Zobacz pełną wersję : Zdjęcia reklamowe
Proszę o wszelkie porady co do zdjęć reklamowych, nie chodzi mi u o ułożenie danego przedmiotu ale o sama technikę robienia, oświetlenie itp. Wszelkie porady mile widziane :)
Slyszałem, że muszą być ostre.
Zależy jeszcze o jakie reklamowe chodzi...
No właśnie, zależy jakie. Ale chodzą słuchy, że ponoć powinno być dobrze naświetlone, za jasne podobno odrzucają.
wszystko zależy od tego jakich produktów mają być zdjęcia. jeśli to są małe przedmioty to namiot bezcieniowy by się przydał. Jeśli to są duże obiekty tupu samochód, to zajrzyj tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29625
abyśmy mogli cokolwiek napisać potrzeby jest bardziej szczegółowy opis produktów które zamierzasz fotografować
generalnie bez studia z dobrym oswietleniem sie nie obejdzie... a rozmiary studia i moc swiatla zalezy od tego czy chcesz robic reklamy mrowek czy ciezarowek :)
Właśnie z tym studiem będą problemy. Ogólnie zdjęcia kawy, jakiś małych buteleczek coś w tym kierunku. Dzięki za przypomnienie o dobrej ekspozycji i ostrości :)
Poogladaj reklamy prasowe. Polecam Wallpaper*, GQ, Vogue.
Może to Cię jakoś nakieruje
polecam zatrudnic fotografa i popatrzec jak pracuje.
Dzięki za przypomnienie o dobrej ekspozycji i ostrości :)
Chłopie, tym uśmieszkiem wracasz mi wiarę w ludzi, poważnie. Oczywiście wzmianki typu 'powinny być ostre' są czystym dowcipem - miło, że dobrze zaadresowanym. Bałem się, że akurat Ty mogłbyś się poczuć nieco urażony, więc moje podziękowania są tym większe.
Zyczę samych dobrych obrazków! :)
polecam zatrudnic fotografa i popatrzec jak pracuje.
No wiesz myślałem że może ktoś sie zna ale widać że nie tylko mi potrzeba popatrzeć jak fotograf pracuje.
bukowy dziad
28-06-2007, 16:51
a ty byś chciał zeby losie sie na fotografii znaly?;)*
*sailor - w razie niezlapania zartu odsylam do watku z ocenami awatarow;)
No wiesz myślałem że może ktoś sie zna ale widać że nie tylko mi potrzeba popatrzeć jak fotograf pracuje.
Masz rację - mi też tego potrzeba. Gdybym tylko znalazł czas i fundusze, z wielką chęcią uczyłbym się od zawodowych fotografów - choćby wynajmując ich i patrząc, jak robią rozmaite rzeczy. To chyba lepsza metoda, niż czytanie forum, googlanie, czy książki.
a ty byś chciał zeby losie sie na fotografii znaly?;)*
*sailor - w razie niezlapania zartu odsylam do watku z ocenami awatarow;)
czytalem chwile wczesniej .. zalapalem :P
rozueim ze do mnie pijesz skoro mnie cytujesz ..
wiec odpowiem napierw za siebie - rada byla szczera. j uwielbiam patrzec jak inni pracuja .. trudno o lepsza nauke niz podpatrzebnie warsztatu profesjonalisty .. dlatego kolekcjonuje backstage z sesji znanych fotografow analizuje ich prace, mysle nad swiatlem i nad tym jakosoagneli taki a nie inny efekt.. to wiedza podana w najsmaczniejszej z mozliwych pigulek .. zwlaszca na zywo
a teraz w odniesieniu do teich postow:
Proszę o wszelkie porady co do zdjęć reklamowych, nie chodzi mi u o ułożenie danego przedmiotu ale o sama technikę robienia, oświetlenie itp. Wszelkie porady mile widziane
to tak samo jakbys wszedl na lotnisko i powiedzial - prosz emi powiedziec jak sie pilotuje Airbusa.
