PDA

Zobacz pełną wersję : Jednojęzyczne menu w D780

apaw
19-05-2020, 09:29
Witam
Zakupiłem D780 z dystrybucji międzynarodowej, z wgranym oprogramowaniem w wersji angielskiej. Menu języków ma tylko jedną pozycję.
Czy ktoś się z takim kłopotem spotkał i czy wiadomo, jak uaktualnić firmware, abym uzyskał wielojęzyczność, w tym język polski?

Z góry dzięki

david555
19-05-2020, 09:34
Witam
Zakupiłem D780 z dystrybucji międzynarodowej, z wgranym oprogramowaniem w wersji angielskiej. Menu języków ma tylko jedną pozycję.
Czy ktoś się z takim kłopotem spotkał i czy wiadomo, jak uaktualnić firmware, abym uzyskał wielojęzyczność, w tym język polski?

Z góry dzięki

Pobierz wersję EU z portalu Nikona.

https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/358.html

andystar
19-05-2020, 17:40
Jaki jest nr firmware?
Może to wersja przedprodukcyjna.

ksh
19-05-2020, 20:00
Wgranie oprogramowania ze strony Nikon nie doda ci języka jeśli sprzęt nie jest z rynku europejskiego.

apaw
23-05-2020, 13:46
numer firmware w aparacie: C 1.00
firmware pobrane z portalu downloadercenter: Wersja 1.01 oprogramowania sprzętowego „C” aparatu D780 (plik D780_0101.bin).

Po włożeniu karty z nowym firmware (1.01 vs 1.00 na body) na menu ustawień wyświetla się informacja o numerze wersji 1.00, nie ma jednak opcji update firmware. Jedynie przycisk "Done".

Czy to znaczy, że mój aparat ma zablokowaną funkcję aktualizacji europejskimi firmware?
Aparat pochodzi z dystrybucji nieeuropejskiej.

Jeśli tak, to gdzie znaleźć aktualizacje międzynarodowe, które zaakceptuje mój aparat?

Z dwojga złego: brak możliwości polskiego menu albo brak możliwości w ogóle jakichkolwiek aktualizacji, wolę oczywiście aktualizować choćby firmware angielskojęzycznym...

Czy serwis Nikona pomoże mi usunąć tę blokadę?

OjTam
23-05-2020, 14:11
Skoro masz puszkę z edycji nieeuropejskiej, to musisz dojść z jakiejś. Jakie masz 3 pierwsze numery seryjne puszki?

apaw
23-05-2020, 14:16
Skoro masz puszkę z edycji nieeuropejskiej, to musisz dojść z jakiejś. Jakie masz 3 pierwsze numery seryjne puszki?

pierwsze cyfry z nru puszki (numer 7-cyfr.): 740

OjTam
23-05-2020, 14:18
Sprawdź nikon australia.
I przy okazji. Było warto oszczędzić parę zeta na takich problemach? Pamiętaj, że gwarancji serwisu też nie masz.

david555
23-05-2020, 14:21
Dla pewności zapytam.

Wiesz, że plik *.bin powinien znajdować się w katalogu głównym karty SD, pierwszej aktywnej karty pamięci ?

apaw
23-05-2020, 14:24
Sprawdź nikon australia.
I przy okazji. Było warto oszczędzić parę zeta na takich problemach? Pamiętaj, że gwarancji serwisu też nie masz.

2500 zaoszczędziłem. Nie było warto, należało odłożyć zakup. Niestety nie przewidziałem pandemii. Z doświadczenia wiem, że prawo do darmowych napraw gwarancyjnych jest iluzoryczne. Na trzy wysyłki do serwisu D750 w gwarancji, wszystkie naprawy były odpłatne, a wymiana migawki była darmowa nie z tytułu gwarancji, tylko akcji serwisowej.
Tak czy inaczej, to już przeszłość, nie ma sensu wracać do nieudanych decyzji sprzed paru miesięcy.

apaw
23-05-2020, 15:25
Sprawdź nikon australia.

Po wybraniu rejonu Australii przeszedłem na customer support:

https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/358.html

Pobrany plik firmware jest identyczny jak pobrany wcześniej ze strony ustawionej na Polskę... :/

david555
23-05-2020, 15:41
Obojętnie jaki region wybierzesz, zawsze będziesz przekierowany do Nikon Download Center.

Jeżeli więc aparat "nie widzi" pliku *.bin, a Ty robisz wszystko zgodnie z regułami, to jest to jakiś szczególny przypadek.

