PDA

Zobacz pełną wersję : Jak robić zdjęcia księżyca?

marsosno
30-03-2020, 22:46
WItam

Robicie ładne fotki. Mam pytanko . Jak robić zdjęcia księżyca? 37812

- - - - kolejny post - - - - - -

poprzednie zdjęcia

https://forum.nikoniarze.pl/album.php?albumid=145&attachmentid=22425

https://forum.nikoniarze.pl/album.php?albumid=145&attachmentid=22424

madebyzosiek
30-03-2020, 23:43
Cześć. Pozwoliłem sobie przenieść Twój post do nowego wątku, żeby koledze loki_p nie robić bałaganu w wątku ;) Specjalistą nie jestem, ale na pewno exif Twojego zdjęcia ma dwa spore błędy - iso 8000 i przysłonę 32. Czemu tak? Przysłona na poziomie 9-11 wystarcza w zupełności, masz świetną ogniskową, iso na 100, a w D810 nawet na 64, wstępne podniesienie lustra, solidny statyw i już. Bawiłem się trochę jak miałem D500 i TC 1.4 do 300 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/286206-Ksi%C4%99%C5%BCyc-po-mojemu/page3) ale na razie nie mam czym kontynuować ;)

poste
31-03-2020, 00:03
ISO 100, F6.3-F8.0 (zależy jak tam jest z ostrością obiektywu), czas 1/100 (rzadko dłużej) do nawet 1/500 np. przy ostatniej (super) pełni. F32 degraduje obraz, IS08000 jeszcze bardziej. Ze stabilizacją i przy wprawie daje się utrzymać takie zdjęcia z ręki z dużą powtarzalnością, przynajmniej przy jasnym i sporym księżycu.

marsosno
31-03-2020, 07:55
Dziękuję za informację

Kiedyś robiłem tak jak piszecie d600 ale zapomniałem o tym. ( prawie tak :-( ) To wczorajsze było .
Trochę nie ogarniam d810 bo bardziej jestem przyzwyczajany do obsługi jak d7200 czy poprzedniego d600

Trochę też sie zniechęciłem bo mam statyw slika 330 i wydawał się w miarę sztywny. Bez wyciągania górnego słupka nawet jest ok. Robię na czasówkę. Ale jak wieje i za bardzo poruszam aparatem to i tak się nie uspokaja...

a stabilizację wyłączam bo ze statywu wydaje mi się że jest wtedy lepiej

Jeszce jedno - nie mogę podnieść lustra bo wtedy nie widać czy jest dobra ostrość :-( , Księżyc jest za jasny na ekranie a na wizjerze jak potrzeba to i ręcznie ustawie ostrość.

37819

znalazłem na komputerze jedyną fotkę z parametrami. wtedy to chyba jeszcze na starej sigmie było - niestety kiepska ale chodzi o parametry

37820

sprawdziłem - fotki po wstawieniu na forum gubią dane pliku...
to są parametry fotki

szymon.m
31-03-2020, 08:14
Hej.

Zalecane jest wyłączanie stabilizacji, jeśli używamy statywu. Możesz go dodatkowo obciążyć plecakiem lub czymś co masz pod ręką dla większej stabilności.
Jeśli przejdziesz na tryb manualny i ręcznie nastawisz ostrość, spokojnie możesz użyć funkcji podnoszenia lustra.
I nie zniechęcaj się ;). Nie od razu Rzym zbudowano.

marsosno
31-03-2020, 08:41
Nakupowałem sprzętu ale czasu mam mało na całodzienną zabawę. Nastawiłem się na różne zdjęcia ale jakoś nie idzie.

Nawet na feriach w tym roku prawie aparatu nie wyciągnąłem :-( Jak już kiedyś pisałem Smieną czy Zenitem fotki zawsze wychodziły. A jaka radość ja się samemu wywołało :-)

A teraz jeszcze ta KORONA...

marsosno
31-03-2020, 22:18
37857
37858

myślę że teraz lepiej :-) dociążenie nic nie dało - lata na głowicy...

poste
31-03-2020, 22:30
Lepiej ale za jasne. Czemu boisz się ISO 100 czy krótszego czasu? Trochę odrobinę mocniejszej obróbki też by nie zaszkodziło.

black70
31-03-2020, 22:32
No i dobrze jest :) Ten Slik niestety nie nadaje się do większego tele. Z małym szkłem jeszcze ujdzie.

marsosno
31-03-2020, 22:40
pomyliłem - teraz dałem iso 100, czas 60 przesłona 9 i lipa bo nie ostre, drży statyw37860

nie umiem obrabiać rawek :-( bo by było lepsze...

Lepiej ale za jasne. Czemu boisz się ISO 100 czy krótszego czasu? Trochę odrobinę mocniejszej obróbki też by nie zaszkodziło.

ja wole jasne fotki :-)

PYTANKO - czym obrabiacie fotki? na razie robię programem z Windowsa :-(

poste
31-03-2020, 22:41
Na oko to powinno wystarczyć ISO100, f6.3, 1/125s.
Ps. Dałeś f10 ;)

marsosno
31-03-2020, 22:46
Wyjaśnienie - robiłem D7200 bo ma większe zbliżenie z obiektywem pełnej klatki ...

ups, ustawiłem 100, 100 i schodziłem przysłoną bo było za ciemne ale w końcu zmieniłem czas

ksh
31-03-2020, 22:47
Podstawa to RAW i słuchaj co ci doradzają i nie upieraj się przy swoim.

Daj przeciwwagę jakąś żeby środek ciężkości był nad głowicą.

Na stronie nikona masz program do RAW.

marsosno
31-03-2020, 22:59
:oops::oops::oops:

37861

trochę go przekombinowałem bo pod głowicą jest szybko złączka z poziomnicą bo statyw nie ma .
i pod aparatem kolejna żeby był jeden system mengs

ale jak się bujnie to widać że to bardziej na nogach się telepie

37862

używam tylko z tego wifi ale jest do bani

ksh
31-03-2020, 22:59
No to obciąż statyw czymś konkretnie, niech się całość wgniecie w podłoże, wywal wszystko co ma luzy miedzy głowicą, a zestawem, używaj wyzwalania, podniesienia lustra.

marsosno
31-03-2020, 23:03
robiłem wcześniej pilotem ale mnie wnerwia. teraz czasowy,

madebyzosiek
31-03-2020, 23:06
Zdejmij filtr ;) Ja swoje zdjęcia robiłem D500 i Nikkorem 300 F4 z TC 1.4, więc miałem tylko 420 ogniskową. Obiektyw był na statywie Fotopro MGA 684N, do tego sam aparat podpierałem jeszcze monopodem, a między stopkę statywową z obiektywu, a tubus wkładałem baterie EN-EL 3e, ale to wynikało z tego, że stopka w 300 F4 jest kiepska jak zdjęcie ma być nieporuszone. Ostrość ustawiałem normalnie AFem, wstępne podniesienie lustra, iso 100. Są u mnie exify, możesz zobaczyć. Naświetlanie na lekko przepalony księżyc, żeby złapać szczegóły nieba. Później obróbką, najczęściej osobno księżyc, osobno jego otoczenie. Pewnie te moje zdjęcia są takie se, ale mi się efekt bardzo podobał :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/05/DDX_8130-1.jpg

poste
31-03-2020, 23:27
Jak czas jest zbyt krótki to wyjdą poruszenia z uwagi na ruch Ziemi. Na zbliżeniu będzie widać.
Spróbuj Capture NX-D z NEF. Z JPG można trochę wyciągnąć np. Faststone Image.

