PDA

Zobacz pełną wersję : Wydruk zdjęć - wymiana doświadczeń z papierami i drukarkami

thornlab
22-05-2020, 11:29
Witam wszystkich forumowiczów,

Zakładam temat, ponieważ wydruk zdjęć w domu to droga przez mękę. Warto wymienić się doświadczeniami w użytkowaniu drukarek, papierów fotograficznych i tuszów różnych producentów. Być może za pomocą tego wątku byłoby możliwe wysyłanie próbnych wydruków między forumowiczami.

Osobiście drukarkę kupiłem tylko do wydruku dokumentów, ale po wydrukowaniu trzech zdjęć zaczęła się choroba. Zdjęcia drukowałem na drukarce Brother DCP-J515W. Na oryginalnym tuszu i papierze fotograficznym Brother, zdjęcia wyglądały całkiem przyzwoicie, jak na moje ówczesne doświadczenia. Potem przyszły tusze ActiveJet i było trochę gorzej, ale jeszcze całkiem znośnie. Ostatnie tusze to tusze BARVA i również nie było na co narzekać. Cały czas używam papierów z papierdozdjec. Wydruki zdjęć miały nasycone kolory i faktycznie mogły się podobać. Wszystko było pięknie do czasu zmiany drukarki na model Brother DCP-T700W, ponieważ zależało mi na tym aby używać oryginalnych tuszy, a poprzednią drukarkę oddałem jako prezent, więc jej odebranie byłoby niehonorowe.
Pierwsze wydruki na Brother DCP-T700W spowodowały załamanie nerwowe i chęć porzucenia wydruków w domu. Nie poddałem się i postanowiłem oprofilować drukarkę w zewnętrznej firmie. Po oprofilowaniu jest lepiej, ale nie na tyle abym był w pełni zadowolony. Nasycenie kolorów nie jest takie same jak z Brother DCP-J515W. Cały czas używam tych samych papierów. Niedługo będę robił test porównawczy wydruku obu drukarek i zobaczę czy jest różnica i czym się ona objawia. Zauważyłem, że producenci drukarek przeznaczonych do wydruku zdjęć oszaleli z cenami. Brother DCP-J515W kosztowała w dniu zakupu 375 PLN a model DCP-T700W kupiłem za ~900 PLN. Jakość wydruku zdjęć po wyjęciu z pudełka na tej drugiej jest tragiczna. Trochę czuję się oszukany przez firmę Brother i nie wiem czy nie będzie to już ostatnia moja drukarka z tej firmy. Zdecydowanie odradzam drukarki z serii Brother InkBenefit, bo wydruk zdjęć to dramat a cena drukarki kosmiczna. Nie wiem, czy to wina tuszu czy drukarki, ale skoro Brother DCP-J515W drukował nasycone kolory na tuszach ActiveJet, Barva, nie wspominając o oryginalnych to co jest w takim razie grane z nowym modelem? Czyżby celowa kastracja?

Pzodrawiam wszystkich forumowiczów

LeonardZelig
24-02-2021, 15:58
Czyli nabyłeś kombajn do dokumentów, zamiast drukarki fotograficznej i jest to powód by wylewać żale? Dlaczego zamiast czterotuszowego Brothera nie kupiłeś np. Epsona L805 pozostanie dla nas tajemnicą.

StD
25-02-2021, 21:08
Czy ktoś z Was drukował na papierach FIne-Art Imprime? Mają dość szeroką ofertę, jest nawet próbnik, ale nie ma profili ICC. Drukuję na Epsonie SC-P600 i szukam dobrego papieru bawełnianego o gramaturze 300-330.

sruba
26-02-2021, 00:43
Czy ktoś z Was drukował na papierach FIne-Art Imprime? Mają dość szeroką ofertę, jest nawet próbnik, ale nie ma profili ICC. Drukuję na Epsonie SC-P600 i szukam dobrego papieru bawełnianego o gramaturze 300-330.

Całkiem porządny papier, zwłaszcza w takiej cenie. Co ciekawe nawet zgodny z normą archiwalności muzealnej ISO 9706. Jak to się ma w rzeczywistości, zobaczymy za kilkanaście lat, ale na razie doświadczenia mam pozytywne.
https://www.centrumpapieru.pl/produkt,profile-icc-dla-papierow-imprime,15568.html

thornlab
30-07-2021, 15:02
Czyli nabyłeś kombajn do dokumentów, zamiast drukarki fotograficznej i jest to powód by wylewać żale? Dlaczego zamiast czterotuszowego Brothera nie kupiłeś np. Epsona L805 pozostanie dla nas tajemnicą.

