PDA

Zobacz pełną wersję : Który Linux do odratowanego ultrabooka?

elanek
12-05-2020, 22:54
Wskrzesiłem ultrabooka Asus UX21e. Z oszczędności i dostępności starego rodzaju dysku mam SSD 16 GB. Zainstalowany Windows 7 śmiga jak marzenie, ale zajmuje 10 GB. Na razie nie kupię większego dysku bo zanim zainwestuję w SSD i kupię baterię to chciałbym go potestować (sprzęt leżał w szafie szwagierki 3 lata). Jest piękny, procek I3 ogarnia temat. 4 GB ramu.
Szukam Linuxa lekkiego, który nie zajmie mi 10 GB, a który obsłuży stosunkowo bezpiecznie bankowość internetową, zakupy, uciągnie Netlixa czy HBO GO. I będę go jakoś umiał obsłużyć w tym zakresie jako użytkownik Windozy.
Proszę o pomoc.

MarcinSt
12-05-2020, 23:01
Większość ludzi wybiera Ubuntu - choć w ostatnich wersjach mocno "przytył"

Ze swojej strony podpowiem - zainteresuj się Linux Mint

tylko trzeba pamiętać, że po przesiadce z Win do jakiejkolwiek kompilacji linux trzeba by się zaprzyjaźnić z konsolą.

Jarkod
13-05-2020, 00:51
Większość ludzi wybiera Ubuntu - choć w ostatnich wersjach mocno "przytył"

tylko trzeba pamiętać, że po przesiadce z Win do jakiejkolwiek kompilacji linux trzeba by się zaprzyjaźnić z konsolą.

Nie potrafię powiedzieć, która dystrybucja zajmuje mało miejsca. Raczej trzeba się kierować środowiskiem graficznym. KDE czy Gnome potrzebują raczej dużo miejsca na dysku. Skromniejsze wymagania ma XFCE. Mint XFCE (https://linuxmint.com/edition.php?id=278) albo Xubuntu (https://xubuntu.org/) mogą być dobrym wyborem - Xubuntu potrzebuje 8 GB wolnego miejsca, ale może najpierw obejrzyj jak wyglądają. Z punktu widzenia użytkownika filozofia użytkowania jest taka sama, jak w Windows (poza brakiem literowego nazewnictwa dysków), ale wygląd trochę się różni. Na początek najlepiej pobierz jakiś obraz iso, nagraj na pendrive albo płytę i uruchom z nich komputer. Będziesz mógł sobie sprawdzić działanie bez instalacji.

Co do konsoli, to jako użytkownik rożnych dystrybucji Linuksa od 18 lat, mogę śmiało powiedzieć, że to w dużej mierze nieprawda, choć to zależy od konkretnego modelu ultrabooka (producenci robią różne dziwne rzeczy). Najlepiej poszukać, czy ktoś już używał danego komputera z linuksem i czy były jakieś problemy. Tak, czy inaczej, ostatecznie rozstrzyga doświadczenie, więc opcja z uruchomieniem z pendriva jest jak znalazł.

LeonardZelig
13-05-2020, 06:17
Na komputerze do multimediów (Asrock 3D Vision) używam Minta w wersji Mate (jakaś taka przyjaźniejsza i chyba trochę lżejsza od Cinnamona). Mimo archaiczności sprzętu wszystko śmiga bez konieczności ingerencji z poziomu konsoli.

david555
13-05-2020, 06:45
https://teamquest.pl/blog/985_rosa-linux-desktop-fresh-r11

Jak nie jesteś rusofobem, to spróbuj, ciekawa i dopracowana wersja Linuxa.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ostatnia kompilacja z 20 kwietnia tego roku: http://mirror.rosalab.ru/rosa/rosa2016.1/iso/ROSA.Fresh.R11.1/ .

elanek
13-05-2020, 08:58
Szukam czegoś najprostszego. Obsługa przeglądarki mnie w zasadzie interesuje.
Do pracy z PSem czy C1 szukam ciągle stacji roboczej.

Na początek najlepiej pobierz jakiś obraz iso, nagraj na pendrive albo płytę i uruchom z nich komputer. Będziesz mógł sobie sprawdzić działanie bez instalacji.
Taki jest plan na dziś :).

Jak nie jesteś rusofobem, to spróbuj, ciekawa i dopracowana wersja Linuxa.
Nie jestem mam tam kilku przyjaciół. Dzięki.

Na komputerze do multimediów (Asrock 3D Vision) używam Minta w wersji Mate (jakaś taka przyjaźniejsza i chyba trochę lżejsza od Cinnamona). Mimo archaiczności sprzętu wszystko śmiga bez konieczności ingerencji z poziomu konsoli.
To i u mnie powinno śmigać.

Wielkie dzięki chłopaki!
Rano przyjaciółka poleciła mi Lubuntu, zassałem i spróbuję odpalić po południu. Jak Asusik będzie tak dalej śmigał to może wstawię większy dysk i kupię bateryjkę.

crusiek
13-05-2020, 08:59
Może ReactOS ? :)
https://reactos.org/gallery/

albo Chrome OS? :D

matbe
13-05-2020, 09:10
Mam Minta w starym Vaio i śmiga pięknie, właśnie pod filmy i firefoxa. Co do vod trzeba sprawdzić, ostatnio w cineman.pl nie odtworzyło mi filmu własnie ze względu na linux. Ale to pierwszy przypadek taki.

asche
13-05-2020, 12:17
https://zorinos.com/ i chyba można zamknąć temat.

kelvar
13-05-2020, 12:24
Ogólnie do przeglądarki, ale też np. prezentacji radził sobie u mnie nawet mint odpalany z pendriva. Wcześniej miałem MATE, teraz mam zainstalowany nowy z Xfce.
Na starszym laptopie śmiga wszystko ładnie - żona, która raczej nie zajmuje się komputerami ogarnia do pracy - i nie tylko - bez problemu środowisko graficzne (libre office, przeglądarka, parę aplikacji webowych, a do tego youtube itd.).

Z jedynych problemów to netflix nie chciał śmigać, ale pewnie da się ogarnąć to w 5 minut - mi się nie chciało i odpaliłem swojego laptopa, a potem zapomniałem... :P

elanek
13-05-2020, 15:36
https://zorinos.com/ i chyba można zamknąć temat.

Wersja Lite potrzebuje 8GB pamięci - ciekawe jak inne

Hird
13-05-2020, 18:00
Jak lekko i bezpiecznie to Linuxa Tails, Mint w wersji Mate, bo Cinamone już jest cięższy, ale mi bardziej podchodzi. w przypadku mniej popularnych dystrybucji możesz mieć problemy z ssd. Za dosłowne grosze możesz dostać hdd, nawet używanego, jak coś to pójdzie na backup, jak jednak nie wykorzystasz w lapku.

Ligo
13-05-2020, 18:28
Szukam czegoś najprostszego. Obsługa przeglądarki mnie w zasadzie interesuje.
Spróbuj Chromium OS. U mnie działa sprawnie przy 4GB ram i znacznie słabszym procku, jak I3.

elanek
13-05-2020, 19:02
w przypadku mniej popularnych dystrybucji możesz mieć problemy z ssd. Za dosłowne grosze możesz dostać hdd, nawet używanego, jak coś to pójdzie na backup, jak jednak nie wykorzystasz w lapku.
Nie można do mojego laptopa założyć HDD

asche
14-05-2020, 09:14
Wersja Lite potrzebuje 8GB pamięci - ciekawe jak inne

Na stronie jest co innego napisane:

39410

asche
14-05-2020, 09:46
Sorry, dopiero wstałem - racja, potrzeba 8GB pamięci.

david555
14-05-2020, 09:49

Możesz tak w krótkich żołnierskich słowach, dlaczego Zorin, a nie Rosa ?

elanek
14-05-2020, 10:19

Spoko, zainstalowałem Lubuntu. Po aktualizacjach zajął też 8GB :)
Może być, w razie czego mogę zawsze powrócić do Win7.
A Zorina sobie ściągnę i podejrzę z pendriva.

asche
14-05-2020, 10:19
Zorina miałem u siebie na starym ultrabooku Yoga 2 Pro i wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie swoją responsywnością, tym jaki jest nieprzeładowany niepotrzebnymi rzeczami i interfejsem.
O Rosie nie słyszałem wcześniej - być może jest "lepszą" dystrybucją jak Zorin, może warto wypróbować oba systemy i wyrobić sobie samemu zdanie.

david555
14-05-2020, 10:50
... może warto wypróbować oba systemy i wyrobić sobie samemu zdanie.

Szczerze zachęcam.

elanek
14-05-2020, 11:08
Cuda z tym Linuxem. Bateria na Windowsie nie działała, a teraz się dziwnie "przetkała". Przez 20 min. (Lubuntu włączone ekran świeci, nic nie robiłem) wskaźnik spadł ze 100 do 90 %. Dalej spada róznomiernie (10 min. 4-5 %). Jeśli tak będzie to jestem do przodu ze 200 zł i kupię sobie większy dysk, tylko musi podejść do przejściówki (Intelowskie nie podchodzą, oryginalne XM11 mają w Asusie za dużo monet ew. na aliexpress od 200 zł na aukcjach z pozytywnymi komentarzami na temat sprzętu).
Bardzo dziękuję za cenne porady, prowadźcie dalej dyskusję bo chyba sporo wniosła do bazy wiedzy na tym forum. Inne systemy też sobie zainstaluję i coś wybiorę.