Wind Mill
31-03-2020, 23:44
Chyba jak czas jest zbyt długi to wyjdą poruszenia? ;)

marsosno
01-04-2020, 08:11
Dziękuje za podpowiedzi.

Zapomniałem o filtrze. Jak robiłem starą sigmą z kiepskim filtrem to strasznie siało :-(

Jak zrobiłeś to fotkę z czasem 15s???

Jakoś lubię jasne fotki, ciemne są dla mnie niewyraźne. Na dodatek jak potem drukuje to jasne lepiej wychodzą bo monitor oszukuje ...

david555
01-04-2020, 08:16
... bo monitor oszukuje ...

To może warto zainwestować też w monitor ?

marsosno
01-04-2020, 08:30
Nie no laptopa nie będę zmieniał. :lol:

Ale tak analizując to by wszystko musiało być profesjonalne ale ja amatorsko pstrykam. Niestety nakupowałem sprzętu ale nie zrobi to ze mnie fotografa :-( jak się nie ma smykałki do tego...
Jestem techniczny jak mówi moja żona, a nie artysta plastyk :-(

david555
01-04-2020, 08:34
Fotografia jest nauką ścisłą, gdzie czasem tylko bywa się artystą. :-)

Powinieneś więc rozumieć jak to działa.

poste
01-04-2020, 09:19
Chyba jak czas jest zbyt długi to wyjdą poruszenia? ;)

Oczywiście:oops::mrgreen:

ksh
01-04-2020, 11:10
Dziękuje za podpowiedzi.

Zapomniałem o filtrze. Jak robiłem starą sigmą z kiepskim filtrem to strasznie siało :-(

Jak zrobiłeś to fotkę z czasem 15s???

Jakoś lubię jasne fotki, ciemne są dla mnie niewyraźne. Na dodatek jak potem drukuje to jasne lepiej wychodzą bo monitor oszukuje ...

Tam masz 1/15s, skup się na poprawnej ekspozycji, a jasny czy ciemny to sobie zrobisz jaką chcesz wersje z RAW.

marsosno
02-04-2020, 23:03
próby dzisiaj37912

2pompony
02-04-2020, 23:20
Poruszone.

marsosno
03-04-2020, 07:51
było kilka ale nie chciały wejść na forum :-(

chyba sobie statyw wyspałam stalowy :-)

Czy może ktoś mi podpowie gdzie w d7200 podnosi się lustro? D810 znalazłem ale robię Dx em bo ma większe zbliżenie.
Chociaż jak tak przeliczyć to robienie pełna klatka o większej matrycy w d810 wychodzi chyba na to samo ...

szymon.m
03-04-2020, 08:43
Proszę:

https://onlinemanual.nikonimglib.com/d850/pl/09_release_mode_03.html

Myszowor
03-04-2020, 08:47
U mnie ze względu że mam mały statyw podróżny nie wysuwam najniższej sekcji nóżek, do tego powywalał bym te poziomice, księżyc nie musi być w pionie ;)

marsosno
03-04-2020, 09:15
to nic nie daje...

Znalazłem ciekawy tekst:

Praktyczna rada
Aby jeszcze bardziej zminimalizować drgania, np. gdy wieje wiatr, warto jest obciążyć cały aparat od góry, nakładając na niego np. średniej wielkości szczelną torebkę z piaskiem (tylko taką, z której się nie sypie).
1 kg powinien wystarczyć.

no i przeproszę pilot spustowy na kabelku

2pompony
03-04-2020, 11:23
Podszedłbym wyjątkowo ostrożnie do pomysłu (niezbyt mądrego moim zdaniem) obciążania aparatu na statywie. Jeśli głowica jest dobra i ma nadmiarowy udźwig - to absolutnie nic nie da w sensie jakiejś poprawy, ale jeśli ta biedna głowica pracuje na granicy załamania nerwowego, to dociążanie zestawu na niej siedzącego tylko zwiększy jej stres oraz obciążenie i spowoduje, że będzie pracować jeszcze gorzej...

Zamiast zaczynać od tego typu niezbyt fortunnego sypania piasku w trybiki, skupiłbym się raczej na wszystkim, co daje fabryka w wyposażeniu. Wymienię w kolejności dowolnej, tzn. nie zachowując priorytetów ani wagi: podniesienie lustra, opóźnienie migawki, samowyzwalacz bądź pilot z zestawu, lub najtańszy nawet zamiennik - aby uniknąć drgań spowodowanych palcem na spuście, a jeśłi puszka to umożliwia to dwusuwowa praca pilotem: pierwsze pociśnięcie to samo podniesienie lustra, drugie, to dopiero migawka.

Także skrócenie nóg statywu do najgrubszych sekcji zwiększy jego stabilność, również obciążenie statywu przez powieszenie jakiegoś ciężarka (to zupełnie coś innego niż obciążanie głowicy), obowiązkowe wyłączenie stabilizacji. Jeśli pomimo tego wszystkiego statyw (lub głowica) dalej wykazuje tendencje do drgań, zamiast obciążać body - co stanowić będzie dodatkową trudność głowicy i pośrednio statywowi - albo wymieniłbym statyw na lepszy, albo z niego zrezygnował.

Zastępując statyw można użyć (z obowiązkowym połączeniem samowyzwalacza czy pilota) 'konstrukcji miętkiej', jak np. poduszka wypełniona ryżem lub czymś podobnym (unikałbym piasku ze względów higienicznych i obawy, żeby się nie wysypał na sprzęt, bo trudny do usunięcia, ale w ostateczności jeśli torba szczelna, też się nada). Jako podróżny zestaw do robienia zdjęć z niezbyt zadartym obiektywem to się bardzo łądnie sprawdza, aby robić zdjęćia z obiektywem nieco bardziej podniesionym trzeba będzie pokombinować, ale też się da. Zasada jest prosta: ustawić aparat na poduszce, ustawić ostrość i skadrować a następnie tak docisnąć, żeby się nie ruszał, a dalsze operacje wykonać bezdotykowo - pilotem lub samowyzwalaczem.

Robiłeś już lepsze zdjęćia, to poniższe jest Twoje:

http://pics.tinypic.pl/i/01001/4xwznmfh8ngg.jpg

marsosno
03-04-2020, 11:49
Dziękuje za informację.

Robiłem ale to zależy od przypadku a nie jest powtarzalne. Jeszcze poćwiczę. najbardziej przeszkadza obiektyw wysoko podniesiony... Muszę też sprawdzić po wifi czy dam radę operować . Kiedyś próbowałem ale to też jest niedopracowane...

a tylko ta fotka była na iso 400, a ostatnie próbowałem na is o100 i dłuższe czasy

https://fotoblogia.pl/11976,dowiedz-sie-jak-fotografowac-ksiezyc-w-2-minuty

ten na początku jest ładny

ale ten dalej w artykule gorszy od moich

david555
03-04-2020, 12:18
Bardzo stabilne, są statywy drewniane, np. geodezyjne.

marsosno
03-04-2020, 13:08
Jeszcze jedno mam pytanie - czy warto kupić telekonwerter 1,4 czy 2,0 ?

Na ile pogorszy się obraz bo jasność na pewno.

poste
03-04-2020, 14:15
Moim zdaniem nie warto, bo dobry tc jest drogi a efekt będzie podobny jak z kropowania. Zanim zamówisz nowy statyw u kamieniarza ;), spróbuj takiej niestandardowej rady... włącz stabilizację 8-). Różne są stabilizacje, nie mam twojego obiektywu więc nie próbowałem, ogólnie te nowsze OS nie robią problemów na statywie. Spróbowanie nic nie kosztuje.

marsosno
03-04-2020, 15:24
specjalnie nie włączałem bo przy starej sigmie jak miałem to się cuda działy... Dziękuje za podpowiedź.

poste
03-04-2020, 15:41
To prawda, np. z Sigmą 17-50/2.8 praktycznie nie da się zrobić nieporuszonego zdjęcia z dłuższym czasem na statywie z włączoną OS.

marsosno
04-04-2020, 22:38
dzisiejsze i wczorajsze37995

37996 ten

jeszcze37997

379983799938000

nie widać więc wklejam jpg

Jacek_Z
04-04-2020, 23:55
nie widać więc wklejam jpg
Przeglądarki internetowe nie wyświetlają RAWów, czego się spodziewałeś?

D810 znalazłem ale robię Dx em bo ma większe zbliżenie.
Chociaż jak tak przeliczyć to robienie pełna klatka o większej matrycy w d810 wychodzi chyba na to samo ...
Ogniskowa sie nie zmienia, więc masz takie same "przybliżenie", w D7200 masz cropowanie DX w body, w D810 możesz zrobić to w obróbce. Matryca w D810 jest lepsza, ale po wykadrowaniu więcej Mpx będziesz miał z D7200, bo ma większą gęstość pikseli. Co nie ma znaczenia, jesli nie ciągniesz z powiększeniem (wydrukiem) do dużych formatów.

OjTam
05-04-2020, 00:18
Z tym 330DX uważaj. To korkopodobne cholerstwo z szybkozłączki lubi się wycierać i tracić opór... Swojego czasu mocno się zdziwiłem, jak D7200 z S17-50 w pozycji pionowej zaczął się samoistnie odkręcać...

marsosno
05-04-2020, 15:38
OJTAM - możesz jaśniej :-)

OjTam
05-04-2020, 15:44
A co tu można jaśniej? Aparat ustawiony na statywie, z głowicą pod kątem 90° (czyli portretowo) zaczął mi się sam z siebie od szybkozłączki odkręcać.

marsosno
05-04-2020, 17:03
dobra, nie załapałem że piszesz o statywie :-)

tandori
05-04-2020, 20:27
Pierwsza próba z księżycem. Statyw, samowyzwalacz, iso 100, przysłona 7.1, czas 1/125
38034

Jacek_Z
05-04-2020, 20:28
A co tu można jaśniej? Aparat ustawiony na statywie, z głowicą pod kątem 90° (czyli portretowo) zaczął mi się sam z siebie od szybkozłączki odkręcać.
To prędzej czy później norma. Odkąd zacząłem używać L-bracketa to nawet nie myślę o przekręcaniu głowicy statywu w bok.

OjTam
05-04-2020, 20:45
To prędzej czy później norma. Odkąd zacząłem używać L-bracketa to nawet nie myślę o przekręcaniu głowicy statywu w bok.

Ja zmieniłem głowicę na ARCA, do tego kostka zamiast korka ma ząbki. Siedzi teraz jak przyklejone. ;)

marsosno
05-04-2020, 21:45
czemu taki żółty???

dzisiaj 60s f11 iso 100 38035

Jak czas jest zbyt krótki to wyjdą poruszenia z uwagi na ruch Ziemi. Na zbliżeniu będzie widać.
Spróbuj Capture NX-D z NEF. Z JPG można trochę wyciągnąć np. Faststone Image.

uruchomiłem ten program ale tam nic nie ma do obróbki...

tandori
05-04-2020, 22:40
marsosno
Zwiększyłem nasycenie dlatego jest żółty, blady księżyc jakoś mi się nie widział :)Co do zdjęć księżyca to spore znaczenie ma przejrzystość powietrza, o czym nikt nie wspomina, dobrze to widać przy fotografowaniu obiektywem o ogniskowej 600mm choćby w dzień, jak mamy niezbyt idealne warunki to zdjęcie wydaje się nieostre, ale ostre zazwyczaj jest, przyczyną może być smog lub inne zanieczyszczenia powietrza.

david555
05-04-2020, 23:01
Że też Wam się nie trafił na wizji żaden śmieć Starlinka. :-)

2pompony
06-04-2020, 00:19
Pierwsza próba z księżycem. Statyw, samowyzwalacz, iso 100, przysłona 7.1, czas 1/125

I - niestety - o dwie tony za dużo clarity, czy jak się tam ten lokalny kontrast nazywa w C1. Unikałbym tego, bo aż razi...

lukasz_kk
06-04-2020, 01:09
Oto moja druga próba z Księżycem - stack ze 150 klatek z dzisiejszej nocy zgodnie z artykułem (https://iantimberlake.com/ian-timberlake-photography-blog/2018/6/2/how-to-photograph-the-moon-and-stack-the-images-for-extra-clarity), jedynie co, to przed użyciem programu PIPP, RAWy odrobinę wycropowałem w LR i wyeksportowałem do TIFF. Na koniec znów drobne poprawki w LR i eksport z lekkim zmniejszeniem do widocznego poniżej JPG. Finalnie, przed ostatecznym zmniejszeniem, był to 4x crop z 24mpx matrycy FX, z ogniskowej 300 mm.

