PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor do obróbki - który z modelu wybrać?

raziel79
03-04-2020, 14:14
Drodzy forumowicze,

Wiem, że te at mielony wiele razy, natomiast nie spotkałem się z opinią o modelu, który za chwilę wymienię.

Poszukuje monitora do obróbki do max 3 tys. zł.
Max to znaczy max. Muszę kupić jeszcze laptopa więc nie mam dodatkowej kasy na monitor.

Najchętniej wziąłbym BenQ SW2700PT ale jest on poza budżetem.

Zatem zastanawiam się nad:
1)iiyama Prolite XUB3490WQSU-B1 bo ma duża powierzchnię robocza która przyda się przy pracy nad zdjęciami i kosztuje około 2800
2)BenQ PD3200Q cena około 1900 więc znacznie mniej

Pytanie czy te monitory nadają się do pracy nad zdjęciami?
Na razie bawię się amatorsko na laptopie, ale czas na zmianę, będę przygotowywał zdjęcia nie tylko do sieci ale też do wydruków.

Doradzicie coś?

david555
03-04-2020, 14:35
Tylko dwie firmy produkują wyświetlacze godne uwagi, ale ich nazw, kolega nie wymienił.

raziel79
03-04-2020, 14:40
Ciekawe. :-) słyszałem, że BenQ również a tę nazwę wymieniłem. :-)

david555
03-04-2020, 16:08
Ciekawe. :-) słyszałem, że BenQ również a tę nazwę wymieniłem. :-)

Nazwa BenQ, kojarzy mi się co najwyżej z czkaniem. :D

And.N
03-04-2020, 16:24
...Najchętniej wziąłbym BenQ SW2700PT ale jest on poza budżetem. ...
Czy ja wiem czy poza budżetem:
https://www.ceneo.pl/42253461
Kupując przez internet jest ten plus, że możesz zwrócić w przeciągu 14 dni. Mam ten monitor i sobie chwalę. Spokojnie można polegać na kalibracji fabrycznej tryb Adobe RGB, bądź sRGB.
Jedna z ważniejszych rzeczy, to aby nie miał przebarwień przy wyświetlaniu jednolitego białego obrazka. U mnie tak to wygląda:

37933

Za chwilę pojawi się Tom01 i zacznie psy wieszać na benku:-):wink:

david555
03-04-2020, 16:31
Czasem warto przypomnieć:https://mva.pl/viewtopic.php?t=3979

raziel79
03-04-2020, 23:08
A co z tą iiyamą? Czy ona w ogóle nadaje się do pracy ze zdjęciami?

And.N
04-04-2020, 00:45
A co z tą iiyamą? Czy ona w ogóle nadaje się do pracy ze zdjęciami?

Jak ktoś się uprze to i na laptopie z matrycą TN będzie obrabiał zdjęcia. Tym bardziej tu też się da (matryca AH IPS od LG) i będzie lepiej.

W jednym z testów tej iiyamy błąd odwzorowania barw (delta E) podają na poziomie od 4,3 do 10.
Chyba, że to błędy maksymalne na jakimś jednym kolorze, to byłoby jeszcze powiedzmy do przyjęcia dla amatora.

37955

Do zdjęć wskazane by było, aby ten błąd delta E był mniejszy od 3 lub lepiej mniejszy od 2.

Tom01
04-04-2020, 12:25
Zatem zastanawiam się nad:
1)iiyama Prolite XUB3490WQSU-B1 bo ma duża powierzchnię robocza która przyda się przy pracy nad zdjęciami i kosztuje około 2800
2)BenQ PD3200Q cena około 1900 więc znacznie mniej

Pytanie czy te monitory nadają się do pracy nad zdjęciami?
Na razie bawię się amatorsko na laptopie, ale czas na zmianę, będę przygotowywał zdjęcia nie tylko do sieci ale też do wydruków.

Doradzicie coś?

1. Benq 32" jest większy od Iiyamy 34" a to przez lepszą proporcję boków. W Iiyama 79,9 x 33,4 cm daje 2669 cm^2 kontra 70,8 x 39x5 cm czyli 2797 cm^2 w BenQ. Tak naprawdę, z reguły "ultrapanoramy" są to monitory "ucięte" od góry i dołu, wcale nie większe. Tu akuratnie ma czystego porównania przez różną rozdzielczość z poziomie, ale radzę zwrócić uwagę, że najczęściej "ultrapanorama" ma 3840x1440px, kiedy pozornie mniejszy typowy UHD ma 3840x2160. Dodatkowo proponuję zwrócić uwagę na rozmiar w pionie, nie przekątną. Wysokość ekranu jest najważniejszym parametrem odpowiedzialnym za postrzeganą wielkość.

