Zobacz pełną wersję : Jaki analogowy korpus do obiektywów Sigma Art
Witam.
Posiadam szkła Sigmy A i świetnie mi się nimi pracuje na cyfrowym D610.
Z którym korpusem analogowym będą one współpracowały? (chodzi o AF oraz ustawienie przysłony z body)
Chodzi raczej o korpus nie za miliony monet :-)
Posiadam korpus Nikon N8008 (czyli odpowiednik F-801) i tam AF nie działa... :-(
Z góry dziękuję za odpowiedź...
brzezior
08-04-2020, 10:47
F80 powinno działać w pełnym zakresie - działa z AF-S i VR, więc myślę, że i Sigma Art będzie działać. A jak drożej / bardziej profesjonalnie, to F100.
Sprawdziłbym jednak przed zakupem u kogoś kto ma analogowe body
madebyzosiek
08-04-2020, 14:49
Sigmy Art działały mi zarówno na F80, jak i F100. Oczywiście te, które mają popychacz przysłony. Te najnowsze z elektromagnetyczną przysłoną nie mają możliwości sterowania nią.
Sigmy Art działały mi zarówno na F80, jak i F100. Oczywiście te, które mają popychacz przysłony. Te najnowsze z elektromagnetyczną przysłoną nie mają możliwości sterowania nią.
Chcesz przez to powiedzieć, że nie każdy f100 będzie współpracował z obiektywami bez pierścienia przysłony? Właśnie poszukuje f100 bo chciałbym mieć analoga którym w pełni wykorzystam posiadane obiektywy i f100 pasuje mi do moich potrzeb idealnie.
EDIT: ok nie zakupałem, chodziło o popychacz przysłony w obiektywie :D
Jestem po zakupie F80.... w sumie dwóch sztuk bo się trafiły za pół darmo więc zakupiłem dwa... z Sigmami Art działają pięknie :-)4618746188
To teraz zapoluj na F100, a zobaczysz co to znaczy prawdziwy Aparat, nie jakiś plastic-fantastic.:-)
Oprócz tylnej ścianki, która jest tak bardzo plastic-fantastik, że aż pękają zaczepy zatrzasków. Warto zwrócić na to uwagę przy zakupie, żeby potem nie kleić przylepcem lub nie szukać po aukcjach ścianki. Serwis już zakończył wsparcie dla tego modelu, choć akurat u nich cena tylnej ścianki to była 1/4 ceny aparatu. Prawdziwe aparaty w tej linii co F100, u Nikona kończyły się na F801s.
Zresztą jak ktoś nie ma manualnych szkieł bez procesora to F80 mu wystarczy. Ostatecznie to tylko pojemnik na film.
No fakt, mimo ogólnej solidności aparatu, zatrzask ścianki w F100 był już przekombinowany i to chyba jedyny słabszy punkt w tym modelu. W F90/90X było jeszcze po staremu na dwa zatrzaski, więc można przyjąć, że to nie F801s, tylko F90x był ostatnim pancernym aparatem, któremu nie licząc serii jednocyfrowej, nie da się zarzucić już kompletnie nic.
A tak, ciągle zapominam o F90, pewnie dlatego, że nigdy go nie miałem.
Ja pracowałem kilka lat z F90x i muszę powiedzieć, że tak transparentnego aparatu do dzisiaj nie spotkałem.
sprocket
27-12-2020, 19:43
Ja jak juz to z F2.
Fredrixxon
20-01-2021, 21:29
Na współpracę sigmy Art z F90x raczej nie ma co liczyć?
Wiem, że stare, ale może się komuś przyda.
F90x działa z AF-S, więc autofocus powinien śmigać. Nie steruje VR (więc go nie będzie), ale w niczym to nie powinno przeszkadzać.
Obiektywy z serii G (bez pierścienia przysłony, nie wiem jak to wygląda w Sigmie) tylko w trybie S, P i Ps. W sumie A i M też działa ale tylko z najmniejszą przysłoną, więc słabo.
S10-20/3.5 (nie najstarszy obiektyw) się steruje z F4 (dość stara generacja, choć pro)
ps. choć przyznam że nie wywołuję, nie sprawdzę czy wszystkie A,S,P
S10-20/3.5 (nie najstarszy obiektyw) się steruje z F4 (dość stara generacja, choć pro)
Nie znam się, więc zapytam: ta Sigma kryje pełną klatkę?
andystar
08-01-2022, 14:25
SIGMA 10-20/3,5 to aps-c
Nie kryje.
Na 17mm jest "w miarę" bez winietowania, na 20mm jest lepiej, można powiedzieć prawie dobrze.
Oczywiście ocena wzrokowa, bez rozdzielczości LPM
10-20 to Dx i będzie miał z FF winietę. Poszukaj Sigmy 12-24 HMS, dedykowana pod pełną klatkę i jest super-szeroka. Ładnie przerysowuje.