PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] zaskoczenia nie będzie

fafniak
21-04-2020, 23:24
wrwrwrwrwrwrrrwrrwrr
38618

morzon
08-05-2020, 19:37
Nie wiem czemu ale skojarzyło mi się z estetyką Lyncha. Takie intrygujące i niepokojące.

jurek-1
12-05-2020, 23:01
Chyba za duży bałagan włosowy. Lepiej pokazać te oczy.

fafniak
13-05-2020, 11:04
Uładzić żeby pasowało do 90% zdjęć które są publikowane ? Nie, wolę tak

Jacenty Z.
18-05-2020, 00:32
Sorry, ale straszny jest ten kosmyk włosów przechodzący przez środek twarzy. Kojarzy mi się z poważną awarią w fabryce damskich depilatorów :evil: Nietypowe, ale za jaką cenę...

fafniak
18-05-2020, 07:28
To nie mój problem :)

To dość ciekawe zjawisko, sugerujesz ze problemem zdjęcia jest element dzięki któremu ja uważam ze to zdjęcie jest miłe i interesujące :)
"obok" w wątku zachwycasz się dziewczyną stojącą obok konia. To statyczny, uładzony obraz - ja wolałbym aby tam szalał wiatr dodając ekspresji całości, bo jest nudno, przewidywalnie

Jacenty Z.
19-05-2020, 14:57
Każdy twórca ma prawo do lansowania swojej wizji. Jednak o ile włosy okalające owal twarzy dają Twojej modelce jakiś posmak Wenus z Milo, o tyle obfity "wirtualny wąsik" pod nosem całą kobiecość tego obrazka moim zdaniem zabija, podobnie jak bałagan z pozlepianych włosów na ramionach.

Chyba chodziło Ci przede wszystkim o szczere wrażenia oglądających, a nie o sztuczny poklask? W każdym razie ja tej wizji "nie kupuję". Jak coś ma być ładne, to nie może być brzydkie.

fafniak
19-05-2020, 16:22
Jak coś ma być ładne, to nie może być brzydkie.

Tak tu jest największy problem co dla kogo jest ładne ;)

Jacenty Z.
26-05-2020, 12:56
Nie powiedziałem jeszcze jednej rzeczy - bo zarzuciłeś się, że podoba mi się kadr z dziewczyną i koniem - koń to dla mnie obiekt taki sam jak traktor, a dziewczynie zbytnio się nie przyglądałem, ale tam przede wszystkim urzekła mnie plastyka z tego szkiełka :smile: Tutaj tego nie ma...

fafniak
26-05-2020, 13:42
To nie był zarzut. To obserwacja.
Mnie takie zdjęcia już się przejadły zi tylko tyle

Jurek Ż
26-05-2020, 17:31
Czy nie jest to tak, że ktoś tu nie lubi krytyki? Wybacz, fafniak niektóre Twoje prace są naprawdę ciekawe. Często jednak wrzucasz kiepskie technicznie gnioty i żądasz od nas pochwał i zachwytu. I nie chodzi tu o zrozumienie i przekaz. Nie tak dawno skomentowałem zamieszczony przez Ciebie akt. Zrobiony podczas kolejnych warsztatów, gdzie widać, że po ciężkiej nocy chciał nie chciał, robione w samo południe. Wyszło kiepsko i wielu to zauważyło. W odpowiedzi usłyszeliśmy ,, bo tak ma być''. Są tu i tacy, którzy gotowi są klaskać jak puścisz bąka, ale czy tak powinno to wyglądać? Czy takie wzajemne się wylizywanie ma jakiś sens?:shock:

fafniak
26-05-2020, 18:59
Jeżeli tak odbierasz to co napisałem, to szalenie mi przykro. Ja tylko piszę o tym że zupełnie różne elementy mam się podobają. Mi te kosmyki włosów robią zdjęcie, tobie niszczą zdjęcie. Tobie podoba się zdjęcie na dłuższej lufce z ładną niunią i konik iem, mi takie zdjęcia przelatują bez mojego specjalnego zainteresowania. No przykro mi.
Akt w słońcu? Chodzi ci o ten na plaży? Opalającą się kobietę? Opalanie jest w ostrym słońcu. Wykorzystany motyw i warunki. Może się podobać ale nie musi.
Puszczanie bąków mogłeś sobie darować.

