PDA

Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do macrofotografii??

medżik
27-06-2007, 23:07
witam,
zamierzam kupić obiektyw micro,
raczej nikkor,
do 3 000zł,
głównie do zdjęć kwiatów (roślin)
potrzebuję najwyższą ostrość, bo to do poligrafii,
fajnie gdyby była opcja bokeh, lub coś na kształt tego ;-))

czy moglibyście mi coś doradzić???

leon28
27-06-2007, 23:14
witam,
zamierzam kupić obiektyw micro,
raczej nikkor,
do 3 000zł,
głównie do zdjęć kwiatów (roślin)
potrzebuję najwyższą ostrość, bo to do poligrafii,
fajnie gdyby była opcja bokeh, lub coś na kształt tego ;-))

czy moglibyście mi coś doradzić???

w tej cenie i wymaganiach radzilbym 105 vr nikkora, obiektyw jest imho swietny, nada sie nie tylko do makro, ostroscia przewyzsza na razie wszystkie obiektywy ktore mialem, ogolnie swietne szkielko, jest tylko jedno male ale

nie ma opcji bokeh ;-/

medżik
27-06-2007, 23:39
brałam pod uwagę
105 vr, 60mm/ 2.8 i 200mm/ 4
rozpiętość cenowa nie mała,
a co myślisz o tym 60???

ps. a jak ten vr 105 działą z D200?

serberys
28-06-2007, 00:10
Działa z D200 wyśmienicie. Fociłem 60-tką ale kupiłem 105 vr i szczerze polecam.
PS o co chodzi z tą opcją bokeh?

leon28
29-06-2007, 09:33
PS o co chodzi z tą opcją bokeh? no ma byc ;-)

milo_ja
29-06-2007, 10:13
Działa z D200 wyśmienicie. Fociłem 60-tką ale kupiłem 105 vr i szczerze polecam.
PS o co chodzi z tą opcją bokeh?

Pewnie chodzi o DC - defocus control. 105 VR nie ma tego bajeru.

leon28
29-06-2007, 10:27
Pewnie chodzi o DC - defocus control. 105 VR nie ma tego bajeru. o qrcze, nie wpadl bym na to

gadas
29-06-2007, 10:33
Może SIGMA 150 f/2.8 APO Macro EX DG HSM w cenie ci sie zmieści i na filtry ci zostanie . Kompatybilny jest z telekonwerterami 1.4x i 2.0x Sigmy .

Borowa
29-06-2007, 10:53
Może SIGMA 150 f/2.8 APO Macro EX DG HSM w cenie ci sie zmieści i na filtry ci zostanie . Kompatybilny jest z telekonwerterami 1.4x i 2.0x Sigmy .

Fakt jest fajny szybki i cichutki
Jest w strefie pomiędzy 105tka a 180/200
Tylko jedna sprawa nie jest aż tak uniwersalny jak 105 VR (np portrety)

105VR to cudo, sam choruję ale to raczej na przyszły rok przed wiosna......
A z d200 - nie miałem żadnego problemu

milo_ja
29-06-2007, 10:59
o qrcze, nie wpadl bym na to

DC to całkiem fajny bajer, ale świadome używanie go to już wyższa szkoła jazdy (masz 2 parametry przesłony do kontrolowania).

gadas
29-06-2007, 11:06
Fakt jest fajny szybki i cichutki
Jest w strefie pomiędzy 105tka a 180/200
Tylko jedna sprawa nie jest aż tak uniwersalny jak 105 VR (np portrety)

To prawda do portretu to sie nie bardzo nada choć jak sie ktoś upierał to czemu by nie ...
byle w plenerku co by było mozna z kilka kroczków robić do i od (zum nożny ) fotografowanej gębulki ;)
Ja go tam bardzo lubię 105 VR również .

Borowa
29-06-2007, 11:09
To prawda do portretu to sie nie bardzo nada choć jak sie ktoś upierał to czemu by nie ...
byle w plenerku co by było mozna z kilka kroczków robić do i od (zum nożny ) fotografowanej gębulki ;)
Ja go tam bardzo lubię 105 VR również .

