PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 6.14 nie ładuje wszystkich zdjęć

wujleon
18-03-2020, 01:12
Witam.
Używałem Lightrooma (prawdopodobnie 6.14) na Windows 7.
Wszystko grało.
Zaktualizowałem Win7 do 10.
Następnie zainstalowałem czystego Win10.
Pobrałem Lightrooma 6.0 ze strony Adobe, ale nie czytał zdjęć z Nikona D850, więc poprosiłem Adobe o linka do wersji 6.14.
Po zainstalowaniu okazało się, że z katalogu, który chciałem zaimportować (~500 klatek) importuje tylko 5 (słownie: pięć sztuk).
Wywaliłem katalog w Lightroomie, jeszcze raz załadowałem - zaimportował 2 klatki.
Znowu wywaliłem, zaimportował 21 zdjęć...
Mam zainstalowany wtyczkę Nikona do Windows, dzięki której w przeglądarce systemowej można oglądać NEFy.
Wszystkie 500 zdjęć mogę obejrzeć.
Pomyślałem jednak, ze może karta jest uszkodzona.
Na innej karcie zrobiłem 38 zdjęć i znowu zaimportował mi 5 sztuk.
Wszystkie klatki widoczne są w podglądzie, ale importuje tylko kilka...
Oczywiście Lightroom legalny.
Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam

Zbyszek
18-03-2020, 19:36
Zainstaluj Adobe Camera Raw 10.1 - dokładnie tą wersję, żadną inną!
http://download.adobe.com/pub/adobe/photoshop/cameraraw/win/10.x/CameraRaw_10_1_win.zip

wujleon
18-03-2020, 21:06
Dzięki Zbyszku, ale nie pomogło...
Dalej taka sama sytuacja.

Zbyszek
18-03-2020, 23:31
Trochę się tego obawiałem bo zastanawiający był już sam fakt że importuje kilka zdjęć a reszty nie, ale ta próba nic nie kosztowała.

A gdzie masz zdjęcia które importujesz? Ja wgrywam do katalogu docelowego i wskazuję go przy imporcie z zaznaczoną opcją żeby zdjęć nie przenosił.
Do tego przy imporcie można wskazać katalog ale zaznaczyć tylko kilka zdjęć. Może spróbuj zaimportować tylko kilka a potem następne kilka i zobaczymy jak się zachowa.

Inna opcja to problem z katalogiem. Gdzie masz katalog? Może jest problem z dyskiem na którym ten katalog jest. Może utwórz nowy katalog do testów w innej lokalizacji?

wujleon
19-03-2020, 04:27
To nie problem dysku.
Na innym dysku jest to samo.
I znowu, ładuje 5 zdjęć, więc usuwam katalog z Lightrooma, znowu dodaję-podglądy się ładują, ale importują się 2 zdjęcia, albo 5, albo importowanie całkowicie się zawiesza i nic nie dzieje przez 10 minut.
Wyłączam Lightrooma, znowu dodaję katalog i ładuje 2 albo 5 zdjęć, albo zawiesza się...
Czyli jest gorzej, bo wczoraj raczył zaimportować ich aż 21!
Próbowałem zaimportować cały katalog, który obrabiałem kilka miesięcy temu, przerzuciłem zdjęcia do innego katalogu, na innym dysku i znowu historia się powtórzyła.
Ech... jutro wrócę do Windowsa 7 i zobaczę, czy będzie OK.
Dzięki za pomysły, o wynikach "eksperymentu" napiszę.
Pozdrawiam

wujleon
19-03-2020, 23:59
Już po wszystkim.
Nie instalowałem Win 7, chciałem zainstalować Lightrooma na laptopie, ale miałem problemy z zalogowaniem się do konta Adobe, więc odpaliłem czat z fachowcem i przy okazji napomknąłem o moim głównym problemie.
Okazało się, że miałem uszkodzony jakiś plik, prawdopodobnie lrcat i on nie pozwalał na import wszystkich zdjęć.
Fachowiec wgrał mi zdalnie nowe pliki i wszystko poszło.
Działać działa, ale oczywiście będę musiał ręcznie ładować od nowa wszystkie katalogi ze zdjęciami, z tym, że to jest teraz najmniejszy problem.
Jeszcze raz dziękuję Zbyszku za zainteresowanie.
Pozdrawiam

Zbyszek
20-03-2020, 17:50
Czyli był problem z katalogiem ale ważne że działa. :smile: