PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie tanio spać w Trójmieście ?

d90
22-05-2020, 12:28
Tanie spanie - hostel trójmiasto- gdzie ….?

Takie pytanie, może ktoś podpowie ?
Cena, bezpieczeństwo, suche łóżko. Śpiworek mam, jakby co. Pokoje mogą być wieloosobowe. Nie boję się ludzi, lubię spotkania.

Jakieś sprawdzone miejsca …? Bo ja dzwonię z netu, to cena na stronie na przykład 40zlotycch zamienia się w sto lub dwieście. To za drogo na wyskok na klify jednej osoby.
Więc jeśli ktoś był, wie, to będę wdzięczny bardzo za informację :)

Ktoś poleci coś w temacie ?

Ps.
Ciężko usiedzieć mi już na miejscu, po kraju można jeździć, więc pociąg i bym wyskoczył na restart po kosztach... Dlatego właśnie pytam.
W lato, namiot na stogach stawiam. No ale zimno jeszcze, a camping na pewno też jeszcze zamknięty.
W Krakowie mam metę na spanie, ale wybrzeża morskiego się chce bardzo. Wiatru i pustej przestrzeni po zimie :)

spiritus
22-05-2020, 12:33
crusiek chodź tu. Może masz rozeznanie ;)

d90
22-05-2020, 12:44

Doświadczony w temacie, mile widziany tu będzie :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Doświadczony w temacie, mile widziany tu będzie :)

Acha, kwatery prywatne oczywiście również będą oki :)

crusiek
22-05-2020, 12:49
Ogarnę się i za parę h napisze. Podpytaj jeszcze tbogdanowicz był tu w zeszłym roku.

d90
22-05-2020, 12:55
Ogarnę się i za parę h napisze. Podpytaj jeszcze tbogdanowicz był tu w zeszłym roku.

Dziękuję za szybkość :)
Właśnie siedzę i kminie, czy nocnym z Wawy jechać. W opcji oczywiście do lasu mogę, bo jak to na wsi - za oknem mazowiecki krajobrazowy się zaczyna.
Trzeba wybrać pomiędzy wielką wodą a dzięciołami. Bo teraz małe mają i pełno ich wszędzie. Ale dzięcioły są na codzien, więc teges...

spiritus
22-05-2020, 13:01
Dex jak zagląda na forum to też może coś będzie wiedział

cz4rnuch
22-05-2020, 13:12
Puste przestrzenie? To chyba jednak nie w trójmieście. Teraz na plażach, w parkach i w lasach jest ze 3 razy więcej ludzi niż w zeszłym roku o tej porze.
Nie licz też na pokoje wieloosobowe ;)

david555
22-05-2020, 13:40
Akurat na wybrzeżu mam się gdzie zatrzymać i to od Szczecina po Gdańsk, ale dlatego właśnie tak z ciekawošci zapytam, jaki jest koszt wynajęcia lokalu (mieszkania), na powiedzmy 3 dni ?

d90
22-05-2020, 13:43
Puste przestrzenie? To chyba jednak nie w trójmieście. Teraz na plażach, w parkach i w lasach jest ze 3 razy więcej ludzi niż w zeszłym roku o tej porze.
Nie licz też na pokoje wieloosobowe ;)

Pokoi nie ma ?
Coś na pewno jest, tylko wiedzieć trzeba gdzie... chyba ?
Przecież nie może być chyba tak, że w Europie taniej będzie niż w Trójmieście ? Mam rację , czy to błędne myślenie ?
(Dla jednej osoby pytam, bo restart to w pojedynkę się robi raczej).

Ps.
Klify na pewno puste. Komu w taką pogodę chce się łazić po lesie czy piachu ? Tam w sezonie ludzi niewiele przecież... zawsze bywało.
No ale to już chyba że dwa lata, jak mnie tam nie było. Więc mogło się zmienić. Na plaży leżeć nie zamierzam :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Akurat na wybrzeżu mam się gdzie zatrzymać i to od Szczecina po Gdańsk, ale dlatego właśnie tak z ciekawošci zapytam, jaki jest koszt wynajęcia lokalu (mieszkania), na powiedzmy 3 dni ?

