PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d7000 max liczba zdjęć karcie

pk1982
20-05-2020, 23:31
Witam mam wszystkich szanownych nikoniarzy . Jestem nowy na forum a także świeżo upieczonym posiadaczem nikona d7000 . o fotografii wiem tyle co nic i przyznaje sie bez bicia , uczę się na ile czas pozwala :) . moje pytanie dotyczy jednak problemu technicznego , mianowicie zakupiłem kartę sandisc ultra 64gb zdjęcia robię w jpeg fine w 16mp jedno zdjęcie zajmuje 9.1 mb a aparat pokazuje jedynie 4.3k do zapełnienia karty co jest przeliczając jest nie zgodne z jej pojemnoscią . Czy ktoś jest w stanie mi wyjaśnić z czego to wynika i ewentualnie jak rozwiązać ten problem?

madebyzosiek
21-05-2020, 00:12
To co pokazuje aparat ma się nijak do rzeczywistości, nie przejmuj się. Zdjęć wchodzi znacznie więcej ;)

TOP67
21-05-2020, 08:57
Wielkość zdjęcia nie jest stała, zależy od ilości detalu, szumów itp. Aparat zakłada największy możliwy rozmiar i na jego podstawie szacuje ilość zdjęć.

Mithrandir
22-05-2020, 12:02
Z tego, co pamiętam, to gdy zapisywałem w RAW, to zdjęć wchodziło prawie dwa razy więcej, niż wyświetlał. Jedyne chyba rozwiązanie problemu to sprawdzenie, ile pokazuje przy czystej karcie, następnie zapełnienie jej zdjęciami i sprawdzenie, jak duża jest różnica między wstępnym szacunkiem a finalnym zapełnieniem. Na tej podstawie możesz sobie z grubsza wyliczyć, jak interpretować wskazania licznika.

david555
22-05-2020, 12:40
A ja bym jednak prosił, żeby nie pisać niechlujnie, bo czytać się tego nie da i kiedy ktoś pisze "mb", to co ma właściwie na myśli, metry bieżące, czy może jednak megabajty, które przypominam zapisuje się literami "MB".

Podobnie kiedy autor pisze "k", to co ma na myśli, bo już tracę rozeznanie ?

Jest dokładnie tak, jak napisał kol. TOP67, że wielkość plików bywa finalnie różna, zatem aparat podaje liczbę możliwych do zapisania plików w sporym przybliżeniu, jednak te liczby są najbliżej fizycznych, kiedy wybiera się "najcięższe" formaty, tj. skompresowane bezstratnie 14. bitowe NEFy (w wypadku D7000).

jurkarol
22-05-2020, 12:56
david555 - autor sam wszak pisze, że uczy się, na ile czas pozwala :)

pk1982
22-05-2020, 13:00
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi nawet te uszczypliwe :-P