Zobacz pełną wersję : IPA alkohol izopropylowy, czy zamiast spirytusu ? Jest z nami biolog, chemik, lekarz ?
robin102
15-03-2020, 12:00
Nie zdążyłem zakupić spirytusu do celów odkażania przedmiotów, ale ma ze dwa spore opakowania IPA , czy można go używać do odkażania klamek, telefonów, przelączników innych rzeczy codziennego użytku. Pytam w kontekście walki z rozprzestrzenianiem się koronawirusa.
Czy IPA będzie skuteczny i też uszkadza tą osłonkę wirusa ?
sokolnik
15-03-2020, 12:10
Nie zdążyłem zakupić spirytusu do celów odkażania przedmiotów, ale ma ze dwa spore opakowania IPA , czy można go używać do odkażania klamek, telefonów, przelączników innych rzeczy codziennego użytku. Pytam w kontekście walki z rozprzestrzenianiem się koronawirusa.
Czy IPA będzie skuteczny i też uszkadza tą osłonkę wirusa ?Słyszałem że tak, też mam 1L tego alkoholu, kupionego do zmiany pasty na procesorze :) i jak skończy mi się zapas środku do odkażania rąk, to będę chciał go wykorzystać do zrobienia środków właśnie do walki z Koronawirusem. Przynajmniej się przyda ten 1L do czegoś sensownego :)
Z tego co pamiętam, to ma. Zawartość alkoholu 99,99 % więc nadaje się bardzo wg mnie ale chemikiem nie jestem :)
Wysłane z mojego Hułałeja
robin102
15-03-2020, 12:38
Aaaaa też tak myślę, że to powinno walić covida w łeb :)
tbogdanowicz
15-03-2020, 12:40
Możesz spokojnie używać. Jest często stosowany właśnie do takich celów.
Tylko przypadkiem nie pij, dla odkażenia gardła :mrgreen:.
jurkarol
15-03-2020, 12:45
Orlen ogłosił, że ma żel odkazajacy 5 litrów 95 zł
Tylko ze ipa pali łapy. Trzeba go lekko zmieszać z kilkoma innymi składnikami. Do odkażania sprzętu jest ok.
sokolnik
15-03-2020, 15:35
Pani z apteki mi mówiła że na stronie WHO jest przepis na płyn odkażający.
Pani z apteki mi mówiła że na stronie WHO jest przepis na płyn odkażający.
A no jest:
https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf
Wysłane myszką i klawiaturą. ;)
robin102
15-03-2020, 15:48
Tylko ze ipa pali łapy. Trzeba go lekko zmieszać z kilkoma innymi składnikami. Do odkażania sprzętu jest ok.
Raczej sprzety dziennego użytku będę odkażał
jurkarol
15-03-2020, 17:13
Sam już dawno zrobiłem ze spirytusu, wody i gliceryny. Gliceryny tylko trochę bo inaczej będzie to lepiace i śliskie na dłoniach.
Ostatecznie jest ważne by w tym było ok 70% etanolu.
Cześć.
Można też kupić paliwo do biokominka w cenie ok. 10 zł za litr. Po sprawdzeniu karty produktu okazuje się, że jest to 95 - 96% alkoholu etylowego całkowicie skażonego (ketonu etylowo-metylowego). Oczywiście do odkażania organizmu "od wewnątrz" się nie nadaje, ale do przecierania klamek i innych powierzchni wydaje się jakąś alternatywą dla znacznie droższego spirytusu.
Zdrowia życzę :)
login_87
20-03-2020, 21:28
Ja dzisiaj nabyłem wlasnie 160 kg IPA właśnie do tego celu. Nadaje się idelanie :)
Robiłem płyn z izopropanolu do roboty zanim udało się coś kupić na rynku, był artykuł w necie z jakiejś uczelni na Śląsku. Gliceryny nie miałem bo do aptek nie chodzę w tym czasie.
~75% izo
~4-5% wody utlenionej
~20% wody
Dodawałem olejków eterycznych i trochę perfum. Bardzo fajne.
