Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki monitor EIZO 27cali

Krzysztofh
24-04-2020, 08:40
Witam.
Chciałbym wymienić swój monitor na przyzwoity sprzęt do obróbki fotograficznej.
Założenia to EIZO i 27".
Celuję w Eizo ColorEdge CG2730.
Dość drogo jeżeli założyć amatorskie wykorzystanie, ale przynajmniej w pewnym stopniu chciałbym uniknąć kompromisów.
Doradźcie co wybrać. Może można kupić tańszy model o podobnych parametrach. A może poczekać jak się pojawi CG2740, poprzedni wtedy stanieje.

Tom01
24-04-2020, 11:05
Lektura obowiązkowa: https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=3728&p=51956#p51956

Osobiście, przy znacznie niższej cenie brałbym NEC PA271Q COLOR. O klasę lepszy.

Krzysztofh
24-04-2020, 13:16
Może faktycznie powinienem się wycofać z kryterium producenta.
Muszę się przekopać przez dużą ilość wiedzy. Większość możliwości konfiguracyjnych jest dla mnie nowością. Jeżeli możesz to napisz co oznacza "o klasę lepszy".
W podanym materiale z linku doczytałem że cytuję:
"Uwaga, monitor jest nową konstrukcją i niestety, ma wady wieku dziecięcego w oprogramowaniu: viewtopic.php?f=26&t=3683 Zdecydowanie odradzam kupno przypadkowego egzemplarza, bez odpowiedniego wsparcia technicznego, aby uniknąć rozczarowań. "
To było chyba pisane w 2018r. Jak to jest dzisiaj?

Tom01
24-04-2020, 21:25
EIZO CG2730 to jest zawodowy monitor fotograficzny. NEC PA271Q COLOR natomiast zawodowy monitor graficzny. Grafika jako dziedzina nieporównywalnie szersza stawia inne kryteria wymagań. Oczywiście fotografii to też pomaga, bo monitor graficzny z palcem w nosie wyświetla trudne aspekty, jak skóra, żółcie, na których fotograficzny już robi bokami. Mówiąc prosto, daje duży zapas precyzji. Takiemu obrazowi można już wierzyć, że to co wyświetla jest tym co leży w plikach na dysku.

Problem z firmware jest piętą achillesową tego modelu, ale przy odpowiednim podejściu można go zamaskować na tyle skutecznie, że nie rzutuje na jakość pracy. Wyżej podałem właściwą wersję aby nie błądzić. No i ponad 3,5 tys różnicy ceny do porównywalnego EIZO CG279X piechotą nie chodzi.

And.N
25-04-2020, 07:57
Brałbym pod uwagę Eizo CS2730, tańszy od PA271Q COLOR o ok. 1 tyś zł.
W cenie oprogramowanie do kalibracji. Nie ma problemów z firmware. Jest także gwarancja na zero wadliwych pikseli (przez 6 miesięcy od zakupu).

Jurek Ż
25-04-2020, 10:00
Jak już to Eizo CS 2731. Odświeżona i nieco udoskonalona wersja monitora CS 2730. Nec, jego chińskie pochodzenie oraz zapewnienia, że trafia do nas produkt wybierany, ustawiany i poprawiany:wink: do mnie jakoś nie trafia.

Tom01
25-04-2020, 10:21
Brałbym pod uwagę Eizo CS2730, tańszy od PA271Q COLOR o ok. 1 tyś zł.
W cenie oprogramowanie do kalibracji. Nie ma problemów z firmware. Jest także gwarancja na zero wadliwych pikseli (przez 6 miesięcy od zakupu).

CS2730 nie ma od kilku miesięcy. Poza tym to jest wyraźnie niższa seria. Odpowiednikiem u NEC-a jest EA271Q COLOR, który kosztuje ~3700 zł. I też ma soft do kalibracji, szerokie przygotowanie przekalibracyjne, 5 lat gwarancji i gwarancję na piksele.

