Zobacz pełną wersję : Nowe mini studio domowe - sprzęt
Witam,
Chcę zacząć przygodę z fotografią studyjną, portretową.
Posiadam Nikona D800 i obiektyw AF-S Nikkor 50mm f/1.8G. W niedalekiej przyszłości dokupuję 35mm ze względu na ograniczoną przestrzeń studyjną.
Do tej pory fotografowałem tylko w plenerze, przy świetle dziennym.
Potrzebuję listy sprzętu, który będzie niezbędny do rozpoczęcia - lampy, stojaki, etc. Najchętniej konkretne pozycje.
Przy okazji, czy ktoś zna jakiś model czytnika CF, który nie wywala błędów i nie spali się po kilkunastu użyciach? Jestem już sfrustrowany Hamą i Ednetem.
Witaj, zapewne wiele jest tego w innych tematach, a dla radzących przydałoby się żebyś określił co oznacza dokładnie "ograniczona przestrzeń" bo może trzeba będzie iśc w panele LCD zamiast tradycyjne softboxy, octy itp albo zamiast lamp studyjnych w standardowym zrozumieniu może reporterskie, no i jaki budżet bo ktoś poda ci lampę za kwotę, którą przewidujesz na całość ?
Z czytników to polecam Kingston Memory Card Reader FCR-HS3 USB 3.0 od wielu lat korzystam na dwóch stacjach i zero problemów.
Co do reszty to za mało informacji.
Dzięki bardzo 90s, wypróbuję!
Koesh, dzięki za odpowiedź!
Co nieco czytałem w innych tematach, jednak jestem na tyle do tyłu w temacie, że ciężko nadgonić.
Do wyboru są dwa pomieszczenia, mniej lub bardziej prostokątne - 2m na 3.5m oraz 3.5 na 4.
W pierwszym ze względu na piony wentylacyjne etc ciężko byłoby ustawić jakieś światła dalej niż 1.5-2m od modela. Dodatkowo przestrzeń ograniczają skosy na suficie, na jednej ścianie, ale ciągną się przez 1/4 pokoju. Światło z zewnątrz padałoby z prawej od miejsca, w którym stałby model.
W drugim z kolei jest dostępna tylko jedna ściana, na prawo od modela, światło zewnętrzne z lewej.
Budżet na całość do 5tys PLN, aczkolwiek wiadomo, peirwszy sprzęt - im taniej tym lepiej.
Statywy z tego zestawu są świetne: http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p5146_System-zawieszania-tel-DDJ-BJ400--901-.html , podobnej konstrukcji statyw mam do lampy.
Poprzeczka taka sobie, przy scenkach o szerokości 2 metry, gdy Żona wiesza na tle różne gadżety, wygina się. Nie łamie, ale tło winylowe marszczy się. Kupiłem w sklepie hydraulicznym rurę stalową pół cala, nawierciłem otwory pod statywy i mogę się na tym huśtać.
Z oświetlenia to używam w domowym studio softbox Phottix Raja 65 cm i lampy YongNuo YN-560III oraz wyzwalaczy RF-602 czy RF-603. Na początek fajna jest też zwykła parasolka dyfuzyjna. Dla mnie plusem lampy reporterskiej jest brak kabli. Przy zamieszaniu, które towarzyszy zdjęciom, na pewno lampa by leżała.
Do obciążenia statywów kupiłem 4 komplety obciążników do ćwiczeń 2x1,5KG.
Oprócz tego wielka blenda.
Co do obiektywu, to im szerzej, tym trudniej. W kadr zaczynają wchodzić Ci boczne ściany. Ja jakoś nie od razu to skojarzyłem. Zmiana ogniskowej to nie tylko odległość od modela, ale i różnica w tle, które mieści się w kadrze.
To tyle z amatorskich porad. Pod studio brałbym większy pokój, ten mały jest mocno wąski.
Zmiana ogniskowej to nie tylko odległość od modela, ale i różnica w tle, które mieści się w kadrze.
