Zobacz pełną wersję : Maszyna do lodów z kompresorem
Posiada ktoś taką ?
Chodzi mi o to czy po zrobieniu w niej lodów, lody te nadają się już do podania?
Czy trzeba je jeszcze mrozić w zamrażarce?
Mam zamiar taka kupić, ale jeśli będą się musiały jeszcze parę/ paręnaście godzin mrozić to zakup byłby dla mnie bez sensu.
ppfalcon
11-05-2020, 15:00
Powiem tak. Ja mam taką od niedawna i na razie niewiele przerobiłem lodów. Próbowałem robić lody na żółtkach i śmietanie oraz mrożony jogurt. Lody na jajkach po wyjęciu z maszyny po ok. 1h mrożenia mają dobrą konsystencję, są zwarte, ale wciąż "lekko" płynne. Można je jeść bezpośrednio, jednak jeszcze lepsze są jak się je zmrozi dodatkowo ok. 1h (ja w tym czasie robiłem drugi smak). Po podaniu obu smaków lody tak smakowały, że zeszły prawie od razu :) Ale co ważne - lody takie nawet następnego dnia mają bardzo dobrą konsystencję, bo są kremowe i zwarte, ale wciąż łatwe do nałożenia.
Jak chodzi o jogurt to bezpośrednio po wyjęciu z maszyny jest bardzo dobry - w miarę gęsty, zmrożony, łatwy do nałożenia, ale jak się wsadzi do zamrażarki to następnego dnia zamarza na kamień i nie sposób go wyjąć.
Nie próbowałem jeszcze sorbetów oraz innych przepisów na lody.
Reasumując - można spokojnie jeść bezpośrednio z maszyny. Jogurt jest nawet lepszy i lepiej go zjeść od razu, a lody można zjeść, ale można też zostawić na kolejne dni.
Miałem firmy Unold pożyczone od znajomego co ma małą gastronomie i jak robił remont to się tym bawiłem, teraz chyba po 3 latach nadal jej używa.
W odróżnieniu do tanich za 200-300zł Unold robi maszyny takie że zrobienie lodów to kwestia 15-20 minut i masz gotowe do podania, wymienne misy stalowe, wiec możesz trzymać w zamrażalce, jak zrobisz masę zgodnie ze sztuką to masz ładnie utarte i napowietrzone lody, które w zamrażalce potem nie staną się kamieniem.
Jak kupisz tani szmelc to będą to lody do szybkiej konsumpcji, a z drugiej strony wywalać 700-800zł na maszynkę do domowego użytku jest troszkę szalone :)
( mam ciut wiedzy na ten temat ponieważ miałem cukiernię ale to były lata 90-te i maszyny były ciut inne :) )
ppfalcon
11-05-2020, 16:17
Raczej ciężko znaleźć maszynę za 200-300 zł z kompresorem. Miałem wcześniej właśnie te tanie maszynki, gdzie misę się wsadza do zamrażarki, ale to u mnie się nie sprawdziło, bo:
1) trzeba było pamiętać o zamrożeniu misy
2) misa zajmowała dużo miejsca w zamrażarce
3) nawet jej wyjęcie bezpośrednio przed robieniem lodów sprawiało że masa nie zamarzała do końca, tylko lody wciąż były płynne
4) brak możliwości robienia kilku smaków, bo pkt 1)
Z kompresorem jest sporo chińczyków teraz, nie wnikam jak to jest skonstruowane ale nie polecam, a lodziarki z zamrażaniem misy to raczej to napojów lodowych, jakieś jogurty mrożone, sorbety ale to nie utrze masy tradycyjnej na lody np typu włoskiego.
Kojocisko
11-05-2020, 17:13
No proszę, wystarczy że Sony i Fuji nie robią maszyn do lodów i robi się miła, merytoryczna dyskusja :-).
Przez was zacząłem oglądać te maszynki, szkoda, że mam mnóstwo kilogramów do zrzucenia, bo lody ubóstwiam.
I tak, znam teorię, że nie tuczą.
ppfalcon
11-05-2020, 17:47
Koleżanka je lody i nie tyle, ale ma inny sekret - po 16 nic już nie je. Więc da się połączyć jedno z drugim :D
Dzieki za te informacje. Mam wlasnie upatrzona na amazonie firmy Unold.
Z tego co piszecie to chyba dobry wybor bedzie?
ppfalcon
11-05-2020, 20:22
Nowy czy używany? Pytam, bo też kupiłem jeden tej firmy w sklepie jako "powystawowy, w pełni sprawny", a okazało się że był to poserwisowy z usterką elektroniki sprzed 2 lat, gdzie mieszadło się wyłączało 2 min po załączeniu, która to usterka nie została naprawiona. Więc zwrócono mi kasę i dołożyłem trochę i kupiłem inny model, tej samej firmy w innym sklepie i jest supcio.