2. Oczywiście oba nadają się do pracy ze zdjęciami, o ile nie zależy nam na ich dobrym podglądzie. Benq nie ma w ofercie monitorów fotograficznych ani graficznych, choć oczywiście marketing wciska co innego. To są monitory o niemal identycznej konstrukcji jak DELL-e serii U, Asusy ProArt czy Acery ProDesigner. O ile DELL jasno kieruje produkt do korporacji to BenQ i Asus prześcigają się w agresywnym marketingu. Jest wręcz nieprawdopodobne ile kłamstw i manipulacji się serwuje ludziom. Dawno nie widziałem tak nieczystej gry rynkowej jaką w tej chwili prowadzi Benq. Masowe kupowanie testów z dobrymi opisami, a to co jest na firmowych stronach to jest szokujące. Można odnieść wrażenie, że są lepsze od profesjonalnych. Co do Iiyamy, ta firma od lat nie istnieje. Obecny właściciel Mouse Computer klepie taką samą masówkę jak Samsung czy LG, ale wykorzystuje dobrą renomę zbudowaną jeszcze w czasach kineskopowych.

david555
04-04-2020, 12:37
...
2. Oczywiście oba nadają się do pracy ze zdjęciami, o ile nie zależy nam na ich dobrym podglądzie.
...

Sorry Winnetou, ale tego to nie rozumiem.

Jak komuś może nie zależeć na prawidłowym wyświetlaniu zdjęć ?
Może co najwyżej nie wiedzieć, że istnieje możliwość wierniejszego zaprezentowania palety barw.

Tom01
04-04-2020, 12:58
Może. Jest bardzo duża grupa użytkowników, którzy po prostu nie widzą problemu jeśli odcień skóry na ekranie jest przypadkowy a nawet kiedy są wyraźne przebarwienia na szarościach czy bieli.

sailor
04-04-2020, 12:58
Sorry Winnetou, ale tego to nie rozumiem.

Jak komuś może nie zależeć na prawidłowym wyświetlaniu zdjęć ?
Może co najwyżej nie wiedzieć, że istnieje możliwość wierniejszego zaprezentowania palety barw.

czasem musisz pogodzic budzet lub np rozmiar z oferowanymi mozliwosciami. i zgodzic sie ze podglad nie do konca bedzie wlasciwy,. da sie z tym zyc i pracowac, aczkolwiek jest to pewne utrudnienie. Z drugiej strony patrzac na czym ludzie ogladaja zdjecia to i tak mozna miec to w dudzie bo internet i tak to wypaczy jak nie instafiltrami to przekreceniam parametrow uzywanego wyswietalcza

And.N
04-04-2020, 13:18
... Jest wręcz nieprawdopodobne ile kłamstw i manipulacji się serwuje ludziom. ...
Chyba tylko to jest prawdą z całego poprzedniego wpisu. Przykład kłamstwa (inaczej tego nazwać nie można bo ciągle wisi na stronie) dotyczący Benq SW2700PT (link (https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=3969)):

"Brak jakichkolwiek mechanizmów znanych z branży monitorów fotograficznych, powoduje też bardzo małą stabilność parametrów. Czas rekalibracji to maksymalnie kilka tygodni."

Sprawdziłem powyższy monitor kalibratorem X-Rite i1Display Pro po 4 miesiącach użytkowania (raczej powiedziałbym intensywnego) jak zmieniły mu się parametry.
Wyniki pomiarów tu : klik (https://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=3963&start=180#p58084). Można powiedzieć, że zmiany parametrów są pomijalnie małe i raczej mogą wynikać z błędów własnych kalibratora.
Pod linkiem można pobrać pełne raporty w formacie HTML spakowane do zip (z lipca i listopada 2019)

Cóż, każdy sprzedawca swój towar chwali (ostatnio chwalony Acer), ale jakieś minimum rzetelności wypadałoby zachować.

david555
04-04-2020, 14:13
czasem musisz pogodzic budzet lub np rozmiar z oferowanymi mozliwosciami. i zgodzic sie ze podglad nie do konca bedzie wlasciwy,. da sie z tym zyc i pracowac, aczkolwiek jest to pewne utrudnienie. Z drugiej strony patrzac na czym ludzie ogladaja zdjecia to i tak mozna miec to w dudzie bo internet i tak to wypaczy jak nie instafiltrami to przekreceniam parametrow uzywanego wyswietalcza

Cześć Żeglarzu ! :D

Jestem szczególarzem, zatem kiedy słyszę od kogoś, kto handluje monitorami graficznymi, że na lepszych biurwach daje się edytować zdjęcia, to mam z tym ewidentny problem.
Uważam, że rolą osób, które mają pojęcie o kwestiach związanych z zarządzaniem barwą, powinno być cierpliwe edukowanie, nawet wówczas, kiedy tak zwana większa połowa nie ogarnia tych zagadnień.

- - - - kolejny post - - - - - -

...
Cóż, każdy sprzedawca swój towar chwali (ostatnio chwalony Acer), ale jakieś minimum rzetelności wypadałoby zachować.