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy nie jest to tak, że ktoś tu nie lubi krytyki? Wybacz, fafniak Nie tak dawno skomentowałem zamieszczony przez Ciebie akt. Zrobiony podczas kolejnych warsztatów, gdzie widać, że po ciężkiej nocy chciał nie chciał, robione w samo południe. Wyszło kiepsko i wielu to zauważyło.

Czy piszesz o tym wątku? :
https://forum.nikoniarze.pl/threads/302464-Go%C5%82o-i-kolorowo
?

Co do "wielu to zauważyło" - to byłeś ty i ktoś jeszcze?

Jacenty Z.
31-05-2020, 16:09
Jeżeli tak odbierasz to co napisałem, to szalenie mi przykro. Ja tylko piszę o tym że zupełnie różne elementy mam się podobają. Mi te kosmyki włosów robią zdjęcie, tobie niszczą zdjęcie. Tobie podoba się zdjęcie na dłuższej lufce z ładną niunią i konik iem, mi takie zdjęcia przelatują bez mojego specjalnego zainteresowania. No przykro mi.

Halo. Prosimy nie mylić użytkowników: Jurek Ż i Jacenty Z. (dawniej Jacek Z.) to dwie różne osoby :grin: Choć pewnie obaj wolą słowo "Ty" pisane przez duże T :smile:

fafniak
03-06-2020, 22:32
Pomyliłem osoby - sorka
Ale nie zmienia to sytuacji o której piszę

Jurek Ż
04-06-2020, 09:57
Panowie, jeśli odnosicie się do mojej osoby, to nic nie napisałem o zamieszczonym tu zdjęciu. Nie pisałem też o kosmykach włosów itp.:p Wspomniałem jedynie o braku akceptacji krytyki. fafniak cenię sobie Twoją obecność na forum. Twoja wiedza, kreatywność, trafne porady i zdjęcia, które pozwalają nieco inaczej spojrzeć na fotografię i zrozumieć, że fotografia to nie tylko odwzorowanie rzeczywistości. Nie podobają mi się też niunie i koniki.:shock: Stwierdzenie, że jest to tylko ciekawa kompozycja, zostało niewłaściwie odebrane.:oops:

fafniak
04-06-2020, 10:27
Wydaje mi się że akceptacja krytyki nie jest równoznaczna ze zgadzaniem sie z nią. W wypadku tego zdjęcia, zdjęcie tworzą kosmyki włosów tak poukładane. DLATEGO podoba mi się to zdjęcie. Komus innemu może to przeszkadzać i może to uznawać za wadę podstawową. Ja to rozumiem ale zgodzic się z tym nie mogę z powodu o którym pisze wcześniej czyli TO WŁAŚNIE TO (te włosy) mi sie najbardziej podoba.
Zdjęcie gołej panny na plaży.
Plener zbiorowy to kompromisy danych warunków, miejsca, czasu - i możesz to wykorzystać w sposób najbardziej (dla ciebie) racjonalny lub szalony, może abstrakcyjny. Modelka "opalająca się" jest wykorzystaniem ostrego słońca - tylko tyle. Moze byłoby znacznie lepiej przy zachodzacym słońcu itp. ale my tam byliśmy przed południem (obiadem)

Jurek Ż
04-06-2020, 10:44
Było napisać, modelka opalająca się :D, musieliśmy pospać, inaczej się nie dało. Co nie zmienia faktu, że można było lepiej :smile: i na to zwróciłem uwagę.

fafniak
04-06-2020, 13:52
Zawsze może być lepiej