PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Michelle

esperal
31-03-2020, 13:50
Michelle

37827

fafniak
31-03-2020, 14:04
hmm
m....
mogę szczerze ?

esperal
31-03-2020, 14:35
Wal fafniaku, ja nie z tych, którym życie się załamuje po krytyce zdjęcia;-) Poza tym, jaki jest sens pisania tu nieszczerze?

Kojocisko
31-03-2020, 15:04
Dla mnie technicznie zdjęcie jest niedościgłe (czyli ja tak nie umiem), ale jako odbiorca uważam, że jest za ciemne.
Te ciemne tony gaszą młodość i uśmiech modelki.

fafniak
31-03-2020, 15:28
Po pierwsze - fota mi się generalnie podoba
Po drugie... nie wiem czy zrobiłbym ją lepiej czy gorzej. Odbiór tego zdjęcia psuje mi srodkowa część kadru gdzie uda i bluza i ręka i ułożenie ciała powodują że ten srodek jest ciężki. Oczywiście zdaję sobie sprawę że w "realu" mogło byc jeszcze gorzej/ciężej/szerzej a tu jest cud miód...

Jurek Ż
31-03-2020, 15:44
Kojocisko sprawdź ustawienia monitora. Całość idealnie czytelna. To, co wyczynia, esperal z oświetleniem jest niesamowite.

Kojocisko
31-03-2020, 16:03
... Całość idealnie czytelna. To, co wyczynia, esperal z oświetleniem jest niesamowite.

Ja się z tym w 120% zgadzam, ale w odbiorze tak mam (Eizo CX 241 w miarę skalibrowany)

esperal
31-03-2020, 18:27
Dziękuję bardzo.
Podejrzewam fafniak, że coś może być w tym co napisałeś, ale potrzebuję czasu żeby to dostrzec. Dam sobie spokój ze zdjęciem na dzień lub dwa. Wiem z autopsji, że taki "oddech" pozwala czasami zobaczyć więcej.
Kojocisko, po tym co napisałeś istnieją według mnie tylko dwie możliwości. Pierwsza to taka, że masz faktycznie jakiś problem z kalibracją monitora. U mnie monitory i drukarkę kalibruje okresowo Adaś Jędrysik (swoją drogą, gorąco polecam bo to obok Czornyja jeden z najlepszych fachowców w zarządzaniu barwą) Tak więc u mnie w tym momencie na 60cd wszystko jest widoczne.
Druga możliwość, według mnie bardziej prawdopodobna to to, że oceniamy zdjęcia subiektywnie i nasz mózg jak się do czegoś przyczepi to koniec. Także, może po prostu zdjęcie nie jest w stylu jaki preferujesz. Jeszcze jedna uwaga techniczna - dziewczyna na tym zdjęciu raczej się nie uśmiecha. Ja bym ten wyraz twarzy nazwał może pogardą, mam nadzieję, że to nie z powodu fotografa:-D
Wrzucam składankę z większą ilością zdjęć. Można dokładniej zobaczyć mimikę i zobaczyć jak wygląda, kiedy naprawdę się uśmiecha. Po kliknięciu większe.

37845

Kojocisko
31-03-2020, 20:11
U mnie też jest wszystko widoczne i też na 60cd. Technicznie jest moim zdaniem bez zarzutu.
Co nie zmienia faktu, że odbieram to zdjęcie jako takie "w ciemnych tonach". Nie, że czegoś nie widać.
Bardzo fajna składanka.

Keszelski
31-03-2020, 20:45
Ciekawe dlaczego wybrałeś właśnie to, a nie któreś inne ze składanki? Chętnie obejrzałbym 1, 2 z tej składanki ...

Władca Pixeli
01-04-2020, 06:55
esperal, jak jest u Ciebie ze znajomością języka angielskiego?

esperal
01-04-2020, 07:31
Niestety gorzej niż ze znajomością norweskiego i polskiego.

david555
01-04-2020, 07:59
A ja sugeruję inny rekwizyt, to jest zamiast zydla, krzesło z oparciem i byłoby OK.

fafniak
01-04-2020, 14:10
Podoba mi się ten cały zestaw

david555
01-04-2020, 14:20
Wszystko byłoby dobrze, gdyby modelka wiedziała jak ma pozować na tym nieszczęsnym taborecie.
Krzesło z oparciem, daje naturalne oparcie dla rąk i model się mniej garbi, czuje się pewniej.

Heldbaum
01-04-2020, 20:50
Kurcze! Też mi się podoba cały zestaw. W sumie to chyba tylko na tym wybranym zdjęciu taboret jest "nieszczęsny". Na pozostałych jest w porządku.

Myszowor
01-04-2020, 21:57
Ładny secik, z tych małych 1,2 i 5 najlepsza.

Władca Pixeli
01-04-2020, 22:20
Co do filmów to podam linki później bo obecnie nic nie pomogą.
Dużo mówienia, mało przykładów i bez dobrej znajomości języka angielskiego lub wyjaśnienia nie wniosą wiele.

W ogromnym streszczeniu: aby pokazać ekspresję i jakieś uczucia modela na zdjęciu to fotograf musisz być:
90% - terapeuta
10% - fotograf

Pamiętaj nie ma nic gorszego niż powiedzieć modelce “proszę się uśmiechnąć”

Pytanie 1:
Napisz które części twarzy mogą pokazać emocje i odczucia modela?
Ciekawe czy wymienisz wszystkie poprawnie?

Pytanie 2:
Zobacz czy możesz opisać emocje modelki na poszczególnych zdjęciach.

Wszystko byłoby dobrze, gdyby modelka wiedziała jak ma pozować na tym nieszczęsnym taborecie.
dawid555 dał Ci bardzo dobrą podpowiedź.
Ze zdjęć widać, że dziewczyna nie ma doświadczenia a dodatkowo widać po niej strach, stres i znudzenie bo nie wie co ma robić a Ty nie zrobiłeś wiele albo nie wiedziałeś jak aby jej pomóc.