Zobacz pełną wersję : F80 - zwijanie filmu
Witajcie!
Czy w F80 jest mozliwe zwiniecie filmu z pozostawieniem koncowki nie wciagnietej do kasetki?
W funkcjach indywidualnych nie mozna tego ustawic, moze jekis patent ktos ma :-) ?.
W Pentaksie MZ-5n wystarczylo przy koncu zwijania otworzyc tylna scianke i zwijanie sie zatrzymywalo
(wymagalo to troche wprawy i sluchu, ale sie dalo :-) ).
orion_64
28-06-2007, 09:27
a no jest możliwość - po aktualizacji softu(dodatkowa funkcja), też myślę nad tym :)
Tylko jakos nie moge znalezc nigdzie w puszce USB to wgrania tego softu, a moze IR albo blutut ;-).
orion_64
28-06-2007, 09:32
po to trza przez wizjer, bity zapodawać morsem ;)
Niestety tylko serwis taką operację Ci zrobi.
Ja mam baterry pack (MB-16) i robię na czuja, tzn. w odpowiednim momecie wyciągam koszyk z bateriami. Z racji braku zasilania zwijanie jest przerwane i można otworzyć komorę z filmem. Przy odrobinie wprawy da się trafić tak, żeby nie naświetlić 1 klatki i mieć równocześnie końcówkę na wierzchu. Ja tak robię i w 90% przypadków mam i końcówkę i 1 klatkę nienaświetloną i 37 klatek w przypadku filmów Ilforda :)
OK, sprobuje przy najblizszym zwijaniu filmu. Tylko trzeba bedzie te male bateryjki szybko wyciagac :-).
Nie wiem jak w F80, ale moja znajoma w F70 po prostu czekała do końcówki filmu, i w pewnym momencie otwierała tylną ściankę, aparat zatrzymywał przewijanie. Potem wystarczyło zasłaniając obiektyw z powrotem dojść do ostatniego zdjęcia. Nie wiem czy to działa w F80.
Pzdr
Kup sobie za parę złotych wyciągarkę do filmów
Albo zrób sam, gdzieś w necie widziałem przykład jak coś takiego zrobić
Co do tej samoróbki, to nie ma sensu. Wiem, bo robiłem i szkoda zabawy, bo mi wyciągnięcie końcówki udawało się raz na 4 próby i zajmowało jakieś 10 minut. Nie wiem jak z tą produkowaną, ale teraz jak odkryłem patent z F80 to już nie mam tego problemu
Edit: znalazłem te instrukcje do samoróbki: http://www.sprzet.darekfoto.pl/ciektxt1.html i jeszcze coś takiego mi się trafiło: http://www.stopa.cso.pl/technika/wyciaganie.html
Zlaczem komunikacyjnym i serwisowym w F80 sa styki od obiektywu. O ile sie nie myle nie jest to ani USB ani RS232 lecz IC2.
Pan Antoni
29-06-2007, 15:31
A ktoś może orientuje się, ileż może kosztowac w serwisie wgranie nowego softu? Bo zostawianie końcówek to, jakby nie patrzec bardzo praktyczna rzecz, i do ciemni i od biedy można "wracac" do napoczętego, zwiniętego filmu po uprzednim zanotowaniu ilości zrobionych klatek.
bodajże 80 zł za przegląd razem z upgradem oprogramowania sobie życzy. Ale ja bym tydzień przed wakacjami sprzętu do nich nie wysyłał, bo może utknąć :(
A w jakich miesiącach w serwisie nikona mają okienka?
Z tego co piszą to raczej zawsze :-)
Kiedyś w takiej małej hurtowni foto kupiłem za jakieś 15 zł taką ręczną wyciągarkę do filmów. Ma napis "equicolor".
Może właśnie nie warto walczyć z aparatem za takie pieniądze a nabyć takie coś. W labach też zapewne mają jakieś zapasy takich i może oddadzą jakąś gratis? Jak powiedziała mi obsługa tej hurtowni dodawali je przy sprzedaży filmów do labów jako gratis :)
konradek26
01-07-2007, 09:27
Reczne wyciaganie za pomoca 2 kawalkow negatywu nie jest trudne, na prawde ;)
Po odrobinie treningu udaje sie to za kazdym razem a mozna oszczedzic troche pieniedzy nie kupujac wyciagarki. Sposob ze strony darekfoto jest bardzo skuteczny i sam go stosowalem. :)
Dokladnie, wiele razy stosowalem patent z dwoma kawalkami filmu, jednak w Pentaksie MZ-5n latwiej bylo otworzc tylna scianke w odpowiednim momencie i miec niewcianieta koncowke :-).
Bede sprawdzal patenty na wyjecie baterii i otwieranie scianki moze jeszcze dzisiaj. Jak by co dam znac.
Sprawdzilem dzisiaj:
1) wyjecie bateryjek powoduje zatrzymanie zwijania, na sluch za pierwszym razem udalo mi sie zostawic koncowke na wierzchu.
2) otwarcie tylnej scianki nie zatrzymuje zwijania, film wciagnal sie do kasetki.