Wiesz ogniskowa 1200mm tez można zrobić portret (min 14m Canon) - zumowanie gębulki na zasadzie jedyna lub wsteczny w samochodzie

Nikon rzucił mnie na nogi a sigma - no cóż dalej stoję...

leon28
29-06-2007, 11:13
DC to całkiem fajny bajer, ale świadome używanie go to już wyższa szkoła jazdy (masz 2 parametry przesłony do kontrolowania). wydaje mi sie, ze wiem, co to i mniej wiecej jak dziala dc, chodzilo mi bardziej o to, ze nie pomyslalbym, ze tak mozna to nazwac - funkcja bokeh = dc ;-)

milo_ja
29-06-2007, 11:16
wydaje mi sie, ze wiem, co to i mniej wiecej jak dziala dc, chodzilo mi bardziej o to, ze nie pomyslalbym, ze tak mozna to nazwac - funkcja bokeh = dc ;-)

:D To tylko mój typ. Sam nie wiem, czy to o to chodziło. Może chodziło o to, czy 105 VR daje ładny bokeh. A tak na marginesie, to polskie tłumaczenia angielskich terminów potrafią być fikuśne. Może to jedno z nich? :D

gadas
29-06-2007, 11:53
Wiesz ogniskowa 1200mm tez można zrobić portret (min 14m Canon) - zumowanie gębulki na zasadzie jedyna lub wsteczny w samochodzie

Kolego ja nie twierdze że jest lepszy przecież mam też prywatnie swojego N105VR .
Przykro mi to powiedzieć ale jestem Amator przez duże " A "
Mnie rzuca na kolana tylko Alcatel 4400 i Panasonic TDA600 z wypchanymi wszystkimi portami .
Co do Nikona 105 bardzo go lubię ale nie powala mnie .
Inaczej juz z 70-200VR ktory bym chciał posiadać mam (S-70-200) też wystarczyć mi musi .
Bo jako tz Amatoriada to mam juz za dużo sprzetu a czasu zupełnie brak .

art44
29-06-2007, 12:20
(...)
Witam,
zachodzę w głowę: na czym mianowicie polega rzucanie na nogi ???
Słyszałem już o rzucaniu na plecy, rzucaniu na kolana, można też paść na nos (ale to już przy innych okazjach...), ale być rzuconym na nogi? To mnie intryguje - gdy następnym razem wyciągnę z plecaka 105/2.8 VR - muszę być bardzo czujny, żeby być przygotowanym, gdy to się już stanie.

:lol: :lol: :lol: :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol::lol::lol:

A tak poważnie to oczywiście Nikkorek 105 jest bardzo godny polecenia. Dam pod rozwagę jeszcze inną
ewentualność: TAMRON 90/2.8 (niekoniecznie Di). To jest HIPER optyka za śmieszne pieniądze. No chyba, że komuś przeszkadza wolny AF i plastikowa rura PCV wysuwająca się na circa about pół metra ;). Ale poważnie: POLECAM!
Art

asaszorju
29-06-2007, 12:27
N 105/2.8 VR, jak go podpialem po zakupie to odpiac nie moge:-D . bardzo dobre szklo i bardzo polecam. i w cenie sie miesci jak sie dobrze poszuka. moj sie niestety nie zmiescil. musialem przeplacic, zeby go dostac od reki:( . w poznaniu trudno bylo go znalezc.

pozdrawiam

Borowa
29-06-2007, 13:51
Witam,
Słyszałem już o rzucaniu na plecy, rzucaniu na kolana, można też paść na nos (ale to już przy innych okazjach...), ale być rzuconym na nogi? To mnie intryguje - gdy następnym razem wyciągnę z plecaka 105/2.8 VR - muszę być bardzo czujny, żeby być przygotowanym, gdy to się już stanie.

