Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] efekciarskie pocztowki
takie trzy fotki z roznych skrajow Europy. wszystkie zrobione bardzo specyficznym filtrem Cokin Varicolor P173 (polar zloto-niebieski), wszystkie w kwestii kolorow maja za soba tylko spora korekte balansu bieli (z reguly ochlodzenie do okolo 3600K i zdjecie -30 magenty), co nadal nie przywraca normalnosci. i o to w tym filtrze chodzi :)
jak najbardziej mozna prosto z mostu nie lubic tego efektu. w slowach oberlojtnanta von NOgaya: "przy czym zwracam uwage, ze jest mi calkowicie obojetne, czy stosunek wasz do mnie bedzie dobry, czy zly. Przewiduje raczej nienawisc" :)
1. Islandia
39280
2. Bawaria
39281
3. Holandia
39282
Rafaello666
11-05-2020, 12:07
Kolorystyka specyficzna, ale jakoś mnie nie razi. Kadry poobają mi się jakoś tak w kolejności zamieszczania, czyli od jeden do trzy. Ostatni kadr byłby cąłkiem ekstra, gdyby przesunąć kadrowanie trochę w prawo.
Widoczki piękne, chociaż dla takiego lajkonika jak ja to 3-ka lepiej by mi pasowała bez filtra, bo niebo w wodzie odbija się na niebiesko, a przecież jest różowe :P
Kojocisko
11-05-2020, 12:27
Zupełnie fajny efekt - zwłaszcza na dwójce, choć reszta też ok (jedynka najmniej).
bez filtra trojka jest lepsza, zgadza sie :)
co do kadru... w tych kolorach troche inaczej sie geometria uklada niz jak bylo normalnie, bez efekciarstwa (pozniej wkleje dla porownania). mnie sie widzi taki kadr przyciazony "masa" z prawej, bo linie prowadzace rownowaza geometria, chociaz to ciemne oczko wodne psuje ten efekt. moze dol bym podcial o tak?
39285
Rafaello666
11-05-2020, 12:48
Takie kadrowanie byłoby ok gdyby wiatrak był obrócony w lewo. Oczywiście, to moje, subiektywne podejście. Samo "przeciążenie" kadru w jedną stronę mi nie przeszkadza. Sam często tak kadruję. Wydało mi się, że gdyby wiatrak był na środku i linie brzegowe zbiegałyby się w jego kierunku, to powstałaby ciekawa symetria. Z drugiej strony, nie było mnie tam na miejscu. Nie wiem jak wyglądało otoczenie i czy np. dało się tak kadrować.
2. to Kochelsee. Wybralem sie tak kiedys z z calym sprzetem, filtrami, cudami w nadziei na "ladne zdjecie". Tego samego dnia wybraly sie tam wszystkie niemieckie, austrackie i szwajcarskie labedzie. Horror. Cala wycieczka do pupy. Labedzie to swinie.
Przeostrzone, wiatrak tylko z lewej strony.