Zobacz pełną wersję : Wyciągnięte gumy w Tamronie 24-70 F/2.8 G2
Witam serdecznie
Ostatnie parę dni szukałem w Internecie możliwości zakupu gum fokusa i AF do ww. obiektywu z niezwykle marnym efektem. Nigdzie ani śladu, a wolałbym wymienić - bo obiektyw w miarę świeży - niż rzeźbić z cięciem i klejeniem istniejący, które wyciągnęły się dość mocno, zwłaszcza AF.
Meritum: czy ktoś z forumowiczów kupował lub wie gdzie kupić ww. elementy?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Kojocisko
11-05-2020, 12:09
Zadzwoń do serwisu w Warszawie na Żytniej, może to będzie najprostsze rozwiązanie.
A swoją drogą, co ty robiłeś z tym obiektywem? Chyba jesteś pierwszą osobą, która zgłasza taki problem.
Mój Tamron G2 ma ponad 3 lata, pracuje z drugim korpusem i gumy jak nowe.
Takiego już kupiłem - też się dziwię, bo mam jeszcze Nikona D7100 z Tamronem 17-50 F/2.8, a wcześniej D50 oraz D3100 i nigdy nie widziałem żeby takie gumy gdzieś "puchły". Ale w opisach sprzedawanych aparatów czasami są takie uwagi. Dziękuję za informację.
Kojocisko
11-05-2020, 12:35
Bo to jest typowa przypadłość sprzętu Nikona - gumy są słabe w korpusach i obiektywach (choć mnie też to nie spotkało). Ale pierwszy raz słyszę o takich kłopotach z Tamronem lub Sigmą.
Swoją drogą daj znać co co podpowiedzieli w serwisie.
Właśnie jestem po rozmowie z serwisem na Żytniej i pełny sukces. Są do dostania obie: zoom i AF. Wielkie dzięki Kojot :D
A swoją drogą, co ty robiłeś z tym obiektywem? Chyba jesteś pierwszą osobą, która zgłasza taki problem.
Nie jest. Ostremu guma AF poszła. (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287616-D610-vs-D750-jaki-24-70mm-f-2-8?p=3933730&viewfull=1#post3933730) <- link.
Kojocisko
11-05-2020, 13:51
Zdradź proszę cene.
49 zł/szt. + koszty transportu.
Kojocisko
11-05-2020, 17:09
Niby stówa (obie gumy) to wcale nie mało, ale przy cenie obiektywu i całego tego hobby, do wytrzymania. No i są od ręki.
david555
11-05-2020, 17:27
Swoją drogą, jaki trzeba produkować w sobie zajzajer, żeby gumy aż tak puchły (?).
39302
39303
Ani obiektyw ani same gumy nie wyglądają na jakość ekstremalnie używane, nie widać śladu kleju pod gumami, więc raczej trzymał je tylko własny naciąg. Wygląda jakby ta guma prawie zupełnie straciła elastyczność. Na zdjęciu gdzie widać ją mocno rozciągniętą po ok minucie wraca z grubsza do pierwotnych kształtów, ale nie na tyle żeby zadziałało tarcie by pracować wygodnie. Zoom znacznie mniej się wyciągnął w stosunku do fokusa.
Kojocisko
11-05-2020, 21:22
Niesamowite.
Ktoś się opalał razem z aparatem :wink: