Zobacz pełną wersję : D750 - "kleją się" przyciski
Rafaello666
30-03-2020, 17:22
W Nikonie D750, na tylnim panelu, trzy przyciski gumowe, po lewej stronie wyświetlacza LCD - przycisk "i", lupka z minusem (ISO), i lupka z plusem (qual), od jakiegoś czasu pracują tak, jakby dostało się do nich coś lepkiego. Nie przypominam sobie żebym coś wylał na aparat, ale musiałem chyba coś przeoczyć. Przyciski generalnie działają, ale odskakują tak mało precyzyjnie, jakby coś się wewnątrz kleiło. Zastanawiam się czy można spróbować coś zadziałać samemu i na ile użycie jakiegoś preparatu czyszczącego może pomóc lub zaszkodzić. Mam pewne opory przed wysyłaniem aparatu kurierem i kombinuję, czy nie da się tej "lepkości" usunąć samemu. Ktoś próbował? Czytałem tutaj jakiś wątek o zaklejonym włączniku i sugestii umycia go pod bieżącą wodą, jednak chyba nie miałbym odwagi pakować aparatu pod kran :)
david555
30-03-2020, 17:35
Spróbuj smaru do czyszczenia broni, Balistol, Luber itp.
Tylko delikatnie. :-)
Smary do broni mają właściwości penetrujące.
Rafaello666
30-03-2020, 17:39
Bardziej myślałem o czymś na bazie alkoholu, czy innego środka który odparuje. Kolega, który prowadzi serwis elektroniki, twierdzi, że bez rozebrania się nie obejdzie, bo ewentualne napsikanie czymś do środka spowoduje, że lepkość na chwilę się rozpuści i może przenieść się w inne miejsce, a nie wywędruje z aparatu.
david555
30-03-2020, 17:42
Spróbować nie zawadzi, zawsze to taniej, niż wysyłka do serwisu.
Albo drożej - jak się coś spieprzy. ;)
Izopropanolem spróbuj - jak nie pomoże to sugeruję serwis.
Rafaello666
30-03-2020, 17:49
Wiesz, na razie aparat działa, poza drobnym dyskomfortem. Boję się żeby nie doprowadzić do sytuacji, w której już będę musiał go wysłać. Jesteś pewny, że środek czyszczący, psiknięty na przyciski, nie dostanie się gdzieś, gdzie nie powinien?
david555
30-03-2020, 17:49
U mnie smar do broni to produkt powszedni, więc się nim często posiłkuję i w innych drobnych sprawach. :-)
Rafaello666
30-03-2020, 17:51
No właśnie, tego się obawiam. Izopropanol jest bezpieczny? Jak psiknę tym w przycisk, to nie narobię bigosu?
david555
30-03-2020, 17:51
TOP67 - na pomoooc !!! :D
Rafaello666
30-03-2020, 18:41
Spróbowałem na cienki pędzelek tak szczodrze płynu do czyszczenia optyki i "pociapałem" te przyciski, starając się wcisnąć trochę płynu głębiej. Na szybko pomogło. Ciekaw jestem tylko, jak odparuje i wyschnie, czy nie zacznie się kleić znowu. Zobaczymy za jakiś czas.
Rafaello666
30-03-2020, 20:46
Chyba nie były za bardzo brudne, bo po lekkim pochlapaniu płynem do optyki przestało się kleić i stan ten trwa już parę godzin. Zobaczę jeszcze jutro, ale mam nadzieję, że problem opanowany. Jeszcze po nocy zobaczę.
kajaborek1986
10-04-2020, 14:14
Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z tą ilością płynu. Jeżeli za dużo dostanie się go do wnętrza aparatu to może zrobić zwarcie w elektronice i będzie klops.
Rafaello666
10-04-2020, 14:30
Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z tą ilością płynu. Jeżeli za dużo dostanie się go do wnętrza aparatu to może zrobić zwarcie w elektronice i będzie klops.
Luzik. Musiało być coś delikatnego, bo od czasu "przeczyszczenia" nic się nie klei. Użyłem płynu do optyki, a po użyciu odczekałem dłuższy czas, żeby odparowało.