Zobacz pełną wersję : Filtr UV 77 mm do Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
Dzień dobry.
Chciał bym kupić dobry, ale w umiarkowanej cenie (nie najtańszy) filtr UV średnica 77 mm do obiektywu Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, aparat Nikon D5200.
Poprosił bym ewentualnie o dokładny model, link do sklepu.
Próbowałem czegoś sam poszukać na forach, itp, ale nie odnalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Marumi lub Hoya to średnia półka.
Filtr slim, bo to do szerokiego kąta. Marumi. Hoya ma kilka serii, tańsze i droższe.
Filtr slim, bo to do szerokiego kąta. Marumi. Hoya ma kilka serii, tańsze i droższe.
Dokładniej jakiś model.
Przeglądałem w internecie oferty tych firm, i różnorodność ich modeli odstraszyła mnie ponieważ podane tam informację raczej nic mi nie mówią, dla tego pomyslałem że ktoś jakiś model sprawdził w praktyce.
Pewnie sprawdził ale czy miał inne modele do porównań to już niekoniecznie.
Filtr jest "niewidoczny" i dopiero w specyficznych sytuacjach pokaże słabość. Głównie odpowiada za bliki w zdjęciach gdzie ostre światło pada wprost na filtr.
Sprawa jest trudna, bo każda sytuacja zdjęciowa jest inna. Blik może pochodzić też od obiektywu a nie od filtra. Watpię by sie komuś chcialo sprawdzać kilka filtrów. Moze jakiś portal z testami to badał?
Pamietam stare testy na optyczne.pl ale to chyba byly polary a nie UV. I to 100 lat temu ;) od tego czasu są nowsze powłoki i stary test nic nie da.
Pamietam stare testy na optyczne.pl ale to chyba byly polary a nie UV. I to 100 lat temu ;) od tego czasu są nowsze powłoki i stary test nic nie da.
Prawie dobrze. ;)
UV też testowali. (https://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV.html) Choć test z czasów DXa łupanego. :lol:
Krzysztofh
05-05-2020, 12:05
Żebyś się długo nie zastanawiał Hoya 77 mm Pro1 Digital MC UV-0 będzie OK
david555
05-05-2020, 16:05
Dokładniej jakiś model.
...
Hoya UV HD.
Mam na wszystkich obiektywach i Tobie też polecam, jeżeli chcesz naprawdę chronić przednią soczewkę.
Szkło w tych filtrach jest wzmocnione i nie pęka od mocniejszego wiatru. :-)
Dziękuję bardzo Panowie za podpowiedzi.
Znalazłem te filtry Hoya na optyczne.pl i cena jest przyzwoita.
Z tego co się domyśliłem "Hoya UV HD" jest nowsza od "Hoya 77 mm Pro1 Digital MC UV-0".