Zobacz pełną wersję : Filmowanie kamerą gopro 8
Cześć czy ktoś mi jest w stanie doradzić jaki kompletny zestaw kupić do filmowania podczas wycieczek górskich. Nie interesuje mnie jakieś profesjonalne filmowanie tylko dla własnych celów by później oglądać jej przebieg na telewizorze. Kamera gopro 8 do tego MIKROFON POJEMNOŚCIOWY do aparatu BOYA BY-MM1, przejściówka tak aby mikrofon podłączyć bezpośrednio do kamer( nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość. Dodatkowo uchwyt do szelki plecaka. Co jeszcze potrzeba aby zestaw był kompletny. Do tej pory nagrywam obraz aparatem lx 100 a dźwięk nagrywam mikrofonem BOYA BY-LM10. Problem polega na tym iż tym zestawem upierdliwe jest filmowanie podczas marszu w trudnym terenie a atrakcyjnym. Dlatego chciałbym lx 100 robić zdjęcia a film nagrywać gopro. Ceny to ok 1500 zł za gopro 110 zł za dwie baterie plus ładowarkę, mikrofon ok 110 zł. Nie wiem tylko ile kosztuje i czy jest na rynku przejściówka z mikrofonu na kamerkę no i porządny uchwyt do plecaka ale nie klips
sokolnik
19-04-2020, 09:08
Ile kosztuje 8 Black?
Mam 7 Black, teraz podobno można kupić ją w super cenie. To bardzo dobra kamera z dobra stabilizacją. Stabilizacja elektroniczna, im lepsze warunki oświetleniowe tym ładniejszy obraz.
Baterie tylko oryginały kupuj. Dłużej trzymają na baterii. Najlepiej mieć 3 baterie plus powerbank najlepiej.
Jeśli chcesz podłączyć mikrofon zewnętrzny to musisz kupić adapter audio od gopro. Innej możliwości nie ma. Możesz jednocześnie podpiąć mikrofon i ładować kamerę z powerbanka. Na Ali są fajne klatki na gopro plus taki adapter.
Na klipsach się nie znam, mam szelki, nie testowałem ale na piesze wycieczki wydają się spoko.
Co do mikrofonu, to 8 Black ma fajna ramkę chyba już z mikrofonem zewnętrznym.
Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
Zestawu ci nie polecę i nie wiem czy pomogę.
Nie wiem dlaczego akurat upierasz się przy wersji 8 ?
Mam wersję siedem i wbudowane mikrofony są zadziwiająco skuteczne.
Co do zestawu to rozumiem że chodzi również o mocowanie.
Wziąłbym mocowanie na klatkę piersiową i mocowanie na głowę kask. Przy czym mocowanie na głowe kask chyba wybrałbym na taśmach ze względu na przypadek któregoś z kierowców formuły 1 (narty-kask-gopro-upadek)
Zaplanowałbym to tak aby mozna było wygodnie przepinać kamerę jedną ręką
sokolnik
19-04-2020, 09:13
Sprawdziłem ceny. 8 black za 1450 zł :D extra cena. Nie ma się co zastanawiać. We wrześniu październiku pewnie będzie premiera 9 Black :)
Czytałem coś tam jakieś porównania i jednak 8 wychodzi zwycięsko to postanowione i raczej tego nie zmienię. Nie potrzebuję mocowania na kask bo kasku nie nosze tak więc to odpada. Dodatkowo filmy z kasku po prostu mnie denerwują tego nie da się oglądać. Myślałem nad mocowaniem na klatce ale nie wiem jak będą wygladać krótkie ujęcia z tego poziomu. Co mnie denerwuje to własnie ta uprząż a na niej plecak. Podczas długich wędrówek rzędu 30-50 km może to być problemem. Najbardziej odpowiada mi uchwyt na szelkę plecaka.
Spoko
Jak z twoich riserczy ;) wersja osiem jest lepsza to bierz. Myślę że i tak dłużej będzie miała wsparcie a to też sie liczy.
Mocowania na głowie bym nie skreślał ale tylko przy założeniu że wspinasz się a mocowanie jest "przepinalne"
A czy nagrywanie z klatki piersiowej lub z paska będzie stabilne?
Teraz denerwuje mnie ciągłe rozkładanie tego zestawu a potem stabilicacja w vegasie w domu dźwięku z mikrofonu krawatowego z obrazem z lx a.
stabilizacja która jest wbudowana w te ustrojstwa jest bardzo ok.
Boryszuk
20-04-2020, 14:13
A czy nagrywanie z klatki piersiowej lub z paska będzie stabilne?
