Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-200/2.8 różnica w ostrzeniu

jacekni
25-03-2020, 10:37
Mój Tamron z tytułu postu zachowuje się inaczej gdy podpięty jest do d610, a inaczej gdy odepnę do d750. W d610 rysuje całkiem ostro natomiast w d750 jest zauważalny brak ostrości. Nie ma może dużej tragedii w ostrości, ale daje się zauważyć różnicę. Co może być za przyczyna tej sytuacji? Czy kalibracja jest w tym przypadku potrzebna czy po prostu mam go nie podpinać po d750? :-)

bomkallo
25-03-2020, 11:23
Moja pucha ma np. lekki BF, korygowalny, wiec nie wysylam. Standardowo - zrob zdjecie przez LV jedna i druga puszka :) Jezeli na samplach z LV cos bedzie nie tak to pewnie robisz w jpg i masz rozne profile ostrzenia :P

jacekni
25-03-2020, 11:34
Moja pucha ma np. lekki BF, korygowalny, wiec nie wysylam. Standardowo - zrob zdjecie przez LV jedna i druga puszka :) Jezeli na samplach z LV cos bedzie nie tak to pewnie robisz w jpg i masz rozne profile ostrzenia :P

Spróbuję co radzisz. Rrobię tylko w RAWach i niestety jest jak jest :-)

fafniak
25-03-2020, 11:43
Przecież w d750 masz możliwość korekty AF

jacekni
25-03-2020, 11:54
No fakt, zaraz popatrzę. Nie do końca byłem pewien co do źródła tego problemu, bo pozostałe szkła, które używam, zarówno stałki jak i zoomy nie sprawiają żadnego problemu ani w jednym ani w drugim aparacie

Szydlarz
25-03-2020, 12:35
Zrób sobie test na BF/FF na każdej ogniskowej tego obiektywu z podpiętym D750 i skoryguj błędy za pomocą funkcji w body albo konsoli tap-in od Tamrona :). Jeśli błąd ostrości nie jest aż tak dotkliwy to powinno pójśc sprawnie i szybko :).

jacekni
25-03-2020, 13:37
Próbowałem, ale coś mi nie wychodzi. Ustawioną narazie miałem tylko ogniskową 200mm i za pomocą mikroregulacji kombinowałem na skrajnych od -20 do +20 i efekt praktycznie bez zmian. Podsyłam zdjęcia, aby może ktoś mógł mi powiedzieć czy coś źle robię. Fota BCA_6971 (czyli pierwsza) była na +20, druga na - 20. Konsoli tap-in niestety nie posiadam. Jak być może zauważycie, różnice w zasadzie są niewielkie :-( 37570 37571

Rafaello666
25-03-2020, 14:00
Kurde, moim zdaniem to sobie mało kontrastowy obiekt wziąłeś do testów. Różnica między zdjeciami jest na pewno i na pierwszym zdjęciu ostrość jest bliżej punktu zero niż na drugim. Ja sobie zrobiłem taką planszę, ale wziąłem znacznie bardziej kontrastowy szablon.

37573

bomkallo
25-03-2020, 14:03
Do tego 30-35 stopni. Te wzorce sa ciezkie w obsludze. Proponuje ci tak - ustaw sobie to d750 na +10, rob normalnie zdjecia, jakies slimaki na murkach etc. Porob druga puszka. Jak w koncu dojdziesz do +20 na d750 i bedziesz uwazal, ze d610 lepiej trafia to albo nie zakladaj szkla do d750 albo kombinuj z tym tap-in'em :)

jacekni
25-03-2020, 14:06
Robiłem próby na bardziej kontrastowych, ale efekt bez różnicy. Fakt, pierwsze trochę lepsze, ale czyżby max +20 nie jest wystarczającym parametrem. Więcej się nie da....

bomkallo
25-03-2020, 14:11
Tak dla potwierdzenia, zrob w LV to samo. W LV powinno wypasc rowno. U mnie takie testy wychodza w punkt, a w praktyce to mam ustawione -8 do -10 :P

Rafaello666
25-03-2020, 14:14
Robiłem próby na bardziej kontrastowych, ale efekt bez różnicy. Fakt, pierwsze trochę lepsze, ale czyżby max +20 nie jest wystarczającym parametrem. Więcej się nie da....

A to nowy obiektyw? Jeśli jest na gwarancji, to w serwisie powinni zrobić kalibrację za free. Ja mam dwa Tamrony gdzie wystarczyła kalibracja w body, ale jak pytałem w Proclub, to mówili, że robią do trzech dni taką kalibrację, a jakbym chciał na ten sam dzień to 100 zł za ekspres czy jakoś tak. Nie wiem tylko jak to wygląda teraz, kiedy są różne obostrzenia. No i oczywiście, jak zrobią pod D750, to może coś się pokasztanić na D610, a przynajmniej tak mi się wydaje.

jacekni
25-03-2020, 14:19
Do tego 30-35 stopni. Te wzorce sa ciezkie w obsludze. Proponuje ci tak - ustaw sobie to d750 na +10, rob normalnie zdjecia, jakies slimaki na murkach etc. Porob druga puszka. Jak w koncu dojdziesz do +20 na d750 i bedziesz uwazal, ze d610 lepiej trafia to albo nie zakladaj szkla do d750 albo kombinuj z tym tap-in'em :) ciekawy pomysł ze ślimaczkami :-) Robiłem podobne kombinacje, ale nie za śliimaczkami i jednak na +20 jest najlpsza możliwa jakość pod wzgl ostrości i na tym pozostanę. Albo d610, tez niezła puszka ;-)

lukasz_kk
26-03-2020, 12:30
Zacząłbym od wysłania obu aparatów na kalibrację do wzorca, a później obiektyw w serwisie Tamrona do dowolnej puszki.

Przy okazji zapytam: masz D750 po akcji serwisowej? Bo w moim przypadku po ich (tj. czeskim serwisie Nikona) wzorcowej regulacji mam FF w puszcze i każdy obiektyw ustawiam na ok. +15. U Ciebie też wygląda na to, że D750 ma FF.

jacekni
30-03-2020, 08:15
Zacząłbym od wysłania obu aparatów na kalibrację do wzorca, a później obiektyw w serwisie Tamrona do dowolnej puszki.

Przy okazji zapytam: masz D750 po akcji serwisowej? Bo w moim przypadku po ich (tj. czeskim serwisie Nikona) wzorcowej regulacji mam FF w puszcze i każdy obiektyw ustawiam na ok. +15. U Ciebie też wygląda na to, że D750 ma FF.Nie wiem czy jest sens wysyłać aparat do kalibracji, albowiem ten problem dotyczy tylko tego obiektywu. Mam jeszcze 5 innych szkieł i z żadnym nie ma problemu [emoji4] Zrobiłem regulację ustawiałem na +20 i trochę się polepszyło, nie ma idealnej ostrości,ale do przyjęcia. Do portretu nie będę go na d 750uzywał, bo szkoda tracić nawet odrobimy ostrości, będzie służyłdo robienia wielu innych zdjęć.

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Cichy
30-03-2020, 09:07
Przede wszystkim ostrość kalibruj na większych odległościach niż tutaj i postaraj się zrobić jakiś sensowny szablon z płaszczyzną prostopadłą do osi obiektywu i orientacyjną tylko podziałką równoległą.

Po 2 - w D750 w moim odczuciu jest najsilniejszy filtr na matrycy co powoduje, że ostrość jest pozornie słabsza. Akurat D610 nie miałem w ręku więc trudno mi je porównać. Ale D750 to nie jest moja ulubiona puszka do oceny ostrości.