Może warto ku przestrodze, napisać coś więcej z jakiej jest ten aparat dystrybucji (?).

ksh
23-05-2020, 17:20
Nie ma lokalizacji dla tych plików, to oprogramowanie w puszce zarządza językiem i serwis tego nie zmieni ponieważ są to kwestie lokalizacji sprzętu w większości firm, mimo to nie powinno być blokady dla samej aktualizacji.
Było sporo szumu jak eglobal sprzedawał sztuki przedprodukcyjne, może tu też coś takiego kupiłeś ?

apaw
23-05-2020, 20:25
Nie ma lokalizacji dla tych plików, to oprogramowanie w puszce zarządza językiem i serwis tego nie zmieni ponieważ są to kwestie lokalizacji sprzętu w większości firm, mimo to nie powinno być blokady dla samej aktualizacji.
Było sporo szumu jak eglobal sprzedawał sztuki przedprodukcyjne, może tu też coś takiego kupiłeś ?

Firmware 1.01 się zaktualizowało. W ciągu dnia nieco się spieszyłem i... pomyliłem się przy kopiowaniu pliku :) Wybaczcie zamieszanie.
W każdym razie po zaktualizowaniu się liczba dostępnych języków na menu wzrosła do... trzech: angielski, francuski, portugalski.

Być może wpadłem w pułapkę Eglobal, bo u nich zamówiłem ten egzemplarz.

Nie zauważyłem żadnej usterki w mojej puszce: robi zdjęcia, nagrywa vide itd. Wszystko wydaje się, że działa jak powinno. Tylko problem z tym menu. Chaiałbym móc działać na dwóch aparatach.
W takim razie czeka mnie chyba przestawienie D750-tki też na angielski, bo inaczej ciężko się przestawiać przy zmianie korpusu.

Czy masz więcej informacji w kwestii tych sztuk przedprodukcyjnych? Co z nimi nie tak, jak je odróżnić itd.

andystar
23-05-2020, 21:10
Jest bardzo proste wyjęcie z sytuacji, które przyniesie w przyszłości więcej korzyści.
Nauczyć się dobrze języka angielskiego.

Ligo
23-05-2020, 21:17
Popieram! Nawet nie musi być dobrze, wystarczy kilka/naście terminów, które będą później jak znalazł.

ksh
23-05-2020, 21:31
Nie sądzę żeby teraz eglobal znowu szalał z tymi modelami przedprodukcyjnymi, więc spokojnie, masz zwyczajnie sprzęt przemycany do europy bez vat, przyzwyczaisz się do angielskiego menu i już.

apaw
23-05-2020, 21:54
Jest bardzo proste wyjęcie z sytuacji, które przyniesie w przyszłości więcej korzyści.
Nauczyć się dobrze języka angielskiego.

Tutaj nie chodzi na szczęście o dobrą znajomość języka. Zdobycie płynności językowej zabiera kilka lat pracy. W obecnych czasach angielski jest potrzebny. Wszyscy się go uczymy, większość z nas go kaleczy, a mniejszość uzyska poziom profesjonalny (i nadal będzie kaleczyć, chociaż rzadziej).

Natywna znajomość języka polskiego też nie wystarcza, aby biegle posługiwać się polskim menu. :)

Znam angielskie menu, chwilę na nim pracowałem, ale krótko, skoro polska instrukcja odwołuje się do polskiego menu (D750).
Tutaj zupełnie nie o to chodzi. W fotografii, jaką staram się uprawiać, bardzo ważna jest szybkość. Trzeba się po prostu nauczyć mapy menu, nie tłumaczeń językowych ale mapy funkcjonalnej.

To chyba wszystko, temat wyczerpany. Pozdrawiam

ksh
23-05-2020, 21:59
Generalnie poznasz aparat z menu i jak ustawisz to potem intuicyjnie pracujesz nie wchodząc praktycznie po nic do menu, wszystko można wyciągnąć w guziki i chyba D780 ma podobnie jak Z6, więc do menu nie ma po co wchodzić.

apaw
23-05-2020, 22:18
Generalnie poznasz aparat z menu i jak ustawisz to potem intuicyjnie pracujesz nie wchodząc praktycznie po nic do menu, wszystko można wyciągnąć w guziki i chyba D780 ma podobnie jak Z6, więc do menu nie ma po co wchodzić.

Większość tak. Co ustawiałem przez menu:
- zapisywanie ustawień do U1/U2
- wzmocnienie mikrofonu
- zmiana Picture Control (czasami)
- HDR (rzadko)
- włączenie sensora wyzwalacza zdalnego (w D750 sensor IR, w D780 odbiornik radiowy)
- kontrola lamp zdalnych lampą wbudowaną (wywołanie menu mam na Fn)

Damy radę. :)