Edit: chyba przesadziłem z wyostrzaniem.

38046

marsosno
06-04-2020, 07:24
Ja jestem przyzwyczajany do zdjęć bez obróbki - wiem że czasami nie jest to efektowne ale jak ktoś wyostrzy i dowali kontrastu to ... tak do końca nie wiadomo co oglądać efekty czy obiekt fotografowany :-(

niestety jakoś nie umiem się nauczyć tych programów w j angielskim... Jedynie obróbka na programie Windowsa ale to głownie kadrowanie i lekka poprawa :-)

Jak pisałem wcześniej, efekty na księżycu widać pod odpowiednim światłem tzn kratery itp. Czym bardziej oświetlony to tylko kulka odbijająca promienie słoneczne...

poste
06-04-2020, 08:55
...
uruchomiłem ten program ale tam nic nie ma do obróbki...

Który program?

david555
06-04-2020, 09:02
Który program?

Zapewne nie znalazł opcji edycyjnych w FS.

Rafaello666
06-04-2020, 09:52
Ja wczoraj popełniłem taką fotkę z tarasu. Ogniskowa 600 mm (Tamron 150-600 G2). Wyzwalałem wężykiem + podniesienie lustra. Zdjęcie robiłem ok 19.30 i niebo jest trochę przyciemnione.

38049

marsosno
06-04-2020, 10:40
:sad: jak bym znalazł to bym nie pytał...

Capture NXD
VIEW NXI

tandori
06-04-2020, 11:55
I - niestety - o dwie tony za dużo clarity, czy jak się tam ten lokalny kontrast nazywa w C1. Unikałbym tego, bo aż razi...

Dodałem clarity i strukturę, może i za dużo, ale muszę popróbować bo to pierwsze foty z księżycem. Może następnym razem minimalnie clarity dodam na +10 i strukturę powiedzmy na + 6 i co najwyżej będę bardziej podostrzał. Z ostrzeniem to mam większy problem bo to co u mnie jest ostre po zamieszczeniu na FB czy tutaj ostre już się nie wydaje i do internetu zazwyczaj muszę przeostrzać.

poste
06-04-2020, 16:17
:sad: jak bym znalazł to bym nie pytał...

Capture NXD
VIEW NXI

https://www.google.com/search?q=capture+nx+d+tutorial+po+polsku&oq=Capture+NXD&aqs=chrome.3.69i57j0l7.6031j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

2pompony
06-04-2020, 16:37
Dodałem clarity i strukturę, może i za dużo, ale muszę popróbować bo to pierwsze foty z księżycem. Może następnym razem minimalnie clarity dodam na +10 i strukturę powiedzmy na + 6 i co najwyżej będę bardziej podostrzał. Z ostrzeniem to mam większy problem bo to co u mnie jest ostre po zamieszczeniu na FB czy tutaj ostre już się nie wydaje i do internetu zazwyczaj muszę przeostrzać.

To robisz błąd, a nawet kilka błędów...

Po pierwsze obróbka fotografii to nie jest szereg jednakowych i tych samych czynności z listy (wśród których jest obowiązkowe dodanie clarity czy czegoś innego), to raczej jest sztuka radzenia sobie w różnych najdziwniejszych sytuacjach, za pomocą różnorakich technik dostosowanych do różnych okoliczności. Czyli raz czegoś dodajemy, a innym razem zupełnie tego nie ruszamy - bo są inne okoliczności. Zakładanie z góry że koniecznie do zdjęcia czegoś tam dodamy to tak, jakbyśmy założyli, że do następnej potrawy jaką spożyjemy koniecznie dodamy magi i pieprzu. To ładnie brzmi przy rosole, ale przy kawie już gorzej, a przy lodach owocowych zupełnie kiepsko.

Po drugie akurat clarity jest filtrem, który w przeważającej większości przypadków psuje a nie pomaga - co dokładnie widać na Twoim zdjęciu. Zmniejszenie suwaczkiem zmniejszy tylko promień rażenia, ale sam psujący i wyjątkowo sztuczny efekt ciemnego halo zostanie, podobnie jak jasnego halo z drugiej strony.

Co do ostrzenia - jak się chce mieć największą jak się da kontrolę, najlepiej jest stosować starą szkołę - czyli zmniejszać obrazki do rozmiarów docelowych (lub blisko) i ostrzyć po zmniejszeniu. Algorytmy zmniejszające grafikę na różnych portalach różnie działają, np. dobry algorytm flickra zastosowany niechlujnie dawał koszmarnie przeostrzone obrazy, a znowu algorytm fejsbuka masakrował jpgi kompresją, i wychodziła lekka kaszanka... Żeby osiągnąć dobre efekty trzeba poznać dany portal i dostosować 'pod niego' obrazek. Ja wiem, że to trwa, ale jak się będzie robić po najmniejszej linii oporu - tzn. do wszystkich miejsc 'przeostrzy na zapas' z grubej rury, to zawsze wyjdzie kiszka, tylko różna kiszka na różnych portalach.

Ale ogólnie wcale nie trzeba tego co powiedziałem przyjmować, bo nie ma prawnego obowiązku robienia dobrych zdjęć, każdy może robić jakie chce, nawet słabe.

tandori
06-04-2020, 18:44
2pompony
Dzięki za odpowiedz. Napisze tak, do krajobrazu stosować clarity nie muszę, natomiast tutaj zastosowałem bo wydawało mi się to odpowiednie, dobrze że wychwyciłeś to i mam przynajmniej możliwość dalszych prób. Co zatem w podobnej fotografii księżyca robić ? U mnie wygląda to tak: obróbka, odszumianie zmniejszenie rozmiaru i wyostrzanie, choc tu mogło być odwrotnie. Lepiej zdać się tylko na same wyostrzanie bez clarity i saturacji ? Jeszcze jedno pytanie, zdjęcie zapisane w rawie, zawsze na ile to możliwe staram się schodzić z iso, ale pytanie dotyczy zapisu, zapisuje z rawu do jpeg, z tego co widzę to profil ICC Adobe RGB(1998) taka sama informacja w formule: TIFF Adobe RGB zazwyczaj mam szerokość do internetu 1440px, z tego co jedynie się zastanawiam czy słuszne to rozdzielczość 300px/in , jakość 100. Może zmienić rozdzielczość skoro zamieszczam zdjęcia do internetu ? Co do halo które jest widoczne to efekt testowania programu Luminara i następnie przeniosłem to do Captur One, robiłem kilka prób w samym C1, tylko w Luminarze i Luminar plus Captur One. To co widać to pewnie przewalony efekt Luminara, mogłem to maskować tylko w Captur One i obrabiać w jednym programie.