No i przede wszystkim zmiana perspektywy i zupełnie inny obraz.
Pamietaj że pomieszczenia, które ma otwarte "ściany" albo okna itd, można odcinać prosto i tanio, szyna zwykła karniszowa na suficie, podpięta czarna flizelina na metry z castoramy i masz boki załatwione.
Oświetlenie obecnie można już kupić sensowne panelowe na ledach co daje sporo miejsca, jest lekko i zgrabnie bo nie masz wielkich softboxow, troszkę się temat oświetlenia zmienił.
Nie napisze konretów ale u chińczyka co robi taki sprzęt miał już panele 60x40cm do tego można zakładać modyfikatory, klapki itd.
jurkarol
10-05-2020, 10:17
z lamp ciągłych to może coś jak yn165 ledowe, z filtrami, wrotami, ok 240 zł. można zasilać z kabla 9v albo baterii 6xR6 czy akumulatora Sony, czysto bez kabli. lepsze aku sony czy eneloop, bo baterie zjada szybko.
david555
10-05-2020, 10:53
Ciasno, kruca bomba i z D800 w takiej ciasnocie cienko to widzę.
Ciasno, kruca bomba i z D800 w takiej ciasnocie cienko to widzę.
Co jest nie tak z D800?
Jakis inny model w ciasnym pomieszczeniu bylby lepszy ??
Z czytnikow to uzywam ten Lexar i zero problemow
https://www.lexar.com/portfolio_page/professional-usb-3-0-dual-slot-reader/
david555
10-05-2020, 14:14
Co jest nie tak z D800?
Jakis inny model w ciasnym pomieszczeniu bylby lepszy ??
...
Na pewno cropy x1,5, czy x2 byłyby gorsze do takiej ciasnoty, ale robienie portretu na 35-ce tylko z powodu ciasnoty pomieszczenia, równiż jest słabym rozwiązaniem.
Swoją drogą, czekałem na czyjąś reakcję i nie zawiodłem się. :-)
......Swoją drogą, czekałem na czyjąś reakcję i nie zawiodłem się. :-)
Ja czekalem, az cos w tym stylu odpiszesz.
cybulski
10-05-2020, 16:21
Tylko fuji ;) cybulski
Nie wiem po co mnie woła :)
Czytnik używam taki i dziala niezawodnie https://m.ceneo.pl/14610752
Mam studio ok. 3,5x4,5 m. Robię głównie zdjęcia produktowe na potrzeby sklepu internetowego. Najczęściej pracuje na zestawie D800+Tamron 90mm. Dla obiektów ok 50-60 cm można pracować dość swobodnie.
Tła + mocowania, lampy + modyfikatory, statywy to dość oczywiste wyposażenie. Przy każdej sesji korzystam z colorcheckera. Zrezygnowałem z zapisu zdjęć na kartę na rzecz bezpośredniego zapisu do lightrooma. Można żyć bez światłomierza ale to bardzo przydatne urządzenie. Bardzo cenię sobie w pracy wyzwalacze radiowe do lamp. Musisz przewidzieć jakieś miejsce dla modelki, gdzie będzie się mogła przygotować do sesji.
Sprzęt powinieneś dobrać pod swoje upodobania i kieszeń ;)
Pamietaj że pomieszczenia, które ma otwarte "ściany" albo okna itd, można odcinać prosto i tanio, szyna zwykła karniszowa na suficie, podpięta czarna flizelina na metry z castoramy i masz boki załatwione.
Oświetlenie obecnie można już kupić sensowne panelowe na ledach co daje sporo miejsca, jest lekko i zgrabnie bo nie masz wielkich softboxow, troszkę się temat oświetlenia zmienił.
Nie napisze konretów ale u chińczyka co robi taki sprzęt miał już panele 60x40cm do tego można zakładać modyfikatory, klapki itd.
W sumie to wystarczy zamknąć obiektyw i mocniej błysnąć.