Produktów firm Eizo i NEC, naprawdę nie trzeba reklamować i zawsze znajdują odbiorców.

Tom01
04-04-2020, 14:36
Z drugiej strony patrzac na czym ludzie ogladaja zdjecia to i tak mozna miec to w dudzie bo internet i tak to wypaczy jak nie instafiltrami to przekreceniam parametrow uzywanego wyswietalcza

Jest dokładnie odwrotnie. Właśnie dlatego, że będzie to wyświetlane Bóg wie na czym, tak ważne jest, żeby te defekty pochodziły tylko z monitora/softu oglądacza, do których on jest zresztą przyzwyczajony/zaadoptowany. Dołożenie zestawu defektów pochodzących ze sprzętu autora powoduje widoczną różnicę.

kiedy słyszę od kogoś, kto handluje monitorami graficznymi, że na lepszych biurwach daje się edytować zdjęcia, to mam z tym ewidentny problem.

Tak się składa, że te biurwy od NEC-a mają w środku bebechy od monitora graficznego. Jeśli się je odpowiednio uruchomi / zaprogramuje, to dostaniem obraz porównywalny z monitorami zawodowymi sprzed kilku lat.

david555
04-04-2020, 14:45
...
Tak się składa, że te biurwy od NEC-a mają w środku bebechy od monitora graficznego. Jeśli się je odpowiednio uruchomi / zaprogramuje, to dostaniem obraz porównywalny z monitorami zawodowymi sprzed kilku lat.

Nie wiem jak jest z biurwami NECa, ale tu była mowa o BenQ i Iiyamie.

And.N
04-04-2020, 14:48
...Produktów firm Eizo i NEC, naprawdę nie trzeba reklamować i zawsze znajdują odbiorców.
To jest oczywiste, choć nie widzę związku. Uważasz, że ja coś reklamuję ? Staram się tylko piętnować manipulacje i kłamstwa przytaczając niezbite fakty.
Wkurzają mnie nieprawdziwe, zmanipulowane informacje nie poparte niczym poza słowami i "autorytetem".

Edit.

Nie wiem jak jest z biurwami NECa, ale tu była mowa o BenQ i Iiyamie.
Benq SW2700PT jest pozycjonowany jako fotograficzny, nie biurowy, jeśli mamy trzymać się faktów.

david555
04-04-2020, 15:04
To jest oczywiste, choć nie widzę związku. Uważasz, że ja coś reklamuję ? Staram się tylko piętnować manipulacje i kłamstwa przytaczając niezbite fakty.
Wkurzają mnie nieprawdziwe, zmanipulowane informacje nie poparte niczym poza słowami i "autorytetem".

Sądziłem, że mówiąc o reklamie strzelasz w Toma, a on nie musi reklamować Eizo.

Poza tym uważam, że BenQ prowadzi nieuczciwą i nachalną promocję swoich produktów.

And.N
04-04-2020, 15:15
Sądziłem, że mówiąc o reklamie strzelasz w Toma, a on nie musi reklamować Eizo.
Owszem, pisząc : "Cóż, każdy sprzedawca swój towar chwali (ostatnio chwalony Acer), ale jakieś minimum rzetelności wypadałoby zachować." miałem na myśli Toma01.

Poza tym uważam, że BenQ prowadzi nieuczciwą i nachalną promocję swoich produktów.
Nachalną być może, czy nieuczciwą ? ja akurat nie spotkałem się z żadnym dowodem na to.

Tom01
04-04-2020, 16:28
Ostatnio chwalony Acer (a nawet dwa), w kontekście konkurencji m.in. dla Benq właśnie. Zadziwiająco dobry monitor jak na swoją cenę. Oczywiście nie może się równać z najtańszymi, nawet niekalibrowanymi EIZO. Budowę ma podobną do Benq, ale producent nie masakruje tak inteligencji użytkowników, co mi się dużo bardziej podoba. Są w nim szczątki kalibracji sprzętowej i nawet stabilizacji, czego w BenQ nie ma. Kalibracja "sprzętowa" w BenQ opiera się o ostatnio w końcu dopracowany i działający wynalazek ADC (Automation Display Control) w oprogramowaniu I1 Profiler, którego modyfikowaną wersją jest BenQ PME (Palette Master Element). Taka kalibracja z zewnątrz wygląda do złudzenia jak sprzętowa. Nic się nie rusza w monitorze, program wszystko robi sam.

Poniżej liniowość tego właśnie Acera, po kalibracji. Dla formalności dodam, że kalibracji sprzętowej ten producent nie reklamuje, bo ona jest szczątkowa. W Benq nie ma jej wcale, ale to nie przeszkadza w reklamowaniu że jest i to 3D LUT. To jest właśnie ów dowód na nieuczciwość. Producent sam go dostarcza na swoich stronach www.

37973

And.N
04-04-2020, 17:28
Ostatnio chwalony Acer (a nawet dwa), w kontekście konkurencji m.in. dla Benq właśnie. Zadziwiająco dobry monitor jak na swoją cenę. Oczywiście nie może się równać z najtańszymi, nawet niekalibrowanymi EIZO. Budowę ma podobną do Benq, ale producent nie masakruje tak inteligencji użytkowników, co mi się dużo bardziej podoba. Są w nim szczątki kalibracji sprzętowej i nawet stabilizacji, czego w BenQ nie ma. Kalibracja "sprzętowa" w BenQ opiera się o ostatnio w końcu dopracowany i działający wynalazek ADC (Automation Display Control) w oprogramowaniu I1 Profiler, którego modyfikowaną wersją jest BenQ PME (Palette Master Element). Taka kalibracja z zewnątrz wygląda do złudzenia jak sprzętowa. Nic się nie rusza w monitorze, program wszystko robi sam.

Poniżej liniowość tego właśnie Acera, po kalibracji. Dla formalności dodam, że kalibracji sprzętowej ten producent nie reklamuje, bo ona jest szczątkowa. W Benq nie ma jej wcale, ale to nie przeszkadza w reklamowaniu że jest i to 3D LUT. To jest właśnie ów dowód na nieuczciwość. Producent sam go dostarcza na swoich stronach www.

37973

Mniej zorientowany może uwierzyć w taką argumentację i "dowody".
Jeszcze może jakiś dowód na to, że sw2700pt trzyma parametry góra kilka tygodni.

And.N
04-04-2020, 19:02
...Kalibracja "sprzętowa" w BenQ opiera się o ostatnio w końcu dopracowany i działający wynalazek ADC (Automation Display Control) w oprogramowaniu I1 Profiler, którego modyfikowaną wersją jest BenQ PME (Palette Master Element). Taka kalibracja z zewnątrz wygląda do złudzenia jak sprzętowa.
A jaka jest, programowa ? Bez wpływu na LUT karty graficznej ? (bo takowego nie ma, sprawdzałem).

Nic się nie rusza w monitorze, program wszystko robi sam. ...
Co to ADC ustawia poza suwakami RGB, jasności i kontrastu, bo trwa to ok. 10 min.

Mistrzostwo świata dla programistów Palette Master, że po ustawieniu w monitorze suwaków RGB, jasności, kontrastu i bez wpływu na kartę graficzną, błąd odwzorowania kolorów Delta E poniżej 2. (po weryfikacji innym programem t.j. Display Call).

Po co ja to piszę...

david555
04-04-2020, 19:27
https://www.fotopolis.pl/opinie/recenzje/27370-przetestuj-monitor-benq-sw2700pt-opinia-daniela-slusarza

Zestawienie BenQ i Eizo nie wypada dobrze dla BenQ.

And.N
04-04-2020, 19:50
https://www.fotopolis.pl/opinie/recenzje/27370-przetestuj-monitor-benq-sw2700pt-opinia-daniela-slusarza

Nie wypada też całkowicie tragicznie. Trzeba wziąć pod uwagę, że porównuje się monitory z różnej półki. Profesjonalny graficzny Eizo i amatorski fotograficzny Benq.
Eizo kosztuje ok. 5 tyś zł więcej. Jeszcze jedna uwaga, były jakieś problemy z kalibracją Benq i programem Palette Master, którą dokończono kalibratorem i1 Publish pro 1.
Zalecany jest i1 Display Pro. Nie przeczę, że mogły być problemy bo o takich słyszałem. W nowszych wersjach Palette Master z i 1 Display Pro raczej nie ma problemu (nigdy nie miałem takowego). Ciekawe dlaczego za punkt bieli przyjęto wartość D50, a nie D65. Przy D50 obraz będzie cieplejszy, ale OK obydwa miały D50 według testującego.

Tom01
04-04-2020, 20:06

Z reguły za taki test dostaje się monitor w cenie zgrzewki piwa. Wspominałem o nieprawdopodobnie nachalnym marketingu? Nawet znani influencerzy nie oparli się ofertcie. Benq ma potężny budżet na takie akcje. I tak naprawdę nie chodzi, że wyszedł gorzej niż high-endowy EIZO, tylko sam fakt porównania. To jest dość prosty mechanizm psychologiczny. Skutecznie jest przemycone, że to jest sprzęt mogący konkurować z monitorami średniej półki.

david555
04-04-2020, 20:11
Nie wypada też całkowicie tragicznie. Trzeba wziąć pod uwagę, że porównuje się monitory z różnej półki. Profesjonalny graficzny Eizo i amatorski fotograficzny Benq.
Eizo kosztuje ok. 5 tyś zł więcej. Jeszcze jedna uwaga, były jakieś problemy z kalibracją Benq i programem Palette Master, którą dokończono kalibratorem i1 Publish pro 1.
Zalecany jest i1 Display Pro. Nie przeczę, że mogły być problemy bo o takich słyszałem. W nowszych wersjach Palette Master z i 1 Display Pro raczej nie ma problemu (nigdy nie miałem takowego). Ciekawe dlaczego za punkt bieli przyjęto wartość D50, a nie D65. Przy D50 obraz będzie cieplejszy, ale OK obydwa miały D50 według testującego.

To prawda, to nie był rywal do porównań, wolałbym żeby użyto CG2420, ale dla mnie wierność barw ma znaczenie krytyczne, zatem BenQ nijak nie pasuje do mojej pracowni.
W sumie nie wiem też, czy spełnia oczekiwania zaawansowanego amatora, kiedy można kupić znacznie według mnie lepsze produkty Eizo, czy NECa.

And.N
04-04-2020, 20:38
.... dla mnie wierność barw ma znaczenie krytyczne, zatem BenQ nijak nie pasuje do mojej pracowni. ...

Wierność barw uważam, że jest wystarczająca nawet dla zaawansowanego amatora. Skoro błąd odwzorowania barw Delta E nie przekracza 1,5 i to jest po wyjęciu z pudełka po fabrycznej kalibracji w trybie Adobe RGB :

37977

Tylko bardzo wprawne oko rozróżnia błędy poniżej 2 Delta E. Poniżej 1 nie da rady odróżnić okiem wzorca od mierzonej próbki.

david555
04-04-2020, 21:48
No i co Ty na to, Tom01 ?

- - - - kolejny post - - - - - -

And.N - ja tam się nie upieram, bo nie mam w tym żadnego interesu, a z dziecinnego oślego uporu raczej już wyrosłem, tak więc jeżeli mój guru zarządzania barwą, kol. Czornyj potwierdzi, że ów BenQ jest zjadliwy do poważnej roboty, to ja nie będę miał w tej sprawie nic do gadania.

And.N
04-04-2020, 22:19
PS.
david555, nie odbieraj tego, że polecam sw2700pt. Ja akurat jestem zadowolony i mi w zupełności odpowiada, jest wystarczający. W początkowym okresie produkcji tego monitora było dużo narzekań na równomierność podświetlenia i przebarwienia przy wyświetlaniu białego tła. Może trafiłem na lepszy egzemplarz, albo poprawili kontrolę jakości.
Dla świętego spokoju lepiej wybrać te uznane marki. Tu powinna być znacznie lepsza powtarzalność parametrów w egzemplarzach.

Tom01
04-04-2020, 23:30
No i co Ty na to, Tom01 ?

Dyskusja na ten temat była na mva.pl. Konkrety, pomiary i kilkukrotny dowód, że obrońca BenQ tak naprawdę sam nie rozumie co mierzy i pokazuje. "Dobre" wyniki da się zrobić nawet dla laptopa. Nie mam zamiaru znów się wdawać w tą samą krucjatę.

And.N
04-04-2020, 23:42
Dyskusja na ten temat była na mva.pl. Konkrety, pomiary i kilkukrotny dowód, że obrońca BenQ tak naprawdę sam nie rozumie co mierzy i pokazuje. "Dobre" wyniki da się zrobić nawet dla laptopa. Nie mam zamiaru znów się wdawać w tą samą krucjatę.

Oczywiście, kalibracja, pomiary, program DisplayCal to wiedza tajemna zarezerwowana dla kilku osób, a dobre wyniki i zdjęcia spreparowałem:smile:

gremed
04-04-2020, 23:54
Ciekawe kiedy ktoś się połapie, że autor wątku już chyba uciekł ;-)

david555
05-04-2020, 00:07

Spytałem, ponieważ to dla mnie dosyć interesujące zagadnienia, tym bardziej, że przeczytałem też obydwa wątki na ten temat na mva.pl.

Co by nie gadać, to jeżeli chodzi o te kwestie, trudno odmówić Ci wiedzy i doświadczenia, dlatego przyjmuję Twoją wersję, choć ani Ty, ani Twój adwersarz nie rozkręcaliście przedmiotowego BenQ, aby definitywnie zdiagnozować ewentualną chorobę i obnażyć marketingowy bełkot.

Może uda się ściągnąć tu Marcina ( Czornyj ), aby i on swoim dosadnym językiem rozstawił wszystkich po kątach. :D

Tom01
05-04-2020, 01:02
Owszem rozkręcałem i podałem szczegóły technicznie wraz z modelem procesora obrazowego, który, NIE MA możliwości kalibracji. Nie ma też stabilizacji, nie ma 3D LUT i bardzo wielu innych rzeczy wymienianych jako zalety. A to, że jakoś świeci? Cóż, DELL-e i inne Viewsoniki też świecą i jest sporo ludzi zadowolonych z ich obrazu. Rzucę tylko zagadkę: Dlaczego ludzie z takich gwiazd sezonu przesiadają się na prawdziwe monitory fotograficzne EIZO czy NEC ale w drugą stronę niespecjalnie?

raziel79
05-04-2020, 18:42
łoooooo hoooo! Ale się dzieje :D Spokojnie, nie uciekłem. Chciałem tylko znaleźć chwilę, aby na spokojnie, przy komputerze wszystko przeczytać. :) No. Bardzo dużo informacji tu umieściliście, z których wynika, że Benq jest jak czkawka, a iiyama nie wart nawet zaczkania. :D

Obecnie obrabiam zdjęcia na 11-letnim laptopie z matrycą TN. :D I nawet ja widzę, że to jest ślepa uliczka.