Jak już to Eizo CS 2731. Odświeżona i nieco udoskonalona wersja monitora CS 2730. Nec, jego chińskie pochodzenie oraz zapewnienia, że trafia do nas produkt wybierany, ustawiany i poprawiany:wink: do mnie jakoś nie trafia.

Porównujemy dwie różne klasy. Oczywiście, jeśli ktoś ma sentyment do EIZO, w żadnym wypadku nic złego, ale jeśli po prostu chce dobre narzędzie, rynek nie jest stały. Od około 1,5 roku NEC jest w ostrej ofensywie i można kupić lepsze monitory taniej. No ale nie dla każdego kasa gra rolę, prawda? ;)

And.N
25-04-2020, 10:51
Jak już to Eizo CS 2731. Odświeżona i nieco udoskonalona wersja monitora CS 2730. ...
Zgadza się.

CS2730 nie ma od kilku miesięcy. Poza tym to jest wyraźnie niższa seria. Odpowiednikiem u NEC-a jest EA271Q COLOR, który kosztuje ~3700 zł. ...
Nie, nie jest odpowiednikiem. Nec EA271Q (nawet w wersji COLOR) to dalej waskogamutowy (sRGB) monitor biurowy, dlatego jest tańszy.
Eizo CS2731 to już bardziej przeznaczony do fotografii, grafiki, z szerokim gamutem (99% Adobe RGB). Tak, wiem, że według pana to bardziej wada niż zaleta.

Tom01
25-04-2020, 11:32
Gamut nie ma żadnego istotnego znaczenia. Ważna jest konstrukcja monitora, rozwiązania techniczne, poziom defektów liniowości, równomierność.

Jurek Ż
25-04-2020, 11:41
Gamut nie ma żadnego istotnego znaczenia. Ważna jest konstrukcja monitora, rozwiązania techniczne, poziom defektów liniowości, równomierność.

Ważny jest też serwis i powtarzalność a w tym przypadku różnie bywa . Pozostaje więc zapewnienie sprzedającego i jego ciągła chęć pomocy.:D

Krzysztofh
25-04-2020, 16:26
Dziękuję za wszelkie uwagi. Na razie nie wiem na co się zdecydować. Pewnie że bez kompromisów należałoby brać EIZO CG279X, ale nie dajmy się zwariować. Raczej ja staram się tego nie uczynić, w końcu monitor ma służyć do obróbki zdjęć a jestem amatorem w tym zakresie i fotografia to moja pasja a nie zarobek. Raczej pracuję aby sfinansować w tym zakresie swoje zachcianki.
Może faktycznie powinienem pójść za radą Tom01 i wybrać sugerowanego NEC PA271Q COLOR, tylko ciągle nurtuje mnie temat firmware tego modelu. Pewnie zamówił bym kalibrację bo na razie mam wątpliwości czy uda mi się ją poprawnie przeprowadzić, ale jestem dość dociekliwy i chciałbym opanować ten temat w przyszłości kupując soft do kalibracji. Dlatego chciałbym się dowiedzieć na czym polega tu problem. Czy sam sobie z tym nie poradzę i muszę polegać wyłącznie na usłudze serwisowej, czy chodzi o coś innego.
W necie dużo osób zwraca uwagę na gamut najczęściej wyrażony w % np. AdobeRGB. Dlaczego jak czytam opinię Tom01 "nie ma ob żadnego istotnego znaczenia", skoro tak często zwraca się na niego uwagę. Moją drugą pasją jest elektronika i doceniam zalety związane z jakością podzespołów, rozwiązaniami technicznymi itd. Jak pisałem wcześniej dojrzałem do wymiany monitora i z pewnością to uczynię i dlatego liczę na Waszą pomoc i sugestie.
I jeszcze pytanie odnośnie kalibracji. Czy sam soft załatwi sprawę, bo mam wrażenie, że powinien być jeszcze jakiś hardware który odczyta to co emituje monitor?

