Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pocztówka znad Raduni

Wind Mill
05-05-2020, 08:19
Raz

39138

Dwa

39139

ppfalcon
06-05-2020, 10:27
A czemu ten most dali do góry nogami?

Kojocisko
06-05-2020, 11:01
Bo to odrzut z eksportu do Australii...
BTW - sympatyczne pocztówki.

Wind Mill
06-05-2020, 23:42
A czemu ten most dali do góry nogami?

Może po to, by maszyniście nie zasłaniać widoku na widoki? ;)

Powinienem się na jeden obrazek zdecydować.

Trzy.

39170

Wujot
07-05-2020, 01:04
Może po to, by maszyniście nie zasłaniać widoku na widoki? ;)

Jazda górą (tak się to nazywa) jest korzystniejsza dla mniejszych rozpiętości i wysokich przyczółków (gdy nie brakuje skrajni) od jazdy dołem. Na Dolnym Śląsku takich konstrukcji w górach jest bardzo dużo.

W

Wind Mill
07-05-2020, 03:48
Przypuszczam dwie przyczyny takiej konstrukcji.
Linia jest jednotorowa, most jest wąski. Zatem mały prześwit pomiędzy kratownicami wzmaga opory aerodynamiczne. Nie wiem czy w dawnych czasach powstawania tych konstrukcji było to brane pod uwagę.
Drugi powód, to mniejsze zużycie materiału - kratownica na górze wymagałaby znacznego poszerzenia przęsła, tak by zachować skrajnię dla pociągu.
Takie moje domysły.

Sebastianito
07-05-2020, 09:43
1 Bardzo dobre w kadrze i kolorach. Nie widać żadnego efektu halo na gałęziach za co duży plus.

Wujot
07-05-2020, 10:27
Przypuszczam dwie przyczyny takiej konstrukcji.
Linia jest jednotorowa, most jest wąski. Zatem mały prześwit pomiędzy kratownicami wzmaga opory aerodynamiczne. Nie wiem czy w dawnych czasach powstawania tych konstrukcji było to brane pod uwagę.
Drugi powód, to mniejsze zużycie materiału - kratownica na górze wymagałaby znacznego poszerzenia przęsła, tak by zachować skrajnię dla pociągu.
Takie moje domysły.

Aeorodynamika nie jest istotna. Chodzi o zużycie materiału (stali). Konstrukcja jest trochę węższa i, co znacznie ważniejsze, można ją łatwiej usztywnić poprzecznie. Był też podnoszony argument łatwiejszego wykonania (niższy dźwig, rusztowania?) - tego niezbyt pamiętam.

Kiedyś bardzo dokładnie optymalizowano bezpośrednie koszty wykonania. Teraz jest to prawie nieistotne. Opowiem Ci anegdotkę. Kiedyś troszkę prowokacyjnie spytałem bardzo znanego projektanta mostów:
- panie profesorze dlaczego budujecie mosty wzdłuż rzeki? (to było a'propos konstrukcji co miała 1000 m długości a obok były starsze po 200 m)
- teraz buduje się tam gdzie można a nie jest najlogiczniej i czy wie pan, że w kładce nad autostradą koszt podjazdu dla niepełnosprawnych to 1/3 kosztu budowli? Tyle kosztuje ziemia. Stal się nie liczy.

Pozdro
Wiesiek

Wind Mill
07-05-2020, 13:00
1 Bardzo dobre w kadrze i kolorach. Nie widać żadnego efektu halo na gałęziach za co duży plus.

Dzięki za słowo.

Zasadniczo robię na A (priorytet przysłony) i tu musiałem ściągać w dół expozycję (przepały na niebie i na chnurach) i z kolei mocno ciągnąć cienie.
Ale selekcja koloru w CNX2 załatwia sprawę - zapewne gdybym ciągnął cienie w całej klatce, halo by się pojawiło.
Matryca D7500 ma w tym zakresie kolosalną przewagę nad tą z wcześniej używanego D5100.

Za to trójka to kombinacja alpejska z NX-D, Faststone Viewer i Enfuse z jedną klatką. Ciąganie cieni jakoś ciemne było. A mocniejsze ciąganie dawało już kiepski efekt.

W D5100 szczególnie, w 7500 czasem także, lepsze efekty od forsownego ciągnięcia cieni w CNX2 daje:
NX-D - save as tiff
NX-D - EXP +2 (zazwyczaj robiłem pośrednie kroki co 0.7, tutaj w ramch eksperymentu z grubej rury) - save as tiff
Oba pliki otwieramy Faststone'm i zapisujemy jako tiff - tiffy z CNX i NX-D źle trybią w Enfuse (a przynajmniej nie dokopałem się do opcji zapisu tiff'a, który by dobrze robił)
Ona tiffy do Enfuse.
Wynikowy tiff z Enfuse znowu Fststone, jako iż soft Nikona tiffów z Enfuse nie lubi.

Teraz mozna to otworzyć CNX-2 i dokończyć co trza.

Oczywiście w trakcie tej kombinacji tracimy rozdzielczość bitową (48 --> 24), ale coś za coś.

Być może fotoszopa czy inne C1 lepiej ciągnie cienie od softu Nikona i nie musiałbym się łapać prawą stopa za lewe ucho, ale miałem triale i nie mogłem się przyzwyczaić do obsługi. :D

Zawsze mnie zadziwiał efekt takiej kombinacji, w końcu operujemy na jednym pliku raw (bez bracketingu ekspozycji), wszystkie te dane są w nim zawarte; widać iż mechanizm wyciągania cieni w sofcie Nikona jest nieco niedoskonały.
Oczywiście to zależy także od zawartości obrazu, czaęsto sam odzysk cieni wystarczy.

- - - - kolejny post - - - - - -

...teraz buduje się tam gdzie można a nie jest najlogiczniej i czy wie pan, że w kładce nad autostradą koszt podjazdu dla niepełnosprawnych to 1/3 kosztu budowli? Tyle kosztuje ziemia. Stal się nie liczy...

Cóż, często lepiej budowć drożej, ktoś musi zarobić - ekstremalnym przykładem jast Bajka o Włali. ;)