PDA

Zobacz pełną wersję : Z APS-C na pełną klatkę

daga2006
15-05-2020, 19:59
Od dłuższego czasu szukam idealnego sprzętu dla początkujących/średniozaaw., tak by nie przytłoczyła mnie cena jak i zawartość. Szukam i szukam, i nie mogę się zdecydować.

Jestem raczej amatorką/pasjonatką. Zdjęcia wykonuję do użytku własnego z małą postprodukcją w lightroomie.

Początkowo kupiłam Nikona d5200 wraz z Nikkor 35mm dla DX, po pewnym czasie dokupiłam Nikkor 24-70mm 2.8. Bajka dla żółtodzioba. Teraz po około 3 latach użytkowania chciałabym go wymienić na pełną klatkę. Zdaje sobie sprawę, że wykonując zdjęcia w większości krajobrazów i architektury APS-C nadaje się do tego jak najbardziej, jednak zależy mi na jakości zdjęć (aby drukować je w dużym formacie) i nie ukrywam, że chciałabym nauczyć się obsługiwać lepszy sprzęt i wspiąć się po drabince ?

Czy możecie mi coś polecić? Rozglądałam się za Nikon D750, ale nie wiem czy warto ze względu na mały przeskok? Aparat wyszedł już jakiś czas temu, a po co mam wymieniać za kolejne 2, 3 lata. W końcu jak szaleć, to szaleć! ? Budżet oczywiście ma znaczenie, ale takie 5.000zł myślę, że jest rozsądne. Nie ukrywam, że wolałabym pozostać przy nikonie skoro posiadam już nikkor 24-70, aczkolwiek jestem skłonna rozważyć inne opcje. Bardzo wysoko na mojej liście plasuje się Sony Alfa (ten fajniejszy ;)), ale też za dużo o nim nie wiem.

A może warto pomyśleć nad zakupem lepszego, a używanego sprzętu?

Bardzo dziękuję za wszelkie porady ?

Ligo
15-05-2020, 20:20
Nie ma czegoś takiego, jak idealny sprzęt.

Pierwsza rzecz - to nie aparaty robią zdjęcia, tylko obiektywy. Aparaty realizują tylko prawidłowe naświetlenie nośnika. Sprawdź sobie ceny i dostępność optyki pod Nikona, Canona, Sony, czy innych. Ma to być lustrzanka, bezlusterkowec, czy może dalmierz? Bo w tym hobby kwota 5 tysi może być w sam raz na jeden obiektyw i w zasadzie już nic więcej.

OjTam
15-05-2020, 20:27
Autorko, jak masz 5k i N24-70, to D750 będzie "idealny". I nie. Nie jest to za mały przeskok.

ksh
15-05-2020, 20:29
Obawiam się że sama zmiana wielkości matrycy nie wniesie automatycznie nic lepszego.
Masz świetny standard zoom ale brakuje ci nadal efektu wow, nie da ci tego też ta 35-tka, jak podepniesz do tego D5200 np 1.8/85mm to jestem przekonany że zrozumiesz że obiektywy to podstawa.
D750 świetny sprzęt.
Jeśli sony to radziłbym zakup A7III i nic starszego.

OjTam
15-05-2020, 20:32
Jeśli sony to radziłbym zakup A7III i nic starszego.

Czyli budżet 2x to co ma. Coś ze sprzedaży D5200 i szkieł by odzyskała, ale czy starczy na A7III i jakieś sensowne standardowe szkło?

ksh
15-05-2020, 20:58
Niestety, wiec lepiej D750 bo przynajmniej obiektywy ma.

poste
15-05-2020, 21:27
Używane, teraz można kupić profesjonalne puszki Nikona za ułamek ceny. Mój głos na d810, a nawet d800e, choć to trochę starszy sprzęt. Kilka lat temu te puchy kosztowały <10k, teraz to ułamek tej ceny. Wysokorozdzielcza matryca daje kopa, szczegółowość obrazka cieszy. Przy d800e budżet 5k to jeszcze na jakiś uwa wystarczy, skoro wspomniałaś o architekturze.