:lol: :lol: :lol: :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol::lol::lol:

A tak poważnie to oczywiście Nikkorek 105 jest bardzo godny polecenia. Dam pod rozwagę jeszcze inną
ewentualność: TAMRON 90/2.8 (niekoniecznie Di). To jest HIPER optyka za śmieszne pieniądze. No chyba, że komuś przeszkadza wolny AF i plastikowa rura PCV wysuwająca się na circa about pół metra ;). Ale poważnie: POLECAM!
Art

o ładnie sie rozpisuję w tym wszystkich
dzięki ART44 za wychwycenie
oczywiście chodzi że powala - zwala z nóg :D
Dla mnie Tamron i Sigma odpadają właśnie przez wyswanie, bo ciężko jest kupić obudowę do zdjęć podwodnych na obiektywy które aż tak zmeniają dlugość i są wolne - pod wodą stosowanie MF jest nie praktyczne - ale to już jest zupełnie inna bajka....

gadas
29-06-2007, 14:41
o ładnie sie rozpisuję w tym wszystkich
dzięki ART44 za wychwycenie
oczywiście chodzi że powala - zwala z nóg :D
Dla mnie Tamron i Sigma odpadają , bo ciężko jest kupić obudowę do zdjęć podwodnych na obiektywy które aż tak zmeniają dlugość i są wolne - pod wodą stosowanie MF jest nie praktyczne - ale to już jest zupełnie inna bajka....

To teraz Ja cię nie zrozumiałem twierdzisz że S150 jest bardzo wolna ?
Przecież to jedna z dużych zalet tego szkła "HyperSonic (HSM)" jest szybkie i ciche ??
O jakiej ty kolego obudowie piszesz do S150? i na Boga o jakim zmienianiu długości obiektywu IF (Inner Focus) przy S150 ?
Teraz to coś na mieszałeś .

Borowa
29-06-2007, 16:22
To teraz Ja cię nie zrozumiałem twierdzisz że S150 jest bardzo wolna ?
Przecież to jedna z dużych zalet tego szkła "HyperSonic (HSM)" jest szybkie i ciche ??
O jakiej ty kolego obudowie piszesz do S150? i na Boga o jakim zmienianiu długości obiektywu IF (Inner Focus) przy S150 ?
Teraz to coś na mieszałeś .

chodzi mi o sigme 105 i Tamrona 90 o którym pisal ART44 - przeciez go cytowałem
Wiem o tym że S150 to IF i HSM - bo testowalem, tak samo jak S105 i T180 które również miałem zapięte

gadas
29-06-2007, 19:44
... a to co innego .

medżik
02-07-2007, 21:19
dzięki za podpowiedzi,:)

wypadłam z dyskusji, bo padł mi net.:-?

aldus
02-07-2007, 21:51
Jeśli chodzi o Sigmę 150, to nie ma co ulegać czarowi literek. Magiczne HSM nie czyni z tego szkłe demona szybkości. W porównaniu z nikonowskim hipersonicznym napędem wypada dość blado - sprawdziłem własnoręcznie. Co nie umniejsza jego zalet jako obiektywu makro (gdzie ten cały HSM można se całkiem odpuścić), zwłaszcza, że po podpięciu pierścieni pośrednich o długości ok. 68 mm daje skalę odwzorowania ponad 2:1 - sprawdziliśmy niedawno własnoręcznie z kolegą Wigi.

gALL
04-07-2007, 00:03
Eee tam te Sigmy.

Do makro wygodne jest tylko i wylacznie ... Nikkor AF 70-180 ... kadrowanie jaka talala.

akrzykalski
04-07-2007, 14:02

I ja wtrące swoje trzy grosze...

Uważajcie na Sigmy z HSM i D200, w szczególności na wspomnianą powyżej 150. W losowych momentach szkiełko to wywołuje w puszcze komunikat low-battery. Troszkę można o tym na forum dpreview poczytać.
Ja osobiście o mały włos kiedyś nie kupiłem tego szkiełka (wtedy wychodziło 800zł taniej niż 105VR), lecz po podpięciu do aparatu po chwili pracy uraczony zostałem właśnie tym komunikatem. Jedyne co wtedy działa to on-off.
Oczywiście bateria full, a nawet druga za zamianę i ten sam objaw...

W moim wypadku skończyło się na Sigmie 70 2.8. Bardzo sympatyczne szkiełko, super ostre, a i do portretów się nada. Jedyna wada to śrubokręt oraz wolny AF w trybie makro (heh i niezła wysuwana tuba gratis) ;)
(z D200 w trybnie "nie makro" AF działa perfectos ... szybko i celnie - zadnych zastrzerzeń!)