sokolnik
21-03-2020, 14:46
W reżimowej telewizji mówili, że do odkażania nadaje się... Płyn do szyb samochodowy :D
jurkarol
21-03-2020, 15:00
W reżimowej telewizji mówili, że do odkażania nadaje się... Płyn do szyb samochodowy :D
no bo ma kolo 70%, odmrazacz nawet 80% sprytna znajoma kupiła
david555
21-03-2020, 15:19
Co Szanowni Koledzy tymi bebeluchami właściwie odkażacie ? :-)
To jest pytanie z kategorii tych, na które lepiej odpowiedzi nie znać. :lol:
Święte słowa :D:D:D:D:D:D
jurkarol
21-03-2020, 15:43
Co Szanowni Koledzy tymi bebeluchami właściwie odkażacie ? :-)
jak to co, wszystko wokolo, klamki, torby z zakupami, opakowania wierzchnie, buty, drzwi, nawet to z czym się miało kontakt wzrokowy. klamkę od drzwi samochodu - zamykamy więc zaraz potem ręce, potem wewnętrzne części drzwi których się dotknęło, dalej kluczyki i kierownicę, potem jeszcze raz dłonie. przy wysiadaniu to samo w odwrotnej kolejności
david555
21-03-2020, 15:47
Tak tylko pytam, bo ja mimo przyswojenia wiedzy medycznej nic nie odkażam roztworami spirytusu, oprócz gardła. ;-)
w zeszłym roku w lipcu kupowałem 5 litrów za 31zł - obecnie 170zł u tego samego sprzedawcy ten sam, a używam do odtłuszczania, mycia i jako dodatek do paliwa
Tak tylko pytam, bo ja mimo przyswojenia wiedzy medycznej nic nie odkażam roztworami spirytusu, oprócz gardła. ;-)
To odmrażacz będzie jak znalazł - nie przeziębisz się. :)
david555
21-03-2020, 19:31
To odmrażacz będzie jak znalazł - nie przeziębisz się. :)
Wolę koniaczek. ;-)
Możesz podać namiary na tę kartę? Ile tego ketonu jest? Za wikipedią:
"Butanon jest drażniący, jednak poważne skutki zdrowotne mogą pojawić się dopiero przy dużych dawkach lub stężeniach. Butanon może przedostać się do organizmu poprzez drogi oddechowe, skórę i przewód pokarmowy. Krótkotrwała inhalacja par może prowadzić do podrażnienia górnych dróg oddechowych, gardła i spojówek. Działanie butanonu na skórę i przewód pokarmowy może spowodować podrażnienia i oparzenia. Kontakt ciekłego butanonu z oczami może skutkować nieodwracalnymi uszkodzeniami. Skutkami zatrucia mogą być bóle i zawroty głowy, nudności, senność, problemy z koncentracją i utrata przytomności. W skrajnych przypadkach może dojść do spowolnienia akcji serca, drętwienia kończyn, rozszerzenia źrenic, ślinotoku i neuropatii toksycznych[8][15][16]. Istnieją bardzo ograniczone informacje dotyczące skutków długotrwałego narażenia ludzi na butanon, jednak w testach na zwierzętach zaobserwowano negatywny wpływ na układ nerwowy, wątrobę, nerki i układ oddechowy[10].
Butanon ma specyficzne działanie na białka i może zaburzać funkcjonowanie enzymów."
david555
31-03-2020, 10:11
Jarkod - nikt się mam nadzieję w propanolu nie kąpie, ani nim nie inhaluje, ale fakt, że lepszy i bezpieczniejszy jest etanol, skażany zapobiegawczo różnymi substancjamj, między innymi eterem.
Coś chyba pomyliłeś. Popanol (alkohol propylowy) to nie butanon (emetylometyloketon). Poza tym paliwo do biokominka (albo podpałka do grila, ale nie żelowa) to skażony etanol.
sokolnik
03-04-2020, 18:18
Robiłem płyn z izopropanolu do roboty zanim udało się coś kupić na rynku, był artykuł w necie z jakiejś uczelni na Śląsku. Gliceryny nie miałem bo do aptek nie chodzę w tym czasie.
~75% izo
~4-5% wody utlenionej
~20% wody
Dodawałem olejków eterycznych i trochę perfum. Bardzo fajne.
nadaje się do dezynfekcji rąk ?
Mam 1 L izo i chciałbym go wykorzystać... kupiony do zmiany pasty na CPU :D
Oczywiście, że się nadaje. Jest nawet rekomendowany przez WHO.
https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf?fbclid=IwAR2EPmXs-kmeZiUGQCxuGcRzN-Xo3RHPNjkaNFpRG6GopcYE43dEtcaBKvQ
nadaje się do dezynfekcji rąk ?
Mam 1 L izo i chciałbym go wykorzystać... kupiony do zmiany pasty na CPU :D
Podobał się ludzikom w pracy, a nawet musiał, bo zanim zakupiłem takie "prawdziwe" to był jedyny :). Sporo płynów ma jakieś tłuste dodatki, potem przedmioty stają się lepkie, np. klucze. Poza tym izo się nie pije więc możesz pozwalać się dezynfekować alkoholikom.
Tu przepis na zrobienie płynu z IPA.
Nadtlenek wodoru - woda utleniona z apteki
Glicerol - płynna gliceryna lub płynna parafina z apteki
Koszt około 5 zeta. 37953
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Teraz pytanie: kto posiada w domu odpowiednie naczynia do odmierzenia podanych ilości z dokładnością do 1 ml?
Ja. Nawet 0,1 ml (pipeta). Mam IPA, mam glicerol, mam spirytus. Mam kolumnę rektyfikacyjną, płaszcze grzejne. Mogę sam produkować % ;). Ostała mi się ksiazka (deczko gruba) Preparatyka organiczna, Vogla, można samemu wyprodukować całkiem ciekawe substancje.
Ja kończyłem chemię.
Ja. Nawet 0,1 ml (pipeta). Mam IPA, mam glicerol, mam spirytus. Mam kolumnę rektyfikacyjną, płaszcze grzejne. Mogę sam produkować % ;). Ostała mi się ksiazka (deczko gruba) Preparatyka organiczna, Vogla, można samemu wyprodukować całkiem ciekawe substancje.
Ja kończyłem chemię.
Hiensenberg :)
Teraz pytanie: kto posiada w domu odpowiednie naczynia do odmierzenia podanych ilości z dokładnością do 1 ml?
Każdy kto umie kupić w aptece strzykawkę za 50 groszy.
robin102
04-04-2020, 09:54
.... i jako dodatek do paliwa
Bogdan do jakiego, którego paliwa IPA dolewałeś ?
david555
04-04-2020, 10:15
Bogdan do jakiego, którego paliwa IPA dolewałeś ?
No raczej nie do ON. :D
Odpowiem po raz drugi na ten sam post. Oczywiście nie trzeba tak dużej dokładności. Podobno końcowe stężenie alkoholu ma się mieścić pomiędzy 60 a 80%.
IPA dolewam do benzyny, do motocykli, a odmierzam w butelce dla niemowlaków, jakaś się ostała z podziałką, nie mam aloesu i nie wiem czy prawidłowo ale dodaję trochę mydła nawilżającego w płynie
IPA dolewam do benzyny, do motocykli,... dodaję trochę mydła nawilżającego w płynie
;) ;) ;) i jak motocykl na tym jeździ? Puszcza bańki? ;)
mydło do rąk ;) - do paliwa czysty spiryt, choć analizując, coś co poprawiło by smarowanie jako dodatek do paliwa po likwidacji ołowiu, na pewno by nie zaszkodziło, dlatego taż czasami dolewam trochę oleju do benzyny, bo z mydłem to nie wiadomo teraz ile jest mydła w mydle ;)
ale wracając do tematu, ciekawe kiedy cena IPA wróci do "normalności" ?
Ostatnio byłem w sklepie z elektroniką i butelka 1L kosztowała 45 zł. Swoje 2L kupowałem z rok temu za jakieś 20 zł. Mam jeszcze połowę, bo trochę odlałem koledze.
Ja w zeszłym roku na wiosnę kupowałem 5L za 65 zł a teraz 150 sobie liczą i tak jak piszesz 1L teraz jest za około 45 zł
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
david555
04-04-2020, 15:25
Na własne potrzeby, to można sobie samemu przedestylować jakiejś bebeluchy ile tylko się chce, a ile z tym zabawy. ;-)
Ja kończyłem chemię.
Ja też, ale domowe laboratorium już dawno zlikwidowałem.
Możesz podać namiary na tę kartę? Ile tego ketonu jest? Za wikipedią:
"Butanon jest drażniący [...]"
Cześć.
Przeglądałem taką kartę:
http://www.radchem.pl/images/karty-charakterystyki/EcoFlame_-_paliwo_do_Biokomink%C3%B3w.pdf
Informacje o składzie chemicznym są na drugiej stronie. Niestety z dostępnością biopaliwa w sklepach jest już raczej słabiutko, a ceny internetowe mocno zniechęcają do zakupu. W sieci marketów budowlanych o nazwie zaczynającej się na "C" gdzieniegdzie jeszcze można znaleźć resztki po jakieś 11 zł za litr.
Jeżeli wspomniany butanon ma zapach zbliżony do acetonu, to na mój niecertyfikowany nos nie jest on wyczuwalny, biopaliwo pachnie jak spirytus.
Ale jest już chyba światełko w tunelu, bo ostatnio w aptece widziałem dostępne płyny, żele, rękawiczki a nawet maseczki. Jedynie o ceny nie pytałem... ;)
Zdrowia Wam życzę!
Pachnie jak spirytus, bo ilość ketonów (nie tylko butanonu) jest tutaj na poziomie śladowym: 1-2%. Chodzi tylko o to, żeby to biopaliwo było skażone, czyli niezdatne do picia.