PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Podlaskie krajobrazy

gumer
26-04-2020, 20:39
Wrzucam trzy fotki z weekendu. Plener: Puszcza Knyszyńska.
38761

38762

38763

Tomekk
27-04-2020, 14:04
Trochę za mało tej Puszczy u Ciebie na zdjęciach, chyba że aż tak bardzo wycięta... Oglądam na słabym monitorze pracowym, ale co mi się rzuca w oczy to chyba ciut za ostry...
Co do kadrów to miejsce zrobienia zdjęcia nr 3 ma potencjał. Dwójka się mało broni...

gumer
24-05-2020, 20:40
39753

39754

moshica
24-05-2020, 20:41
Starasz się ale z pomysłem na ciekawe prace niestety słabo.

gumer
24-05-2020, 20:47
Nie poddaję się ;)

MarcinSt
25-05-2020, 10:09
5 jest ciekawe ale widział bym tu kolory zachodzącego / wstającego słońca

Jacenty Z.
26-05-2020, 12:31
Trójka i piątka dla mnie fajne :smile: Na nr 3 bardzo wyprane kolory (na nr 2 zresztą tak samo) - można je trochę podkręcić i wtedy scena nabiera więcej wyrazu (sprawdzałem - mogę zamieścić jeśli chcesz, choć w kwestii obróbki jest tu na pewno wielu lepszych ode mnie).

Dziwne... Rozmycie drzew w tle w lewej części kadru na nr 4 powoduje wrażenie nieostrości całego zdjęcia. Choć ostrość miała być (i raczej jest) na bocianie, wzrok trochę błądzi w jej poszukiwaniu. Może to kwestia tego, że obiekt główny jest maleńki w stosunku do wielkości kadru.

gumer
26-05-2020, 14:46
Trójka i piątka dla mnie fajne :smile: Na nr 3 bardzo wyprane kolory (na nr 2 zresztą tak samo) - można je trochę podkręcić i wtedy scena nabiera więcej wyrazu (sprawdzałem - mogę zamieścić jeśli chcesz, choć w kwestii obróbki jest tu na pewno wielu lepszych ode mnie).

Dziwne... Rozmycie drzew w tle w lewej części kadru na nr 4 powoduje wrażenie nieostrości całego zdjęcia. Choć ostrość miała być (i raczej jest) na bocianie, wzrok trochę błądzi w jej poszukiwaniu. Może to kwestia tego, że obiekt główny jest maleńki w stosunku do wielkości kadru.

Dziękuję za uwagi. Bardzo proszę o poprawione fotki. Niestety, w spadku po przodkach odziedziczyłem pewien stopień daltonizmu, więc w obróbce kolorystycznej nie zostanę mistrzem ;)

Jacenty Z.
27-05-2020, 00:10
OK. Poniżej więc moja propozycja jak mogłaby wyglądać fotka nr 3 (choć, oczywiście, nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać). Obróbka wyciągnęła fakturę nieba i ociepliła kolory ziemi. Ciut już ociera się to o HDR, ale nie jest HDR. Niestety, ponieważ użyłem dość agresywnego narzędzia (wtyczka Color Effex Pro do PS Elements - ocieplanie i symulacja filtra polaryzacyjnego), przy okazji pojawiły się "pajączki" przy szczytach sosen i klocki na niebie - a pewnie da się to zrobić też inną metodą. Tak dla oglądu bardziej niż jako produkt finalny:

39812