Daj te swoje namiary na trójmiasto.
Się zobaczy, może to będzie to czego szukam ?

david555
22-05-2020, 13:50
d90

To wysoki standard w Gdyni (apartamenty), także raczej nietanio, ale ja korzystam towarzysko, zatem mnie to kosztuje butelkę dobrego trunku i bukiet dla gospodyni. :-)

Lubisz klify, to jedź do Jastrzębiej Góry, bo to chyba najlepszy fotograficznie odcinek polskiego wybrzeża i łatwiej o tani nocleg.
Chyba, że nie o to chodzi, żeby jechać ze wsi na wieś. :-)

cz4rnuch
22-05-2020, 14:06
Pokoi nie ma ?...Pokoje są, ale w rygorze sanitarnym przycinającym limity gości, których można zakwaterować. Z resztą obostrzeń jest znacznie więcej co pewnie nie było bez wpływu na ceny, które obserwujesz.

Pokoi nie ma ?...Klify na pewno puste. Komu w taką pogodę chce się łazić po lesie czy piachu ?...Nie wiem czy zauważyłeś, ale w tym roku sytuacja jest trochę inna niż w przeszłości ;) Ludziom tak samo jak Tobie się nudzi. Czas, który do tej pory wypełniali sobie spacerami po galeriach handlowych, zabijają w parkach, lasach i na plażach. Jest ich (tych ludzi) znacznie więcej niż np. w zeszłym roku. Nie miej złudzeń.

d90
22-05-2020, 14:10
d90

To wysoki standard w Gdyni (apartamenty), także raczej nietanio, ale ja korzystam towarzysko, zatem mnie to kosztuje butelkę dobrego trunku i bukiet dla gospodyni. :-)

Lubisz klify, to jedź do Jastrzębiej Góry, bo to chyba najlepszy fotograficznie odcinek polskiego wybrzeża i łatwiej o tani nocleg.
Chyba, że nie o to chodzi, żeby jechać ze wsi na wieś. :-)

Ja wieś lubię bardzo, bo cicho.
Miasto też, ale to inna sprawa. Połazić po bramach i teges. Ale to za bardzo absorbuje, a ja bym sobie po prostu w ciszy pobył. A Sopot kamienny potok i do Gdyni, po prostu kojarzy się fajnie. Teren znany. Lubię to miejsce po prostu :)

Jastrzębia też znana, bywałem. Faktycznie można tam też połazić. Tylko dojazd już bardziej samochodem. Bo dalej wszędzie. A ja od jakiegoś czasu zostawiłem samochód i publicznie z czlowiekami się przemieszczać zacząłem :)

Apartamenty natomiast nie dla mnie :) więc nie dopytuję Cię dalej :)
Plecaczek i sru do przodu :) bez nadmiernej asekuracji ale na zupełnym luziku :) i taki też nocleg potrzeba :)

crusiek
22-05-2020, 14:33
Doczytałem o co chodzi... dla jednej osoby to raczej nie wiem... może musiałbyś podzwonić po domach studenckich? np https://www.noclegi-online.pl/noclegi/gdansk/dom-studencki-nr-11-o10093
Moja ciotka wynajmuje w Brzeźnie ale tam poniżej stówki to raczej by nie było :)
Poza tym znajomy ma hostel w Białogórze, okolice Dębek chyba... i tam 2 osobowy chyba od 80 zł ale nie dam głowy sobie uciąć, dawno nie rozmawiałem z gościem.

Na ile dni w ogóle chcesz przyjechać? Chętnie bym sam odstąpił kawałek pokoju, ale mam małe mieszkanko i żona by mi łeb urwała :)
Jak bym wiedział jaki okres czasu, bo widzę ze wymagania praktycznie zerowe, to mogę 2 znajomych podpytać, którzy dysponują obecnie pustymi domami, które czekają na sprzedaż.... "po znajomości" być może, prywatnie, za grosze by się zgodzili na dwie, trzy noce...
No i kiedy ? :)

W razie co, można by spróbować któregoś wieczora/poranka razem na focenie wyjść :P. Mnie samemu się nie chce i trochę strach po nocach się szwendać :D :)
Szczególnie teraz jak każdy w masce nie do rozpoznania przez nasz Orwell'owski monitoring :D

Mane
22-05-2020, 14:37
AnB i szukasz :)

tbogdanowicz
22-05-2020, 15:54
Cześć,

tak jak pisał Crusiek, byłem w zeszłym roku i wybrałem spokój w domku na Wyspie Sobieszewskiej. Tylko że to było w środku sezonu a chciałem mieć spokój na plaży rano i wieczorem. W środku dnia zwiedzaliśmy Trójmiasto i okolice.
Jedynym utrudnieniem jest odległość od centrum miasta. Komunikacja miejska owszem jeździ punktualnie, ale rzadko. Pojeżdżailiśmy samochodem blisko centrum i dalej wszędzie pieszo.

