Zobacz pełną wersję : potrzebuje pomocy by nie zrobić błędu!!!
chce kupić swoja pierwsza lustrzanke. Nikon d50 czy d80?? ta druga jest drozsza ale czy rzeczywiśćie tak dużo lepsza?? potrzebuje aparatu głownie do robienia zdjęć plenerowych, krajobrazów, wschodów słońca, czasami zdjęć nocnych...moze lepiej reszte kasy na obiektywy wydać?? co mi panowie doradzą??
Vim_Woodenhands
27-06-2007, 22:41
chce kupić swoja pierwsza lustrzanke. Nikon d50 czy d80?? ta druga jest drozsza ale czy rzeczywiśćie tak dużo lepsza?? potrzebuje aparatu głownie do robienia zdjęć plenerowych, krajobrazów, wschodów słońca, czasami zdjęć nocnych...moze lepiej reszte kasy na obiektywy wydać?? co mi panowie doradzą??
Użycie wyszukiwarki na Forum. Temat pojawia się średnio raz w tygodniu i na pewno znajdziesz mnóstwo satysfakcjonujących Cię informacji.
Pozdrawiam
chocby tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30080). I po co zakladales 2 watki?
vasper31
28-06-2007, 10:50
natręctwem nic nie zdziałasz... a czekając na rozbieżne odpowiedzi pogrzeb w WYSZUKIWARCE NA FORUM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vasper31
28-06-2007, 10:54
a najlepiej to idź na forum Canona... tam Ci doradzą... :)... Nikon i zdjęcia nocą.... yyyyyyyyyyyjasne...:) buehehe idź do Canona / nie szumi!!! hihi
Oooo to jeszcze koniecznie poszukaj hasła "blooming" żeby się nie okazało że zamiast wschodów słońca rejestrujesz nisko lecące UFO :)
puchbeary
28-06-2007, 13:45
a najlepiej to idź na forum Canona... tam Ci doradzą... :)... Nikon i zdjęcia nocą.... yyyyyyyyyyyjasne...:) buehehe idź do Canona / nie szumi!!! hihi
sorry ale nie czaję dowcipu :evil: To miała być zachęta żeby nowy poczuł się miło na tym forum ?? :evil: Żenua :|
aha...no fajnie, myślałem że znajde tu opinie ludzi, którzy sa na poziomie i potrafią komuś pomóc. Jednak okazało się że niektórzy są tak zadyfani w sobie...że potrafią się tylko nabijać(?) ...ciekawe czy tak poza forum też sa tacy niemili...a żarty to kompletne dno:/ ....ja bym nie potrafił tak z kimś rozmawiać jeśli bym go nie znał...ale powodzenia z takim zachowanie w przyszłym życiu.... Extra zachowanie...zmienie forum
vasper31
28-06-2007, 15:23
sorry ale nie czaję dowcipu :evil: To miała być zachęta żeby nowy poczuł się miło na tym forum ?? :evil: Żenua :|
ok.. może z lekka przesadziłem... ale jak jestem nowy w towarzystwie staram sie rozeznać na jakich falach towarzystwo nadaje a nie włażę z butami (dwoma jednakowymi postami) tam gdzie nie wiem jak sie zachować... poza tym powszechnie wiadomo że iNet jest źródłem wszelakich informacji i aby je odnaleźć już dawno temu wymyślono wyszukiwarki!!! :) - o czym z pewnością 'nowy' wiedział acz nie pomyślał... dlatego przepraszam że naskoczyłem... - pozdrawiam
nowy pomyślał o tym, aczkolwiek nigdzie nie znalazł bezpośredniego porównania d50 i d80...jak jest to d70s i d80. co do dwóch takich samych postów to czysty przypadek, po prostu maiłem problem z kompm bo nowy to on nie jest i nie zauważyłem że wysłałem 2. aż taki głupi nie jestem by specjalnie wysyłać 2 maile! :/
puchbeary
28-06-2007, 15:51
vasper31 (http://nikon.org.pl/member.php?u=8641) ma oba interesujące Frenczu (http://nikon.org.pl/member.php?u=11195) aparaty więc teraz w ramach dobroforumowego sąsiedztwa i kooperatywy wyłuszczy nowemu najistotniejsze różnice. Nowy Grzecznie przeczyta i podziękuje i nie będzie zmieniał forum . Może być ? I wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie :D .
Paprycjusz
28-06-2007, 15:54
www.dpreview.com
www.fotopolis.pl
ew. www.optyczne.pl (aczkolwiek trzeba mnieć dystans)
i powinno Ci się wszystko rozjaśnić, bo D50 i D80 to inna półka.
vasper31
28-06-2007, 15:55
ok ok... P R Z E P R A S Z A M - - hmmm D50 i D80 to zupełnie inna półka... jeżeli chcesz kupić lustrzankę cyfrową w zamyśle Nikon to cieszymy sie bardzo że przybędzie nam nowy forumowicz bo na pewno będziesz miał dużo pytań..
vasper31
28-06-2007, 15:56
vasper31 (http://nikon.org.pl/member.php?u=8641) ma oba interesujące Frenczu (http://nikon.org.pl/member.php?u=11195) aparaty więc teraz w ramach dobroforumowego sąsiedztwa i kooperatywy wyłuszczy nowemu najistotniejsze różnice. Nowy Grzecznie przeczyta i podziękuje i nie będzie zmieniał forum . Może być ? I wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie :D .
