Zobacz pełną wersję : Poleccie na prezent dla mamy cos
CHce kupic juz nie mlodej mamie kompakta na prezent. Niekoniecznie musi to byc sprzet firmy nikon. Cena nie gra roli aczkolwiek byloby milo zmiescic sie w 1500pln. Ja zdecydowanie wole operowac lustrzanka i zupelnie nie siedze w kompaktach. Mama zupelnie nie ma pojecia o robieniu zdjec ;) Zasady kompozycji jej wyloze ale cala reszta bedzie nalezec do aparatu. Z gory dzieki.
coś z dużym stabilizowanym zoomem, np. Panasonic, aby mogła zrobić na wycieczce do Paryża zbliżenie wieży Eiffla, a następnie szerokim kątem objąć koleżanki które z Twoją mamą do tego miasteczka pojadą
puchbeary
28-06-2007, 07:54
Olympusa sp510 . 10x zomm optyczny, poręczny aparat, w trybie auto zrobi za fotografa nawet kawę na śniadanie a cena wybitnie korzystna bo w granicach 900 złotych nówka.
Ja kupiłem swojej dziewczynie Canona A710 IS. Baaaardzo zacny aparacik, ma stabilizację, niezły zoom optyczny, jest mały, lekki, poręczny i robi niezłe zdjęcia. Sporo programów tematycznych, na których nieźle sobie radzi. Ma też sporo zaawansowanych funkcji - tak na przyszłość. ;) Kosztuje jednak w granicach 1100 PLN.
eldritch
28-06-2007, 12:54
Podstawą jest odpowiednio duży wyświetlacz!!! Najlepiej 3 cale
Kompaktami kadruje się przez wyświetlacz, wizjery elektroniczne nie nadają sie do niczego.
Taki np. Fuji FP 5500 - beznadzieja!
Trzeba mieć straszną cierpliwość do takiego aparatu.
Po drugie duży zoom amatorowi (sorry ;) ) jest niepotrzebny bo kto robi zbliżenie w Eifla??? tzn czego jej czubka?
Potem mama przyjedzie z 200 zdjęciami i będziesz z 5 sklejał w PSie jeden budynek.
Mama chyba sportu i zwierząt kompaktem robić też nie będzie.
Wystarczy więc jej spokojnie od szerokiego do krótkiego portretowego tele typu 135mm (jak będzie więcej to OK ale niekoniecznie).
Aparat powinien być mały (np. S 5500 uwazam że to już "duży" aparat) by się spokojnie w torebce lub małym plecaczku zmieścił ale nie za malutki żeby dało się go złapać i przesuwać palce po guzikach bez upuszczenia aparatu.
Przyda się jakiaś stabilizacja bo te gówna się trzęsą w rękach nawet jak ktoś potrafi robić foty a co dopiero gdy nie.
Powinien mieć lampę błyskową mocną i jak najbardziej inteligętną - amatorom często pomaga!
Dobrze by było by miał kręcenie filmików - bo one (gdy ktoś nie ma kamery!!!) często lepiej potrafią oddać moment - nawet gdy trwają 1-2 minutki. (sam nie mam kamery i kręcę S5500 takie krótkie filmiki mojego syna i jestem bardzo zadowolony z tej opcji bo nie mam kamery)
I na koniec aparaty idą do przodu 1.500 zeta za idiotcamerę nawet cyfrową to IMHO kupa forsy nie wydałbym więcej jak 1.000 a pozostałą kasę wsadził nawet w ksiązkę - za 2 lata wyciągniesz i kupisz 3 x lepszy aprat za te 500 zł a ten wart teraz 1000 nie pojdzie nawet za 150 zł.
Aha i duza karta - jak bedzie kręcić filmiki 2-4 GB min.
Dziekuje serdecznie, zdecydowalam sie na Lumixa DMC fz7. W opiniach fachowcow uchodzi za aparat kobiecy bo wazy tylko 300g. 12 krotny zoom (gdyby jednak zblizenia czubka Eifla chciala robic he he), niezla jakosc filmikow, stabilizacja obrazow. Chyba fajny aparat. Najwyzej dokupie torebke jak nie wejdzie ;)
johny_85
29-06-2007, 17:20
FZ7 jest już następca - FZ8
eldritch
29-06-2007, 21:05
No własnie ja już miałem pokaźna odpowiedź (dot. FZ8 ) - jak się zorientowałem że chcesz kupić 7 to skasowałem bo nie wiedziałem czy 7 i 8 są podobne - a tyle się opisałem ;) - wad, wg mnie, jak na sprzęt dla mamy!
pamiętaj o wyłączeniu mamuśce zumu cyfrowego
bo kobietki uwielbiają korzystać z max ustawień:-D
Dobry pomysl z tym zoomem cyfrowym ;) Nie wiedzialam, ze jest juz fz8. O kurcze, zaraz poszukam co tam slychac u niego :) Dziekiiii serdecznie.
A jak się ma Panas do Canona S3 IS