Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 7/2020
Dobry wieczór szanownym RAWkowiczom :)
Rozpoczynamy zabawę nr 7 !
Podsumowując (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302193-Zabawa-w-RAWki-6-2020-G%C5%81OSOWANIE?p=4112518&viewfull=1#post4112518), ostatnią edycję wygrała fantazja. Dosłownie i w przenośni!
RAWkowicze przesłali nam 16 prac, w głosowaniu udział wzięło 28 użytkowników forum.
Przesyłam raz jeszcze gratulacje dla zwycięzcy i podziękowania dla wszystkich uczestników zabawy, w tym głosujących
37452
Startujemy więc zabawę nr 7
Obecnie nie jest wymagane przesyłanie pliku XMP, jednak gorąco zapraszam do jego przesyłania ponieważ przy podawaniu wyników głosowania chciałbym publikować pliki XMP z pierwszych 3 miejsc, co ma stanowić element edukacyjny dla osób, które chcą poznać sposób obróbki tych najlepszych prac.
Dodatkowo, plik XMP lub jego odpowiednik z innej wywoływarki jest bezpośrednim dowodem Waszej obróbki, w przypadku wątpliwości prowadzący ma prawo o niego poprosić do wglądu pod rygorem dyskwalifikacji. Warto więc załączyć i mieć z głowy zaoszczędzając czas sobie i prowadzącemu :)
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 27.03.2020 o godzinie 21:30 (piątek).
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: fantazja
Plik NEF ( Nikon D750 ) do pobrania: 37450
Plik DNG ( Nikon D750 ) do pobrania: 37449
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i ew. XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
37451
Był ptak, to może teraz pies :)
Pozdrawiam
fantazja.
Czas ..... start ! :)
.
Ja pas.
Nie dość, że tą szczuropodobną podróbkę psa widuje na osiedlu w liczbie mnogiej, to jeszcze w rawkach? LoL, nope.
:lol:
Ja pas.
Nie dość, że tą szczuropodobną podróbkę psa widuje na osiedlu w liczbie mnogiej, to jeszcze w rawkach? LoL, nope.
No cio ty!
Takie kiziu miziu słodziaczkowate stworzonko pacza nqa Ciebie tymi pięknymi czarnymi oczętami, a ty się poddajesz?
Mięczaczor :D
KingSajz
20-03-2020, 22:38
Ja pas.
Czy mogę ten tekst sprzedać mojej sąsiadce, bowiem tylko w moim bloku, widzę tego więcej jak myszy :D A co do samego rawka...A podejmę rękawice...A coooo...Najwyżej będzie plusk :D
:D Nooo! i to jest zuch, a nie taki mięczaczor jak OjTam :D
KingSajz
20-03-2020, 22:59
A tam zuch...Ot sado coś tam :D ale miło zostałem połechtany :D Podziękować podziękować szefie wszech szefów ;)
Takie kiziu miziu słodziaczkowate stworzonko pacza nqa Ciebie tymi pięknymi czarnymi oczętami,
Tia... Najpierw pacza. A później hop z ząbeczkami nogawki obgryzać. Gorsze tylko cziłały...
Czy mogę ten tekst sprzedać mojej sąsiadce, bowiem tylko w moim bloku, widzę tego więcej jak myszy :D A co do samego rawka...A podejmę rękawice...A coooo...Najwyżej będzie plusk :D
A proszę bardzo. Nie krępuj się.
Uważaj, te gadziny lubią na wszelkiego rodzaju gryzonie polować.
A tam zuch...Ot sado coś tam :D ale miło zostałem połechtany :D Podziękować podziękować szefie wszech szefów ;)
xDxDxD
37456
- - - - kolejny post - - - - - -
Tia... Najpierw pacza. A później hop z ząbeczkami nogawki obgryzać. Gorsze tylko cziłały...
A proszę bardzo. Nie krępuj się.
Uważaj, te gadziny lubią na wszelkiego rodzaju gryzonie polować.
Miałem kiedyś trójnogiego ratlerka, taka sama bestia ...
KingSajz
20-03-2020, 23:13
Padłem...jednakże trzy nogi ratlerek przegra z myszą na sterydach okupującą jedyną ławkę w powiecie :P OjTam podziękował za zgodę, pierwszy paragon od sąsiadki przeznaczę na cele ogólno spożywczo relaksacyjne :D
Padłem...jednakże trzy nogi ratlerek przegra z myszą na sterydach okupującą jedyną ławkę w powiecie :P OjTam podziękował za zgodę, pierwszy paragon od sąsiadki przeznaczę na cele ogólno spożywczo relaksacyjne :D
Ten był wyjątkowo wredny, wyjątkowo! wystarczyło się na nią (bo to suka była) źle spojrzeć .... spała w szafie w przedpokoju, tylko tam jej było dobrze. Moje ręce i nogawki były często w stanie krytycznym :D
OjTam podziękował za zgodę, pierwszy paragon od sąsiadki przeznaczę na cele ogólno spożywczo relaksacyjne :D
O, panie. Skoro chcesz to wykorzystać w celach zarobkowych, 3% od wpływów się należy. :lol:
Krecie, coś temu ratlerkowi zrobił? Odgryzłeś tą nogę? PS. Kundle rządzą.
