Zobacz pełną wersję : D 5600 nie mogę wgrać aktualizacji.
Piotrk69
13-04-2020, 12:56
Mam problem z aktualizacją oprogramowania w d5600, mam wersję 1.02 chciałem wgrać 1.10 i wczoraj spróbowałem zgodnie z zaleceniami na stronie producenta, pierwszy raz pasek postępu aktualizacji poszedł do połowy po czym wyświetlił się komunikat, że się nie powiodło. Sformatowałem kartę jeszcze raz , wgrałem oprogramowanie ponownie, na nowo ściągnięte-myślałem że coś nie tak z aktualizacją, jeszcze raz włożyłem do aparatu, i teraz pasek postępu w ogóle nie rusza, aparat włączony był prawie 1,5 godziny i nic, po czym musiałem wyjąć baterię, bo nijak nie chciał się wyłączyć, a na noc bałem się zostawić. Dzisiaj wgrałem oprogramowanie jeszcze raz na inną kartę ale dalej to samo pasek postępu ani drgnie.Ktoś coś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? Z góry dziękuję i życzę mokrego dyngusa.
1. Kartę formatujesz w aparacie czy w komputerze? Ma być w aparacie.
2. Bateria jest naładowana do pełna?
Tutaj jeszcze ogólna instrukcja w pdf: http://download.nikonimglib.com/archive2/HIGtI00rUQjm02yyUXH48XrYgQ62/DSLR_Firmup_Win_Pl.pdf
Piotrk69
15-04-2020, 14:25
1. Kartę formatujesz w aparacie czy w komputerze? Ma być w aparacie.
2. Bateria jest naładowana do pełna?
Tutaj jeszcze ogólna instrukcja w pdf: http://download.nikonimglib.com/archive2/HIGtI00rUQjm02yyUXH48XrYgQ62/DSLR_Firmup_Win_Pl.pdf
Kartę formatowałem w aparacie. Bateria w pełni naładowana, próba z dwoma innymi kartami, aktualizacja ściągnięta kilka razy. Instrukcję znam bo jestem zarejestrowany na stronie nikona wraz ze sprzętem.
W celu upewnienia się. Kopiujesz plik "D5600_0110.bin" bezpośrednio na kartę? Bez dodatkowych folderów?
david555
15-04-2020, 14:51
W celu upewnienia się. Kopiujesz plik "D5600_0110.bin" bezpośrednio na kartę? Bez dodatkowych folderów?
Przecież napisał, że aktualizacja zatrzymała się w połowie, a obecnie wcale nie rusza, zatem aparat "widzi" plik *.bin.
Z folderu też widzi. Nie znaczy, że zadziała.
Piotrk69
15-04-2020, 18:30
Tak bezpośrednio na kartę, pierwsza próba pasek postępu doszedł do połowy i wyświetlił się komunikat, że aktualizacja nie powiodła się, ściągłem na nowo aktualizację i wszystkie kroki ponownie tak jak w instrukcji pisze i lipa tak jak pisałem chyba z godzinę czekałem i pasek postępu ani milimetr nie drgnął, próbowałem z inną kartą i to samo.
Ściągnij plik z innej strony niż EU, z usa albo z japonii, może uszkodzony plik masz ?
Jeśli robisz wszystko dokładnie jak w instrukcji (ewentualnie sprawdź tutaj: https://photographylife.com/nikon-firmware-update) i nic to nie daje, to nie pozostaje nic innego jak odwołać się do ostatniego zdania w punkcie 8 instrukcji: skontaktuj się z serwisem Nikona.
Gdyby to u mnie było to pobrał bym wersję 1.03 i ją próbował wgrać. Potem ewentualnie 1.10.
Piotrk69
17-04-2020, 09:15
Gdyby to u mnie było to pobrał bym wersję 1.03 i ją próbował wgrać. Potem ewentualnie 1.10.
Skąd tą wersję 1.03 wziąć? Na stronie nikona nie widzę.
Wygooglaj taki plik F-D5600-V103W.exe
Tak jak napisał kolega, w niektórych Nikonach nie można "przeskoczyć" pewnych wersji softu.