Myślałem, że jakość będzie zbliżona do poprzedniego modelu, który zdjęcia drukował przyzwoicie.

unesco
30-07-2021, 21:30
Witam wszystkich forumowiczów,

Zakładam temat, ponieważ wydruk zdjęć w domu to droga przez mękę. Warto wymienić się doświadczeniami w użytkowaniu drukarek, papierów fotograficznych i tuszów różnych producentów. Być może za pomocą tego wątku byłoby możliwe wysyłanie próbnych wydruków między forumowiczami.

Osobiście drukarkę kupiłem tylko do wydruku dokumentów, ale po wydrukowaniu trzech zdjęć zaczęła się choroba. Zdjęcia drukowałem na drukarce Brother DCP-J515W. Na oryginalnym tuszu i papierze fotograficznym Brother, zdjęcia wyglądały całkiem przyzwoicie, jak na moje ówczesne doświadczenia. Potem przyszły tusze ActiveJet i było trochę gorzej, ale jeszcze całkiem znośnie. Ostatnie tusze to tusze BARVA i również nie było na co narzekać. Cały czas używam papierów z papierdozdjec. Wydruki zdjęć miały nasycone kolory i faktycznie mogły się podobać. Wszystko było pięknie do czasu zmiany drukarki na model Brother DCP-T700W, ponieważ zależało mi na tym aby używać oryginalnych tuszy, a poprzednią drukarkę oddałem jako prezent, więc jej odebranie byłoby niehonorowe.
Pierwsze wydruki na Brother DCP-T700W spowodowały załamanie nerwowe i chęć porzucenia wydruków w domu. Nie poddałem się i postanowiłem oprofilować drukarkę w zewnętrznej firmie. Po oprofilowaniu jest lepiej, ale nie na tyle abym był w pełni zadowolony. Nasycenie kolorów nie jest takie same jak z Brother DCP-J515W. Cały czas używam tych samych papierów. Niedługo będę robił test porównawczy wydruku obu drukarek i zobaczę czy jest różnica i czym się ona objawia. Zauważyłem, że producenci drukarek przeznaczonych do wydruku zdjęć oszaleli z cenami. Brother DCP-J515W kosztowała w dniu zakupu 375 PLN a model DCP-T700W kupiłem za ~900 PLN. Jakość wydruku zdjęć po wyjęciu z pudełka na tej drugiej jest tragiczna. Trochę czuję się oszukany przez firmę Brother i nie wiem czy nie będzie to już ostatnia moja drukarka z tej firmy. Zdecydowanie odradzam drukarki z serii Brother InkBenefit, bo wydruk zdjęć to dramat a cena drukarki kosmiczna. Nie wiem, czy to wina tuszu czy drukarki, ale skoro Brother DCP-J515W drukował nasycone kolory na tuszach ActiveJet, Barva, nie wspominając o oryginalnych to co jest w takim razie grane z nowym modelem? Czyżby celowa kastracja?

Pzodrawiam wszystkich forumowiczów

Ale, że o co chodzi? O co chciałeś zapytać?
Jakość druku adekwatna do jakości urządzenia udającego drukarkę, pseudo-tuszy i niby-papierów...

2marekm
01-08-2021, 07:10
Ja się wkurzyłem i kupiłem termosublimacyjną DNP DS-620 . Oczywiście zapłakałem przy kupnie ze względu na cenę :) , ale teraz mam problem atramentu, tuszów, zasychania głowic itp. z głowy.

thornlab
19-10-2021, 22:44
Ja również się wkurzyłem i kupiłem drukarkę Canon Pixma G540. Pierwsze wydruki i miazga w stosunku do Brother DCP-T700. Teraz muszę wybrać papier, zrobić profile i cieszyć się wydrukami.

2marekm
23-10-2021, 09:06
Ja również się wkurzyłem i kupiłem drukarkę Canon Pixma G540. Pierwsze wydruki i miazga w stosunku do Brother DCP-T700. Teraz muszę wybrać papier, zrobić profile i cieszyć się wydrukami.

