać się, bo przy tanim sprzęcie można wtopić na różne sposoby. Szczególnie doświadczyłem tego przy kupowaniu tanich, jasnych obiektywów.
Ogólnie życzę powodzenia i czekamy na zdjęcia :)