Ale na stronie Nikona pisze, że można aktualizować ze wszystkich wersji oprogramowania sprzętowego: Obsługiwane wersje oprogramowania sprzętowego aparatu Wersje 1.00–1.03 oprogramowania sprzętowego „C”
david555
18-04-2020, 11:18
https://drivers.softpedia.com/get/SCANNER-Digital-CAMERA-WEBCAM/Nikon/Nikon-D5600-Camera-Firmware-1-03.shtml
Piotrk69
19-04-2020, 15:01
Dzięki za pomoc, jednak nic to nie pomogło, próbowałem wgrać to oprogramowanie no i niestety nie chce ruszyć pasek postępu a aparat stał około godziny, próbowałem wgrać ze strony producenta jeszcze dane kontroli dystorsji, i też nic ani drgnie pasek postępu.
david555
20-04-2020, 12:51
Resetowałeś aparat ?
Piotrk69
20-04-2020, 13:07
Resetowałeś aparat ?
Jeżeli chodzi o te dwa przyciski zaznaczone zieloną kropką to tak. A może jest jakiś twardy reset? Jak jest to podpowiedz.
david555
20-04-2020, 13:25
Jeżeli chodzi o te dwa przyciski zaznaczone zieloną kropką to tak. A może jest jakiś twardy reset? Jak jest to podpowiedz.
W D5600 trzeba przytrzymać przez 2 sekundy przyciski menu i info i tyle twardego resetu.
Dawniej w niektórych korpusach Nikona przycisk resetu znajdował się w podstawie aparatu.
Jeżeli reset nie pomoże, to wyciągnij accu na dłuższą chwilę a później spróbuj ponownie flashować upgrade firmware.
Wracam do tego wątku bo mam ten sam problem. Mam wersje D5600_0101.bin / D5600_0103.bin / D5600_0110.bin - pobrana z Nikona, reszta wyszukana w necie.
Wszystko tworzone zgodnie z instrukcją.
1. Reset karty na aparcie
2. wgranie pliku - próba wszystkich
3. wgranie aktualizacji kończy się na niczym. Ekran stoi w miejscu, żadnego postępu - pomaga dopiero wyjęcie baterii.
Miałem taki problem raz w D5100 i musiałem wgrać plik z innego serwera, wtedy chyba z usa ściągałem, niby te same ale zadziałało, drugi raz nie mogłem wgrać oprogramowania z powodu karty, na której zdjęcia zapisywało i było ok ale soft nie wchodził.
Spróbuję z inną kartą i z innym plikiem. Dam znać jak wyjdzie.
A wie może ktoś skąd pobrać wersję z np. USA
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/326.html
https://drivers.softpedia.com/get/SCANNER-Digital-CAMERA-WEBCAM/Nikon/Nikon-D5600-Camera-Firmware-1-10.shtml
david555
27-12-2020, 14:09
koesh
Jesteś pewien, że to są wersje US, a nie EU ?
Odepnij obiektyw od body i spróbuj wgrać. Miałem kiedys podobny problem z podpięta sigma.
Te wersje już pobierałem, nie rozpoczyna wgrywania. Zaraz spróbuje z odpiętym obiektywem.
- - - - kolejny post - - - - - -
Z obiektywem i bez to samo.
Może trzeba wgrywać wersje po kolei? Czy mogę z 1.00 od razu do 1.10 ???
Chociaż z 1.01 jest to samo....
Napisałem do Nikona (na Facebooku), może oni coś podpowiedzą.
Napisałem do Nikona (na Facebooku), może oni coś podpowiedzą.
Najprawdopodobniej zasugerują reset do ustawień fabrycznych, a jak nie pomoże, wizytę w serwisie. W sumie resetu możesz spróbować.
Zakładam, że akumulator masz naładowany, a aktualizację softu wrzucasz prawidłowo, bez tworzenia podfolderów i tylko jedną wersję na raz?
Tak jak piszesz. Wszystko zgodnie z procedurami.
A jak zrobić reset??? Przycisk MENU i INFO (zielone kropki) na raz dłużej niż 2/3 sekundy - aż mignie?
https://www.youtube.com/watch?v=qEH-Vx8Dbj4
A widzieliście to? Ktoś próbował? Czy może lepiej nie bo uwali aparat.
A jak zrobić reset??? Przycisk MENU i INFO (zielone kropki) na raz dłużej niż 2/3 sekundy - aż mignie?
