PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Krzysztof Wielicki

sruba
07-04-2020, 23:32
Witam,
zdjęcie powstało jako swego rodzaju uzupełnienie do prelekcji Jima Herringtona, autora projektu i książki "The Climbers", w której zaprezentował portrety wykonane w przeciągu wielu lat najsłynniejszym amerykańskim (i nie tylko) wspinaczom. Przy okazji wizyty Jima w Polsce na Krakowskim Festiwalu Górskim, wraz z dwoma kolegami - Adamem Kokotem i Piotrkiem Deską zostaliśmy poproszeni przez organizatorów o wykonanie portretów naszym wybitnym postaciom ze świata wspinaczki i himalaizmu. Mi przypadł zaszczyt sfotografowania Krzysztofa Wielickiego, efekt tej sesji poniżej. Sytuacja była dla mnie niełatwa, ponieważ po pierwsze nie miałem zbyt wiele czasu na foty, po drugie w domu pana Wielickiego nie było - czego się spodziewałem - żadnych gadżetów, czy pamiątek z wypraw, żadnego "historycznego" ekwipunku, który mógłby mi pomóc zbudować scenerię czy posłużyć jako rekwizyt czy stylizacja, no a po trzecie byłem tą sesją nieźle zestresowany ;-) Aczkolwiek to już druga sesja portretowa - po naszej dwukrotnej Mistrzyni Świata i kandydatce na Igrzyska Olimpijskie w Tokio - Oli Rudzińskiej, kiedy wychodzę poza ramy moich głównych zainteresowań - fotografii sportowej i mam okazję portretować postaci tego formatu.

38095

krzysztofz24
08-04-2020, 00:12
Rekwizytow nie bylo ale z tym spojrzeniem w gore swietny pomysl.
Znajac sportretowana postac, mozna sie doszukiwac tesknego spojrzenia za szczytem w dali...

Zdjecie mz dobre i mi sie podoba.

Tomekk
08-04-2020, 09:45
Patrzy na K2 zimą... dobre zdjęcie

fafniak
08-04-2020, 10:33
Według mnie to dobry portret i bardzo fajnie wybrnąłeś z sytuacji braku rekwizytów. Weź pod uwagę że z rekwizytami wcale nie musiało byc lepiej ;)

2pompony
08-04-2020, 18:27
CO za świetny portret!

Już dawno nie widziałem - a tutaj na forum zwłaszcza - tak wspaniałego zdjęcia portretowego. Wszystko mi się w nim podoba: światło, kompozycja, rozłożenie ciężarów, opanowanie techniki, obróbka...

Za takie zdjęćia przyznaję z absolutnie czystym sumieniem PLUSA GIGANTA!

M.Januchowski
08-04-2020, 20:26
Oj ładne! Co najmniej " szóstka na wędce" :wink: Pan Krzysztof powinien być dumny! Fotograf też!

marcin255
08-04-2020, 22:07
Fajne . Dobre .

crusiek
08-04-2020, 22:30
Już inny kolega mnie ubiegł i zakapował zdjęcie tam gdzie trzeba, to chociaż od siebie napiszę krótko, że bardzo mi się ten portret podoba, efekt sesji wyszedł wyśmienicie :)

sruba
08-04-2020, 22:31
Bardzo dziękuję za tak pozytywne komentarze i bardzo się cieszę, że pomysł, jaki miałem na to zdjęcie i jego interpretację okazał się czytelny :-)