Jeśli jedziesz sam, to raczej szukaj czegoś w prywatnych kwaterach, może akademikach. Domek na pewno wyjdzie za drogo. Możesz spróbować szukać czegoś przez Airbnb.

Dex
24-05-2020, 01:09
Dex jak zagląda na forum to też może coś będzie wiedział

Łooooo Panie, dwa lata temu to za litra wieczorową porą bym u "siebie" przekimał ;) teraz wypadłem z obiegu

crusiek
24-05-2020, 01:16
Łooooo Panie, dwa lata temu to za litra wieczorową porą bym u "siebie" przekimał ;) teraz wypadłem z obiegu

Siemanko :D
Ja kiedyś też miałem "open house" ale to dawno i nie prawda :D

d90
24-05-2020, 12:46

Ja w zasadzie nie pijący, ale nic to :)
Obecnie weekend na śledzenie rodziny dzięciołów poświęciłem. Gniazdo (dziupla) jest, trzeba korzystać.

Jeszcze kilka dni i na tyle ciepło się zrobi, że spokojnie namiot rozstawie no plaży :)
Jeśli granice nadal będą w sumie zamknięte, to i tak nic innego nie pozostaje :) chyba że w domu siedzieć :)

Jakby natomiast ktoś wiedział o jakimś domu studenckim, czymś co wyspać się i umyć pozwoli - piszta.

Na pewno ktoś skorzysta.
Ja osobiście oczywiście, ale także inni zainteresowani włóczęgą :)

cz4rnuch
24-05-2020, 13:08
Rozstawianie namiotu na dziko na plaży w zasadzie jest nielegalne chyba, że wystąpisz o specjalne pozwolenie. Ale jeśli ewentualne mandaty Ci niestraszne to chociaż nie rób tego w Gdyni. Tu ostatnio na plaży pojawiają się młode foki, które i bez tego mają wystarczająco dużo stresów.

d90
24-05-2020, 13:18
Rozstawianie namiotu na dziko na plaży w zasadzie jest nielegalne chyba, że wystąpisz o specjalne pozwolenie. Ale jeśli ewentualne mandaty Ci niestraszne to chociaż nie rób tego w Gdyni. Tu ostatnio na plaży pojawiają się młode foki, które i bez tego mają wystarczająco dużo stresów.

Namiot na plaży w pl ?
Dosłownie nie trzeba mnie czytać :)
Stogi - tam zawsze jest moja meta na spanie. Ale wiadomo, ciepło być musi. Za to i prąd jest i bar z jedzeniem i mycie :)
Więc ta plaża to tak nie dosłownie, wiem że w pl nie należy. Nie lubię problemów a tym bardziej dla zwierząt staram się nie być uciążliwy. U mnie w lesie tyle dróg zrobili teraz, tyle wycinek, że ten mazowiecki krajobrazowy wygląda raczej na ogród zoologiczny niż las. Zwierzęta łażą jak porąbane bez celu. Szkoda ich bardzo, choć ekologiem nie jestem i zjadam mięsko.

Foczki wracają powiadasz.
To bardzo dobra wiadomość. Oby tylko ludzie uszanować to potrafili... nauczymy się w końcu.
Są miejsca gdzie można zachowując rozsądek popatrzeć nawet na foki z bliska w naturze. Niestety chyba jeszcze nie u nas. Więc każda sztuka na wagę złota :)

Na pewno nie postawie namiotu na plaży. Nie w kraju. Za małe te plaże są bowiem i dla mnie i dla zwierząt.

Dzięki za troskę o zwierzyniec :)

cz4rnuch
24-05-2020, 13:32
...Foczki wracają powiadasz.
To bardzo dobra wiadomość. Oby tylko ludzie uszanować to potrafili... nauczymy się w końcu...Szanse na to są bliskie zeru: https://www.wprost.pl/kraj/10324870/turysci-atakuja-foki-w-gdyni-ludzie-rzucaja-w-nie-kawalkiem-drewna-plosza-nekaja.html

d90
24-05-2020, 13:35
Szanse na to są bliskie zeru: https://www.wprost.pl/kraj/10324870/turysci-atakuja-foki-w-gdyni-ludzie-rzucaja-w-nie-kawalkiem-drewna-plosza-nekaja.html

Może jednak.
Może kiedyś.
Może zrozumiemy.

Patrzeć i widzieć.
Nic więcej nie robić.
Po prostu patrzeć i tyle.

Ps.
Ruszę cztery litery.
Na spacer do lasu.