Właśnie z tym studiem będą problemy. Ogólnie zdjęcia kawy, jakiś małych buteleczek coś w tym kierunku.
zabierasz sie za fotografie reklamowa nie zdajac sobie sprawy ze do tego potrzeba dobrego swiatla??
full profeska .. nie powiem .. dzieki temu potem w calej masie folderow sa zdjecia za 20-30pln wygladajace jakby je ktos komorka robil
co do znania sie .. pare osob tutaj robi to na codzien .. przy odrobienie kultury i dobrych checi i nie napuszania sie a przede wszystkim formuowaniu pytan tak by wiadomo bylo jak na nie odpowiedziec dostalbys zarowno konkretne odpowiedzi jak i czesto pomoc tychze osob. a tak to .. masz racje .. nie tylko tobie trzba popatrzec jak fotograf pracuje.
Al Bundy
28-06-2007, 17:32
Proszę o wszelkie porady co do zdjęć reklamowych, nie chodzi mi u o ułożenie danego przedmiotu ale o sama technikę robienia, oświetlenie itp. Wszelkie porady mile widziane :)
Hahahaha
Wpadasz na forum, pierwszy post i takie pytanie....:D Niezły jesteś :D
Zaraz wpadnę na jakieś forum ginekologiczne i zapytam jak przyjąć poród :D Przecież to takie proste...
Zaraz wpadnę na jakieś forum ginekologiczne i zapytam jak przyjąć poród :grin: Przecież to takie proste...
no jezeli juz forum ginekologiczne to czemu od razu porod??? sa przyjemniejsze rzeczy o ktore mozna pytac :-)
Troche ten wątek z toru zboczył. Poza tym wiem że jest pełno marnych zdjęć w folderach różnych dlatego chce coś lepszego zrobić niż marny syf. Co do oświetlenia domyślam sie że potrzeba dobrego świałta:) A że raczej nie mam przyjamności z kimś bardziej zaawanoswanym popracować jak narazie wiec sie pytam o pomoc. A że część z wasz moi mili mnie tu odrazu zjechała to inna sprawa.
bukowy dziad
28-06-2007, 22:19
no ale za to druga czesc brechtala sie w ciszy, zyczliwie powstrzymujac sie od zlosliwosci;p
co zrobisz, jak sie staram popytać o jakieś rady to nie ma szans jak widać
co zrobisz, jak sie staram popytać o jakieś rady to nie ma szans jak widać
A bo zabierasz się do tego w sposób trochę, jak by to powiedzieć - nie za mądry. :)
Jeśli byś spytał rozsądnie, o konkretną rzecz (dla przykładu: jak porządnie oświetlić 3 ziarenka kawy na białej kartce) dostałbyś pewnie rewelacyjne odpowiedzi. Gdybyś to rozwinął i spyta o patenty na fotografowanie szkła, oświetlenie szklanek z kolorowymi płynami, albo coś podobnego - pewnie nie byłoby śmichu.
Ale jak zadajesz pytanie na tym szczeblu ogólności: jak zrobić, żeby zdjęcie było dobre - to dostajesz odpowiedzi na tym samym poziomie. Np, żeby było ostre...
czasami pytanie (jego treść) sporo mówią o pytającym - o stanie jego wiedzy. Na podstawie tego, że pytasz tak ogólnikowo, o tak rozległy temat można sądzić, że o tym niewiele wiesz.
To troche tak jak pytanie 16 latka nie mającego prawa jazdy, o praktyczne uwagi w prowadzeniu samochodu rajdowego. Szkoda tłumaczenia. Pierw należy nauczyć sie jeździć i to dośc dobrze, potem sie doskonalić i pytać o szczegóły.
Nie obrażaj się. Temat jest zbyt obszerny, na ten temat nawet książek jest mało - bo nie specjalnie ludzie się chcą dzielic wiedzą, "kruczkami" w danej dziedzinie fotografii reklamowej. Mnóstwo takich istotnych detali jest w fotografii zywności, co innego zdjęcia szkła i kryształów, co innego moda. Ludzie specjalizują się w jednym z tych działów i to latami - jeden temat. A ty chcesz wiedzieć jak sie robi zdjęcia reklamowe? Wszystkie? W ilu linijkach tekstu to opisać?
