Zobacz pełną wersję : Jak ustawić Nikona collpix P900 do robienia zdjęć samolotów na wysokości przelotowej?
ruskojac
19-04-2020, 08:44
Cześć Wszystkim Nikoniarzom
Mam pytanie i problem. Zostałem posiadaczem nikona collpix P900 i nie za bardzo wiem jak ustawić aparat tak aby robił fajne zdjęcia przelatujących samolotów.
Pozdrawiam Jan
Zmień na tryb "S" 1/800s i rób zdjęcia. ;)
Zmień na tryb "S" 1/800s i rób zdjęcia. ;)
Po takiej poradzie z pewnością zrobi wspaniałe zdjęcia :)
Cześć Wszystkim Nikoniarzom
Mam pytanie i problem. Zostałem posiadaczem nikona collpix P900 i nie za bardzo wiem jak ustawić aparat tak aby robił fajne zdjęcia przelatujących samolotów.
Pozdrawiam Jan
Dobra, niech stracę. Będzie dla potomnych na przyszłość.
Ustawienia:
- rozmiar - maksymalny, czyli 16 Mpx
- jakość zdjęcia - FINE
- balans bieli - między AUTO1 i AUTO2 różnica jest tylko w barwach.
- pomiar światła - centralny
- tryb pól AF - wybór ręczny, szeroki z ustawieniem na centrum kadru
- tryb AF - AF-S pojedynczy
- zoom cyfrowy - całkowicie wyłączony
- autofocus - nieskończoność
- wartość przysłony - najmniejsza przy maksymalnej ogniskowej
- tryb - M
Ustawienia najważniejsze:
- picture control - posiada możliwości wyboru: standard, neutralne, żywy i monochromatyczny. W każdą opcję można wejść i zobaczyć, jak w środku wyglądają ustawienia. Będąc w środku np. "neutralne" widzimy 3 suwaki: ostrość, kontrast i nasycenie. Najważniejszym suwakiem jest "ostrość". Domyślnie jest ustawiony na poziom 2. Ustawiając go na poziom 5 spowoduje wyostrzenie zdjęcia i wyodrębnienie szczegółów. Suwak "kontrast" można przestawić na poziom 4, a suwak "nasycenie" zostawić jako domyślne (poziom 3). Do modyfikacji i zapisu tych schematów służy opcja "Ind. Ust. picture control", dostępna w menu głównym. Wchodzimy w nią, wybieramy schemat, który chcemy zmodyfikować. Modyfikujemy i zapisujemy na jedną z dwóch dostępnych nazw: niestandardowe 1 i niestandardowe 2.
- filtr redukcji szumów - normalny, dlaczego? powyższe ustawienia ostrości sprawią, że szumy będą trochę bardziej widoczne. Jeżeli filtr ustawimy na NR-, wtedy zaszumienie zdjęcia będzie jeszcze większe. NR+ sprawi, że szczegóły, które pojawią się po wyostrzeniu zdjęcia zostaną zamazane przez algorytm odszumiający. Opcja "normalny" jest takim jakby kompromisem.
Na ekranie po prawej stronie jest taki pionowy słupek z suwakiem, który się porusza góra - dół. Jest to sensor/pomiar światła. Jeżeli suwak jest w środkowej pozycji, wtedy zdjęcie jest prawidłowo naświetlone. Powyżej - prześwietlone. Poniżej - niedoświetlone. Zdjęcia wykonywałem w ekspozycji: ISO100, f6,5, 1/320. Przy takich ustawieniach ten suwak jest o jedną długą podziałkę poniżej środka. Takie -1. I tak ma być. Jeżeli jest powyżej to można użyć szybszej migawki. Poniżej, ustawiamy wolniejszą migawkę. Zdjęcia wychodzą trochę ciemniejsze, ale bardziej kontrastowe. Dalej kadrowanie i obróbka w Photoshopie.
Powyższe ustawienia (poza ISO, przesłoną, migawką i trybem autofocusa) warto używać na codzień w trybach półautomatycznych.
ruskojac
19-04-2020, 15:16
Dziękuję za porady. Biorę się zaraz do roboty.
Oczywista, oczywistość to im wyższa ogniskowa tym krótszy czas. Do poruszających się obiektów: tryb "S" i AF-C (ciągły). To tak w uproszczeniu...
Oczywista, oczywistość to im wyższa ogniskowa tym krótszy czas. Do poruszających się obiektów: tryb "S" i AF-C (ciągły). To tak w uproszczeniu...
Czy kolega jjj posiadał/posiada Nikona P900 lub P1000?
A co to jakiś magiczne narzędzie które wymyka się logice robienia zdjęć poruszających się obiektów w aspekcie długich ogniskowych ?
A co to jakiś magiczne narzędzie które wymyka się logice robienia zdjęć poruszających się obiektów w aspekcie długich ogniskowych ?