Tia.
https://www.youtube.com/watch?v=qEH-Vx8Dbj4
A widzieliście to? Ktoś próbował? Czy może lepiej nie bo uwali aparat.
A pierwszy komentarz czytałeś?
Jeszcze jedno. Czy u Was też tak jest, że po wyjęciu baterii wraca z powrotem do języka niemieckiego?
Który komentarz?
Jeszcze jedno. Czy u Was też tak jest, że po wyjęciu baterii wraca z powrotem do języka niemieckiego?
Nie powinno. Czyżby padła druga bateryjka? Ciekawe.
Który komentarz?
Pierwszy pod filmem, który linkowałeś. Ten o braku wersji na D5600.
Czyżby padła druga bateryjka?
A jest takowa? To muszę ją odszukać i wymienić.
Wind Mill
28-12-2020, 16:29
Ta druga bateryjka podtrzymuje zegar i zapewne pamięć nastaw ,żeby ją wymienić trza rozbebeszyć pstrykoaparat; a być może konieczne jest także posługiwanie się lutownicą.
Czasami zamiast akumulatorka używany jest GoldCap (kondensator o wielkiej pojemności).
Wątpię, żeby był to problem tego dodatkowego aku, coś musiałoby się dziać z datą i czasem, a nie z językiem. Wrzuć screen z zawartości karty, powinien wyglądać np. jak ten u Mansurova: https://photographylife.com/nikon-firmware-update
Brak zapamiętywania języka chyba nie jest spowodowany tą "bateryjką", bo czas i datę pamięta.
Jeśli chodzi o tą nieszczęsną aktualizację to nadal bez powodzenia. Ciągle to samo. Wrzucam kilka fotek apartu i kolega wyżej pytał o screen z karty po formacie z aparatu (są 2 foldery, do których dodaje plik aktualizacyjny - próbowałem też bez folderów oraz z różnym ich zostawianiem - i nic)
46731
46732
46733
46734
46734
46735
46736
46737
46737
46738
46739
46740
Wrzucasz przez kabel/WiFi? Spróbuj przez czytnik. Niby nie powinno być różnicy. Niby...
Wyjmuje kartę z aparatu i razem z adapterem wkładam do laptopa....
Szukam dalej, czekam też na odpowiedz ze strony Nikona - ale chyba mają wolne (albo wywalone).
Jak rozpoznaje plik i zaczyna go ładować to znaczy że jest ok, jesli testowane było z inną kartą to też nei ten problem, bateryjka czy inna metoda podtrzymania pamięci też raczej nie.
Pytanie w jakim sklepie był zakupiony aparat ?
Może to nic nie dać ale zmień język na angielski i dopiero wgrywaj.
Może to nic nie dać ale zmień język na angielski i dopiero wgrywaj.
Niestety. To samo.
A aparat kupiony używany, stan wizualny perfect - ale chyba "chory" wewnątrz.
lukasz_kk
30-12-2020, 09:50
Wyjmuje kartę z aparatu i razem z adapterem wkładam do laptopa....
Szukam dalej, czekam też na odpowiedz ze strony Nikona - ale chyba mają wolne (albo wywalone).
Ale jak to z adapterem? Masz w aparacie microSD wsadzone w adapter mSD->SD? Jeśli tak, to takie połączenie nigdy nie wróży nic dobrego. Pół biedy że nie mozesz zrobić aktualizacji, gorzej gdybyś stracił zdjęcia. Kup najtańsze zwykłe SD i spróbuj wtedy z aktualizacją.
Edit: no może w sumie nie najtańsze, lepiej jakieś porządne w sprawdzonym sklepie. Nawet jeśli to nie jest przyczyną problemu, to przynajmniej będziesz miał więcej spokoju o bezpieczeństwo zdjęć.
Popieram, używaj "dużej" karty
nie wiem czy aktualizacja pójdzie, ale uchronisz się przynajmniej przed problemami z odczytem/zapisem.
Ale jak testował na dwóch to nie wina karty, użycie SD zamiast microSD magicznie nic nie zmieni, szansa że obie używane karty są uwalone jest mało prawdopodobne, aha i formatowanie karty w aparacie.