OK, powiedzmy, że zostawię tu BenQ SW2700PT, jako baza do dlaszych rozważań- tylko mnie nie zlinczujcie. :D

czy mogę kupić dobry, nowy monitor graficzny w cenie porównywalnej z tym BenQ, czyli około 3100 zł?

david555
05-04-2020, 18:57
Luknij na Eizo CS2420: https://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs2420/ .

U Toma taniej: https://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-coloredge-cs2420.html

And.N
05-04-2020, 19:30
Jakbyś jednak zdecydował się na benka to kupuj z możliwością zwrotu, czyli w grę wchodzi chyba tylko przez internet.
Jednorodność podświetlenia i brak przebarwień na białym tle jest równie ważna jak odwzorowanie kolorów. Może nawet ważniejsze bo tego już nie poprawisz.
Proponowany wyżej Eizo powinien być lepszy pod tym względem. Jest tylko mniejszy i ma mniejszą rozdzielczość, ale jak poprzednio obrabiałeś na laptopie to skok będzie i tak duży.

Tom01
05-04-2020, 19:35
czy mogę kupić dobry, nowy monitor graficzny w cenie porównywalnej z tym BenQ, czyli około 3100 zł?

Graficzny nie, ale fotograficzny jak najbardziej. Przekątna i rozdzielczość taka sama, ale prawdziwa kalibracja oparta o 14 bitowy LUT, stabilizacja równomierności ekranu, 5 lat gwarancji: https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea275wmi-color.html
Niestety przez obecną sytuację podrożał, bo był do niedawna poniżej 3 tys zł.

Przykładowe defekty:

38033

david555
05-04-2020, 19:40
Tom, ale to jest wąski gamut.

And.N
05-04-2020, 19:52
"Goły" EA275WMi prawie 1 tyś zł. tańszy: https://www.senetic.pl/product/60003813?gclid=EAIaIQobChMIyIqX9enR6AIVGofVCh3Y2Qt UEAYYASABEgJX5vD_BwE
za te pieniądze wolałbym dokupić kalibrator X-Rite i1 Display Pro + SpectraView II i już samemu móc wykonywać kalibrację lub zlecić jej wykonanie (starczyłoby chyba na kilka razy)

Tom01
05-04-2020, 20:53
Tom, ale to jest wąski gamut.

No i? Gamut to taki współczesny fetysz. Podobno jak nie ma AdobeRGB to w ogóle nic nie widać, tylko do Excela i w ogóle. Tak naprawdę jednak, szerokość gamutu to tylko nasycenia, nic więcej. Przy czym nawet super oczojebne kamizelki odblaskowe mieszczą się w sRGB. W fotografii zasadniczo praktycznie nic nie wychodzi poza sRGB. Oczywiście można nawykręcać kolor i wykazywać różnicę, ale to nie ma wiele wspólnego z prawdziwym życiem. Dodatkowo, monitor szerokogamutowy sprowadza sporo kłopotu na głowę. Sam obieg pracy sprawia problem większości użytkowników a i mało ludzi wie, że to samo zdjęcie wyrenderowane do AdobeRGB zawiera mniej unikalnych odcieni niż to samo w sRGB. Szeroki gamut przydaje się w zastosowaniach profesjonalnych, np proofingu tkanin, bo to wyjątkowo wredna dziedzina. W zwykłym życiu jest przereklamowany.

"Goły" EA275WMi prawie 1 tyś zł. tańszy: https://www.senetic.pl/product/60003813?gclid=EAIaIQobChMIyIqX9enR6AIVGofVCh3Y2Qt UEAYYASABEgJX5vD_BwE
za te pieniądze wolałbym dokupić kalibrator X-Rite i1 Display Pro + SpectraView II i już samemu móc wykonywać kalibrację lub zlecić jej wykonanie (starczyłoby chyba na kilka razy)

And.N, gdyby seryjny, przypadkowy egzemplarz + soft + kalibrator był tożsamy wersji COLOR to byłaby ona komercyjną porażką.

david555
05-04-2020, 20:55
Tom01 - zmieniasz poglądy zależnie od sytuacji.
Może to i wygodne, ale w sumie mało poważne.

... ale OK, mnie tam w sumie ganz egal.