2pompony
06-04-2020, 23:25
Dzięki za odpowiedz. Napisze tak, do krajobrazu stosować clarity nie muszę, natomiast tutaj zastosowałem bo wydawało mi się to odpowiednie, dobrze że wychwyciłeś to i mam przynajmniej możliwość dalszych prób. Co zatem w podobnej fotografii księżyca robić ?

Najprościej byłoby powiedzieć: wszystko, byle poprawić, a nie popsuć.

Clarity, które podnosi kontrast lokalny, podnosi (bo na tym to polega) różnicę pomiędzy jasnym a ciemnym. O ile są wypadki jakichś zamglonych, o jednakowej tonacji zdjęć, gdzie - z rzadka! - clarity może coś pomóc, o tyle trudno sobie wyobrazić gorszą sytuację do zastosowania tego filtra, jak jasny księżyc na ciemnym (ale nie czarnym) tle. W efekcie działania filtra jasny księżyc zyskał dodatkowo jasny pasek wewnątrz i grubą, ciemną poświatę dookoła - efekt ciemnego halo o jakim wspomniałem.

Pytasz co robić? Przede wszystkim nie psuć, czyli unikać takiego halo i wszystkiego co takie kwiatki produkuje... A poza tym można wyostrzyć, dodać kontrastu, może trochę textury - a wszystko z ostrożnością, żeby nie przedobrzyć.

Lepiej zdać się tylko na same wyostrzanie bez clarity i saturacji ?

Saturacja nie ma nic wspólnego z clarity. Można dodać saturacji, ale wszystko musi mieć ręce i nogi, musi współgrać, jak przesadzisz z suwakologią, dostaniesz kolejnego przesaturowanego potworka, na którym już nei będzie jednego błędu, tylko dwa inne... Musisz kontrolować wszystko, na tym polega obróbka, gdzie jeśli się przesadzi, będzie nie lepiej, a duuuużo gorzej niż bez.

Jeszcze jedno pytanie, zdjęcie zapisane w rawie, zawsze na ile to możliwe staram się schodzić z iso, ale pytanie dotyczy zapisu, zapisuje z rawu do jpeg, z tego co widzę to profil ICC Adobe RGB(1998) taka sama informacja w formule: TIFF Adobe RGB zazwyczaj mam szerokość do internetu 1440px, z tego co jedynie się zastanawiam czy słuszne to rozdzielczość 300px/in , jakość 100. Może zmienić rozdzielczość skoro zamieszczam zdjęcia do internetu ?

Jako zasadę, dokąd nie dojdziesz do większej wprawy - do netu zapisuj jako sRBG (nie Adobe RGB), rozdzielczość jest dowolna - wierz mi, w sieci nie ma żadnej różnicy pomiędzy 300 a 3 dpi. To tylko wartość logiczna, która ma wpływ przy druku.

tandori
07-04-2020, 09:48
Wczoraj zdobiłem kilka prób, dodałem maskę kołową gradientową na księżyc, aby delikatne poprawić ekspozycje, kontrast i kolor. Ostrość ponownie z maską gradientową kołową, mocniejsze odszunianie na niebo pomijając księżyc. Z tego co widzę na zdjęciu wystarczy naprawdę niewiele i otoczka pojawia się bez stosowania clarity, struktury. Wystarczy mocniej wyrównywać ekspozycje z kontrastem i otoczka w prezencie gratis, szczególnie gdy księżyc jasny a niebo ciemniejsze, ale nie czarne.
Fotografowanie wcześniej gdy mamy dużo światła to znowu księżyc wydaje się dosyć blady, wiec tu chyba trzeba znaleźć odpowiednią chwile, bo gdy księżyc mocniej świeci i my to niebo widzimy jako niebieskie po dużym zbliżeniu już robi się prawie czarne na zdjęciu.
Zdjęcie kolejne robiłem bez dodawania maski tylko po całości i bardzo delikatnie, otoczki nie ma, choć zdjęcie wygląda bardziej blado. Wniosek jaki wyciągnąłem jest taki,że maskowanie pomaga do bardziej efektywnego zdjęcia, separacji nieba i księżyca, ale i szybciej zdjęcie możemy popsuć.

PS. W poprzednim poście zamiast pisać o strukturze pisałem o saturacji, wiec przepraszam za wprowadzenie zamieszania.

poste
07-04-2020, 10:09
tandori Jeśli piszesz o zdjęciu z postu #45 to ja zaczął bym od dobrania WB, spróbuj.

tandori
07-04-2020, 10:24
tandori Jeśli piszesz o zdjęciu z postu #45 to ja zaczął bym od dobrania WB, spróbuj.

Ostatni mój post nie dotyczy zdjęcia które wcześniej zamieściłem.
Co Ciebie razi w zdjęciu z postu 45 ? zbyt mocno ociepliłem sam księżyc bo chyba to jest najbardziej widoczne i zbyt mocna obróbka.

2pompony
07-04-2020, 11:18
Wczoraj zdobiłem kilka prób, dodałem maskę kołową gradientową

Brawo!

Czyli w pocie czoła, z wielkim wysiłkiem i za pomocą coraz bardziej skomplikowanych technik walczysz z problemami, które wcześniej sam sobie stworzyłeś... Nie wróżę takiemu podejściu przyszłości, ale co kto lubi.

Zobacz na poprzednie zdjęćia w tym wątku (zwłaszcza z postu nr 10, bo wygląda bardzo dobrze w porównaniu z innymi, a dodatkowo autor podał dane, i jest EXIF) - i zamiast dokonywać dzikich - i jak sam widzisz niepotrzebnych kombinacji, które potem i tak trzeba jeszcze bardziej dziko poprawiać - zrób normalne zdjęcie.

Od tego bym zaczął, bo jak widzą masz tendencję do rujnowania zdjęć obróbką w imię poprawy nie wiadomo czego...

tandori
07-04-2020, 12:05
2pompony Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, ale w poście #10 jest zdjęcie poruszone, bądź słabo wyostrzone, nie mogę tego powiększyć do dużego rozmiaru.
W poście #63 napisałem że proste zdjęcie bez udziwnień przy tego typu fotografii daje lepszy efekt. W sieci naoglądałem się może zbyt podkręconych zdjęć i może to mnie zgubiło, bo też zbyt mocno zacząłem upiększać.