Jak oprofilujesz i trochę podrukujesz, napisz jakie wrażenia. Mam zamiar kupić G540 do dokumentów i sporadycznie do wydruków foto w formacie A4.

thornlab
25-10-2021, 10:01
2marekm ja pierwszą drukarkę również kupiłem tylko do dokumentów, a teraz drukuję bardzo dużo zdjęć. Zrobiłem już sporo wydruków dla porówniania jej z moimi poprzednimi drukarkami i muszę przyznać, że jak dla mnie Pixma G540 po prostu jest nieporównywalnie lepsza od Brother DCP-J515W i DCP-T700W. Dokumentów nie drukowałem ale jeżeli chodzi o fotografie to jestem jak najbardziej zadowolony. Zrobiłem wydruki na papierze Fomei Pro Gloss na profilu ze strony Fomei i jest zacnie. Na tym samym profilu zrobiłem wydruki na papierze z papierdozdjec.pl i nie jest tak dobrze jak na Fomei stąd decyzja o zaprzestaniu stosowania tego papieru. Z użytkowania dotychczasowego zauważyłem, że tusze czarny i szary zużywają się najszybciej. Drukarka całkiem zacnie drukuje BW (w porównaniu do wspomnianych drukarek typowo biurowych Brother). Robiłem sobie też odbitki w CEWE (z drukarek sublimacyjnych na miejscu i z labu CEWE) i muszę przyznać, że Canon broni się bardzo dobrze. Nie wiem jak będzie wyglądać jej eksploatacja po roku bo krótko ją posiadam ale do wydruku zdjęć polecam. Do dokumentów lepiej chyba kupić laser - ja tak bym właśnie teraz zrobił. Będę aktualizował ten post albo założę nowy odnośnie Pixma G540 - chcę ją oprofilować, zrobić wydruki testowe i zrobić ich skany lub zdjęcia aby każdy mógł sprawdzić czy drukarka spełni oczekiwania.

odzio
25-10-2021, 11:42
Z racji tego, że niedawno nabyłem G640 czekam z niecierpliwością na Twoje testy i porady jak ogarnąć ładne drukowanie odbitek!

thornlab
30-11-2021, 23:27
Profile dla mojej G540 zostały zrobione. Profilowane papiery to
1. FomeiJet PRO 265 Gloss - profilowanie 2749 i 1005 pól
2. FomeiJet PRO 265 Pearl - profilowanie 2749 pól
3. PF270SATPE (papierdozdjec.pl) - profilowanie 1005 pól
4. PF270WPPE (papierdozdjec.pl) - profilowanie 1005 pól
Profilowanie robione było dla oryginalnych tuszy i takich też będę używał, bo z zamiennikami różnie bywa a tracić pieniędzy na testy tuszy dziwnego pochodzenia nie mam już ochoty.
Jeżeli ktoś potrzebuje zrzuty z porównania z Affinity Photo Soft Proof dla wszystkich profili proszę napisać wiadomość prywatną.

Z oceny wydruków moje typy, które będę już używał do końca to:
- papier z pozycji 2 - druk z najlepszym oddaniem czerni - przeznaczenie do albumu;
- papier z pozycji 4 - druk z najlepszym oddaniem zieleni i delikatnie lepsze oddanie barw ale gorsze oddanie czerni niż papier z pozycji 2, (trochę szerszy gamut) - przeznaczenie do albumu;
- papier z pozycji 3 i 1 - codzienne wydruki do ramek i dla kogoś z mniejszymi wymaganiami.
Po przedrukowaniu sporej ilości zdjęć na standardowych ustawieniach sterownika i zrobieniu profili i testów tych profili stwierdzam, że Canon G540/G640 to bardzo dobra drukarka i nie ma się ona czego wstydzić w stosunku do dużo droższych drukarek. Do wyciśnięcia z niej jak największej zgodności trzeba ją oprofilować, ponieważ wydruki na standardowych ustawieniach sterownika pozostawiają bardzo wiele do życzenia. To mój faworyt jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny i do domu droższej drukarki (np. pigmentowej) kupował raczej nie będę.
Cała zabawa kosztowała trochę pieniędzy, ale myślę, że było warto.

haszz
21-09-2023, 17:31
Mam do Was pytanie bo widzę że są osoby które używają Canon G540.
Mam z nią taki problem, że obcina mi zdjęcia podczas wydruku. Mam zaznaczone aby drukowała bez ramek. Drukuje na całej stronie bez ramek ale robi irytującego cropa. W PS mam zdjęcie przygotowane na A4/300dpi, po wydrukowaniu i zmierzeniu ile obcięło: lewa krótka strona 1,2mm / prawa krótka 4mm / dół 3mm. Co dziwne nie obcina tylko jednej z długich krawędzi. Wiecie gdzie można się dostać do ustawień tych "marginesów"? Co do samych wydruków to jestem zadowolony, jak sie korzysta z ICC to kolory takie same jak na monitorze, nie można się przyczepić. Wadą jest na pewno brak podświetlanego panelu ale zamontowałem pod szafką małą lampkę led i mi nie przeszkadza ;) Tylko ten crop przy wydruku irytuje

pysson
21-09-2023, 21:26
Mam drukarkę Epsona, ale powinno być podobnie.