KingSajz
20-03-2020, 23:38
Ten był wyjątkowo wredny, wyjątkowo! wystarczyło się na nią (bo to suka była) źle spojrzeć .... spała w szafie w przedpokoju, tylko tam jej było dobrze. Moje ręce i nogawki były często w stanie krytycznym :D
Uhm...A powiadają, małe to to, słodkie to to, przygarnij to to...Bierz ratlera mówili, będzie fajnie mówili... Mój chociaż nie ściemniał, pierwszego dnia od nabycia, brutalnie rozprawił się z moimi skarpetkami....O tym już nie mówili :D Trzynaście lat bez skarpetek :mrgreen: Jestem prawie skłonny oddać ci swoje nogawki :D
O, panie. Skoro chcesz to wykorzystać w celach zarobkowych, 3% od wpływów się należy. :lol:
e nie...maestro ja mam prosty podział 50/50 a o Vat to niech się sąsiadka martwi :D
Takiego się wzięło, bidnego, małego, słabego, skundlonego ... :)
KingSajz
20-03-2020, 23:41
Takiego się wzięło, bidnego, małego, słabego, skundlonego ... :)
Mięsożernego :D
Mięsożernego :D
Tiaaaa, bestia piekielna, zło wcielone, na własnym łonie wyhodowane ... :D
KingSajz
20-03-2020, 23:50
Tiaaaa, bestia piekielna, zło wcielone, na własnym łonie wyhodowane ... :D
Że o nogawkach nie wspomnimy :D, ale tak mi się przypomniała pewna anegdota życiowa, chociaż w tym przypadku ucierpiała tylna część spodni z zawartością, jak kuzyna wilczur pomylił mnie z listonoszem :D
Cześć.
Uchyliłem wieczko skrzynki pocztowej. Dramat.
Chyba trzeba zwijać biznes.
Spokojnie nie tak łatwo tego pasa ogolić przefarbować na czarno i przeszczepić mu pyszczek krecika :D
KingSajz
22-03-2020, 15:34
Cześć.
Uchyliłem wieczko skrzynki pocztowej. Dramat.
Chyba trzeba zwijać biznes.
W odpowiedzi na apel szefa wszech szefów, coby nie dołączył do grona biznesów powalonych przez wirusa w koronie, melduję wysłanie psa paczką poleconą bez znaczka a to temu, że co otworzyłem rawka to pies na mnie szczekał ;)
Krecie, belka gdzie? Zaginęła na kwarantannie? :p
fantazja
22-03-2020, 17:25
co otworzyłem rawka to pies na mnie szczekał ;)
hahaha..
Nie wiem o co Wam chodzi :-P Ona nawet nie szczeka.. polizać może jedynie.
Waży 1,6 kg... Takiego malucha się boicie :mrgreen::mrgreen:
Już nie mogę się doczekać Waszych propozycji.
crusiek to Twój synek ma takie znajomości? ;)
fantazja tak z ciekawości. F/4.5 ISO2000 i 1/1250s? Dlaczego tak? :D
Szczu... Pies z ADHD?
fantazja
22-03-2020, 18:09
@fantazja (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82917) tak z ciekawości. F/4.5 ISO2000 i 1/1250s? Dlaczego tak? :D
Szczu... Pies z ADHD?
Wyjątkowo ruchliwa wtedy była, bo wiele impulsów z każdej strony na dworze było, a resztę tak chyba musiałam dopasować... nie pamiętam :-P
Ja wiem, że ja zdjęć nie umiem robić, ale staram się :-?:rolleyes:
Ale cieszę się, bo zdjęcie pobrałeś, więc może skusisz się jednak OjTamie na obróbkę......
hahaha..
Nie wiem o co Wam chodzi :-P Ona nawet nie szczeka.. polizać może jedynie.
Waży 1,6 kg... Takiego malucha się boicie :mrgreen::mrgreen:
Już nie mogę się doczekać Waszych propozycji.
crusiek to Twój synek ma takie znajomości? ;)
Owszem, ma :D
Krecie, belka gdzie? Zaginęła na kwarantannie? :p
Belka? Przeca jest :D
Pilnujecie się i siedzenia w domu?
Ja nie wytrzymałem wczoraj, z dala od ludzi, do lasu ..... (podobbno w małopolskiem zabroniono wstępu do lasu ?)
37505
37506
Ja belki nie mam... Musiałem wyłączyć widać. Ale kiedy? Jak? Po co? Wielka tajemnica...
Krecie, do tego lasu polazłeś naziemnie czy podkop, na krecią modłę, robiłeś? :p
Ja belki nie mam... Musiałem wyłączyć widać. Ale kiedy? Jak? Po co? Wielka tajemnica...
Krecie, do tego lasu polazłeś naziemnie czy podkop, na krecią modłę, robiłeś? :p
Oczywiście podkop kreciarką :)
KingSajz
22-03-2020, 19:26
Ależ mi panie narobił smaka tym lasem...Szkoda że do najbliższego "lasu" mam ponad 130km, ale widząc te foteczki...chyba zaryzykuję spotkanko z lesniczym :D
Ja do tego 50 km jechałem.... okoliczny pełny ludzi, to pewne :)
KingSajz
22-03-2020, 19:44
To i tak o ponad połowę mniej, niż to co ja muszę jechać, coby las w ogóle zobaczyć, bo w mojej pipidówie lasy są tak cudne, że zające już 10 lat temu do Irlandii wyemigrowały :D Ale co tu nie gadać...Korci mnie jak czort.
To jak tam skrzynka Krecie? Jest już z 10? :p
Dwie sztuki w kreciej skrzyni :)
Łojejej.
Szczurowaty warczy i nogawki podgryza, więc jak tu obrabiać? xD
siemalysy
22-03-2020, 20:30
O! Jaki rawek... Jeszcze zwierzaka bojącego się spadającego liścia w rawkach nie było :-D
Keszelski
23-03-2020, 08:57
Chciałem po raz pierwszy spróbować zgłosić się do konkursu, ale mam problem z wymogiem regulaminowym:
Obrabiam NEF-y w LR6.14 i dotychczas po wywołaniu zdjęcia zwykle nie miałem potrzeby zmiany jego rozmiaru na jakiś konkretny. Chyba, że chciałem coś przesłać i zmniejszyć jego wagę i wtedy zmianę rozmiaru robiłem w Fast stone image, ale nie specjalnie przejmowałem się utratą ostrości po takiej operacji. Tu w konkursie wypadałaby zmniejszyć do regulaminowych 1280x900 i nie stracić po tej operacji na jakości/ostrości. Fast Stone pozwala wyostrzyć, ale efekty z tego średnio mnie zadowalają (albo jestem przyzwyczajony do oryginalnego rozmiaru fotki ;)).
Podpowiedzcie czym i jak to robić
Chciałem po raz pierwszy spróbować zgłosić się do konkursu, ale mam problem z wymogiem regulaminowym:
Obrabiam NEF-y w LR6.14 i dotychczas po wywołaniu zdjęcia zwykle nie miałem potrzeby zmiany jego rozmiaru na jakiś konkretny. Chyba, że chciałem coś przesłać i zmniejszyć jego wagę i wtedy zmianę rozmiaru robiłem w Fast stone image, ale nie specjalnie przejmowałem się utratą ostrości po takiej operacji. Tu w konkursie wypadałaby zmniejszyć do regulaminowych 1280x900 i nie stracić po tej operacji na jakości/ostrości. Fast Stone pozwala wyostrzyć, ale efekty z tego średnio mnie zadowalają (albo jestem przyzwyczajony do oryginalnego rozmiaru fotki ;)).
Podpowiedzcie czym i jak to robić
Możesz to zrobić np. tak: Export - Ctrl+Shift+E
https://images92.fotosik.pl/336/3aaafac430389d42.jpg
Keszelski
23-03-2020, 13:42
Dzięki za precyzyjną instrukcję!
Czołem [emoji846]
Uprzejmie informuję, że na skrzynce mamy już trzy prace.
Zapraszam do zabawy [emoji846]
Jak tam skrzynia, Kreciowniku? Zdezynfekowana?[emoji23]
Rzucone kamieniem do celu.
Ano zdezynfekowana, pozamiatana, odmalowana, poukładana.
... nadesłane zdjęcia przez "przypadek" wyrzucone... ;)
... nadesłane zdjęcia przez "przypadek" wyrzucone... ;)OjTam, OjTam [emoji23]
Widzisz Krecie, wydało się. ;)
Widzisz Krecie, wydało się. ;)Nic nie Widzę [emoji23][emoji23][emoji23]
Boś Kret. Na czuja spróbuj.
Snuf, Snuf, czuję skarpetki....
Znaczy, czas na pranie. Odpalaj pralkę, Krecie.
Na skrzynce mamy 5 prac. Do głosowania pozostało nieco ponad 3 dni.
Zapraszam :D
Liczba prac bez zmian, tym czasem zaparszam do głosowania i dyskusji na temat proponowanych zmian
TUTAJ (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302288-RAWki-propozycja-zmian-regulaminu)
Nieco ponad dzień do głosowania.
Na skrzynce siedem prac.
Zapraszam do wspólnej zabawy :)
Cześć :)
Mamy osiem prac na skrzynce. Głosowanie rozpoczynamy dzisiaj, po 21:30.
Chętnych zapraszam do wspólnej zabawy.
Przypominam, że mamy też wątek dotyczący proponowanych zmian w regulaminie (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302288-RAWki-propozycja-zmian-regulaminu). Zapraszam do udziału w dyskusji i głosowaniu.
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302313-Zabawa-w-RAWki-7-2020-GŁOSOWANIE) .