... ale mnie wkopałeś...
i nie można ich porównywać... hmmm... ok ok to trochę jakbyś porównywał Hondę Civic do Hondy Legend np.. Na Civic'u nauczysz się jeździć a jak pokochasz tą jazdę to kupisz sobie Hondę Legend no chyba że pójdziesz do innego salonu i np kupisz sobie Toyotę (znaną ze swojej jakości i niezawodności)
... hihi
david555
28-06-2007, 16:08
Nie zrażaj się kolego oschłym tonem niektórych userów, bo faktycznie, niektóre tematy powracają periodycznie, jak wyrzucony bumerang. Odpowiem Ci jak ja podchodzę do tematu: ja wybrałbym tańszą puszkę a zaoszczędzone pieniądze przeznaczył na inne akcesoria w tym oczywiście szkła (na początek proponuję 50/1.8). Oczywiście D80 ma możliwości dużo większe od D50, ale czy na pewno są Ci one niezbędne, bo niestety w większości przypadków kupujący upajają się możliwościami puszki, po czym do jej śmierci nie korzystają z nich i tak to pokrótce wygląda.
puchbeary
28-06-2007, 16:09
... ale mnie wkopałeś...
hohohihihi :mrgreen:
chyba że pójdziesz do innego salonu i np kupisz sobie Toyotę (znaną ze swojej jakości i niezawodności)
... hihi
:D Ech Ty...podwójny agencie :D :D :D
puchbeary
28-06-2007, 16:12
Oczywiście D80 ma możliwości dużo większe od D50,
eee... tam dużo większe :D . większa rozdzielczość, lepsza ergonomia puszki i lepszy AF i tyle :D :D :mrgreen: Ja bym brał D50 - szczególnie na początek nauki.
vasper31 w tym co napisał ma sporo racji - jeździć naucz się na Civiku a później kupisz sobie tira :D Poza tym nie przesadzałbym w kwestii roli puszki - szkła są najważniejsze.
david555
28-06-2007, 16:13
... ale mnie wkopałeś...
i nie można ich porównywać... hmmm... ok ok to trochę jakbyś porównywał Hondę Civic do Hondy Legend np.. Na Civic'u nauczysz się jeździć a jak pokochasz tą jazdę to kupisz sobie Hondę Legend no chyba że pójdziesz do innego salonu i np kupisz sobie Toyotę (znaną ze swojej jakości i niezawodności)
... hihi
Oczywiście to co mówisz, to gruba przesada, ale co tam ,,każda sroczka swoje piórka chwali", ale racja leży jak zawsze gdzieś po środku.
david555
28-06-2007, 16:18
...szkła są najważniejsze.
Dokładnie tak jak mówisz, szkła są najważniejsze.
vasper31
28-06-2007, 16:25
ja nie chwalę swojego sprzętu... nabyłem taki jaki jest mi potrzebny... jak robiłbym zdjęcia sportowe albo ornitologiczne kupiłbym D200, a ponieważ takich nie robię kupiłem D80.. każdy kupuje taką puszkę jaka jest mu potrzebna.. NOWY!! zacznij od D50 a pokochasz fotografię jak my i jak inni potem przeskoczysz na półki własnych potrzeb... inwestuj w szkła i faktycznie zacznij od 50mm f/1.8 chyba że masz kaskę na 50mm f/1.4 (kiedyś twierdziłem że to znikoma różnica.. a tu taaaaaka przepaść :])...
i nikogo nie chciałem obrazić w tym wątku... przepraszam ze skruchą... :)
A ja plecam D70s, mozna kupic w Fotojoker za 2599 z kitem 18-70 i za reszte mozna kupic jeszcze jakies szkielko.
Aha Frenczu nie przejmuj sie zlosliwymi uwagami co nie ktorych, ja tez na poczatku strasznie bladzilem po forum a szukajka nie zawsze dziala tak jak powinna, powodzenia.
vasper31
28-06-2007, 16:43
oj... robicie ze mnie wredną bestię ... pożartować chciałem.. ok ok.. w ramach rewanżu : JAK COS NIE BEDZIESZ WIEDZIAL WAL DO MNIE NA PRIVA... JAK BEDE UMIAL ODPOWIEDZIEC TO CI ODPOWIEM.. eh... :)
hmmm, nie wiem co napisać...jak wcześniej było mi przykro tak teraz jest mi miło. DZIĘKUJĘ za wasze opinie co do wyboru. Post naprawde niechcący umieściłem dwa razy:/ vasper31 cieszę się że będę mógł pytać o wszystko czego nie będę rozumiał a co związane z aparatami :P .puchbeary miło z Twojej strony, że wstawiłeś się za nowym żółtodziobem:)
vasper31
28-06-2007, 18:43
i jak zwykle wszystko zakończyło się happy end'em... :)
bleeee.... jak ja niecierpie szczęśliwych zakończeń tzn smerfów !! :) hihihi
POZDRAWIAM
puchbeary
28-06-2007, 19:26
i dobrze :D . Ja tez jak coś pomogę - pisz i będziemy radzić ;)
No to kolego ;) jesteś winny dla forumowicza puchbeary (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=5244) winny przysłowiowe piwko ;). Tak czy inaczej ucz się dalej. Sam więcej czytam niż piszę tutaj :) (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=5244)
Witam,
niedawno sam byłem takim żółtodziobem, ale ja się bałem pytać i dlatego kupiłem 2 puchy :twisted: . A na poważnie: zawsze lepiej kupić gorszą puchę i lepsze szkiełko, więc jeśli nie masz za wiele kasy to kup D50 czy D70, a za resztę jakieś fajne szkiełko.
Pozdrawiam, QuadMan
vasper31
29-06-2007, 09:18
a ile masz do wydania??