PS -> File ->Automate -> Epson Print Layout ( w Twoin przypadku odpowiednik Canona).

Tam sobie poustawiasz wszystko.

haszz
25-04-2025, 23:55
Wracam do Was z pytaniem o G540 a już nie o crop bo z tym sobie poradziłem w inny sposób.
Mam klopot z zarzadzaniem kolorami. Kilka dni temu zakupilem mac mini m4 32GB i generalnie fajnie smiga.
Jest troche irytujacych kwestii po przejsciu z windy ale da sie zyc szczegolnie ze PS i apki do video smigaja az milo.
Zainstalowala sie drukarka. Drukuje. Tyle ze mam konflikt kto rzadzi kolorami, drukarka czy PS co skutkuje magentowym zafarbem jesli drukuje z PS a z kolei zoltym jesli z Easy-PhotoPrint Editor (jedyna apka ze strony canon ktora dziala na tym systemie). Drukuje wybierajac ze PS zarzadza kolorami, mam papier fomei wiec ustawiam jego profil i ustawiam w ustawieniach drukarki rozmiar papieru, jakosc. Ale nie ma tu mozliwosci wyłącznia zarzadzania kolorem. Nie jak w Win ze odklikne i spoko, idzie tylko z PS.
Znalazlem juz info ze trzeba przestawic na Color Sync co da pierwszenstwo PS'owi. Niestety standardowa instalacja nie daje wogole tej opcji (Zarzadzenie drukarka). Usunalem i zainstalowalem raz jeszcze wybierajac z "uzyj" innego oprogramowania od cacnon, jest tylko jedno na liscie ale dla pro. Dzieki temu w panelu pojawilo sie nie tylko mozliwosc utawien drukarki ale rowniez i tu sie usmialem uzywanie opcji do konserwacji sprzetu jak czyszczenie glowicy etc, normalnie tego nie ma. Udalo sie przestawic na Color Sync ale teraz drukowc moge tylko strone testowa. Pliki dodane do kolejki pojawiiaja sie w niej i po chwili znikaja a drukarka cicho stoi (udaje ze wydrukowala - bezglosnie). Po kilku probach na wyswietlaczu pojawia sie "poczekaj chwile" i ta chwila trwa i trwalaby do teraz. Napisalem juz do Canon z prosba o pomoc ale ufam, że od Was przyjdzie szybciej :)
Dzięki

pysson
26-04-2025, 07:48
https://youtu.be/XaOxrkMP0u0?si=ycSWdrFmmENahPMz

haszz
02-05-2025, 10:47
dzieki za filmi, juz to przerabialem. Klopot polega na tym ze na stronie cacona nie ma oprogramowania ani sterowników G540 do najnowszej wersji systemu mac'a.
napisałem do canon ale brak odpowiedzi

haszz
06-05-2025, 22:27
Dzisiaj dzwonili z Canon z przeprosinami ze tak dlugo. Niestety nie mieli dobrych wiesci bo od 2017 roku kontrole nad ich drukarka przejal system mac'a. Nie maja do tego modelu drukarki dedykowanego softu w ktorym mozna by bylo ustawic tak jak w windows kontrole nad kolorami. Pani z infolinii byla dobrze zaprogramowana na milczenie kiedy pytalem co w sytuacji kiedy kupilem drukarke a tam ani na pudelku ani w zalaczonej instrukcji nie ma informacji ze korzystajac z mac'a bede uzyskiwal przeklamane kolory, ze twarze beda rozowe czyli ze drukarka jest bezwarosciowa dla uzytkownika mac.
Mam zamiar sie teraz troche pokopac z ich obsluga klienta bo do wyzszych modeli soft jest. Chcialbym ta zwrocic i doplacic do modelu ktory bedzie "prawidlowo dzialal" na mac szczegolnie ze moja jest jeszcze na gwarancji. Macie jakies doswiadczenia?

Wind Mill
07-05-2025, 02:12
Doświadczenia nie - ale taka refleksja. Jeśli kupowałeś jako konsument a nie na firmę, jeśli drukarka jest reklamowana jako działająca na Mac'u, to szedłbym drogą "rękojmi" - niezgodność przedmiotu sprzedaży z tytułem umowy.

paparapa
07-05-2025, 13:06
Tak się kończy zabawa z maciem...
Mam drukarkę która działa z windą, ale z maciem niestety nie.
Ostatnie stery jakie można znaleźć dla tej drukarki są sprzed kilku lat i wieszają maca.