2pompony
07-04-2020, 13:22
2pompony Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, ale w poście #10 jest zdjęcie poruszone

Racja, moje przeoczenie - zdjęćie z postu 10 jest poruszone, a mnie chodziło o zdjęćie tego samego autora, ale chyba z postu 7 (teraz już nie pamiętam, które wziąłem). Pokazałem je skropowane i naprawdę minimalnie wyostrzone w poście 32 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302353-Jak-robi%C4%87-zdj%C4%99cia-ksi%C4%99%C5%BCyca?p=4115982&viewfull=1#post4115982).

Zmierzałbym właśnie w tym kierunku - bez sztucznych udziwnień, nie idąc w kolorowanki, unikając przesaturowania i majtkowości, a już broń boże bez clarity. Jeśli masz odpowiednie ogniskowe, po prostu zrób piękne, ale naturalne zdjęcie, a po jakimś czasie, jak trochę przejdzie Ci mania podkręcania za wszelką cenę - to siądziesz do niego, ale nie żeby go skatować zgrubnie, tylko uszlachetnić dyskretnymi detalami.

mocnyvito
08-04-2020, 02:40
kurde dzisiaj najlepszy księżyc w roku , właśnie wróciłem , ale nie wiem , coś mi nie idzie , w wizjerze fajnie , kratery , wszystko ostro , a na zdjeciach tylko białe kółko

ogniskowa 300 , iso 100 , rozne czasy , przeslony , ciagle to samo w akcje desperacji włączyłem tryb auto , ale taka sama lipa

Wind Mill
08-04-2020, 07:42
Jeśli chcesz mieć widoczne kratery, to jeśli jest już zmierzch i przynajmniej półmrok nic nie kombinujesz z nastawami ekspozycji, tylko używasz priorytetu przysłony, wybierasz pomiar światła punktowy, ostrzysz na krawędź księżyca i musi grać.
Pomijam drgania aparatu / statywu i nieprzejrzyste powietrze.

Przy auto lub pomiarze centralnie ważonym lub matrycowym księżyc zawsze będzie prześwietlony gdy jest ciemno; w półmroku może centralnie wazony zda egzamin.

Rafaello666
08-04-2020, 08:16
Przymierzałem się wczoraj wieczorem, ale dwa dni temu wyszło mi o wiele lepiej. Po pierwsze, księżyc był jakby korzystniej obrócony i było lepiej widac kratery. Dodatkowo, może przez wyższą temperaturę powietrza, ewidentnie, zdjęcia wychodziły mi mniej ostre. Ktoś mi wspomniał na grupie FB, że dwa dni przed pełnią, fotograficznie księzyc prezentuje się lepiej. Od razu dodam, że nie mam tu wiedzy i powtarzam tylko zasłyszane informacje. Może ktoś o większym doświadczeniu się wypowie.

crusiek
08-04-2020, 08:19
Czytając wątek również stwierdziłem, że spróbuję moim staruszkiem podziałać, szczególnie, że wczoraj była ku temu dobra okazja.
Stack z 80 klatek, iso100, F8 - F11, 1/200 - 1/100, @300mm, mocno przycięte. Brakuje jakości trochę... ale nie wiem czy bym więcej wycisnął z N55-300 oraz oprogramowania :) Drugie takie zdjęcie w życiu więc nie bijcie :D

38102

Rafaello666
08-04-2020, 08:29
Ja też próbowałem, ale stwierdziłem, że nie będę się męczył, skoro nie ejstem w stanie zrobić lepiej niż dwa dni temu. W poście nr 56 wrzucałem fotkę i podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż to, co udąło mi się wczoraj ustrzelić.

Czytając wątek również stwierdziłem, że spróbuję moim staruszkiem podziałać, szczególnie, że wczoraj była ku temu dobra okazja.
Stack z 80 klatek, iso100, F8 - F11, 1/200 - 1/100, @300mm, mocno przycięte. Brakuje jakości trochę... ale nie wiem czy bym więcej wycisnął z N55-300 oraz oprogramowania :) Drugie takie zdjęcie w życiu więc nie bijcie :D

Przy ogniskowej 600 mm, podniesionym lustrze i użyciu wężyka, jakoś mi lepiej nie wyszło :) Chociaż, też nie mam tutaj większych doświadczeń.

crusiek
08-04-2020, 08:33
Ja też próbowałem, ale stwierdziłem, że nie będę się męczył, skoro nie ejstem w stanie zrobić lepiej niż dwa dni temu. W poście nr 56 wrzucałem fotkę i podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż to, co udąło mi się wczoraj ustrzelić.

Przy ogniskowej 600 mm, podniesionym lustrze i użyciu wężyka, jakoś mi lepiej nie wyszło :) Chociaż, też nie mam tutaj większych doświadczeń.

Ach co ja bym dał za te 600mm na końcu :D:D:D

poste
08-04-2020, 08:40
... a na zdjeciach tylko białe kółko

ogniskowa 300 , iso 100 , rozne czasy , przeslony , ciagle to samo w akcje desperacji włączyłem tryb auto , ale taka sama lipa

Przy tak jasnej pełni w nocy ustaw M, ISO100, np.f8.0, 1/400s i może być potrzebny krótszy czas, zawsze trochę rozjaśnisz a z przepału nic nie wyciągniesz. Jak robisz jeszcze o zmroku, po wschodzie księżyca to np. f7.1 i czas 1/320s powinien być ok. Teraz jest b.jasny księżyc.
Btw, szczerze mówiąc przy jasnej pełni nie używam statywu (podpieram tylko aparat) i nie wyłączam stabilizacji, wszystko jest ok na ogniskowej 400 mm z DX :D. Przy min.90% moich zdjęć używam tryby cichej migawki Q i tu się też sprawdza przy redukowaniu poruszeń.

Rafaello666
08-04-2020, 08:50
Ach co ja bym dał za te 600mm na końcu :D:D:D

Są wady i zalety. Jednak trudno zrobić nieporuszone zdjęcie, sporo to waży i nie wchodiz mi do plecaka. Musiałem kupić osobny futerał. Teraz kupiłem filtr na przednią soczewkę, bo kilka dni temu o mało jej nie porysowałem. Przy takim kalibrze, nawet zwykła osłonka ponad 200 zł kosztuje. Poza tym, to już same zalety. :D A wracając do tematu, to ja wczoraj nie byłem w stanie zrobić bardziej "detalicznego" zdjęcia niż Twoje, chociaż przyznam, że nie próbowałem bawić się w stackowanie klatek. Muszę temat zgłębić. Robisz normalnie 80 klatek, przy tych samych ustawieniach? Czy jakaś głębsza zabawa?

crusiek
08-04-2020, 09:07
Są wady i zalety. Jednak trudno zrobić nieporuszone zdjęcie, sporo to waży i nie wchodiz mi do plecaka. Musiałem kupić osobny futerał. Teraz kupiłem filtr na przednią soczewkę, bo kilka dni temu o mało jej nie porysowałem. Przy takim kalibrze, nawet zwykła osłonka ponad 200 zł kosztuje. Poza tym, to już same zalety. :D A wracając do tematu, to ja wczoraj nie byłem w stanie zrobić bardziej "detalicznego" zdjęcia niż Twoje, chociaż przyznam, że nie próbowałem bawić się w stackowanie klatek. Muszę temat zgłębić. Robisz normalnie 80 klatek, przy tych samych ustawieniach? Czy jakaś głębsza zabawa?