And.N
25-04-2020, 16:54
Oczywiście sam soft sprawy nie załatwi, potrzebny jeszcze kalibrator np. X-Rite i1Display Pro. Obawiam się, że w przypadku PA271Q kalibracją możesz pogorszyć wyświetlanie monitora (przez ten wspomniany błąd ). Podobno zresztą ten monitor nie wymaga kalibracji.

Krzysztofh
25-04-2020, 16:58
W międzyczasie doczytałem że monitory profesjonalne jak rzeczony PA271Q nie kalibruje się kalibratorem sprzętowym. W takim razie chciałbym się dowiedzieć jak się to odbywa (na podstawie zapisanych danych w pamięci stałej procesora monitora?), bo że kalibracja jest konieczna raczej jestem pewien.

Tom01
25-04-2020, 17:01
PA271Q jest prekalibrowany odgórnie. Kalibracja na miejscu wprowadza się do wybrania scenariusza adekwatnego do zastosowań i warunków oświetleniowych. Jest to banalne i nie wymaga dodatkowych narzędzi. Kalibracja w ujęciu tradycyjnym, czyli czujnik na ekranie i korekcja na bazie jego odczytów to anachronizm. Nie wykonuje się jej w ogóle w przypadku monitorów profesjonalnych. Nie ma po co.

Krzysztofh
25-04-2020, 17:22
Dzięki Tom01 za wyjaśnienie. Mógłbyś rzucić nieco światła na kwestę problematycznego firmware.

Tom01
25-04-2020, 21:04
Monitory profesjonalne, jak wspomniałem, nie obsługują "zwykłej" kalibracji. Całość opiera się o zaprogramowane wartości w pamięci procesora obrazowego. Taka kalibracja jest bardzo wygodna, jednak za kilka lat możliwe, że trzeba będzie je skorygować bo matryca się będzie biodegradować, podświetlenie w sensie luminofory. Jeśli chodzi o podświetlenie, każdy monitor profesjonalny ma czujniki monitorujące pracę LED podświetlenia i może w locie korygować jeśli będzie potrzeba. Matryce też są trwałe. Praktyka wskazuje że kilkanaście tys godzin nie robi na nich w ogóle wrażenia, więc conajmniej kilka lat jest z głowy. Formalnie jednak wypadałoby mieć możliwość zewnętrznego skorygowania, nawet jeśli potrzeba jest mało realna praktycznie. No i tu się pojawia problem, bo np z analogicznym EIZO CG297X można, w NEC PA271Q COLOR nie można. Opcja w sofcie jest, ale zablokowana. Producent już od dłuższego czasu zapowiada że w końcu to naprawi ale czas leci i nic. Jeśli jednak uda się w końcu to poprawić, wystarczy zaktualizować oprogramowanie wewnętrzne z pendrive.

Krzysztofh
25-04-2020, 21:23
OK. Dzięki, wreszcie rozumiem o co chodzi. W takim razie jeszcze aby Cię nie męczy zbytnio, czy jest monitor w zbliżonej cenie do PA271Q COLOR a nie gorszych parametrach, lub różnica w tych parametrach będzie marginalna.

Tom01
25-04-2020, 21:46
Nie ma. To jest unikat w swojej cenie / klasie.

Krzysztofh
25-04-2020, 21:53
Jeszcze kwestia tych predefiniowanych ustawień monitora, w zależności od oświetlenia itp. co pozwala na łatwą kalibrację. Czy zakup w takim razie SpectraView II zwiększa możliwości użytkownika i kiedy należy z niego korzystać?

Tom01
25-04-2020, 22:10
SpectraView II jest w komplecie jeśli ktoś będzie chciał z nim eksperymentować. Co do ustawień predefiniowanych, są na tyle szeroko zrobione i mają na tyle szerokie warianty, że nie słyszałem aby do czegoś nie dało się dopasować. To jest monitor-plastelina.