Zobacz pełną wersję : Dzwięki migawek :)
bomkallo
05-04-2020, 00:03
Yo
Takie pytanko z kategorii #nerwicaNatrectw i #autoDiagnoza.
Mial ktos nowy aparat vs stary? Akurat mam na stole 2xd750 i sobie mysle, dlaczego moj (40-50k) (kupiony przy 22k ale raczej niewiele sie zmienilo) klepie sporo glosniej niz nowka ze sklepu? Guziki to jeszcze rozumiem, bo na przestrzeni 10-20k traca nowosc, no ale migawka - mam wrazenie, jakby dali wygluszenie bitumiczne, ktore u mnie wyschlo :P
Może faktycznie wyschło albo sparciało, bo tam dają bodajże jakieś gąbki do tłumienia lustra.
Hint - zainwestować w migawkę centralną.;-)
bomkallo
05-04-2020, 00:24
Ale co tam ma wyschnac albo sparciec, kaman :) Ciezko mi tez znalezc cos co niby tlumi lustro, ale moze jednak jest.
Hint slaby :P Co dziwne, z aparatem mam jeszcze 85 1.8, na pierwszy strzal to takie dluzsze i grubsze 50 1.8 :) Nowa puszka + 85 sugeruje mi BF, gdzie u mnie juz nie. Z 70-200 brak symptomow. Potestuje sobie jutro, tak sobie wzialem od znajomej, zeby miec punkty odniesienia i poprzec wlasne obserwacje. Przy okazji wylazl dziwny BF na szybko oraz wspomniany dzwiek lustra.
david555
05-04-2020, 00:33
https://m.youtube.com/watch?v=BLlym2U1XTc
bomkallo
05-04-2020, 00:35
https://m.youtube.com/watch?v=BLlym2U1XTc
czys ty oszalal?
1. po co mi link do tuby mobilnej?
2. dzwiek na filmie nic mi nie mowi, aparaty sa rozne
3. wtf ?:)
david555
05-04-2020, 00:39
czys ty oszalal?
1. po co mi link do tuby mobilnej?
2. dzwiek na filmie nic mi nie mowi, aparaty sa rozne
3. wtf ?:)
A jak Ci mamy uwierzyć, tak na słowo ?
Dawaj tu zaraz dźwięk tych luster. :-)
Trzeba było nie umieszczać emotki w tytule. :D
bomkallo
05-04-2020, 01:14
Watpie zeby w filmie dalo sie to wyczuc, dlatego pytanie pod ludzi, ktorzy mieli body+zapas. Nagrac moge, ale telefonem :P
bomkallo
05-04-2020, 02:46
film: https://www.youtube.com/watch?v=gN625nY0g7Y
jak tak sobie sam to ogladam to mam wrazenie, ze oszalalem :P aczkolwiek! w rzeczywistosci naprawde czuc duza roznice w pracy lustra, na rzecz jakiegos wytlumienia w nowym egzemplarzu :)
david555
05-04-2020, 06:44
Ja tam słyszę różnice, może kol. TOP67 powie nam, czego to może być przyczyna.
Przecież to nie jest dźwięk samej migawki. W cyklu zrobienia jednego zdjęcia odbywają się takie czynności:
1. Podniesienie lustra, sublustra i zamknięcie osłony czujników AF
2. Naciągnięcie sprężyny migawki i podniesienie kurtyn (to zależy od modelu).
3. Naciągnięcie mechanizmu przysłony
Te trzy rzeczy dzieją się równolegle, w niektórych aparatach są wręcz napędzane jednym silnikiem.
4. Zwolnienie popychacza
5. Domknięcie przysłony w obiektywie (a niektóre potrafią hałasować)
6. Zwolnienie pierwszej kurtyny
7. Zwolnienie drugiej kurtyny
8. Opuszczenie lustra
9. Naciągnięcie migawki, jeśli nie jest to robione na początku
david555
05-04-2020, 09:53
OK, ale to są dwa egzemplarze tego samego modelu (D750), tyle że jeden już ma jakąś historię.
Pytanie skąd różnice, bo jeden napernicza całkiem niefajnie. :-)
Każdy mechanizm się wyrabia i może wydawać inne dźwięki. I testować należy bez obiektywów.