Część jaśniej, część ciemniej, celowo, żeby potem przy stackowaniu wyrównać ekspozycję do 85% i za dużo się nie bawić.
Zrobiłem łącznie jakieś 220 klatek, potem przebrałem te, które jakościowo były słabsze od niż 89% (opcja programu) potem złożyłem obraz w drugim oprogramowaniu a na końcu pobawiłem się LR. Łącznie jakieś 20 minut roboty.
Przy 600 mm nie musiałbym mocno ciąć i widać by było detale z pewnością milion razy lepiej, tutaj to wycinek kadru, jakieś 35 - 40% z 21 mpix matrycy więc... :)
Robiłem podobnie jak w artykule, który był tutaj wcześniej umieszczany, ale użyłem tylko PIPP i Stackert. PIP przeanalizował zdjęcia i zapisał je w tiffach od razu ustawiłem cropa na 2500mpix. Stackert złożył to do jednego zdjęcia i potem import do LR. Bardzo łatwo się to robi.

Rafaello666
08-04-2020, 09:10
Dzięki. Poczytam bardziej szczegółowo i może wezmę się za to bardziej konkretnie :) Do tej pory, przez lenistwo, zawsze wyciągałem, ile się dało z jednej klatki, ale może trzeba spróbować bardziej zaawansowanej zabawy :)

mocnyvito
08-04-2020, 16:49
o co chodzi z tym pomiarem światła ? to jedna z tych rzeczy których nigdy nie przestawiałem
widze ze sa nastepujace opcje w mojej puszce:

- punktowy
- centralny
-matrycowy

crusiek
08-04-2020, 16:56
o co chodzi z tym pomiarem światła ? to jedna z tych rzeczy których nigdy nie przestawiałem
widze ze sa nastepujace opcje w mojej puszce:

- punktowy
- centralny
-matrycowy

LINK (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-pomiaru-swiatla) :)

mocnyvito
08-04-2020, 20:16
to pytanie moze być głupie:

czy pomiar światła ma znaczenie , jeśli robie na M , czyli przesłone , czas i iso ustawiam recznie na sztywno ?

Slon
08-04-2020, 20:36
Nie.
....

2pompony
09-04-2020, 00:44
to pytanie moze być głupie:

czy pomiar światła ma znaczenie , jeśli robie na M , czyli przesłone , czas i iso ustawiam recznie na sztywno ?

Oczywiście że ma, i to bardzo, ale to bardzo dużo - jeśli ustawiasz te parametry posiłkując się drabinką widoczną w wizjerze. Bo jeśli ustawiasz tryb M - to znaczy tylko, że jeśli na scenie zajdzie zmiana (rozjaśni się albo ściemni) - to ustawione parametry nie ulegną zamianie. To oznacza, że są ustawione na sztywno - czyli niezmiennie.

Ale jakie te parametry ustawisz - na to tryb pomiaru ma kolosalne znaczenie, czego sam doświadczyłeś opisując, że w wizjerze widzisz kratery i szczegóły, a na zdjęciu białe kółko. A dzieje się tak dlatego, że ustawiasz niewłaściwe parametry, bo masz niewłaściwy pomiar i drabinka ustawia się niewłaściwie.

Slon
09-04-2020, 22:25
Jeśli przyjrzycie się, widać dość dokładnie ruchy powietrza. Zrobienie ostrego idealnie zdjęcia w takich warunkach jest w zasadzie niemożliwe :(
Tylko wyjazd daleko za miasto, w chłodny i bezchmurny wieczór. No i porządny statyw, najlepiej z instalacja śledzącą, bo widać jak szybko ucieka z kadru.

https://vimeo.com/405909984

2pompony
09-04-2020, 23:16
Cytat (z 2015 roku):

Doskonała rozdzielczość i niezwykłe kolory - zdjęcie Księżyca autorstwa Bartosza Wojczyńskiego od kilku dni podbija internet. Jest nie tylko piękne, ale też zrobione w niezwykły sposób.

W przeciwieństwie do delikatnych i ciemnych struktur głębokiego nieba takich jak mgławice i galaktyki, Księżyc można śmiało fotografować z centrum sporego miasta. Balkon w Piekarach Śląskich nadaje się do tego doskonale.

Zachęcam, żeby kliknąć i zobaczyć to zdjecie, bo dopiero w pełnym wymiarze powala swoją bajecznością. Link do artykułu: https://next.gazeta.pl/internet/1,138228,17879687,polak-zrobil-ze-swojego-balkonu-niezwykle-zdjecie-ksiezyca.html

Slon
10-04-2020, 00:21
Cytat (z 2015 roku):

Doskonała rozdzielczość i niezwykłe kolory - zdjęcie Księżyca autorstwa Bartosza Wojczyńskiego od kilku dni podbija internet. Jest nie tylko piękne, ale też zrobione w niezwykły sposób.

W przeciwieństwie do delikatnych i ciemnych struktur głębokiego nieba takich jak mgławice i galaktyki, Księżyc można śmiało fotografować z centrum sporego miasta. Balkon w Piekarach Śląskich nadaje się do tego doskonale.

Zachęcam, żeby kliknąć i zobaczyć to zdjecie, bo dopiero w pełnym wymiarze powala swoją bajecznością. Link do artykułu: https://next.gazeta.pl/internet/1,138228,17879687,polak-zrobil-ze-swojego-balkonu-niezwykle-zdjecie-ksiezyca.html

Faktycznie, wygląda "nieziemsko". Ale to nie jest jedno zdjęcie, można by się wręcz spierać czy to jeszcze fotografia czy już grafika.

sprocket
10-04-2020, 00:43
38147
P1000 i zycie staje sie proste ;)

tandori
10-04-2020, 12:57
Takie coś trafiłem jako ciekawostkę.
https://www.youtube.com/watch?v=XXN8tVSqteI&list=RDCMUCWUC7LynuPOd9N8YUGTQF5g&start_radio=1

tandori
11-04-2020, 10:09
Kilka prób z 6 i 10 kwietnia. W czasie pełni niestety zdjęć nie mam. Kadry w wolnym czasie i obrabiane nieco inaczej, kadrowanie również. czekam na uwagi.
Zdjęcia z 6.04.2020.Dwie wersje do tego samego zdjęcia.
138220
238221

Zdjęcia 10.04.2020, zdjęcie nr. 3 FX, natomiast nr. 4 i 5 ustawione w opcji aparatu DX
338223
438224
538225

marsosno
11-04-2020, 14:45
Ale ładnie się temat rozwinął :-)

Dla tych co umią obrabiać fotki do proste, niestety mi to nie idzie...

