PDA

Zobacz pełną wersję : Luminar 3 za darmo.

firehand
17-03-2020, 18:43
Jak w tytule. Program Luminar 3 na Pc lub Maca za free do pobrania ze strony https://skylum.com/nphoto-luminar .

tandori
17-03-2020, 19:28
Jak w tytule. Program Luminar 3 na Pc lub Maca za free do pobrania ze strony https://skylum.com/nphoto-luminar .

Dzięki, sprawdzę możliwości tego programu :)

d90
19-03-2020, 14:39
zrobilem co należy. Kilka razy.
nie działa...

Doslany klucz pokazuje info, że jest zły.

szkoda

fafniak
19-03-2020, 14:53
u mnie działa - ale ten program nie oferuje niczego czego bym nie miał w LR czy DXO

d90
19-03-2020, 14:57
Sprawdzić było by fajnie samemu.
No ale cos teges jest. Więc nic z tego.

ps.
LR jest za darmo?
no właśnie... :)

Krzysztofh
19-03-2020, 18:47
Pobrałem i działa. Podany klucz razem z e-mail aktywuje aplikację i wszystko OK.
Teraz można trochę przetestować możliwości.

Tak na szybko, brakuje mi możliwości automatycznej korekty zdjęcia, chyba że nie umiem znaleźć. Nie widzę też rozpoznawania obiektywów, więc i automatycznej korekty w tym zakresie brak, chyba że to problem początkującego.

Bartek
19-03-2020, 19:08
Pobrałem i działa. Podany klucz razem z e-mail aktywuje aplikację i wszystko OK.
Teraz można trochę przetestować możliwości.

Tak na szybko, brakuje mi możliwości automatycznej korekty zdjęcia, chyba że nie umiem znaleźć. Nie widzę też rozpoznawania obiektywów, więc i automatycznej korekty w tym zakresie brak, chyba że to problem początkującego.

Wypróbuj funkcję "Accent Al Filter 2" na 100%

OjTam
19-03-2020, 19:32
Nie widzę też rozpoznawania obiektywów, więc i automatycznej korekty w tym zakresie brak, chyba że to problem początkującego.

37418
Jak widać, jest. Tylko automatyczna, brak (albo nie mogę znaleźć) manualnej.

OjTam
19-03-2020, 20:13
Bartek- Widzę, że ogarniasz ten program. Jest możliwość pracy na warstwach i tethering, czy za dużo wymagam? :D

Krzysztofh
19-03-2020, 20:22
To auto znalazłem, ale brakuje mi funkcjonalności LR, w module Lens Correction/auto, level, vertical, full. W większości przypadków używałem auto, a potem w części manual korygowałem ręcznie. W L3 jest auto ale działa słabo, a poza tym brak chyba constrain crop, chociaż u góry w tolls jest crop ale to nie to samo.

Bartek
19-03-2020, 20:58
Bartek- Widzę, że ogarniasz ten program. Jest możliwość pracy na warstwach i tethering, czy za dużo wymagam? :D

tak go troszkę liznąłem :wink:
Nie wiem czy o to Ci chodzi ale warstwy są (zdjęcia poniżej) dodajesz i robisz co chcesz i kolejna i kolejna itd. oczywiście po każdej "Done" później można do nich wracać i poprawiać.

https://images89.fotosik.pl/334/1e7726e5b8761b40.jpg

https://images90.fotosik.pl/334/00bff775d0f651f4.jpg

tethering jeszcze nie znalazłem więc raczej nie ma.
ale radzą sobie tak: tethering-effect (https://photofocus.com/software/get-the-tethering-effect-with-folder-syncing-in-luminar-3/)

OjTam
19-03-2020, 21:05
Czyli warstwy są. Dzięki. Tetheringu pewnie nie ma. Cóż, trudno. Choć ciut szkoda.

koniksk
19-03-2020, 21:14
Mi też nie działa.

tandori
19-03-2020, 22:49
Program działa za pieszym razem.
Z tego co piszecie i to co widzę w programie są warstwy, dodatkowo maski gradientowe i radialne. Dodajemy filtr np. Fog i po najechaniu kursorem na zakładkę filtra pojawia nam się po prawej stronie pędzel, rozwijamy zakładkę i mamy kilka opcji. Nie wiem tylko czy jest jakiś sposób na to co maluje, przeciągam pędzel i nie widzę podświetlenia kolorem jak jest Capture One na czerwono.

OjTam
19-03-2020, 22:56
A spróbujcie zamiast wklejać kod i mail wklepać je. Może kopiuje z jakimś "ozdobnikiem" i dlatego nie działa.

d90
20-03-2020, 09:09
A spróbujcie zamiast wklejać kod i mail wklepać je. Może kopiuje z jakimś "ozdobnikiem" i dlatego nie działa.

Kopiowałem oczywiście. Przepisywałem. Dawałem myślniki czyli kreski oraz bez kresek. Poprosiłem o wysłanie ponownie. Dostałem ten sam kod... który... nadal nie działa.