Dlatego to była taka rada "na przyszłość" :-)
lukasz_kk
30-12-2020, 17:18
Autor mógł równie dobrze testować dwie karty microSD w tym samym, uwalonym adapterze ;) Ale tego się nie dowiemy, dopóki autor się nie wypowie.
46787
Używam takiej karty i takiego adaptera - na razie bo planuje kupić większą. Próbowałem również z innym zestawem Kingston (karta/adapter) - w różnej konfiguracji z Samsungiem.
Karty formatowałem na aparacie, później wkładam kartę wraz adapterem do laptopa (ma takowe wejście) i kopiuje tam odpowiedni plik.
Później karta ląduje w Nikonie i cały czas to samo, po kliknięciu w aktualizuj cały czas to:
46788
Czyli w jakiś inny sposób mam to robić???? Bo już się pogubiłem....
lukasz_kk
30-12-2020, 18:32
Twój sposób postępowania jest dobry (pomijając użycie kart microSD z adaptetem). Ale nawet jeśli to nie kwestia kart i adapterów, skoro używałeś różnych, to ja nie wiem w czym tkwi problem. Jednak na przyszłość lepiej kupić pełnowymiarowe SD. Może masz możliwość pożyczyć od kogoś taką kartę i sprawdzić czy zadziała? Jeśli nie zadziała, to chyba zostaje serwis. Tylko najpierw przetestuj z pełnowymiarową SD, bo jestem prawie pewien, że jak w zgłoszeniu do serwisu napiszesz, że nie możesz zrobić aktualizacji przy użyciu takiego zestawu, to najpierw zrzucą winę na użycie niepoprawnych kart i zalecą skorzystanie ze zwykłej SD :)
Swoją drogą czy najnowsza aktualizacja wprowadza jakieś usprawnienia w działaniu aparatu, które są Ci niezbędne? Skoro aparat działa i robi zdjęcia, to może nie warto aż tak walczyć o ten najnowszy firmware? Niepokojące tylko wg mnie jest to, że po zmianie baterii zmienia się język, a skoro aparat kupiłeś używany, to nie wiadomo co się z nim wcześniej działo.
Dramat na kilka stron, a microSD w adapterze:shock:. Nie zdziwię się, jeśli to przyczyna tych wszystkich problemów. Próbowałeś wgrać wersję 1.03?
Ps. Jeśli aktualizacja nic konkretnego nie wnosi, nie warto sobie nią zawracać głowy. To nie bezlusterkowiec, że zmiany są konkretne.
Tak tylko, na pocieszenie. Widziałem dokładnie takie samo pytanie na forum nikoniarzy w Niemczech. Też jak na razie nie znaleźli przyczyny. Ciekawe.
UPDATE: w Niemczech się wyjaśniło. Człowiek kupił D5600 na Amazonie, okazało się że dostał D5500 z pozamienianymi naklejkami. Nie dał zdjęcia, więc nie wiem jak to wygląda. W każdym razie napisał dopiero, że Adobe rozpoznaje aparat jako D5500, więc najwyraźniej ktoś go zrobił w konia.
Teraz przeprowadziłem to na takiej karcie! I oczywiście nic z tego dalej to samo - chociaż nadzieja przez chwilę była. Szukam dalej.....
46815
A może spróbować z aktualizacją do d5500 ??? Może faktycznie jakiś kręcony?
Jeśli programy wykrywają go jako D5600, to ja bym nie próbował. Może spytaj w serwisie (Nikon czy niezależny).
Brak zapamiętywania języka chyba nie jest spowodowany tą "bateryjką", bo czas i datę pamięta.
Jeśli chodzi o tą nieszczęsną aktualizację to nadal bez powodzenia. Ciągle to samo. Wrzucam kilka fotek apartu i kolega wyżej pytał o screen z karty po formacie z aparatu (są 2 foldery, do których dodaje plik aktualizacyjny - próbowałem też bez folderów oraz z różnym ich zostawianiem - i nic)
46740
To co widzę na karcie jest niedobre. Gdzie masz BIN file? Powinieneś mieć tak jak u Mansurova (https://photographylife.com/nikon-firmware-update), t.j. BIN file powinna być osobno, a nie w żadnym folderze Nikon czy też DCIM. Piszesz, że próbowałeś też bez folderu, ale czy to wyglądało tak jak w tym linku?