Zapytaj o jakiś szczegół - to ktoś ci może odpisze.
bukowy dziad
28-06-2007, 23:23
no bo generalnie ludzie maja dosc pytan sformulowanych ogolnie i niechlujnie (tudziez ogolnie niechlujnie), na ktore tak naprawde nie sposob odpowiedziec. pytasz o zdiecia reklamowe. to w kontekscie twojej wypowiedzi znaczy tyle co nic -zeby reklamowac ubrania na planie zdieciowym moze nie byc zadnych ciuchow...nie mowiac juz o watku mrowek i ciezarowek:)
potem piszesz, ze studiem beda problemy, ale piszesz, ze chcesz focic produkty - czyli generalnie cos co wymaga pelnej kontroli nad swiatlem. reklama kawy to cos innego niz bezcieniowe strzelenie paczki tchibo do katalogu tesco. a nawet bezcieniowe strzelenie itd. wymaga czegos co mozna dla uproszczenia nazwac studiem. nie musi to byc zaraz wielka hala pelna 1000Ws lamp z softboxami i innymi duperelami - ale sensownie uzyte zarowki blyskowe/halogeny/tansze studyjniaki (funsportsy chociazby) pare bialych kartonow, moze jakas mleczna pleksa, moze namiot...
tylko, ze to, jak sie tym bawic i co ew. mozna zrobic samemu a na co lepiej wydac troche kasy bylo juz i na forum i w innym miejscach w sieci opisywane doglebnie,wielokrotnie i do zrzygania. google twoim przyjacielem...
edit: pisalem posta z dlugimi przerwami, wiec po wypowiedziach przedpiscow jest jakby troche wtorny - ale zostawiam coby dobitniej gromy brzmialy;p
No fakt może i mój błąd :) Ale można w końcu powrócić do tematu tego wątku.
chyba nie zrozumiałes co ja i bukowy dziad napisaliśmy.
odpowiedź na twoje pytanie nie padnie. Każda z dziedzin reklamy to gruba ksiązka i lata doświadczeń. Nie jest to do napisania w jednym wątku na forum.
mozna powrocic .. oczywiscie. zadaj pyatnie - uzyskasz odpowiedz. chyab ze, jak napisal JacekZ - nie zrozumiales nic z tego watku.
Jeśli dalej pytasz tak ogólnikowo to ja też tak odpowiem:
-Jak?
-Dobrze.
P.S. Pisałam w swoim pierwszym poście w tym wątku, że to zależy od tego o jakie konkretnie chodzi. Sprecyzuj pytanie to odpowiemy na miarę naszej wiedzy (trudno może w to uwierzyć ale mimo, że doświadczenia mam nikłe to jednak coś tam wiem ;-)).
P.S.2 Jacku_Z, bukowy lepiej bym tego nie ujęła. :)
No to pokoleji :) od początku zacznę oprócz białego bristolu co polecacie na tło ? Ktoś pisał o mlecznej plexi.
OK, załapałeś.
też tego tworzywa używam. Ale czasami działa jak lustro - jest słabiutkie odbicie przedmiotu w tej gładkiej tafli.
chyba, że się ją dobrze podświetli - odbicie zniknie
No widze że troche lepiej to idzie :), plexi musze spróbować bo nawet nie myślałem o takim wynalazku. Jak bede miał jakieś zdjęcia to ocenicie.
gdzie można dostać taki kawałek pleksy??
Jaki kolwiek market budowlany, przynajmnije ja tam kupiłem
Market budowlany - plexi 2 mm daje się wyginać (aby stanowić podłoże i tło jednocześnie) - 4 mm już nie wygniesz. Są dostępne arkusze o różnych rozmiarach. Ja kupowałem w Leroy Merlin.
Hahahaha
Wpadasz na forum, pierwszy post i takie pytanie....:D Niezły jesteś :D
Zaraz wpadnę na jakieś forum ginekologiczne i zapytam jak przyjąć poród :D Przecież to takie proste...
:cool: 8) :D :lol:
barklejek
04-01-2008, 15:40
Fotografia reklamowa taki temat że głowa mała obecnie wystartowałem z tym na allegro staram sie jak mogę ;-) robie buty ale ponieważ nie mam namiotu i oświetlenia wycinam obiekt i wklejam tło w ps-ie jakoś daje rade ale nie do końca gorzej jest z tekstyliami typu spodnie dresy kurtki itp zaczynam ale z jakim oświetleniem powiedzcie kto sie w coś takiego bawi ??? http://allegro.pl/search.php?string=316662
fotografią reklamową to ja bym tego nie nazwał. Zdjęcia katalogowe produktów - pack-shoty, ale nie reklama.
http://allegro.pl/search.php?string=316662
do szparowania moglby autor tych fotek sie bardziej przylozyc ;)