Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Dobrej klasy przejściówka m42 na sony FE
Mam schize co do przejściówek
potrzebuję m42 do sonego
Znalazłem jakieś ale błagam o podpowiedź używających te przejściówki - które z nich nie maja luzów
I o co chodzi z przejściówkami które "umożliwiają " podpięcie takumar ów... bo zgłupłem
Pisałem to już kiedyś: wprawdzie nie do Sony'ego ale do m4/3 - przejściówka to przejściówka -
mam dwie: od K&F (polecam) i FOTGA (nigdy więcej). Mam nadzieję że pomogłem. :)
https://allegro.pl/oferta/adapter-m42-sony-e-a6000-a5000-a6300-nex-k-f-9130890146
?
Co oznacza :
Posiada DEMONTOWALNĄ blokadę bolca przysłony (współpracuje również z obiektywami Takumar oraz Carl Zeiss). - mam takumara ale nie wiem o co chodzi
Dlaczego niby :
Nie pasuje do: Sony a7S, a7 II, a7S II, a7R II.
Mi najbardziej przypasował adaptery Neewer i tu M42-NEX kosztuje coś 10$, cały czarny ale nie malowany tylko napylany trwałe nie ścierało się.
A o co chodzi z opisem to nie mam pojęcia, każdy adapter M42 ma kluczyk, który jest do korekty położenia pierścienia z gwintem m42 żeby sobie dostosować kropki w aparacie.
Podłączę się do wątku..
Panowie pomóżcie, trafił mi się po Dziadku 34 letni Helios 44-3 MC 58mm f2 (czyżby BELOMO??). Chciałabym to podpiąć pod a7 II. Próbowałem jeden adapter - nazwy nie pamiętam.. Za stówę był. Koncept czy coś? ? Niestety, ale po nakręceniu na szkło, praktycznie nie można było kręcić pierścieniem ostrości, siedzi za ciasno, za blisko adaptera, na ścisk wręcz.. Jest jakiś inny, który pasuje do tego 44-3 akurat?? Jak nie ma to trudno, najwyżej pójdzie w świat..
fotografia_lodz
08-05-2026, 22:04
Witajcie, Nikoniarze, używający Sony
Dawno nie byłem na żadnym forum, więc mam nadzieję, że nie popełnię jakiegos forumowego faux pas, asekurancko nie założę nowego tematu, zobaczę najpierw, czy ten żyje.
Zdrożony poszukiwaniami, SZUKAM polskiego adaptera, Ciecio7 na E-mount do obiektywów M42, chcąc dać drugie życie mojemu kitowemu, radioaktywnemu Takumarowi z Asahi Pentaxa II, którego dostałem od Taty.
Bardzo chciałem patriotycznie używać polskiego sprzętu, zamiast K&Fa.
Czy ktoś ma i byłby skłonny odsprzedać, lub zna kogoś kto może mieć?