No i do tego cena raczej bardziej w okolicy tamrona niż 105VR...

Pozdrawiam
AK

Wini
04-07-2007, 15:31
Do roślin to zdecydowanie jakiś MF.
55/2.8 ???
forumowicz zdaje się wystawia na all...

wigi
04-07-2007, 16:49
Potwierdzam, co napisali aldus i akrzykalski. Oba są znakomitymi obiektywami. A Sigmę 70 mm mam nawet w tej chwili do sprzedania.

mroczek
10-08-2009, 22:26
Witam,

nie wiem czy tu bedzie dobrze... zobaczymy ;)

chce kupic D5000 (czytalam o wadach, ale ze wzgledu na obrotowy monitor bardzo przydatny przy fotografowaniu niskich roslin padlo na ten model) i na poczatek obiektyw wlasnie do roslin, ale potrzebowalabym tez czegos czym da sie zrobic i portret i widoczek i rodzinna fotke. I moje pytanie czy obiektywami AF-S VR Micro-NIKKOR 105 mm 1:2,8G lub AF-S MICRO NIKKOR 60mm/2.8G ED jest to mozliwe i ktory lepszy i czy jest moze jeszcze cos innego pasujacego do 4000zl? Zalezy mi aby dalo sie zrobic i bardzo male elementy roslin (np.preciki) i powiedzmy wielkie drzewa czy fragment jakiegos biotopu, no i te widoczki i rodzinke :mrgreen:
Jak cos glupiego napisalam, to sie nie smiac tylko wytlumaczyc durnej babie :-?
pzdr

coroner
11-08-2009, 15:37
Witam,

nie wiem czy tu bedzie dobrze... zobaczymy ;)

chce kupic D5000 (czytalam o wadach, ale ze wzgledu na obrotowy monitor bardzo przydatny przy fotografowaniu niskich roslin padlo na ten model) i na poczatek obiektyw wlasnie do roslin, ale potrzebowalabym tez czegos czym da sie zrobic i portret i widoczek i rodzinna fotke. I moje pytanie czy obiektywami AF-S VR Micro-NIKKOR 105 mm 1:2,8G lub AF-S MICRO NIKKOR 60mm/2.8G ED jest to mozliwe i ktory lepszy i czy jest moze jeszcze cos innego pasujacego do 4000zl? Zalezy mi aby dalo sie zrobic i bardzo male elementy roslin (np.preciki) i powiedzmy wielkie drzewa czy fragment jakiegos biotopu, no i te widoczki i rodzinke :mrgreen:
Jak cos glupiego napisalam, to sie nie smiac tylko wytlumaczyc durnej babie :-?
pzdr

No raczej będzie ciężko obskoczyć to jednym szkłem, bo wszystkie podane przez Ciebie sytuacje wymagają innego zakresu. O ile portret i makro da radę zrobic 105 VR to już do rodzinnych czy tym bardziej krajobrazu ten obiektyw ma za mały kąt widzenia. Jeśli chodzi o typowe rodzinne fotki do albumu to Ci i 18-55 VR wystarczy.. Jak kupisz te 2 szkła powinno być git.

Hamarama
11-08-2009, 15:40
A ja polecę Tokinę 100mm. Mam jest jestem bardzo zadowolony

onufry81
11-08-2009, 16:03
Witam,

Art

Właśnie padłem na nos jak buchnąłem śmiechem i mi krzesło od biurka odjechało czytając ten komentarz :-D pięknie

pat.p
12-08-2009, 19:41
medżik

PW poszła.

Pozdrawiam
Pat

petrus33
28-08-2009, 12:11
Ja ci polecam Tamrona SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro. Nie da się ukryć, że to szkło to mistrzostwo świata, jeśli chodzi o rejestrowane rozdzielczości.
Obiektyw ten, od wielu lat uważany jest za najlepszy do makrofotografii. Ostrość jak żyleta, trafny AF i solidna obudowa, czyni go perełką wśród wielu innych szkieł tego typu.
Poza tym cena jest atrakcyjna.