PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie mocowanie statywu do plecaka

manfred
22-04-2020, 15:50
Posiadam lekki plecak ok 650 g i do tego lekki statyw stołowy. Potrzebuję podczas pieszych wycieczkę w górach mieć możliwość przypięcia go do szelki od plecaka tak aby w każdym momencie wyjąć go. Aparat to lx 100 zamocowany na drugiej szelce plecaka. Długość po złożeniu statywu to 35 cm tak więc spokojnie mieści się na szelce. Tylko własnie jak go tu zamocować aby ciach i już wyjęty ciach i już zapięty. Myślałem o takim pokrowcu po parasolce ale nie mogę skminić jak go do szelki przypiąć aby to się nie majtało. Zdjęcie tylko poglądowe choć statyw to mój który używa. Może ktoś używa takiego sposobu przenoszenia statywu i coś podpowie.
38633

OjTam
22-04-2020, 16:10
Doszyj szlufki do pokrowca. Poziome, jeśli możesz szelkę od plecaka odpiąć, tak żeby przeciągnąć ją przez szlufki.
Albo pionowe, jeśli takiej opcji nie masz. Wtedy dopniesz pokrowiec trokami. Albo i trytką. ;)

manfred
22-04-2020, 16:16
Powiem Ci o ile inne pokrowce bez problemu mocuję do plecaka tak ten mnie zaczyna denerwować już :-)

OjTam
22-04-2020, 16:33
Ewentualnie dwa pierścienie z taśmy/troków na szelce i statyw przez nie przepuszczasz. Łapkami do góry, żeby nie przeleciał na wylot. ;)

manfred
22-04-2020, 16:42
Generalnie będzie to prostokątny worek z dwoma płaskimi taśmami i dwoma klamrami. Tylko muszę jeszcze coś wymyślić aby sie nie obsuwał ze statywu.

Zbrojniewiczow
15-09-2020, 13:20
Możesz też pokombinować coś z napami czy nitkami. Jakbyś w sumie przytwierdził w ten sposób pasek rzepa to mógłbyś na spokojnie zapinać i rozpinać trzymadło a jednocześnie mieć względną pewność, że ci nie wypadnie sam z siebie :D