Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pocztówka znad Raduni
Wind Mill
05-05-2020, 08:19
Raz
39138
Dwa
39139
ppfalcon
06-05-2020, 10:27
A czemu ten most dali do góry nogami?
Kojocisko
06-05-2020, 11:01
Bo to odrzut z eksportu do Australii...
BTW - sympatyczne pocztówki.
Wind Mill
06-05-2020, 23:42
A czemu ten most dali do góry nogami?
Może po to, by maszyniście nie zasłaniać widoku na widoki? ;)
Powinienem się na jeden obrazek zdecydować.
Trzy.
39170
Może po to, by maszyniście nie zasłaniać widoku na widoki? ;)
Jazda górą (tak się to nazywa) jest korzystniejsza dla mniejszych rozpiętości i wysokich przyczółków (gdy nie brakuje skrajni) od jazdy dołem. Na Dolnym Śląsku takich konstrukcji w górach jest bardzo dużo.
W
Wind Mill
07-05-2020, 03:48
Przypuszczam dwie przyczyny takiej konstrukcji.
Linia jest jednotorowa, most jest wąski. Zatem mały prześwit pomiędzy kratownicami wzmaga opory aerodynamiczne. Nie wiem czy w dawnych czasach powstawania tych konstrukcji było to brane pod uwagę.
Drugi powód, to mniejsze zużycie materiału - kratownica na górze wymagałaby znacznego poszerzenia przęsła, tak by zachować skrajnię dla pociągu.
Takie moje domysły.
Sebastianito
07-05-2020, 09:43
1 Bardzo dobre w kadrze i kolorach. Nie widać żadnego efektu halo na gałęziach za co duży plus.
Przypuszczam dwie przyczyny takiej konstrukcji.
Linia jest jednotorowa, most jest wąski. Zatem mały prześwit pomiędzy kratownicami wzmaga opory aerodynamiczne. Nie wiem czy w dawnych czasach powstawania tych konstrukcji było to brane pod uwagę.
Drugi powód, to mniejsze zużycie materiału - kratownica na górze wymagałaby znacznego poszerzenia przęsła, tak by zachować skrajnię dla pociągu.
Takie moje domysły.
Aeorodynamika nie jest istotna. Chodzi o zużycie materiału (stali). Konstrukcja jest trochę węższa i, co znacznie ważniejsze, można ją łatwiej usztywnić poprzecznie. Był też podnoszony argument łatwiejszego wykonania (niższy dźwig, rusztowania?) - tego niezbyt pamiętam.
Kiedyś bardzo dokładnie optymalizowano bezpośrednie koszty wykonania. Teraz jest to prawie nieistotne. Opowiem Ci anegdotkę. Kiedyś troszkę prowokacyjnie spytałem bardzo znanego projektanta mostów:
- panie profesorze dlaczego budujecie mosty wzdłuż rzeki? (to było a'propos konstrukcji co miała 1000 m długości a obok były starsze po 200 m)
- teraz buduje się tam gdzie można a nie jest najlogiczniej i czy wie pan, że w kładce nad autostradą koszt podjazdu dla niepełnosprawnych to 1/3 kosztu budowli? Tyle kosztuje ziemia. Stal się nie liczy.
Pozdro
Wiesiek
Wind Mill
07-05-2020, 13:00
1 Bardzo dobre w kadrze i kolorach. Nie widać żadnego efektu halo na gałęziach za co duży plus.
Dzięki za słowo.
Zasadniczo robię na A (priorytet przysłony) i tu musiałem ściągać w dół expozycję (przepały na niebie i na chnurach) i z kolei mocno ciągnąć cienie.
Ale selekcja koloru w CNX2 załatwia sprawę - zapewne gdybym ciągnął cienie w całej klatce, halo by się pojawiło.
Matryca D7500 ma w tym zakresie kolosalną przewagę nad tą z wcześniej używanego D5100.
Za to trójka to kombinacja alpejska z NX-D, Faststone Viewer i Enfuse z jedną klatką. Ciąganie cieni jakoś ciemne było. A mocniejsze ciąganie dawało już kiepski efekt.
W D5100 szczególnie, w 7500 czasem także, lepsze efekty od forsownego ciągnięcia cieni w CNX2 daje:
NX-D - save as tiff
NX-D - EXP +2 (zazwyczaj robiłem pośrednie kroki co 0.7, tutaj w ramch eksperymentu z grubej rury) - save as tiff
Oba pliki otwieramy Faststone'm i zapisujemy jako tiff - tiffy z CNX i NX-D źle trybią w Enfuse (a przynajmniej nie dokopałem się do opcji zapisu tiff'a, który by dobrze robił)
Ona tiffy do Enfuse.
Wynikowy tiff z Enfuse znowu Fststone, jako iż soft Nikona tiffów z Enfuse nie lubi.
Teraz mozna to otworzyć CNX-2 i dokończyć co trza.
Oczywiście w trakcie tej kombinacji tracimy rozdzielczość bitową (48 --> 24), ale coś za coś.
Być może fotoszopa czy inne C1 lepiej ciągnie cienie od softu Nikona i nie musiałbym się łapać prawą stopa za lewe ucho, ale miałem triale i nie mogłem się przyzwyczaić do obsługi. :D
Zawsze mnie zadziwiał efekt takiej kombinacji, w końcu operujemy na jednym pliku raw (bez bracketingu ekspozycji), wszystkie te dane są w nim zawarte; widać iż mechanizm wyciągania cieni w sofcie Nikona jest nieco niedoskonały.
Oczywiście to zależy także od zawartości obrazu, czaęsto sam odzysk cieni wystarczy.
- - - - kolejny post - - - - - -
...teraz buduje się tam gdzie można a nie jest najlogiczniej i czy wie pan, że w kładce nad autostradą koszt podjazdu dla niepełnosprawnych to 1/3 kosztu budowli? Tyle kosztuje ziemia. Stal się nie liczy...
Cóż, często lepiej budowć drożej, ktoś musi zarobić - ekstremalnym przykładem jast Bajka o Włali. ;)