Tom01
05-04-2020, 21:36
Zmieniam poglądy? Raczej wątpię. Co do niektórych rzeczy, uczę się, nie uważam się za nieomylnego.

david555
05-04-2020, 21:48
No nie wiem, jeżeli wąski gamut, to Eizo CS230 jest można rzec idealny i przede wszystkim tani.

Tom01
05-04-2020, 21:51
To już antyk. W jego cenie jest znacznie lepszy i większy: https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea245wmi-2-color.html

david555
05-04-2020, 22:01
Nie wiem co mu się tam zestarzało, skoro to był i jest solidny sprzęt ?

Zresztą masz go w ofercie.

sailor
05-04-2020, 22:39
Cześć Żeglarzu ! :D

bry :)

Jestem szczególarzem, zatem kiedy słyszę od kogoś, kto handluje monitorami graficznymi, że na lepszych biurwach daje się edytować zdjęcia, to mam z tym ewidentny problem.
Uważam, że rolą osób, które mają pojęcie o kwestiach związanych z zarządzaniem barwą, powinno być cierpliwe edukowanie, nawet wówczas, kiedy tak zwana większa połowa nie ogarnia tych zagadnień.
w pelni sie zgadzam. czasem jednak warunki nie pozwalaja na sprzet wyzszej jakosci i trzeba brac najlepsze co jest w danym przedziale cenowym

Jest dokładnie odwrotnie. Właśnie dlatego, że będzie to wyświetlane Bóg wie na czym, tak ważne jest, żeby te defekty pochodziły tylko z monitora/softu oglądacza, do których on jest zresztą przyzwyczajony/zaadoptowany. Dołożenie zestawu defektów pochodzących ze sprzętu autora powoduje widoczną różnicę.
masz racje i nie masz racji :) danie klientowi zdjecia dopieszczonego w adobe rgb, z pieknymi niuansami w momencie gdy obejrzy to zdjecie na troche przepracowanym ekranie budzetowego laptopa kladzie zdjecie z zalozenia.
ja rozumiem i popieram twoj tok myslenia bo jest jak najbardziej sluszny. Ale dla przyklady powiem ci o kliencie (firma z gatunku gdzie prezes zastanawia sie nad nowym jachtem dla zony a nie czy jezdzic pasatem czy mercedesem). Otoz w tej bogatej i dobrze prosperujacej firmie jedyny monitor graficzny miala...... ksiegowa. Bo byl duzy, 27 calowy. Szefowa dzialu marketingu miala swiecacego na niebiesko della i zawsze jako uwage miala to ze zdjecia sa zbyt "zimne" i jakies "zaniebieszczone". Wycieczki do klienta z monitorem niewiele pomogly. "bo trzeba zrobic tak zeby na kazdym monitorze bylo dobrze, a nie tylko u Pana". Kurtyna. Moj kumpel kiedys przyszedl i zobaczy zdjecie na stronie po czym stwierdzi .. o k..wa nie wiedzialem ze pod tym daniem jest bialy talerz. U mnie jest po prostu biale tlo :D

gdyby nie to ze malo mam czasu/sprzetu/zdolnosci to bym sie tym faktem zainteresowal :)

david555
05-04-2020, 22:53
... trzeba brac najlepsze co jest w danym przedziale cenowym
...

A o jakiej kwocie mówimy ?

Ja też ostatnio już założyłem sobie ogranicznik i zszedłem z wydatkami na sprzęt o szczebel niżej.

Tom01
06-04-2020, 01:00
Nie wiem co mu się tam zestarzało, skoro to był i jest solidny sprzęt ?

Zresztą masz go w ofercie.

Kalibracja w oparciu o 12 bitową tablicę, w NEC-u 14 bitową. Lepsza stabilizacja, bardziej kontrolowany gamut, no i rozdzielczość. 1920x1080 na 23" jest wizualnie podobne do "kwadratowej" 17-tki. Natomast 1920x1200 na 24" jest odpowiednikiem "kwadratowej" 21-ki. Różnica jest kolosalna.

Kyle
06-04-2020, 18:16
No i? Gamut to taki współczesny fetysz. Podobno jak nie ma AdobeRGB to w ogóle nic nie widać, tylko do Excela i w ogóle. Tak naprawdę jednak, szerokość gamutu to tylko nasycenia, nic więcej. Przy czym nawet super oczojebne kamizelki odblaskowe mieszczą się w sRGB.
Buty (i wiele innych) się nie mieszczą:
https://webkit.org/blog-files/color-gamut/

... a kamizelki już tak? :) Fetysz to używanie sRGB w fotografii.

W fotografii zasadniczo praktycznie nic nie wychodzi poza sRGB."Zasadniczo" tak się przedstawiają kolory które spotyka się w fotografii:

38052

Oczywiście można nawykręcać kolor i wykazywać różnicę, ale to nie ma wiele wspólnego z prawdziwym życiem.Wszystko da się zniekształcić i po czymś takim twierdzić, że "to nie jest prawdziwe życie".