Bedzie Pan zadowolony. Nie mam akurat pod reka zadnego klipu z mocowania na klatce piersiowej. Mam za to z tylu kasku. Stabilizacja obcina odrobine kadru wiec 4k ze stabilzacja nie jest do konca 4k.
https://youtu.be/pV3TfOQUzcM
https://youtu.be/pV3TfOQUzcM
Obraz bajka:-) aż nie mogę uwierzyć :-)
Boryszuk
20-04-2020, 14:59
Siódemka wypluwa podobny obraz i ma równie dobrą stabilizację. Ma też przewagę w wymiennej osłonie obiektywu. Ale to ósemka jest nowszym modelem i, przynajmniej teoretycznie, powinna wystarczyć dłużej. Rozważ jeszcze DJI Osmo Action cam. To bardzo dobra opcja porównywalna z Hero 7 Black a trochę tańsza.
sokolnik
20-04-2020, 15:04
Używam 7 Black na moto szosowym, mogę podesłać link jakby co.
Głównie moto, ale używałem też w Hiszpanii oraz na nartach.
Ja i tak będę używał tylko i wyłącznie szwendając się piechotą i mając kamerę umocowaną do szelki od plecaka. Czasami jak śmignę na rower to pozwolę sobie coś nagrać.
sokolnik
20-04-2020, 15:17
Ja i tak będę używał tylko i wyłącznie szwendając się piechotą i mając kamerę umocowaną do szelki od plecaka. Czasami jak śmignę na rower to pozwolę sobie coś nagrać.No to ze stabilizacji w 7black też będziesz mega zadowolony. Kwestia wyboru między 7 z 8. 8 ma chyba 4K superwiev a 7 Wide. Jakoś tak. Nie wiem czy stabilizacja jest w 4K 60 fps. Kwestia porównań, rozdzielczości, fps, stabilizacji, widoku.
Boryszuk
20-04-2020, 15:30
szwendając się piechotą
No to ze stabilizacji w 7black też będziesz mega zadowolony. Kwestia wyboru między 7 z 8. 8 ma chyba 4K superwiev a 7 Wide. Jakoś tak. Nie wiem czy stabilizacja jest w 4K 60 fps.
Przy pieszych wedrowkach raczej nie uzyjesz tez trybu 60fps. Przynajmniej nie celowo.
sokolnik
20-04-2020, 15:33
Przy pieszych wedrowkach raczej nie uzyjesz tez trybu 60fps. Przynajmniej nie celowo.Ja wszystko nagrywam w 50/60 fps :) chyba że ciemno to 24/30 :)
Przy pieszych wedrowkach raczej nie uzyjesz tez trybu 60fps. Przynajmniej nie celowo.
W sumie to nawet nie wiem o czym piszesz :-)
Boryszuk
20-04-2020, 15:59
Ja wszystko nagrywam w 50/60 fps :) chyba że ciemno to 24/30 :)
A ja jem placki ziemniaczane z cukrem.
W sumie to nawet nie wiem o czym piszesz :-)
Mowa o ilości klatek na sekundę (frames per second). W skrócie 24fps zapewnia najbardziej naturalne odwzorowanie ruchu. Nagrywanie w wyższej ilości klatek przydatne jest przy odtwarzaniu w zwolnionym tempie.
A ja jem placki ziemniaczane z cukrem.
Mowa o ilości klatek na sekundę (frames per second). W skrócie 24fps zapewnia najbardziej naturalne odwzorowanie ruchu. Nagrywanie w wyższej ilości klatek przydatne jest przy odtwarzaniu w zwolnionym tempie.
A czaje żadnego slow motion :-) wyprawiać nie będę. Chyba że w zimie jak na biegówkach zjeżdżam z Turbacza czasami moje spody nart oglądają niebo ;-)
W skrócie 24fps zapewnia najbardziej naturalne odwzorowanie ruchu. Nagrywanie w wyższej ilości klatek przydatne jest przy odtwarzaniu w zwolnionym tempie.
Stereotypy widzę nadal w modzie, to że jesteśmy przyzwyczajeni do 24fps nie oznacza że jest to coś najlepszego i oczywiście że 50/60fps daje płynniejszy obraz zwłaszcza w ruchu kamery i wtedy masz dobrą jakość.
david555
20-04-2020, 16:11
... czasami moje spody nart oglądają niebo ;-)
"Jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz", jak mówił Bogumił Kobiela. :D
- - - - kolejny post - - - - - -
https://m.youtube.com/watch?v=9RfLuy1xVGw