Zobacz pełną wersję : D5100 usunięcie filtra AA
chudeusz
03-05-2020, 15:59
Chcę wywalić filtr AA z puszki D5100. W zasadzie już próbowałem, ale natknąłem się na pewien problem. Jest on zintegrowany z filtrem IR (chyba) i po demontażu mam czerwone fotki. Czy dobre kombinuję, że aby zachować funkcjonalność i odpowiednie kolory w puszce muszę po usunięciu oryginalnego filtra założyć filtr IR?
Po demontażu czegokolwiek przed matrycom powinno się zamocować materiał o tej samej grubości i gęstości, aby za chować jakość obrazu.
Schemat optyczny optyki uwzględnia wszystko znajdujące się na torze optycznym.
Sam demontaż filtra aa nie sprawi, że zdjęcia będą ostrzejsze.
chudeusz
03-05-2020, 19:08
Dzięki, choć mam wrażenie, że nie o to pytałem.
Tak, musisz założyć inny filtr IR, żeby zachować kolory. Albo cokolwiek o podobnej grubości, żeby aparat ostrzył na nieskończoność.
david555
04-05-2020, 08:16
Tak, musisz założyć inny filtr AA, żeby zachować kolory. Albo cokolwiek o podobnej grubości, żeby aparat ostrzył na nieskończoność.
Jest to w ogóle wykonalne ?
chudeusz
04-05-2020, 08:34
A od kiedy to filtr AA odpowiada za kolory? Specem nie jestem, ale piszecie jakieś bzdury. Wiele puszek jest pozbawionych fabrycznie tego filtra.
david555
04-05-2020, 08:43
A od kiedy to filtr AA odpowiada za kolory? Specem nie jestem, ale piszecie jakieś bzdury. Wiele puszek jest pozbawionych fabrycznie tego filtra.
Kto jak kto, ale kol. TOP67 w sprawach technicznych bzdur raczej nie gada, jako że zajmuje się naprawami sprzętu foto.
Za kolor, odpowiada siatka Bayera, natomiast po usunięciu filtra AA, trzeba by chyba mocno przeregulować sensory AF, nie wiem nawet, czy to jest możliwe (?).
Przeczytaj od początku. Usunięcie filtra AA skutkuje również usunięciem filtra IR, a to wpływa na kolory.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jest to w ogóle wykonalne ?
Trzeba by dopasować odpowiedni filtr. Zwykle robi się konwersję właśnie w celu usunięcia filtra IR i wtedy wstawia się szybkę wyciętą z filtra UV lub filtr IR odcinający pasmo widzialne.
david555
04-05-2020, 09:30
Tu była podobna dyskusja: https://photo.stackexchange.com/questions/93893/can-the-antialiasing-filter-be-removed-to-get-sharper-images
- - - - kolejny post - - - - - -
https://www.lifepixel.com/photography-gear/anti-aliasing-low-pass-filter-removal
Za tę usługę, liczą sobie 270 $, nieźle. :-)
chudeusz
04-05-2020, 09:56
Czytam od początku, bo sam to piszę od początku ;). Jednak nadal twierdzę, że filtr AA nie odpowiada za kolory. To że jest w mojej puszce połączony z UV IR to osobna kwestia i nie oznacza to, żebym musiał wkładać tam inny AA żeby odzyskać kolory. Dziękuję za wszelkie informacje.
Czytam od początku, bo sam to piszę od początku ;). Jednak nadal twierdzę, że filtr AA nie odpowiada za kolory. To że jest w mojej puszce połączony z UV IR to osobna kwestia i nie oznacza to, żebym musiał wkładać tam inny AA żeby odzyskać kolory. Dziękuję za wszelkie informacje.
Tu się kajam. Chodziło o inny filtr IR.
Ale bardziej chodzi o to, że nie można tak po prostu usunąć filtra. Bez niego będą problemy z ostrzeniem, i to nie tylko AF.
chudeusz
04-05-2020, 15:24
Rozumiem. Całkiem usuwać tego nie chcę, choćby ze względu na to, że brakuje kolorów, więc jakiś filtr z pewnością zamontuję. Problemem jest to, że nie wiem jaki, żeby uzyskać to czego chcę.
Najlepiej by było użyć szybki z aparatu, który nie ma filtra AA. Np. D5300. Mam nawet taki, po konwersji na body IR.
chudeusz
04-05-2020, 16:58
Tylko takiej części raczej nie dostanę osobno.
Info i IR mod:
http://www.jimchenphoto.com/digitalinfrared.html
Tutaj macie bardzo ciekawy artykuł o modyfikacji polepszającej pracę starych szkieł na DSLR:
https://phillipreeve.net/blog/review-kolari-ultra-thin-sensor-stack-modification/
Sama zmiana grubości szkła ma znaczenie przy niektórych szkłach projektowanych pod analogi, które nie miały żadnych szkiełek między ostatnią soczewką, a materiałem swiatłoczułym.
Tylko takiej części raczej nie dostanę osobno.
Przecież napisałem, że mam.
chudeusz
04-05-2020, 19:16
Przecież napisałem, że mam.Aaaaa, źle zrozumiałem ;).