Ps.
Działa to komuś na applu?
Bo o to może chodzi...

jahu4
20-03-2020, 09:44
Mam podobnie, po zainstalowaniu i nie otwiera się.

d90
20-03-2020, 10:34
Mam podobnie, po zainstalowaniu i nie otwiera się.

Winda czy jabcok ?

Ps.
Jeśli jabcok, to na PW podeślę Ci mojego klucza może. Byś zobaczył czy taki sam, albo czy zadziała u Ciebie ?

koniksk
20-03-2020, 11:14
No właśnie mi na macu nie działa...

jahu4
20-03-2020, 12:40
Winda czy jabcok ?

Ps.
Jeśli jabcok, to na PW podeślę Ci mojego klucza może. Byś zobaczył czy taki sam, albo czy zadziała u Ciebie ?
Windows .

beduin17
20-03-2020, 17:26
Miałem to samo. Zawsze rejestruje moje maile z dopiskiem +cośtam na przykład zamiast mó[email protected] daje mó[email protected]. Wszystkie maile przychodzą a w razie spamu wiem kto mnie sprzedał;] Tutaj też tak zrobiłem i przy mailu z plusem nie zadziałało. Zarejestrowałem jeszcze raz bez plusa, dostałem ten sam kod autoryzacyjny i tym razem zadziałało

d90
20-03-2020, 20:28
Założyłem nowy mail.
Wysłałem. Odebrałem. Wszedłem. Zapisałem.

Nie działa.

Ps.
Kod aktywacyjny dostałem inny.

Teu
20-03-2020, 20:57
Podesłałem znajomemu ( sam mam wszystkie wersje od 2018 ). Wszystko działa - dzięki za info.

fafniak
20-03-2020, 21:57
Założyłem nowy mail.
Wysłałem. Odebrałem. Wszedłem. Zapisałem.

Nie działa.

Ps.
Kod aktywacyjny dostałem inny.

A wpisujesz właściwego maila w okno aktywacji ?

koniksk
21-03-2020, 10:42
To był dobry trop z tym mailem. Od razu po instalacji jak się uruchomił, nie było w okienku maila. Uruchomiłem zatem ponownie, normalnie i faktycznie był do wpisania mail i kod i poszło :)

d90
21-03-2020, 13:20
A wpisujesz właściwego maila w okno aktywacji ?

Okno jest tylko z miejscem na wpisanie klucza.
Na maila nie ma miejsca. Coś jest nie teges, skoro jednym się odpala, działa i ok jest.
Do tego najwyraźniej mamy różne okna, skoro pytasz o wpisanie maila.

Ktoś miał problem i go rozwiązał ? Jak... ?

- - - - kolejny post - - - - - -

To był dobry trop z tym mailem. Od razu po instalacji jak się uruchomił, nie było w okienku maila. Uruchomiłem zatem ponownie, normalnie i faktycznie był do wpisania mail i kod i poszło :)

Ja uruchomić ponownie program, który nie jest zainstalowany ?

fafniak
21-03-2020, 13:25
O rany..
uściślimy co sie u ciebie dzieje
nie instaluje się program ?

d90
21-03-2020, 13:40
O rany..
uściślimy co sie u ciebie dzieje
nie instaluje się program ?

Ściągam plik instalacyjny, odpalam, domyślną lokalizację potwierdzam (wskazywałem też inną bez efektu).
Teraz po chwili, to samo wyświetlone okno, wyświetla miejsce na wpisanie klucza. Wpisuję klucz, lub kopiuję, z kreskami, bez kresek itd.
Komunikat mówi: wpisz prawidłowo klucz.

:( Hehe można się śmiać, ale przecież instalowałem już w życiu parę rzeczy, więc chyba potrafię prawidłowo wpisać klucz do programu. W każdym razie, myślałem tak do teraz :)

Bartek
21-03-2020, 14:10
Ściągam plik instalacyjny, odpalam, domyślną lokalizację potwierdzam (wskazywałem też inną bez efektu).
Teraz po chwili, to samo wyświetlone okno, wyświetla miejsce na wpisanie klucza. Wpisuję klucz, lub kopiuję, z kreskami, bez kresek itd.

:( Hehe można się śmiać, ale przecież instalowałem już w życiu parę rzeczy, więc chyba potrafię prawidłowo wpisać klucz do programu. W każdym razie, myślałem tak do teraz :)

Może programowi (Luminar) antywirus lub zapora blokuje dostęp do neta i bez tego nie może potwierdzić klucza?

fafniak
21-03-2020, 14:25

Ale soft ci sie zainstalował czy nie ?

O ile pamiętam to w tym oknie jest ramka w której ponownie musiałem wpisać tego maila na którego "ściągnałem program a po prawej kod który dostajesz w mailu

DeadPixel
21-03-2020, 14:49
Uruchom jako trial. W lewym górnym rogu jest czerwona ikonka "Kup", czy jakoś tak. Tam też będzie opcja zakupu za darmowy kod z miejscem na maila.

jo44
21-03-2020, 17:51
Oszczędnie piszesz więc od początku: przedstawiasz się na wskazanej stronie? Otrzymujesz pierwszego maila z prośbą o potwierdzenie? Potwierdzasz? Dostajesz 2 maila
z linkiem do strony i kodem?

kazzi
21-03-2020, 17:53
Na pewno pobrałeś instalkę wersji 3 na nie 4 ?. Pobierz ją z linki którą masz w mailu z kluczem.