Dodatkowo, monitor szerokogamutowy sprowadza sporo kłopotu na głowę. Sam obieg pracy sprawia problem większości użytkowników a i mało ludzi wie, że to samo zdjęcie wyrenderowane do AdobeRGB zawiera mniej unikalnych odcieni niż to samo w sRGB.
... i tak więcej widać na monitorze 8 bit z szerokim gamutem, a "kłopot" tylko taki, że niepoprawną konfigurację łatwiej zobaczyć.

nimnull
28-04-2020, 15:20
Witam

Nie chciałem zakładać nowego wątku, to podłączę się tutaj.

Po 7 latach korzystania z Eizo S2243W, przyszedł czas na zmianę na coś nowszego, lepszego.
Z biegiem lat kalibracja programowa okazuje się coraz bardziej stratna. Aktualnie aby osiągnąć założone parametry (white point: 6500K, white level: 100 cd/m2, black level: 0,25, gamma: 2.2 ) mam dość spore modyfikacje kolorów R:92, G:92, B:100.
Pewnie to jest powodem pojawiającego się bandingu. Do kalibracji wykorzystuję X-RITE I1DISPLAY PRO oraz DisplayCAL, ekspertem w tej dziedzinie nie jestem (możliwe, że robię coś źle) ale do tej pory rezultaty były zadowalające a stan pogarszał się stopniowo.
Przeglądając listę polecanych monitorów stworzoną przez Tom01, skupiłem się na dwóch modelach EIZO ColorEdge CG2420 + ColorNavigator oraz NEC Multisync PA243W COLOR.
To czego aktualnie szukam to tak naprawdę bezobsługowe urządzenie z możliwością kalibracji sprzętowej.
Najchętniej oczywiście wydałbym mniej, ale jest to zakup na kilka lat. Wolę jednak nie pluć sobie w brodę z powodu niewielkich oszczędności.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Pozdrawiam Mirek

Tom01
29-04-2020, 22:45
Z tych dwóch NEC PA243W COLOR jest lepszy pod niemal każdym względem. EIZO ma lepszą czerń (matryca od Pansonica z ćwierćfalówką), ale też nie za darmo, bo czerń ucieka lekko w czerwonkawy.

raziel79
30-04-2020, 12:38
A ja jednak wrócę do mojego dylematu, bo przyznaję, że jestem "skonfundowany". Nadal szukam monitora do fotografii. I gdyby nie fakt, że chce wziąć na raty to już dawno bym jakis kupił i byłby to pewnie Eizo. Ale gotówką nie dysponuję, więc przeglądam oferty sklepów, które takie raty oferują. Najlepiej 0%. ;)

Do rzeczy.

Przyjrzałem się jeszcze dwóm innym monitorom: Acer ProDesiner PE270K i Benq SW271. Pierwszy za jakieś 2,5K, drugi 4,6 do 5,3K w zalezności od sklepu.
Strona https://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=4100 podaje, że Acer jest lepszy. Tom01 - to Twoja sprawka! :-D
Obejrzałem i przeczytałem kilka testów w necie tego benka i wszyscy chwalili pod niebiosa.
O co tu chodzi? Gdzie leży prawda? Dlaczego monitor za 5 koła pozycjonowany jako mocno fotograficzny przegrywa z Acerem którego nawet nie kojarzyłbym z fotografią?
Tom01, Twoje porównanie sugeruje, że Benq delikatnie mówiąc mija się z prawdą jesli chodzi o specyfikację i informacje podawane przez producenta.

raziel79
30-04-2020, 16:43
albo na przykład gdzie w tym wszystkim plasuje się Acer ProDesigner BM270, który cenowo kręci się gdzieś pomiędzy PE270K a SW271?

Tom01
05-05-2020, 16:00
Twoje porównanie sugeruje, że Benq delikatnie mówiąc mija się z prawdą jesli chodzi o specyfikację i informacje podawane przez producenta.

Dokładnie tak.

sokolnik
14-05-2020, 16:57
co myślicie o takim monitorze? :)

Philips (https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-philips-48-8-499p9h-00-ips-vga-2xhdmi-dp-usb-glosniki?gclid=Cj0KCQjw2PP1BRCiARIsAEqv-pT5WUjQiEJdR71SMBK_Qvc1zzq1TcEcHZLO90fCN6QctthP0zT R4j4aAoV-EALw_wcB&gclsrc=aw.ds)

david555
14-05-2020, 17:01
Zabawka dla dzieci.

And.N
14-05-2020, 17:05
Zabawka dla dzieci.

Potwierdzam:smile:
Nawet nie spoglądałem na specyfikację, bo tu raczej poważny wątek Monitor do obróbki

nikoniarz
20-05-2020, 00:33
z dziecinnego oślego uporu raczej już wyrosłem

Ani trochę tego nie widać...