PDA

Zobacz pełną wersję : Analogowe obiektywy pasujące do nikona fx

piotrekkondrat
23-03-2020, 17:42
Mam nikona d750 i chciałbym się dowiedzieć, jakie obiektywy innych marek będą pasować.
Ważne, żeby ostrzyły na nieskończoność. więc m42 chyba odpada ( jeśli się mylę to przepraszam).
Obiektywy na gwint pentacona z adapterem na nikon f ponoć działają dobrze. Poszukuję czegoś w tym rodzaju.
Szkła z bagnetem nikon f też mile widziane. Np sigma.
Jakby ktoś był w stanie napisać jak to dokładnie jest i które obiektywy będą w pełni sprawne to będę wdzięczny.

d90
23-03-2020, 17:47
Każdy obiektyw będzie "w pełni sprawny".
Każdy obiektyw będzie "pasować".
W zasadzie - żaden nie będzie miał nieskończoności.

Ps.
Kup bezlustro do takich zabaw.

TOP67
23-03-2020, 17:48
Tylko obiektywy od razu z bagnetem F (rosjanie robili trochę takich). A przez adaptery tylko te od średniego formatu.

poste
23-03-2020, 17:58
Mam nikona d750 i chciałbym się dowiedzieć, jakie obiektywy innych marek będą pasować.
Ważne, żeby ostrzyły na nieskończoność. więc m42 chyba odpada ...
Nie skreślaj m42. Te szkła ostrzą na 1-2m i jest to bardzo fajna zabawa do różnych kwiatków, zabaw z bokehem i tłem, coś tam nada się nawet do wąskiego portretu. Jak chcesz do krajobrazu to lepszy będzie tani kit.

piotrekkondrat
23-03-2020, 18:31
ok może coś się pobawię.

jacekni
25-03-2020, 10:43
Można zawsze przerobić takie szkiełko i zamiast M42 masz bagnet pasujący do aparatu. ostrzysz wówczas na nieskończoność. Mam takie i stąd wiem, a nie że usłyszałem,że ktoś coś powiedział :-)

d90
25-03-2020, 16:10
Można zawsze przerobić takie szkiełko i zamiast M42 masz bagnet pasujący do aparatu. ostrzysz wówczas na nieskończoność. Mam takie i stąd wiem, a nie że usłyszałem,że ktoś coś powiedział :-)

Fajnie :)
Tyle że wykonanie takiego czegoś kosztuje. W wypadku szkła kultowego lub niezwykle ciekawego - oki - można płacić.
Inaczej, gdy szkło zwykłe niemalże, lub efekt nie jest wiadomy - koszty są bez sensu. Jeśli maniak bokehu, to bezlustro taniej kupić. Można szukać, sprawdzić wszystko, wybrać co pasuje. W cenie tak zwanego złomu... bardzo często.

Są oczywiście szkła, które warto dłubać. Tylko zakup planara na przykład, lepiej jest rozważyć od razu po przeróbce. Helios 40 też jest robiony od razu do Nikona.
Inne, zwykłe jak heliosy jupitery meyery - są super, ale - często najfajniejsze są w m39. A wtedy żadna przeróbka na Nikona nie zadziała.

Serio - w dzisiejszych czasach zakupu bezlustra dokonać można niemalże bezboleśnie. Moim zdaniem warto, bo szkiełek cała masa czeka na rynku wtórnym.
:)

jacekni
26-03-2020, 12:24
Fajnie :)
Tyle że wykonanie takiego czegoś kosztuje
Ciekaw jestem co nie kosztuje obecnie.... Nie bardzo rozumiem, że bezlustro można taniej kupić, aniżeli przerabiać szkiełko... Jak masz możliwość kupna bezlusterkowca za cenę ok 200-300zł, chętnie dowiem się gdzie :-)

jurkarol
26-03-2020, 12:37
Samsungi nx..., fuji xa1 widziałem kiedyś za ok. 500 zl

d90
26-03-2020, 13:34
Ciekaw jestem co nie kosztuje obecnie.... Nie bardzo rozumiem, że bezlustro można taniej kupić, aniżeli przerabiać szkiełko... Jak masz możliwość kupna bezlusterkowca za cenę ok 200-300zł, chętnie dowiem się gdzie :-)

Nex. Stary.
Tylko nie pisz że jakość słaba. Dla tych zawodowców kilku na rynku, nie ma takich dylematów, oni mają sprzęt z najwyższej półki. Poza tym, o poradę pytają raczej prosto u przedstawicieli producenta.