Zawoj
21-03-2020, 18:56
Pobrałem program z niewielkimi problemami i wszystko w porządku. Muszę przyznać, że trochę dziwnie jest podany.

d90
22-03-2020, 23:45
Na pewno pobrałeś instalkę wersji 3 na nie 4 ?. Pobierz ją z linki którą masz w mailu z kluczem.

Tak. Wersja 3 z poczty.

Antywirusy etc nie blokują. Po prostu program informuje że należy wpisać właściwy klucz (wpisuję ten z maila oraz drugi z drugiej wiadomości).

Widocznie tak ma być.
Za darmo nic nie ma :)

Oszczędnie piszesz więc od początku: przedstawiasz się na wskazanej stronie? Otrzymujesz pierwszego maila z prośbą o potwierdzenie? Potwierdzasz? Dostajesz 2 maila
z linkiem do strony i kodem?

Dokładnie tak robię.

koniksk
22-03-2020, 23:49
U mnie było tak: Po instalacji program się uruchomił i prosił o klucz. Wpisałem i nie zadziałał, ale nie pytał o maila. Potem uruchomiłem go od nowa i wybrałem opcję "buy" i tym razem w okienku było miejsce na maila i naklucz. Zadziałało.

d90
23-03-2020, 13:49
U mnie nie ma opcji buy. Tylko miejsce na klucz.
Tylko klucz i nic więcej.

Krzysztofh
23-03-2020, 14:18
U mnie było tak. Pobrałem mały plik instalacyjny. Za jego pomocą przeprowadziłem instalację. Pod koniec program informował o potrzebie restartu komputera, ale go nie wymuszał. Zrestartowałem komputer i odpaliłem zainstalowany program. Wszedłem opcje rejestracji lub coś takiego (już dokładnie nie pamiętam). Pojawiło się okno buy i I have a key lub coś w tym stylu. Po wybraniu drugiej opcji pojawiło się okno aby podać e-mail i klucz z wiadomości. Wszystko gładko i bez problemów.

d90
25-03-2020, 16:30
Poszło.

Znalazłem cały program w necie. Zainstalowany. Wpisany kod otrzymany na maila działa.

Niestety - link z wiadomości którą dostałem w mailu nie pozwolił zainstalować programu. Cały czas pisał że klucz wpisać muszę właściwy. Ten sam klucz działa, jeśli program ściągniemy z netu. Nie używając linka z wiadomości, a tylko sam klucz.

A program ?
Jest darmowy, więc niech będzie. Wolną chwilą warto się chyba pobawić czymś nowym :)
Przecież nic nie kosztuje, czas wypełnieni. A może korzyści jakieś też będą :)

jo44
27-03-2020, 10:35
Pojawił się także na SharewareOnSale: https://sharewareonsale.com/s/free-luminar-3-100-discount

JJ2002
27-02-2021, 12:14
Witam. Od kilku miesięcy korzystałem właśnie z tego Luminara, wczoraj wieczorem jak włączyłem go po raz kolejny pojawił się komunikat, że moja "promocja" się skończyła, proszę podać numer ( którego już nie mam, ponieważ usunąłem wiadomość na mailu) lub poprostu kupić program... Czy Luminar 3 nie jest już za darmo? czy to u mnie coś nie tak

S_Bax
27-02-2021, 12:56
Hm, chyba powinien działać - na sharewareonsale (https://sharewareonsale.com/s/free-luminar-3-100-discount) jest dalej do ściągnięcia ze 100% rabatem....

crusiek
27-02-2021, 14:51
Spróbuj bezpośrednio na stronie producenta:

1. Zaresetruj się: https://skylum.com/l/chipcz-luminar
2. Ściagnij aplikację: https://downloads.skylum.com/luminar/win/win_installer/Luminar3_Setup.exe
3. Po odpaleniu wejdź w w programie w activate i wprowadź maila i otrzymaną licencję.

Nie wiem, czy patent jeszcze działa, ostatnio spiritus też chciał, to możecie oboje sprawdzić :P

Hm, chyba powinien działać - na sharewareonsale (https://sharewareonsale.com/s/free-luminar-3-100-discount) jest dalej do ściągnięcia ze 100% rabatem....

Mi tutaj pokazuje: sale has ended, niestety....

JJ2002
27-02-2021, 15:18
Udało się :), dziękuję bardzo!

crusiek
27-02-2021, 15:24
Fajno :)

---
spiritus słyszał? :)

spiritus
27-02-2021, 17:39
O dzięki crusiek dobre info ;)

S_Bax
27-02-2021, 17:55
Fajno :)

---
spiritus słyszał? :)

Well done!

JJ2002
17-04-2021, 09:56
Witam. Ostatnio mam problemy z komputerem (bluescreeny itp.), często aktualizacje Windows powodują te błędy. Chciałbym się zapytać czy ktoś z was nie miał takich problemów które spowodował właśnie Luminar, czytałem na zagranicznych stronach że takie rzeczy się zdarzały.