Na dodatek jak pisałem wcześniej - pełnia księżyca jest nie ciekawa bo nie widać kraterów. No a teraz od kilku dni ktoś mi księżyc zwinął.

Mam problem z ostrością ale doszedłem do tego że nie jest to wina poruszonego statywu tylko obiektyw źle coś namierza.
Jak mogę sprawdzić czy obiektyw w całym zakresie ma ostrość? chodzi o tamrona 150-600 , Jest to obiektyw kupiony rok temu.
Robiłem dzisiaj fotki ptaszków i niestety nie mam ostrości na końcu ogniskowej.
Na statywie ale bez blokownia całkowitego ruchów.

kupiłem też telekonwerter ale doszedł dopiero w piątek... Ostrość na nim jest jeszcze gorsza...

Wydaje mi się żę na d810 lepiej ostrzył ale księżyc robiłem d7200 bo ma większe zbliżenie.

tandori
11-04-2020, 15:30
Przed pełnią księżyc faktycznie wyglądał ciekawie, wczorajsze zdjęcia robiłem gdy pojawił się po godz. 23.Zdjęcia wcześniejsze bardziej mi się osobiście podobają, bo mam niebieskie niebo i czasy które eliminują poruszenie księżyca, wczorajsze z czarnym niebem i niezbyt mi się podobają dlatego zdjęcia czarno białe.
Co do ostrości, to może masz problem z obiektywem i należałoby go skalibrować, u mnie takiego problemu nie ma, próbowałem ostrzyc nawet na AF i ze stabilizacją na statywie i efekt nie wydaje mi się gorszy od tych samych zdjęć gdzie po ustawieniu autofokus wyłączam i rezygnuje ze stabilizacji. Może spróbuj przetestować ten obiektyw w dzień na bliskie i dalekie odległości to będziesz wiedział czy taki problem występuje. Księżyc dosyć szybko ucieka to widać jak ustawisz na statywie i po chwili się przemieszcza, pisali Ci wcześniej o czasach, aby nie schodzić poniżej 1/100 może to też mieć znaczenie.Jak robisz z podchodu zdjęcia ptaków które są bardzo daleko i później to kadrujesz może okazać się, że dlatego są nieostre, dochodzi przejrzystość powietrza, temperatura i ustawienia, czy nie jest fota poruszona i mogłeś nie zauważyć jaki masz czas i poruszenie gotowe. Popróbuj może testy na stabilnych obiektach i będziesz wiedział czy problem istnieje.

mocnyvito
05-05-2020, 20:56
faktycznie ten pomiar światła kluczowy , no i jednak wcale nie za dobrze dawać długi czas , z dzisiaj:39150

poste
05-05-2020, 22:49
Straszna sieczka wyszła, wygląda że mocno wyciągałeś z niedoświetlenia co sugeruje czas 1/2000s . Zerknij na post 3, napisałem jakie parametry ustawić, dzisiejsza pełnia jest dosyć jasna więc czas pewnie ok. 1/250s, może 1/320s powinien być ok. ale nie 1/2000. Przymknij choć trochę obiektyw, przy f6.3 lub f7.1 powinno być trochę ostrzej a czas powinien być wciąż ok. Czas możesz delikatnie pozmieniać, przecież widać na wyświetlaczu jak wyszło;)

marsosno
22-04-2022, 15:03
Wracam do tematu.
Zdjęcia księżyca wychodzą lepiej poza pełnią. Czy jest jakaś teoria na temat dobrego oświetlenia księżyca do uzyskania wyrazistych elementów???

ostatni_wolny_login
23-04-2022, 13:35
najlepiej to nie bać się spustu migawki i kółek w aparacie i klacnąć kilka ujęć z różnymi parametrami, a już na pewno nie sugerować się światłomierzem bo pomiar matrycowy prześwietli sromotnie.

m_a_g
23-04-2022, 13:45
Wracam do tematu.
Zdjęcia księżyca wychodzą lepiej poza pełnią. Czy jest jakaś teoria na temat dobrego oświetlenia księżyca do uzyskania wyrazistych elementów???
Nie rozumiem pytania. Jakiś czas temu zrobiłem takie zdjęcie. Czy dla Ciebie ono jest „wyraziste”?
https://gora.email/photo/2020-04-08_FULL.jpg

spiritus
23-04-2022, 14:38
Ooo skubany. Jak to zrobiłeś?

m_a_g
23-04-2022, 20:01
Bardzo prosto. Nie da się zrobić dobrego zdjęcia księżyca gdzie widać gwiazdy, różnica w jasności jest zbyt duża, to coś jak fotografowanie żarówki :-)
Sam księżyc to HDR z 3 klatek, następnie zdjęcie gwiazd bez księżyca (z długim czasem żeby było widać), a później połączenie tego w jedną całość w Photoshop.
Wszystko wykonane Canon EOS R + Sigma 150-600 Contemporary, czyli stosunkowo tanim sprzętem.

spiritus
23-04-2022, 22:36
Ożesz, myślałem, że coś bardziej skomplikowanego... trzeba będzie spróbować ;)

Gwiazdy to ten sam dzień czy zwyczajnie jakiś nów czy coś w podobnym okresie?

Ja mam takie coś:

62029

D500 i tamron 150-600 G2
Jedna klatka, robione z ręki

m_a_g
23-04-2022, 22:51
Ja ze statywu, inaczej zdjęcie z gwiazdami by nie wyszło, za długi czas.
Zdjęcie gwiazd robione kiedy księżyca nie było widać, nie w czasie pełni.

Adam Okuń
03-05-2022, 23:34
Generalnie dopiero się uczę bo dopiero po zakupie Nikon A1000 mam możliwość fotografowania księżyca. Tak czy siak używam zawsze ISO100,F8,1/100

1.
62339

Jednak szybko się nudzi takie strzelanie i wolę poszukać go niżej co oczywiście zmniejsza jego szczegóły ale chyba daje lepsze efekty.

2.
62340

3.
62341

4.
62342

chemik74
08-05-2022, 21:39
Obrazek na pulpit
62518
62519
ale ten wolę:
62520

krzysztofz24
09-05-2022, 01:56
Ja bym wziął na pulpit ten pierwszy. Po prawej trochę mało miejsca na ikonki;-).
Ale najbardziej mi się podoba.