Z racji tego, że drukarka jest po gwarancji mogę drukować w windzie, kupić inną albo popełnić "sepuku."

haszz
08-05-2025, 22:47
zastanawiam sie nad tym trzecim ale jeszcze nie zdecydowalem w co mam se puknac :p
a tak powaznie to na szczescie dell jeszcze stoi wiec chwilowo nie mam klopotu, pytanie jak dlugo pociagnie ps'a bo na nim mam formatki tak skrojone zeby nie bylo spadow ktore ta drukarka sama sobie dodaje

yac
08-05-2025, 23:10
Też swego czasu miałem problem z kolorem ale na epsonie i macu. Zaczął drukować się paskudny fiolet wszędzie . Zostawiłem zarządzanie komputerowi i problem się skończył. Co prawda to nie jest drukarka typowo fotograficzna ale brałem ją do typowo biurowych potrzeb choć zdjęcia wychodzą niezłe. Kiedyś miałem drukarkę HP z serii 900 gdzie był jeden kartridż tuszu czarnego a drugi kolorowy i też zdjęcia się dało fajne mruknąć. Natomiast długo miałem canona selphy 710, wydrukowałem na niej jedną czy dwie paczki zdjęć i kosz. Nie mogłem znaleźć sterowników pod windę, druknąłem jeszcze parę zgranych fot na kartę SD włożoną bezpośrednio do drukarki i przestała działać. Generalnie dałem sobie spokój z drukarkami i co prawda nie często ale korzystam z labu choć co jakiś czas kusi mnie jakaś DNP.

mathu
18-05-2025, 10:32
Ale to nie jest wina maka tylko Canona. To Canon nie dostarcza normalnego drivera do tych drukarek, bo nie i już. Do serii Pro-x00 jakoś mogą dostarczać drivery.

Jeśli chodzi o zarządzanie kolorem w tej serii to cały problem polega na tym, że drukarka zawsze aplikuje na końcu profil Canona (powiązany z konkretnym modelem papieru albo z jakimś generycznym pomiarem dla papieru glossy itd.). Dlatego jak użyjecie np. profilu Fomei to drukujecie na podwójnym profilu Fomei x profil wewnętrzny. A profile na stronie Fomei są oczywiście utworzone z wydruku bez tego profilu wewnętrznego. Tylko na Windows w pełnym sterowniku można całkowicie wyłączyć zarządzanie kolorem przez sterownik.

Da się to obejść w taki sposób jak to zrobił wspomniany wyżej Keith Cooper - musicie oprofilować samemu drukarkę na podstawie wydruku z maka. Wtedy powstały profil będzie prawidłowo odwracał złożenie z profilem wewnętrznym. Na Windows też da się używać takich profili, tylko trzeba wtedy włączyć zarządzanie kolorem przez drukarkę (czytałem o tym w komentarzach na yt - wtedy efekt jest taki sam jak z maka).

Ja osobiście drukuję po prostu na papierze Canona (Pro Luster albo Plus Glpssy II). Różnice w cenie nie są aż takie, żeby opłacało mi się oszczędzać kilkadziesiąt zł na rok na cenie papieru, bo nie drukuję setek zdjęć. Profile wbudowane w połączeniu z papierem Canona działają według mnie doskonale, tak jak wyżej napisano nie widzę różnicy na minus między moimi wydrukami a labem czy CEWE.

Mam do Was pytanie bo widzę że są osoby które używają Canon G540.
Mam z nią taki problem, że obcina mi zdjęcia podczas wydruku. Mam zaznaczone aby drukowała bez ramek. Drukuje na całej stronie bez ramek ale robi irytującego cropa. W PS mam zdjęcie przygotowane na A4/300dpi, po wydrukowaniu i zmierzeniu ile obcięło: lewa krótka strona 1,2mm / prawa krótka 4mm / dół 3mm. Co dziwne nie obcina tylko jednej z długich krawędzi. Wiecie gdzie można się dostać do ustawień tych "marginesów"? Co do samych wydruków to jestem zadowolony, jak sie korzysta z ICC to kolory takie same jak na monitorze, nie można się przyczepić. Wadą jest na pewno brak podświetlanego panelu ale zamontowałem pod szafką małą lampkę led i mi nie przeszkadza ;) Tylko ten crop przy wydruku irytuje

Wszystkie drukarki tak robią, bo po prostu fizycznie zadrukowują tuszem poza krawędziami strony. I tak, faktycznie nie skalują od środka zdjęcia, tylko jakoś arbitralnie. Można jedynie zmniejszyć ten margines.
Trzeba ustawić Amount of Extension: Small. Można dać Minimum, ale wtedy przy krzywo idącym papierze może się pojawić biała krawędź. Na Small strata to chyba 3mm na krawędź.