Nie koniecznie. Jeżeli kolaga nie posiadał/posiada Nikona P900 lub P1000, to proszę nie pisać głupot. Powyższa propozycja nie sprawdza się w przypadku fotografii samolotów na wysokościach przelotowych tymi aparatami.
Większych głupot niż Ty napisałeś dawno już tutaj nie czytałem. AF-S do obiektu w ruchu w aparacie który posiada AF-C ? No chyba, że ta opcja nie działa w P900...
Pierwsze z brzegu:
http://www.hesja.pl/co-nowego,328,poradnik-fotograficzny.html
http://poczatkujacyfotograf.pl/jak-fotografowac-samoloty/
http://airfoto.photosite.pl/index_old.pl.html
Wydaje mi się, że chodzi tu o wysokość rzędu 10.000 m. :)
Wind Mill
19-04-2020, 21:42
Cóż, samolot na lotnisku bądź na pokazach lotniczych a samolot na wysokości przelotowej to jednak różne pary kaloszy.
Podobnie, działanie AF w kompaktach a w lustrzankach. ;)
Większych głupot niż Ty napisałeś dawno już tutaj nie czytałem. AF-S do obiektu w ruchu w aparacie który posiada AF-C ? No chyba, że ta opcja nie działa w P900...
Pierwsze z brzegu:
http://www.hesja.pl/co-nowego,328,poradnik-fotograficzny.html
http://poczatkujacyfotograf.pl/jak-fotografowac-samoloty/
http://airfoto.photosite.pl/index_old.pl.html
Gdzie w tych linkach jest wzmianka o RNAV spottingu kompaktami? Tutaj cały czas chodzi o samoloty pasażerskie, transpotrowe na wysokości powyżej 9 tys. metrów. Nie o pokazy, nie o focenie spod płotu na lotnisku, tylko o RNAV spotting!
I dlaczego uważasz, że piszę głupoty, jeżeli nie miałeś sprzętu w ręku? Bazujesz na własnych domysłach, które są powielane w necie na potęgę. Nie wiem, ale się wypowiem.
Otóż wykorzystanie AF-C sprawi, że bardzo często obraz będzie się rozmywał, do tego stopnia, że obraz będzie jedną, wielką niebeską plamą. A jeszcze gorzej jeżeli użytkownik "za jednym zamachem" wysumie obiektyw na maksymalną ogniskową. Obraz tak się rozmyje, że AF nie będzie miał na czym wyostrzyć, nie wspominając o wycelowaniu w samolot. Autofocus będzie często głupieć. Temu poleciłem AF-S, bo użytkownik sam ma możliwość złapać samolot w obszar ostrzenia. Nawet jak od razu wysumie obiektyw do końca to będzie w kadrze widać lekko rozmazany samolot. Dużo łatwiej i skuteczniej.
A dlaczego nie punkty ostrzenia, tylko ustawienia centralne na szeroki kadr? Bo punkty ostrzenia bardzo często skupiają się na smugach lub kilku punktach na samolocie. Mało skuteczne...
Czyli to jest problem kiepskiego AF-C w P900 a nie argument na stosowanie af-s zamiast af-c w tego typu fotografii obiektów poruszających się. Co do punktu centralnego to ja tego akurat nie negowałem. No i skąd wiesz, że autor pisał wyłącznie o tak wąskim zakresie zdjęć lotniczych jak przelatujące na wys. 9000 m samoloty pasażerskie ?
Zresztą to żadna filozofia, żeby autor to sobie potestował/posprawdzał i przy okazji poznał aparat.
Czyli to jest problem kiepskiego AF-C w P900 a nie argument na stosowanie af-s zamiast af-c w tego typu fotografii obiektów poruszających się. Co do punktu centralnego to ja tego akurat nie negowałem. No i skąd wiesz, że autor pisał wyłącznie o tak wąskim zakresie zdjęć lotniczych jak przelatujące na wys. 9000 m samoloty pasażerskie ?
Zresztą to żadna filozofia, żeby autor to sobie potestował/posprawdzał i przy okazji poznał aparat.
Więcej jak pewne, ze chodziło o RNAV. Do focenia tylko spod płotu kupuje się lustrzanki. Choć P900 też fajnie się pod płotem sprawdza :)
Generalnie AF-C działa prawidłowo. Ale jeżeli mówimy o RNAV, gdzie samolot w kadrze nie jest duży, to AF-C potrafi zgłupieć - o to chodzi. Dlatego z własnego doświadczenia poleciłem AF-S. AF-S używałem też pod płotem na okęciu i żadnego zdjęcia nie miałem nieostrego (chyba, że falowanie było zbyt wysokie). A wywalałem dwie baterie na sesji.
Ruchy powietrza to niestety duży problem przy długich tele...
sprocket
20-04-2020, 00:07
P1000 ma program ptaki, ma program ksiezyc, dobrze sie to sprawdza, moze w P950 jest program samolot :)