Stary nex, każdy. Do manualnego super tani. Dodatkowe koszty dla chętnych to Lens Turbo. Jeśli się chce takowy.
Łącznie cena, obu, to około 800zl . Jeśli poszukasz.

Nowy/stary ff a7 to jakieś 1500zł.

Przeróbka obiektywu to koszty MZ minimum 300zl za sztukę. Chyba że komuś styka zakręcić adapter z np m42 . No ale o przeróbce piszemy, a nie o półśrodkach. Więc teges :)

A bogatemu nikt i tak nie zabroni podjąć decyzji jaką się mu spodoba. Wówczas fakty cenowe na drugi plan... :)

Ale - ekonomia oraz wygoda mówi jedno - bezlustro. Choćby najtańsze. Mam, więc raczej wiem co doradzam. Lustra też mam, jakby co...i polecam bezlustro do manuali.

jacekni
26-03-2020, 13:45
chmmm, ciekawie to wygląda. O jakości to raczej nie ma co marzyć przy takich cenach. Moim skromnym zdaniem lepiej dołożyć do szkiełka ok 300zł i założyć je na o kilka na lepszy sprzęt, który się posiada

d90
26-03-2020, 14:08
chmmm, ciekawie to wygląda. O jakości to raczej nie ma co marzyć przy takich cenach. Moim skromnym zdaniem lepiej dołożyć do szkiełka ok 300zł i założyć je na o kilka na lepszy sprzęt, który się posiada

Zdecydowanie masz rację.
Szczególnie że Twoje fotki nie pójdą malutkie na fejsa, ale zrobisz z nich ogromne wydruki na bilbordy reklamowe o powierzchni wielu dziesiątków metrów :)

Żart taki, ale piszę co myślę :)

Ps.
Pamiętaj też o tym, że kto bogatemu zabroni robić fotki na grillu MF na przykład... :) więc może po prostu dokupić trzeba nowe systemy do nowych obiektywów ? W końcu o jakość nam chodzi, nie o obrazek :)

Asiek77
03-11-2021, 23:09
do swojego d750 podczepiam stare obiektywy nikona (ai, ai-s) - działają w trybie M albo A, przesłonę ustawiasz ręcznie, ostrość też, ogólnie fajna zabawa :)

jacekni
21-11-2021, 11:52
Mam obiektyw Praktiki z bagnetem, chyba B, Pentacon 50/1.8 i 30/1,8 i chciałbym go przerobić na bagnet Nikona F. Pytałem kilku fachowców działających w tej branży i wg ich opinii nie jest to do przeskoczenia. Może jednak znajdzie się ktoś, kto temu zaradzi? Jest jeszcze ewentualność, żeby przerobić go na gwint M42, a później dokupić adapter. No sam nie wiem czy to będzie działało jak należy. Co o tym sądzicie?

TOP67
21-11-2021, 12:09
Nie da się tego zrobić żadną przejściówką, bo musiała by mieć ujemną grubość. Teoretycznie możliwa jest wymiana tylnej części obiektywu, jeśli szkło nie będzie haczyć o lustro. Ale nie ma to żadnego sensu ekonomicznego.

Pomysł z M42 jeszcze bardziej poroniony

poste
21-11-2021, 12:16
Kiedyś kombinowałem z taką przeróbką Lydith 30 mm do Nikona F i wyszło mi, że dupka za bardzo wejdzie do komory i klapiące lustro może przejść do historii :roll: Oczywiście gdyby miał ostrzyć na sensowne odległości.
Potem kupiłem chiński adapter i podpinam do Sony, już bez problemów.8-)