Zobacz pełną wersję : Pilna porada
Witam wszystkich. Otóż pilnie potrzebuję porady w sprawie zakupu szkła. Są dwie opcje czyli Tamron 70-300 Usd oraz Nikkor 24-120 f4g Ed Vr. Co jest ważne to jakość obrazka, af, stabilizacja oraz ewentualne problemy z ff/bf. Fotografia jaką się zajmuję: krajobraz, portret, architektura. Puszka Nikon D-610. Wiem, że Tamron jest tańszy ale akurat to nie ma dla mnie znaczenia. Wczoraj sprzedałem Sigmę 50mm art ponieważ problemy jakie były z ff/bf to była masakra jakaś. Proszę o w miarę szybką poradę ponieważ szkło muszę kupić już dzisiaj. Oba używane w stanie bardzo dobrym.
raziel79
15-04-2020, 14:50
Ale bf/ff można skorygować w serwisie w ramach gwarancji. Co do Twojego pytania, to w obiektywach Tamrona czy Sigmy zawsze możesz się spodziewać powyższych problemów. Więc jesli chcesz zwiększyć swoje szanse uniknięcia tego, to tylko szkła systemowe. Tylko nie wiem czy bf/ff powinien być wyznacznikiem jakości szkła. Tak jak napisałem zawsze można to skorygować względnie bezboleśnie
Moją byłą sigmę ciężko było skalibrować, często brakowało skali. Była po gwarancji.
Kojocisko
15-04-2020, 15:12
Nikkor 24-120 f4g to fajne szkło do FF. Do portretu będzie IMO lepsze, do większości krajobrazów (poza Toskanią) też.
Wezmę tego Nikkora bo jest i w miarę szeroki kąt a i do portretu też będzie spoko. Tamron jest na tyle tani, że w każdej chwili można dokupić.
Schwefel
15-04-2020, 17:45
Kompletnie się z tym nie zgodzę, że 24-120 to fajne szło pod FF. Może na APS-C od biedy da radę ale na FF to jest jakaś pomyłka jeżeli chodzi o brzegi kadru. Stabilizacja też gorsza niż w Sigmie.
Jakość wykonania 24-120 też pozostawia wiele do życzenia, badziewny plastik tak jak w większości budżetowych Nikkorów, luzy na tubusie. Sigma ma metalowy korpus i 0 luzu na tubusie. Byłem bardzo miło zaskoczony, bo ostatnią Sigmą jaką miałem to 17-70/2.8-4 (jeszcze bez literki C) i była taka sobie, na pewno nie tak dopracowana jak stare EX.
Ja po przestrzelaniu 24-120 oddałem go do sklepu i całe szczęście, że kupiłem go przez internet. Do sklepu po Sigmę poszedłem bez entuzjazmu, bo wolę systemowe szkła ale jeżeli wyglądają tak jak ten 24-120 to trzeba iść do konkurencji.
https://www.optyczne.pl/216.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_24-120_mm_f_4G_ED_VR_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.h tml
https://www.optyczne.pl/311.4-Test_obiektywu-Sigma_A_24-105_mm_f_4_DG_OS_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obraz u.html
Kojocisko
15-04-2020, 18:23
Uważam, że przesadzasz, a poza tym Sigmy 24-105 nie było na liście.
Ja sam wybrałem tą Sigmę i miło ja wspominam.
Schwefel
16-04-2020, 01:03
Tzn gdzie przesadzam, bo nie odniosłeś się do żadnego z argumentów i do tego polecasz komuś 24-120 a sam wybrałeś Sigmę...
Jak na przestrzelenie, to bardzo pochopna opinia. Musiałeś trafić na felerny egzemplarz. Ja katuję tego Nikkora od pięciu lat i nie potwierdzam opinii o badziewnym plastiku. Jeżeli jest to plastik, to bardzo solidny. Nie zauważyłem do tej pory żadnych luzów. Jakość obrazowania na poziomie starego 24-70/2.8. Stabilizacja - bez problemów ostre zdjęcia na 1/6 - 1/8 sec. Nie jest to oczywiście super szkło, ale bardzo solidny obiektyw pokrywający stosunkowo szeroki zakres. Na pewno dużo bardziej funkcjonalny w tych zastosowaniach, które wymienił OP, niż Tamron 70-300.
Kojocisko
16-04-2020, 10:10
Tzn gdzie przesadzam, bo nie odniosłeś się do żadnego z argumentów i do tego polecasz komuś 24-120 a sam wybrałeś Sigmę...
a) Uważam, że przesadziłeś z krytyką obiektywu - IMO stosunek jakoś/cena dla tego obiektywu jest bardzo OK. I jak widzę kolegów, którzy sprzedają ten obiektyw, to raczej z powodu F4, niż tych, które podałeś. Zresztą sam czasem się zastanawiam, czy na wyjazdy nie kupić tego obiektywu. Jest do kupienia pewnie za okolice 1800zł
b) Kolega pytał o wybór pomiędzy dwoma obiektywami - tym Nikkorem i Tamronem 700-300, do konkretnych zastosowań. Nic nie było o Sigmie. Sigmę wybrałem pod koniec 2015 roku jako pierwszy obiektyw do FF (D750) i wybrałem na podstawie testów optycznych. I moim zdaniem był to dobry wybór. Jeśli będzie wybór Nikkor/Sigma - polecę Sigmę. Choć też poznałem kilka osób umiarkowanie z niej zadowolonych.
Rafaello666
16-04-2020, 10:58
Ten 24-120, to bardzo porządne szkło. U mnie działa to elegancko, bez żadnej kalibracji (D750). Jedyny mankament, to brak blokady i tubus się wysuwa, jak aparat wisi pionowo w dół. Zakres ogniskowych też jest ekstra. Mój najczęściej podpięty obiektyw, chociaż ostatnio coraz więcej używam Tamrona 17-35, ale to inna historia.
Żeby nie zakładać już nowego tematu zapytam tutaj. Czy nikkory z serii D podejdą do pełnej klatki D610? Np. 50mm 1.4D? Mam jeszcze ochotę na stałkę Nikkora i myślę, że 50 f/1.4D będzie dobrym wyborem ale czy podejdzie do D610? A może jednak lepiej dołożyć i kupić 50 1/4G? Hmmmmm.
madebyzosiek
16-04-2020, 18:21
Podejść, podejdzie, ale słabo będzie... Już lepiej 50 1.8G.
No i kupiony 50mm f/1.8G za 70€ (wygląda jakby go nikt nie używał, jak nowy) . Teraz jeszcze dokupię 85mm f/1.8G i do Amatorskiego focenia wystarczy. Postanowiłem mieć wszystko systemowe, bez wyjatku. Być może to zła postawa no ale cóż? Nikon to Nikon.