PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wodospad w Iwli

creep
14-05-2020, 21:38
Niewielki strumyk, ale odpowiednia zabawa szerokim kątem zmienia go w sporą rzekę ;) Trochę danych technicznych:
- swobodę kadrowania, jakiej bym nie miał w zwykłych butach, zapewniły mi kalosze – jeden z podstawowych, a niekoniecznie oczywistych elementów garderoby fotografa krajobrazowego;
- rozmycie wody uzyskałem dzięki użyciu szarego filtra sześciokrotnie wydłużającego czas naświetlania. Dodatkowo swoje dorzucił polar.

39438

sruba
14-05-2020, 22:46
Bardzo fajnie zakomponowane, bardzo fajny klimat :-)

basket
14-05-2020, 22:53
Ładnie skomponowany kadr. Uroku dodają też płatki. Moim zdaniem trochę za bardzo rozmyłeś wodę. Wir na dole kadru fajnie go dopełnia, ale czy nie lepiej jakby był mniej "watowaty" i jakaś struktura widoczna by była? Tak se myślę, bo w temacie rozmywania wody wodospadu różne gusta są :-)

creep
15-05-2020, 15:50
Dziękuję!
basket - generalnie rozumiem co masz na myśli, wiem że ten efekt miał swój czas kilka lat temu, ale co poradzę że dopiero od roku mam dobre filtry, i jeszcze się nie nacieszyłem nimi ;) Bez niego mz rozmycia było za mało.

jurek-1
15-05-2020, 23:00
Nic dodać nic ując, taki powinien być ten strumyk. Jak dla mnie jest nastrój, chciałoby się pomoczyć twarz.

moshica
16-05-2020, 21:36
Zacnie, magicznie pokazane ujęcie z dawką tajemniczego lasu☺

harb
22-05-2020, 04:52
Dziękuję!
@basket (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=57643) - generalnie rozumiem co masz na myśli, wiem że ten efekt miał swój czas kilka lat temu, ale co poradzę że dopiero od roku mam dobre filtry, i jeszcze się nie nacieszyłem nimi ;) Bez niego mz rozmycia było za mało.

bardzo dobrze uzułes tych filtrow, o Twoim opanowaniu czasu naswietlania swiadczy nie przepalona woda, szeroki kadr jak najbardziej tutaj sie sprawdził , osobiscie kadrowałbym na pierwszy prog "wodospadu" tworzy on cos w rodzaju poziomu do ktorego mozna by sie odniesc, bo sam nieraz tak mam ze kiedy stane w niefortunnym miejscu , mimo tego ze poziomnica statywu oraz aparatu pokazuje ze mam poziom , to na fotografii wyglada to inaczej. Tutaj mam wrazenie ze natura nie wyznaczyła poziomu, dlatego dla dobrego odbioru zdjecia ja osobiscie bym jej pomogł, oczywiscie wybor nalezy do fotografujacego . Tak czy inaczej dobra fotografia , pozdrawiam :)

creep
22-05-2020, 20:18
Dziękuję harb. Rozumiem o co Ci chodzi, mam stamtąd kilka kadrów i ten uznałem za najlepszy. W rzeczywistości pierwszy wodospad ma chyba nie więcej niż pół metra wysokości, i dopiero dzięki szerokiemu kątowi zaczyna dominować w kadrze - a ja równałem do powierzchni wody między tym a dalszym wodospadem. Twój pomysł jeszcze kiedyś przetestuję, gdy będę miał okazję!