Zobacz pełną wersję : Jaki monitor do 3000zł ?
kardamon
22-03-2020, 15:01
Jaki monitor wybrać do ceny 3000zł ? amatorska obróbka, zdjęć nie będę drukował, jak już to do prezentacji internetowej.
Z tego co prześledziłem to zostaje tylko Nec 27 i z mniejszą matrycą Eizo ColorEdge CS2420.
1 NEC MultiSync EA275WMi 1950zł lub COLOR 2900zł
2 NEC MultiSync EA271Q 2600zł lub wersja ColorTuned 3400zł
3 EIZO ColorEdge CS2420 3000zł
Który wybrać i czy najtańsze oferty starszego modelu jeszcze są warte zainteresowania. Wybierać tylko modele Nec Color Tuned lub Color ?
Zauważę dużą różnice w jakości pomiędzy starszym modelem Nec EA275WMi i EA271Q ?
david555
22-03-2020, 15:58
Jeżeli wąski gamut, to może CS230 ?
https://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/
kardamon
22-03-2020, 17:13
Drążę temat wyszukując różne opinie i większość poleca monitor Nec, ale spotkałem się z informacjami gdzie to z Eizo kolory są bardziej ciepłe i przyjemne w odbiorze, Nec ma dominantę chłodną, po zakupie na pewno nie będę kalibrował monitora, może w późniejszym okresie. Kolejną informacje jaką znalazłem to skalowanie, gdzie w 24 calach Eizo problem nie występuje, natomiast w Necu gdy przeglądamy internet może być to bardziej uciążliwe. Dalej Eizo ma rozdzielczość 1920 x 1080 Nec 2560 x 1440 co wydaje się zaletą. Bardziej równy z mniejszymi zakłamaniami niektórzy uważają Eizo, choć to nie dotyczyło akurat tego modelu.
spotkałem się z informacjami gdzie to z Eizo kolory są bardziej ciepłe i przyjemne w odbiorze, Nec ma dominantę chłodną,
Monitor musi być skalibrowany to wtedy żadnych jakiś wad koloru nie moze być.
po zakupie na pewno nie będę kalibrował monitora, może w późniejszym okresie.
Czyli chcesz dobry monitor ale bez kalibracji chcesz mieć wady wyświetlania kolorów ?
Wypożyczysz kalibrator za 50zł i w 15 minut masz kalibracje.
david555
22-03-2020, 17:22
Biorąc pod uwagę, że będziesz publikował głównie w sieci, to przydatność do edycji zdjęć rozdzielczości 4k jest dosyć dyskusyjna.
CS230 ma wbudowany czujnik do autokorekcji, co nie jest bez znaczenia.
kardamon
22-03-2020, 18:03
Chciałbym być dobrze zrozumiały, planowałbym zakup raczej dosyć szybko i zważywszy na sytuacje jaka mamy to kalibracja w domu odpada. Nie wiem na ile to możliwe gdyby kalibracja została zlecona w sklepie, oferują taką usługę na graficznych.pl. jest taka informacja przy wybranych modelach: Wszystkie monitory oznakowane ColorTuned są selekcjonowane i kalibrowane w NEC Display Solution Polska, tylko nie wiem na ile coś takiego jest wiarygodne, choć podpisuje się pod tym Nec. Samemu nigdy tego nie robiłem, wiec wolałbym zlecić to komuś kto się na tym dobrze zna.
Obawiam się również że miałbym problem z porównaniem obu modeli w sklepie, myślę tu o Eizo i Nec wiec czekam na Wasze opinie.
- - - - kolejny post - - - - - -
https://graficzne.pl/p16876,monitor-nec-multisync-ea271q-bk-ct-colortuned-z-svii-skalibrowany.html
david555
22-03-2020, 18:37
Będąc na Twoim miejscu brałbym CS230, bo to w końcu tysiak w kieszeni, a kalibracja to nie problem i nawet kol. Tom01 wykonuje ją na wyjazdowych sesjach.
Zresztą możesz kupić właśnie u niego, to się dogadacie.
Ale jaki problem jest żeby ci przysłać wypożyczony kalibrator, chyba że obawiasz się odbioru i wysyłki paczki ale co wtedy z monitorem ?
kardamon
22-03-2020, 19:31
Ale jaki problem jest żeby ci przysłać wypożyczony kalibrator, chyba że obawiasz się odbioru i wysyłki paczki ale co wtedy z monitorem ?
Nigdy nie kalibrowałem monitora i obawiam się by czegoś nie spaprać, dlatego tak jak wcześniej pisałem albo po pewnym czasie jak sytuacja poprawi się komuś to zlecę bądź kupię skalibrowany.
Odkopałem stary watek na forum i co ciekawe był proponowany NEC MultiSync EA275WMi który kosztuje teraz w proponowanym na forum sklepie 2075zł
NEC MultiSync EA271Q cena 2486zł tylko kod rabatowy nie działa. Z tego co czytałem wcześniej to kalibrowane są modele Color i Color Tuned, tylko na forum piszą o modelu NEC MultiSync EA275WMi że jednak można i ten model kalibrować ?
