PDA

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie obiektywu z wkręconym pierścieniem filtra

Rafaello666
09-05-2020, 18:05
Nurtuje mnie takie zagadnienie. Kombinuję jak zabezpieczać obiektyw, do którego mam wkręcony pierścień adaptacyjny Holdera Haida M10. Używam tych filtrów głównie z dwoma obiektywami i tak sobie wykombinowałem, że dokupię drugi pierścień żeby mieć wkręcone dwa w obiektywy i przy przekładce obiektywy, przekładać sam holder z filtrem - łatwo i przyjemnie. Problem jest tylko taki, że z wkręconym pierścieniem nie założę dekielka na obiektyw i boję się żeby mi się soczewka nie porysowała. W moim przypadku średenica zewnętrzna tego pierścienia to 105 mm. Zastanawiam się nad jakimś gumowym deklem, czy podobnym wynalazkiem. Problem, że znalazłem takie czapeczki tylko z jednej firmy - KUVRD i nie są one najtańsze. Chyba żeby kupić większe opakowanie. Może ktoś widział jakieś tańsze alternatywy? A może ktoś byłby chętny na zakup współny?

Wrzucam link do produktu żeby było wiadomo o comi chodzi:
https://kuvrdcamera.com/pages/ulc?gclid=CjwKCAjwqdn1BRBREiwAEbZcR3kGbIznuZu7vpqD KOcbJBvNYjxo675-spIi0p65bJ262znGaH6M2hoCviQQAvD_BwE

TOP67
09-05-2020, 23:37
Drukarka 3D

fafniak
10-05-2020, 08:33
Nurtuje mnie takie zagadnienie. Kombinuję jak zabezpieczać obiektyw, do którego mam wkręcony pierścień adaptacyjny Holdera Haida M10. Używam tych filtrów głównie z dwoma obiektywami i tak sobie wykombinowałem, że dokupię drugi pierścień żeby mieć wkręcone dwa w obiektywy i przy przekładce obiektywy, przekładać sam holder z filtrem - łatwo i przyjemnie. Problem jest tylko taki, że z wkręconym pierścieniem nie założę dekielka na obiektyw i boję się żeby mi się soczewka nie porysowała.

Po pierwsze, myślę że przesadzasz
Po drugie, możesz kupić skórzany woreczek ściągany przy pomocy sznureczka i zacisku albo użyć wręcz skarpety (wypranej) byleby nie pyliła

david555
10-05-2020, 09:07
Jeżeli fotografuje w trudnych, czy nawet ekstremalnych warunkach, to ten patent jest po prostu idealny.

A cena tych kondomów nie jest niska, ale za trzy komplety nie zapłaci majątku, także bez przesady.

Rafaello666
10-05-2020, 11:33
Po pierwsze, myślę że przesadzasz
Po drugie, możesz kupić skórzany woreczek ściągany przy pomocy sznureczka i zacisku albo użyć wręcz skarpety (wypranej) byleby nie pyliła

Ostatnio walczyłęm ze wschodem słońca na takim dość bagnistym i niewygodnym terenie. Wiedziałem, że czegoś mi brakuje. Jeśli będę wrzucał do plecaka obiektyw z nakręconym pierścieniem, to nie będę się musiał martwić o to, że zahaczę o cokolwiek przednią soczewką. Patent ze skarpetą, też może się sprawdzić, ale najpierw poszukam chętnych na zakup kondomów :) Jak się weźmie ośmiopak, to cena jednostkowa nie będzie jakaś bardzo wygórowana.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeżeli fotografuje w trudnych, czy nawet ekstremalnych warunkach, to ten patent jest po prostu idealny.

A cena tych kondomów nie jest niska, ale za trzy komplety nie zapłaci majątku, także bez przesady.

Też tak uważam. Niby gadżecik, ale wydaje się trafiony. Dziwię się, że nie ma jeszcze zalewu chińszczyzny, bo przecież wyprodukowanie czegoś takiego, to żadna filozofia.

Pitermaster
10-05-2020, 12:14
Ja kupiłem zestaw filtrów Haida i tam był kapturek na pierścień, jak ten na fotce. Dokładniej chyba 3 takie były. Myślę że to rozwiązuje Twoje problemy.39243

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Rafaello666
10-05-2020, 12:16
Ja kupiłem zestaw filtrów Haida i tam był kapturek na pierścień, jak ten na fotce. Dokładniej chyba 3 takie były. Myślę że to rozwiązuje Twoje problemy.39243

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Kurcze, musze dopytać, bo sprawdzałem w kilku sklepach i na stronie Haidy i nic takiego nie było w ofercie.