Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz wiejski
Okolice Sztumu
zapraszam
39636
pozdrawiam :)
Na pierwszy rzut oka - świetne! Ładnie przyświecone drzewka i przyjemne niebo. Po chwili oglądania - może obciąć sporo dołu? Troszkę lewa strona mi zaczęła ciążyć. Całokształt oczywiście na duży plus.
konradd jak "obciac sporo dolu"? obrazek jest "trojpodzielony"- drzewa sa dokladnie tam gdzie byc powinny a lewa "ciazaca" strona jest kontrastem do prawej "lekkiej".
To chyba najlepsza ocena zdjęcia dla autora, jak nie musi go bronić samodzielnie. Mi zapewne jeszcze trochę zajmie dojście do tego poziomu. sufenta, troszkę jednak te drzewka są przesunięte ku środkowi. Nie tylko tylne. Można troszeczkę ten podział udoskonalić. Jest to jednak moje subiektywne odczucie estetyki i wiem, że nie będzie to najdoskonalsza wersja zadowalająca wszystkich.
Wcześniej kręciłem tylko scrollem i patrzyłem jak to wygląda na ekranie, ale teraz po prostu wrzuciłem sobie przycinanie z siatką. Panorama traci na przestrzeni po zebraniu mocniej z dołu i trochę z nieba. Nie ma takiego oddechu. Także co do proporcji, jednak oryginalna pasuje tutaj bardzo dobrze.
QUOTE=sufenta;4124148]@konradd (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=63125) jak "obciac sporo dolu"? obrazek jest "trojpodzielony"- drzewa sa dokladnie tam gdzie byc powinny a lewa "ciazaca" strona jest kontrastem do prawej "lekkiej".[/QUOTE]
w fotografii nalezy pamietac o jednej bardzo waznej rzeczy , o kreatywnosci - znam bardzo dobrze zasady fotograficzne , ale nie chce juz robic nudnych zdjec gdzie wszystko jest super poukładane ( owszem sa i takie kadry ) ale tam gdzie mozna starm sie cos zmieniac , i tutaj zastosowałem dokładnie przepis SUFENTY, dokładnie zgadzam sie z jego spojrzeniem na ten kadr , drzewa sa w mocnym punkcie, celowo zrobilem taka proporcje kadru gdyz jest duzo ładnego nieba . W moim odczuciu jest rownowaga . A specjalnie dla Ciebie Konraddzie zdjecie ktore sadze akurat Ciebie bardziej zadowoli. Ten sam plener , troche inny , blizszy kadr i zbronowana juz ziemia , ze swiatełkiem na drzewka - zdjecie ponizej
- - - - kolejny post - - - - - -
Krajobraz wiejski II
39644
Kojocisko
20-05-2020, 17:05
I drugi krajobraz piękny. Dzięki innej fakturze pól - bardziej "sterylny". Nie umiem tego zdefiniować, ale każde z tych zdjęć jest "trochę o czymś innym".
Lubię oba zdjęcia także za brak filtra ND, takie "zwykłe" parametry ekspozycji. Gratulacje. W zasadzie jak zawsze.
Drugi świetny, odciąłbym jeszcze z centymetr dołu.
Sztum pamiętam jedynie ze zlotów garbusów, widać niesłusznie i za mało się rozglądałem [emoji6]
Świetne kadry [emoji846] Z przewagą jedynki jak dla mnie.
Kojocisko
20-05-2020, 17:49
Na krajobrazie (podobnie jak na innego rodzaju fotografii) się nie znam. Ale zwykle umiem rozpoznać, kiedy autor dokładnie wie co chciał osiągnąć. M.in. w przypadku Jana moim zdaniem otrzymujemy dzieło kompletne - nienaganne techniczne, a przede wszystkim przemyślane. Więc zazdroszczę odwagi wszystkim "poprawiającym' te kadry, choć oczywiście warto komentować wszystkich autorów.
Dwójka jak dla mnie jest pięknie wyważona, czysty kadr pięknie prowadzący wzrok.
harb. Dzięki za pokazanie 2. Tutaj po lewej stronie światło rozkłada się zdecydowanie bardziej miękko. Tu mi tak nie ciąży, ale teraz to już mam mętlik w głowie co do wyboru kompozycji. Mała zmiana światła skutkuje dużą zmianą w rozkładzie. Obydwa są bardzo dobre, nawet jeśli próbowałem przeforsować coś po swojemu.
Kojocisko co do komentarza nt. poprawiania - wychodzi na to, że im człowiek młodszy tym bardziej bezczelny. Z drugiej strony chodzi o to, żeby coś wyciągnąć dla siebie ze zdjęć tutaj prezentowanych. Czasem wolę komuś podpaść, ale jednak przeprowadzić dyskusję i zobaczyć motywację wykorzystania pewnych zabiegów, niż bezkrytycznie przyjąć co widzę i nie wdrożyć nic nowego do mojej fotografii. Co trzeba przyznać na pewno to to, że ja póki co robię takich zdjęć "ot tak" :) Czasem zdarza się coś lepszego, ale to nie zasada.
Cóż przycięcie dołu zdjęcia nr1 robi jest znacznie lżejszym. Tak na kaprawe oko 16x9 robi sie wtedy
Cóż przycięcie dołu zdjęcia nr1 robi jest znacznie lżejszym. Tak na kaprawe oko 16x9 robi sie wtedy
niestety nie moge sie z Toba zgodzic , robi sie jamnik i lewa jest wowczas ewidentnie za ciezka, celowo kadrowałem w formacie bokow 2x3 zeby fotka była zrownowazona , mimo wiekszej czesci lewej strony, nie odpowiada mi rowniez ciecie dołu , bo proporcja zamiast umownej 70/30 zrobi sie 80x20 i kompozycja zdjecia zostanie mz. zachwiana. to tyle odnosnie tego zdjecia
Natomiast generalnie na nikoniarzach panuje jakas histeria poprawiania wszystkiego co sie wstawia, skupcie sie na ewidentnych wadach technicznych zdjecia , poprawianie kompozycji autorskich kogos kto fotografuje od lat i ma pojecie o tym co robi mija sie kompletnie z celem, (takich autorow na szczescie jeszcze troche tutaj zostało) - to jest jak wywazanie juz otwartych drzwi . Rozumiem stwierdzenie "fotka mi sie nie podoba" nie ten temat, nie ta kolorystyka , ale tutaj kiedy nawet sie wstawi zdjecie juz uznane , ktore na innych portalach o wyzszym poziomie i to duzo wyzszym znajduje aplauz , na nikoniarzach niestety musi byc dociete , przesuniete , czesto elementy kadru np drzewo czy chate umieszczono by gdzie indziej, ktos by sie cofnał kilka krokow, ktos inny odwrotnie . Mało tego co nowy komentarz to inne spojrzenie , wiec co ma wywnioskowac ten ktory sie tutaj przychodzi uczyc . Kogo przepis na zdjecie ma sobie wziac do głowy
Za moich czasow kiedy na nikoniarzach sie naprawde uczono fotografii, poprawiało sie te naprawde schrzanione kompozycje , rozmawiało sie o skopanym balansie bieli, o dominacji koloru, doradzało sie jak zapanowac nad swiatłem, mowiono np o zbyt rozległym kadrze i przez to pokazywaniu zbyt wielu planow, wszystko miało jakis sens. Wytykano zle zrownowazoną tonacje kolorystyczną. Dzisiaj tego nie ma za to trzeba kazde zdjecie "poprawic" na wiele sposobow. Dlatego wielu bdb fotografow juz tutaj nie zaglada - niestety a szkoda. Bo z ich swietnych zdjec mozna sie było uczyc .
Moje spostrzezenia OCZYWISCIE NIE SĄ ADRESOWANE DO WSZYSTKICH, ale do tych najbardziej bezsensownych postow , ktore to są i w jakich wątkach - sami sobie odpowiedzcie. I powtarzam !!!!!! PISZE O OGOLNEJ TENDENCJI NA PORTALU, nie dotyczy to obecnie wstawionych moich zdjec, pokazałem je w takich kadrach bo tak własnie chciałem i nie uwazam zeby to były złe kadry, mało tego pokazałem jak jeden temat mozna roznie podać, macie ochote sie nim bawic na swoja modłe, prosze bardzo - miłego dnia i duzo dobrego swiatła .
I takie podejście powoduje że ludzie przestają sie wypowiadać tylko do wyrzygania biją konia w wątkach sprzętowych.
ale tutaj kiedy nawet sie wstawi zdjecie juz uznane , ktore na innych portalach o wyzszym poziomie i to duzo wyzszym znajduje aplauz , .
Z ciekawosci chciałbym zajrzeć na te portale - można prosić o namiary ?
I takie podejście powoduje że ludzie przestają sie wypowiadać tylko do wyrzygania biją konia w wątkach sprzętowych.
Z ciekawosci chciałbym zajrzeć na te portale - można prosić o namiary ?
nie bedziemy sie licytowac, sa takie - generalnie nie zrozumiales mojego przekazu
O!
I to jest właśnie sedno problemu
Ja zwracam uwagę TOBIE na to że ludzie powinni móc sie wypowiadać. To nie oznacza że masz przyjmować ich "rady" i wizje. Pisząc to co napisałeś - zniechęcasz jednak do wypowiedzi
Podaj namiary na te portale - chciałbym tam zajrzeć
bardzo prosze https://gallery.1x.com/, https://35photo.pro/new/actual/
Po co dawałeś tę dwójkę . teraz nie wiem która lepsza, ale wiem że obie są super :).
Zdjęcia są świetne. Jednak Twoja uwaga ,,na innych portalach o wyzszym poziomie i to duzo wyzszym''. Powiem szczerze, uważałem Cię dotychczas za poważnego gościa. :oops:
Zdjęcia są świetne. Jednak Twoja uwaga ,,na innych portalach o wyzszym poziomie i to duzo wyzszym''. Powiem szczerze, uważałem Cię dotychczas za poważnego gościa. :oops:
widocznie dziecinieje na starosc , ciagnie mnie na nikoniarzy sentymet tutaj sie wychowałem, ale spokojnie - juz postanowilem, przestane tutaj zagladac nie bedzie problemow
Masz tu zaglądać, bo Twoje zdjęcia są świetne, a większość uwag bardzo cennych. Pamiętaj jednak, że ten portal jest najlepszy a nasze spostrzeżenia często są trafne. Przepraszam i pozdrawiam.:smile:
Tylko pierwsza odsłona, druga przekombinowana...
Tylko pierwsza odsłona, druga przekombinowana...
i taki komentarz szanuje , konkretny , sa rozne gusta i ma prawo sie podobac lub nie :) pozdrawiam
Przekombinowana, nie znaczy zła. Po prostu jak zobaczyłem pierwsze ujęcie i potem drugie, to od razu miałem wyrobione zdanie ;-)
david555
21-05-2020, 14:59
... ciagnie mnie na nikoniarzy sentymet tutaj sie wychowałem, ale spokojnie - juz postanowilem, przestane tutaj zagladac nie bedzie problemow
Tylu wartościowych kolegów się wycofało z czynnego uczestnictwa w tej społeczności, że kolejna dezercja raczej się poziomowi tego miejsca nie przysłuży.
Przemyśl jeszcze, bo jeszcze chwila i rzeczywiście nie będzie po co wpisywać adresu forum.nikoniarze.pl .