Nigdy nie kalibrowałem monitora i obawiam się by czegoś nie spaprać, dlatego tak jak wcześniej pisałem albo po pewnym czasie jak sytuacja poprawi się komuś to zlecę bądź kupię skalibrowany.
Odpalisz sobie instrukcje na youtube i po pięciu minutach masz zrobione.
kardamon
22-03-2020, 20:36
Jeszcze jedno, jak ma się wielkość 24 cale do 27 w normalnej pracy, ma ktoś tutaj porównanie, może wymieniał ktoś mniejszy na większy, jakie są plusy lub minusy. Eizo 24 cale kiedyś sprawdzałem i wiem jak to wygląda, czy monitor 27 nie będzie zbyt duży przy bliskiej odległości i co ze skalowaniem ?
david555
22-03-2020, 21:23
Nie ma za dużych monitorów, są tylko za drogie. :-)
Myślę, że przy takim podejściu jakie masz (obróbka tylko do prezentacji w sieci wiec wąski gamut, nie chcesz kalibrować monitora i mieć go gotowego do pracy) opcja NECa z ColorTuned lub wyżej Color jest najbardziej optymalną.
kardamon
24-03-2020, 14:13
Myślę, że przy takim podejściu jakie masz (obróbka tylko do prezentacji w sieci wiec wąski gamut, nie chcesz kalibrować monitora i mieć go gotowego do pracy) opcja NECa z ColorTuned lub wyżej Color jest najbardziej optymalną.
Dziękuję ������
Dysponuje ktoś możne informacjami o rabatach na modele NEC EA275WMi ColorTuned lub NEC MultiSync EA271Q-CT ColorTuned ?
david555
24-03-2020, 14:24
Napisz PW do kol. Czornyj.
kardamon
24-03-2020, 15:55
Napisz PW do kol. Czornyj.
Dziękuję
Fotoplus ma ostatnie sztuki EA275WMi - zadzwoń do Dominika, powołaj na mnie i poproś o rabat. Trochę też zostało w Seneticu, ale mój kod rabatowy już tam wygasł i jest drogo.
... jak ma się wielkość 24 cale do 27 w normalnej pracy ...Miałem 24 a teraz mam 27 i nigdy już nie będę miał 24. :mrgreen:
kardamon
25-03-2020, 13:19
Fotoplus ma ostatnie sztuki EA275WMi - zadzwoń do Dominika, powołaj na mnie i poproś o rabat. Trochę też zostało w Seneticu, ale mój kod rabatowy już tam wygasł i jest drogo.
Dziękuję za informacje i pomoc.
Jeszcze dopytam się co da mi wybór ColorTuned zamiast wersji standardowej jeśli nie zdecyduje się na kalibracje w najbliższym czasie ? Do wersji ColorTuned jest możliwość zapisania profilu początkowego gdy kalibracja jest od zakupu w standardzie i po pewnym czasie gdy monitor rozkalibruje się będę mógł powrócić do tego profilu ? wersja podstawowa podobnej opcji nie posiada ? Z tego co doczytałem ColorTuned ma większe możliwości kalibracji, jak to dobrze rozumie. Skoro na początku nie zdecyduje się na kalibracje to czy wybiorę model podstawowy czy CT uzyskam taki sam obraz ?
...Jeszcze dopytam się co da mi wybór ColorTuned zamiast wersji standardowej jeśli nie zdecyduje się na kalibracje w najbliższym czasie ?
Da Ci to, że otrzymasz fabrycznie skalibrowany monitor i powinno to być wystarczające do potrzeb o jakich piszesz.
...Do wersji ColorTuned jest możliwość zapisania profilu początkowego gdy kalibracja jest od zakupu w standardzie i po pewnym czasie gdy monitor rozkalibruje się będę mógł powrócić do tego profilu ?
Jak monitor się rozkalibruje (powiedzmy po roku czy 2 latach) należy przeprowadzić ponowną kalibrację i wówczas będzie zapisany nowy profil.
...Z tego co doczytałem ColorTuned ma większe możliwości kalibracji, jak to dobrze rozumie.
Ma większe możliwości kalibracji tylko o tyle, że w tej wersji otrzymasz program do kalibracji sprzętowej Nec SpectraView II, za który musiałbyś zapłacić (bodajże ok. 150 zł) gdy kupisz wersję standardową i chciałbyś przeprowadzić kalibrację. Sam program to oczywiście nie wszystko, potrzebny jeszcze kalibrator np. X-Rite i1 Display Pro.
...Skoro na początku nie zdecyduje się na kalibracje to czy wybiorę model podstawowy czy CT uzyskam taki sam obraz ?
Po kalibracji, nawet tej fabrycznej, obraz powinien być lepszy w tym sensie, że wyświetlane kolory nie powinny być przekłamane.
kardamon
25-03-2020, 18:50
And.N Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie.
Do wersji ColorTuned jest możliwość zapisania profilu początkowego gdy kalibracja jest od zakupu w standardzie i po pewnym czasie gdy monitor rozkalibruje się będę mógł powrócić do tego profilu ? wersja podstawowa podobnej opcji nie posiada ?
Nie, ColorTuned takiej możliwości też nie posiada. Ma ją za to wersja COLOR. W komplecie są wszystkie niezbędne pliki, tak aby rekalibracja była praktycznie całkowicie automatyczna.